Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Dość wysoki podział masz między niskotonowym a sekcją średniotonową... z tego co widziałem na wykresie to jest to coś pomiędzy 300-400 Hz, dość wysoko jak na głośnik niskotonowy umieszczony na bocznej ściance obudowy.

Przymierzałem się do zrobienia czegoś takiego (w bardziej klasycznej formie Visatona tj. na AL130 ale chyba zrobie klasyczny układ trójdrożny tj. z przetwornikami na przedniej ściance.

Tak swoją drogą przeciw tej konstrukcji przemawia głośnik niskotonowy z boku, jak zwrócił mi uwagę kolega z forum, taki duży głośnik wymaga "odejścia" do tyłu, to znaczy, że trochę mało przestrzeni jest z tyłu za głośnikiem niskotonowym. Szerokość przedniej ścianki wynosi aż 23 cm, przy 30-33 cm można by umieścić go z przodu. Druga kwestia to układ symetryczny wysokotonówki i średniotonowych. Co prawda ciśnienie SPL z dwóch głosników niskotonowych jest wyższe niż z jednego ale... jeden przetwornik 13cm by tu spokojnie wystarczył, lub ew. 18 cm. Reasumując fajna konstrukcja ale do dużego pomieszczenia, myśle, że min. 18-20 m kw.

Tak, głośnik niskotonowy jest dość wysoko cięty jak na te konstrukcję, ale tak wyszło w pomiarach i taki podział okazał się najlepszy. Cięcie niżej nie wiele by poprawiło, a mogło by więcej popsuć. Co do tego "odejścia" to jeśli to prawda to widać tak samo jak Visaton w większości swoich konstrukcji popełniłem taki błąd. Zgadzam się, że rewolucji dwa głośniki średniotonowe nie spowodowały, ale też na pewno nic nie pogorszyły (były juz kupione i trzeba było je wykorzystać). Głośniki visatona serii W nie są rewolucją na co i wskazuje ich cena, ale właśnie w konstrukcji 3- drożnej można było wykrzesać z nich to co dobre. Co do tej kopułki wyskotonowej seasa 29TAF-W to jestem przekonany, że jest to bardzo dobry głośnik. W ostatnim czasie chodziłem troche po salonach audio i na świeżo po audio show jestem, dlatego nie boję się takich stwierdzeń użyć.

>porlick

Ja też czułbym się spokojniej gdyby średnice tych otworów dla woofera były stopniowane (dało by to swobodniejsze ruchy mas powietrza za membraną)

Jest tylko jedno "ale"... przy tej konstrukcji każdy następny otwór mógłby być tylko 0,5cm - szacuje na oko ;) wieksze różnice w średnicach spowodowały by lokalne zmniejszenie grubości ścianki bocznej do niebezpiecznej wartości ;)

Przy 4 warstwach mamy tylko 2cm różnicy miedzy skrajnymi średnicami na odległości 10cm. Pytanie, w jakim stopniu poprawiłoby to sytuacje :) Myślę, że w niewielkim... Poza tym uskoki należałoby zeszlifować aby nie powstawały poprzez nie turbulencje powietrza...

DIY to sztuka kompromisów nawet w tak bezkompromisowej konstrukcji :)

PS Obudowa wygląda bardzo solidnie i ładnie :) Pozdrawiam sztab konstruktorski i wykończeniowy :)

Aro_S, 17 Lis 2007, 20:10

>Co do tego "odejścia" to jeśli to prawda to widać tak samo jak Visaton w większości swoich konstrukcji

>popełniłem taki błąd.

A kto powiedział, że to błąd. Umieszczenie tego głośnika z boku, to jest pewien kompromis, moim zdaniem na rzecz lepszych proporcji optycznych obudowy... i tyle. Nie tylko Visaton stosuje to rozwiązanie. Dla przykładu wklejam zdjęcie Canton Karat Reference 2.2 DC kosztujących 10.000 Euro. Nie zmienia to jednak faktu, że dla głośnika jest lepiej jak ma trochę więcej przestrzeni styłu niż 12-14 cm.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przepraszam za zdjęcia trochę off-topic ale jeszcze jedno...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arturp, 21 Lis 2007, 20:02

>Mocna rzecz

>

Ukryta Zawartość

To chyba coś z wytwórni Accutona... ta ceramika... podobną tubę widziałem w Warszawie w biurze Akkusa.

Ukryta Zawartość

pytanie do fachowców.

czy fornir z linku nadaje sie do oklejenia kolumn

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jestem specjalistą w temacie, ale nadaje się na pewno.

Sam oklajełem swoje kolumny fornirem modyfikowanym z tym że bez fizeliny, a to tylko dodatkowa warstwa włukien szklanych..

nadaje sie a tu

Fornir modyfikowany – pozyskiwany z drzew rosnących na plantacjach w Afryce, w krajach takich jak Kamerun czy Wybrzeże Kości Słoniowej. Drewno skrawane jest obwodowo na arkusze, które po usunięciu wszelkich wad i przesuszeniu poddaje się barwieniu przez wewnętrzną strukturę pokrywaną obustronnie klejem, układaną w specjalne stosy i na końcu prasowaną. Podczas prasownia wewnątrz kłody formowany jest wzór - rysunek drewna. Ostatni etap to już tylko poprzeczne skrawanie na arkusze – forniry. Tak powstałe forniry stanowią odwzorowanie fornirów pozyskiwanych metodą tradycyjną a przy tym jest pełna gwarancja na powtarzalność oklein w usłojeniu i kolorze w dostawach realizowanych nawet w dużych odstępach czasu.

Najczęściej spotykane na rynku polskim forniry to: buk, dąb biały, wenge, heban, czeczotka, szachownica, zebrano, orzechy, czereśnia, palisander, fantazyjne i inne.

Zastosowanie:

- przemysł meblarski

- stolarka drzwiowa

- aranżacja i wyposażenie wnętrz

• 2 tygodnie później...

Mój sprzęt po modyfikacjach: zrobiłem podstawki (60 cm wysokości, zasypane piaskiem, czarny matowy lakier), wymieniłem amplituner Pioneera na wzmacniacz Cambridge 540 V2 i zrobiłem przemeblowanie i ostatecznie wygląda to tak:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stary, znakomity zestaw :-)

aż sie cche przed nim usiąść i posłuchać, gratuluję i wierzę że te kolumienki dadzą ci wiele radości i nie prędko będziesz je chciał zmieniać. no chyba że na bierzesz "apetytu" na więcej :p

Pozdrawiam

arturp, 12 Gru 2007, 22:34

>My tu gadu - gadu a w Polinkyu pojawiły sie aluminiowe Daytony , w dobrych cenach. 111 PLN za 5"

>midwoofer to okazja .

Z drugiej strony to w USA sprzedają go po 22 USD za sztukę... przy dzisiejszym kursie dolara to jest okazja.

Ja kiedys sprowadzałem Seasy Excela z Madisound wyszło około 30% takiej niz u QBA .

Liczymy tak : {(Cena głośników + koszt transportu) x 3% cła }x1,22vat = cena końcowa w domu

Dochodza jakies drobne koszty obsługi celnej czy cos takiego - kilkadziesiąt PLN

...there is no spoon...

sieko to nie lepiej juz to:

Ukryta Zawartość

z nowym wyskotonowym:

Ukryta Zawartość

poza tym, akustyk ma ceny przyzwoite, po niewielkim rabacie- 10% nie oplaca sie sprowadzac ze Stanow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodadkow w sumie nie wiem czy tych zestawów akustyka można bez problemowo posłuchać ?

Dzisiaj miałe być na odsłuchu R1 w wawie, ale niestety musiałem wczoraj wrócić z wawy do domi odsłuch się odłozy w czasie.

witam.

po kilku probach z voight pipe i innymi takimi na supertanich przetwornikach, zaszalalem i wykonalem linie transmisyjna na JORDAN JX92S wedlug projektu ze strony Jordana.

od siebie dodalem jedynie pomysl na 3 zaciski. (jeden z filtrem drugi bez) umieszczone od spodu przy stopce

calosc wykonana z 21mm brzozowej sklejki.

pytanie teraz jak to wykonczyc. bo sklejka z przodu wygada calkiem fajnie ale widok warstw sklejki na bokach nie jest zachecajacy.

myslalem zeby np. na boki i gore nakleic cienkie platy sklejki zeby zaslonic warstwy. cos w stylu ramki. i jeszcze zeby dodac stabilnosci chce dorzucic kolce. stopa niestety wykonana z kawalka sosnowej belki ktora pasowala wymiarom z projektu. calosc dopiero co sklejona wiec sa jeszcze szanse na zmiany w wygladzie zewn. jak macie pomysly jak to ladnie wykonczyc (olejowac?jak pozbyc sie brzydkiego wygladu na bokach?) to chetnie poslucham bardziej doswiadczonych ode mnie. chce wykonczyc w ciemniejszym kolorze niz naturalny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi