Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

scianka boczna w swojej calej okazalosci :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>smackhorn, 9 Maj 2007, 21:45

Ja właśnie też szukam jakiejś zwrotnicy dla konstrukcji opartej o USHER 9950 i Vife XT18WO, ale dla kolumny wolnostojącej b-r o objętości ok. 28 litrów (komora woofera). Mam taki pomysł aby zastosować lekko zmodyfikowaną zwrotnicę od kolumny Akkus A3. A mianowicie chcę zastosować, zamiast pułapki rezonansowej (A3 ma woofer AC-165 o b. sztywnej membranie) korektor impedancji ale nie jestem pewny jakich wartości użyć ??? W Ostinato 2000 użyto np. tłumika o wartościach 4,7uF i 6,8 Ohm, może taki się nada? Nie będę miał jak tego pomierzyć.

Może ktoś ma jakiś pomysł??

;)

na dniach pomiary, dziś miałem porobić przy nich cos tam ale usiadłem i .. słuchałem.. i to z tej Yamahy ;> więc nic nie zrobiłem..

jutro więcej fotek, padam na ryj

Ukryta Zawartość

post-5385-100002207 1178745411_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czesc wszystkim, pisze tu pierwszy raz :) Chciałbym na wstepie wyrazic wielce sążne uznanie dla wszystkich Was i Waszych konstrukcji. Tylko obejżenie ich tchnęło we mnie od dawna poszukiwana motywacje do ruszenia wresazcie swojego zada celem zmajstrowania czegoś na Wasz przykład. Wielki szacun i dzieki.

Chciałbym w związku z tym uprzejmie zapytać, czy znalazłby sie w Warszawie (albo nie) ktoś, kto pomogłby mi troche w cześci teoretycznej przedsiewziecia? DIY uprawiam od urodzenia, moj pierwszy raz bedzie tylko w tej dziedzinie, wiec nie jest źle. Kasy troche mało, determinacji zawaliście dużo. Bede wdzieczny za każda odpowiedź! Dzieki i pozdro!

>Matthew

Piszesz, ze nawet na amplitunerze slyszysz dobra jakosc wysokich tonow i swietna scene, lokalizacje... To juz brzmi bardzo zachecajaco! Mi do tej pory nie bylo dane "wycisnac" tyle z jakiegokolwiek systemu opartego o amplituner :)).

Nie slyszalem niestety kopulki, ktora zastosowales, ale... polecam sprobowac przetestowac tego seasa, ktory byl uzywany m. in. przez Harpia Acoustic w modelu Nicolo (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), a ostatnio najprawdopodobniej rowniez w projekcie... Garmina (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Tego seasa mam okazje czasem posluchac w aplikacji Harpia Acoustic Nicolo (swietna konstrukcja, zwrotnica na bardzo dobrych elementach, m.in. kondy Hovlanda, Millsy, itd.). Brzmi naprawde rewelacyjnie!

W tym kontekscie cieszy mnie to, co osiagnalem z moja vifka D25AG (kondy Bosch MP), gdyz akurat w tym przypadku bezposrednie porownania pozwalaja stwierdzic, iz ow seas jest co prawda lepszy, ale przepasci nie ma... :)

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj się serio zdenerwowałem .

Głośniki Maćka ( na skleconej w pośpiechu zwrotnicy testowej , bez dobrego wytłumienia i niewygrzane przetworniki ) grały wyraźnie lepiej niż moje dwa dopieszczone zestawy dwudrozne widoczne w tle na zdjęciach .

To niesprawiedliwe .

Z drugiej strony - juz wiem jaki układ trójdrozny zrobię w najbliższym czasie dla siebie . Mam inny tweeter ( revelator 9700 ) moim zdaniem o klasę gorszy od AirCirc który zastosował Matthew ale i tak tajemnica tkwi w średniotonowym i ścięciach przedniej ścianki .

...there is no spoon...

no chyba właśnie te zcięcia robią "ten" efekt o którym wczoraj mówiłeś.. co do Tweetera to wczoraj na pinkfloydach odleciałem ;) dużo się działo na wykończeniach gitar, cuś pięknego.. no i ta przestrzeń ;)

ok kolejna porcja fotek

Ukryta Zawartość

post-5385-100002196 1178778298_thumb.jpg

post-5385-100002197 1178778298_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Matthew

Ta kopulka jest zdaje sie tekstylna?...

Az dziw, ze prawdopodobnie moze grac lepiej od znanych mi kopulek "alu"... Do tej pory uwazalem, ze odpowiednia "rozdzielczosc" i parametry mikrodynamiczne jest mozliwa do uzyskania szybciej i prosciej przy wykorzystaniu kopulki aluminiowej (np. odpowiednio selektywne, a zarazem - kiedy trzeba - ladnie "agresywne" brzmienie instrumentow smyczkowych, detych, etc.). A tu prosze... Jezeli faktycznie ten gwizdek gra lepiej od revelatora... :) Pieknie :)

Ale nadal "w leb" zachodze, jak to jest, ze gra ten zestaw tak dobrze juz na zwrotnicy roboczej (wiem, ile daje przejscie z Jantzena na np. Mundorfa czy Boscha), bez cewek powietrznych najprawdopodobniej, etc... ;)

To moze byc potencjalny hit po skonczeniu projektu :)))

Pozdrawiam,

Lete

Kopułki tekstylne potrafią być bardzo detaliczne i tworzyć tą aure wysokich częstotliwości , ale czasem brak im tego zacięcia , tej agresji. Kwestia co kto lubi.

p.s.Tego scana nie słuchałem , a to co napisałem wynika z moich obserwacji.

>marko3T

>czasem brak im tego zacięcia , tej agresji. Kwestia co kto lubi.

O to, to... Wlasnie to mnie zaciekawilo, gdyz dotychczas nie slyszalem np. przyzwoitego "pociagniecia" smyczka na kopulce tekstylnej (nie ma tej... hmm... leciutko "metalicznej" zadziornosci, ktora jest slyszana w przypadku smyczkow 'live' oraz reprodukcji ze znanych mi dobrej klasy kopulek 'alu', co bradzo lubie...).

Pozdrawiam,

Lete

->Matthew

Kolumny świetnie się prezentują. Widziałem tego wysotonowca u Artura, naprawdę robi wrażenie, nic dziwnego, że dobrze gra. Chętnie sam posłucham :)

• Pokaż nowe odpowiedzi