Skocz do zawartości
IGNORED

Kupować czy upgradować? CD do słuchawek

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się ostatnio nad upgradem źródła do mojego systemu słuchawkowego. W tej chwili jest to Rotel 991AE, który gra ze wzmacniaczem Skorpiona. Słuchawki różne, ale na stałe Beyerdynamiki DT880 i Sennheisery 600.

Staremu Rotelowi trochę transport szwankuje, ale brzmieniowo wypada nieźle. Nieźle, czyli zawsze można lepiej :-)) Przydałoby się odrobinę więcej przestrzeni, lepszej szczegółówości, separacji planów i dźwięku bardziej dosadnego. Rotel gra dość miękko, przez co może nie jest najlepszym partnerem dla lampowego wzmacniacza.

Opcje są dwie:

1. oddać Rotela do upgrade'u. Wiem, że takowy wykonuje Neel i że będzie to ciut kosztować (sądzę, że minimum 2kzł). Problem polega na tym, że dźwięk "polepszonego" odtwarzacza niekoniecznie musi mi się spodobać.

2. Kupić inny odtwarzacz, nowy albo z drugiej ręki. Może NAD S500, Vincent S3 albo jakiś wyższy Arcam? Wyżej raczej nie sięgnę.

Będę wdzęczny za podpowiedzi. Liczę zwłaszcza na doświadczonych "słuchawkowiczów".

Pzdr.

Mój Marantz 6000OSE z upgradem LCAudio gra nawet ciut lepiej niż niemodyfikowany S500. Różnica bardzo niewielka. Z innymi upgradami nie miałem do czynienia.

Ja bym się raczej nastawiał na lepszy CD z drugiej ręki. Z dwóch powodów: a) możesz posłuchać przed zakupem i zdecydować, b) upgradowany jest niesprzedawalny, a przynajmniej nie za rozsądne pieniądze. W zamian odsprzedaż CD niemodyfikowanego, kupionego już jako s.h., nie powoduje wielkich strat.

-> gutten

Jesteś zaawansowanym użytkownikiem tego forum, a ja jedynie "drobnym żuczkiem", nie jestem też doświadczonym "słuchawkowiczem", ale powiem tak: nie sprzedwałbym na Twoim miejscu Rotela 991 - to bez sensu, gdyż to niezły CD jest; chyba ogólnie jest znany z tego, że z przestrzenią u niego nie jest najlepiej, ale poza tym, to świetne źródło :-D Myślę, że mały (lub większy) tuning Rotelowi nie zaszkodzi... jest kilku zdolnych "magików" na tym forum ;-) Myślę, że po tym zabiegu, jako źródło do systemu słuchwkowego będzię bardzo OK.... No ale ja na razie nie dorobiłem się słuchawek :-) Jeśli będziesz jednak sprzedawał Rotela - krzycz głośno na forum w ogłoszeniach - może kupię tego kloca :-D Poza tym, napisz, co Ci w tym Rotelu nie pasuje ;-)

Gutten, posłuchaj Arcama 92 z ogłoszenia lulu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Nad byłby bardzo dobry, też go chciałem, ale okazało się, że w hurtowni już nie ma (czerwiec), jest tylko w jednym salonie, który nie chce go zwrócić dystrybutorowi po cenie hurtowej. Nowy Nad ze srebrnej serii ma być jesienią, może warto poczekać, tylko pytanie, w jakiej będzie cenie. Słuchałem parę dni temu najnowszego Ushera i gra bardzo ładnie, ale jeżeli celowałeś w Nada, to trochę za mało. Gdy odpadł Nad próbowałem Coplanda 822 - teraz staniał, ale to jednak 7000. Gra analitycznie i chłodno. Primare D30 też staniał i to też chłodny skandynaw. Oba mają XLR. Może z lampą ładnie zagrają. Oba można porównać w Audioklanie. Ja ostatecznie wybrałem Cairna Soft Fog V2 i była z nim niezła heca, ale to długa historia. Można go mieć za 6000 i nadaje sie do tuningu. Kiedy to piszę stoi przede mną i gra w towarzystwie Cayin Spark HA-1A, którego z nudów i próżności zaraz opiszę na forum Hi-Fi. Na uszach mam Grado RS-1 i to, co gra ten zestaw brzmi jak żywa muzyka. Mam jednak także twoje 600setki, których używałem przez lata i z nimi ten zestaw zagrał też bardzo, bardzo. Skorpiona jeszcze nie znam. Twój wątek ma już swoje lata i pewnie na coś już się zdecydowałeś. Napisz na co i jak ci to gra.

• 5 miesięcy później...

No i kupiłem. Odbieram dopiero jutro, ale już wiem że nie pożałuję - Meridian 506.20. Znając mojego G07 jak zły szeląg, myślę że wszystkie moje słuchawki powinny być zadowolone :-)))

> Grreg

Jak najbardziej. Sam jestem niezwykle ciekaw różnic między tymi dwoma modelami i tego, czy nowy oznacza w tym wypadku lepszy bądź ciekawszy dźwięk. Ale musisz mi dać co najmniej tydzień, żebym się osłuchał.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.