Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe - co kupić??

a_b_u_k

Rekomendowane odpowiedzi

problem polega na tym, iz chce kupić zestaw kina domowego w kwocie do 900 zł. Nie jestem audiofilem, a telewizje oglądam sporadycznie. Zalezy mi najbardziej na głośnikach i dobrym dzwieku z radia i Cyfry plus którą chce podłączyć do tego sprzetu. jest troche sprzetu w tym przedziale i nie wiem co wybrać.

https://www.audiostereo.pl/topic/18887-kino-domowe-co-kupi%C4%87/

W tym przedziale cenowym nie sądzę by te klocki różniły się istotnie dźwiękiem między sobą.

Najlepiej więc wybierz najładniejszy - oko ucieszysz i żona łatwiej przełknie wydatek! ;)

Albo najtańszy - ostatnio widziałem LG "w pudle" za ok. 500 złotych. To zostanie 4 stówki na wakacje... :)

A jak zechcesz wydać na kino kilka tysięcy to wpadnij znowu - są tu ludzie cieszący się dobrym dźwiękiem z KD i na pewno coś Ci fajnego doradzą.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ale człowiek chce cały zestaw... i wymyśl tu coś mądrego!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Jak duże pomieszczenie ma nagłośnić tenże zestaw?

Posiadającego taki bużdzet gorąco namawiam do tego aby nie kupował zestawu "srebrne, wszystko w jednym" a skompletował sprzęt na raty z drugiej ręki bądź też importowany. Jeśli koniecznie musi to być z jednej firmy to polecam przejrzeć ofertę KODA (www.polpak.com.pl) - najtańszy komplet kosztuje 777 zł, a za 999 zł można kupić amplituner zintegrowany z DVD + zestaw pełnowymiarowych kolumn 5.1; co prawda nie wygląda tak ładnie jak na pierwszy rzut oka wspomniane zestawy, zajmuje też wiele więcej miejsca, ale wynagrodzi to nieporównywalnie lepszymi możliwościwami i nagłośni o wiele lepiej średnie pomieszczenie

Jeśli chodzi o składnie z osobnych klocków to:

DVD - najtańszy, nowy, ewentualnie używany model Panasonic lub Pioneer - ok 300 zł (nowy), ok 200 zł (używany)

(np znakomite Pioneer DV-360S lub Panasonic DVD S35 lub następcy)

amplituner - używany, np Yamaha 430 - ok 600 zł

... i w tym momencie kończą się pieniążki, ale....

można pomyśleć o dołożeniu niewielkiej kwoty i zakupie najtańszego możliwego zestawu 5.1 lub nawet 5.0; mam mieszane uczucia proponując takie rozwiązanie, lecz można pomyśleć o zestawie aktywnych głośników 5.1 (np. Creative lub Logitech), jednakże wykorzystać amplituner do zasilenia 5 głośników, natomiast wbudowany wzmacniacz jedynie do zasilenia subwoofera; na chwilę obecną mogę zaproponować także inne, chyba lepsze rozwiązanie, na allegro można zakupić dosyć ciekawy subwoofer KODA SW-700 za kwotę 200-300 zł (ostatnio trafiłem na cenę 220 zł "kup teraz") i do tego pięć najtańszych, pojedyńczych, jednakowych głośników - na allegro niedawno pojawiło się sporo ofert, głośniki nie odbiegają od tego co oferuje się w najtańszych zestawach kina domowego w hipermarketach, np firm CAT, MIVOC - cena pojeńczej kolumny na allegro to 10-25 zł; jeśli dopłata tych powiedzmy 200 zł nie stanowi problemu, radzę przemyśleć ten pomysł; mam nadzieje, że w miarę jasno się wyraziłem i nie będzie konieczne czterokrotne czytanie:)

Drugie rozwiązanie zapewni możliwość zwiększenia możliwości zestawu w przyszłości. Jestem przekonany że po pewnym czasie taka chęć się pojawi, w pierwszym przypadku do wymiany jest całość, która straci na pewno dużo na wartości i trudno będzie taki zestaw sprzedać, w drugim dokonujemy jedynie zakupu zestawu kolumn.

Jesli chodzi o wspomniane zestawy komputerowych glosnikow to jestem jeszcze posiadaczem LOGITECH Z-680. W KD spisuje sie calkiem niezle i robi spore wrazenie (ma wyrazne cyki basik potrafi przywalic i schodzi nisko i srednie tez sobie radza) i mysle ze lepszy bedzie od zestawow wszystko w jednym. Ma ten zestaw jeden minus. Woofer jest strasznie glosny. W przypadku filmow moze to tak nie przeszkadzac jesli jednak jest to muzyka w nieduzym pomieszczeniu to ciezko jest go uspokoic zeby nie dominowal nad reszta. Nie moge sie wypowiedziec na temat zestawow CREATIVA ale mysle ze tez moga byc niezla alternatywa. Nie wiem jak w przypadku autora postu ale w moim przypadku apetyt urusl w miare jedzenia i zaczalem kompletowac oddzielne klocki. Satelitki z tego zestawu co mam (z-680) ciezko jest wykozystac do grania z normalnym amplitunerem bo dzwiek jest malo ciekawy (w zestawie jest calkiem ok ale osobno nie jest tak dobrze). Jesli moglbym cos doradzac to zgadzam sie z przedmowca lepiej zainwestowac w normalny amplituner i pomalutku sobie dokupowac glosniki do niego. Tojednak zalezy od przeferencji i zaangazowania. Bo jesli nie przyklada sie zbyt wielkiej wagi do tego jak to ma grac a do tego zeby bylo to lepiej nie przesadac z kasa na to.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Tu chodziło jedynie o rozwiązanie tymczasowe podłączając głośniki dedykowane dla użytkownika komputera, możliwie jak najtańsze.

Jeśli można się dowiedziec, z czystej ciekawości, jakiego wyboru dokonał założyciel tego tematu?

Zobacz sobie to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.