Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe ~4000zł

Jacke

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie drodzy Forumowicze!

Na wstępie chciałem powiedzieć, że odrobiłem lekcje i przekopałem google :)

Rozważam kupno kina domowego i nie mogę nic wybrać. Pokój jest kwadratowy i ma niecałe 20 metrów.

Myślę o kupnie amplitunera, odtwarzacza dvd oraz głośników. Jeśli chodzi o głośniki to dwa +subwoofer (tą opcję będę miał gdzie teraz postawić a w przyszłości z pewnością odbije mi i kupię resztę. Lepiej chyba na początku kupić dwa lepsze niż 5 gorszych? :) )

Nie jestem na bierząco w sprawach sprzętu więc proszę Was o pomoc. Kino ma służyć przede wszystkim do oglądania filmów, potem do słuchania muzyki. Nie chciałbym kupować jakiegoś chłamu więc szczególnie interesują mnie takie marki jak denon/onkyo/h&k itp. Jeśli chodzi o dvd to musi być możliwie dobre bo widziałem jak męczą się niektóre...

Przyda się odtwarzanie płyt dvdr, dvdrw, cdr, cdrw. Wiem, że w miarę jedzenia apetyt rośnie ale trzeba będzie zmieścić się w 4000zł.

Z góry dziękukję za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie

https://www.audiostereo.pl/topic/18919-kino-domowe-~4000z%C5%82/

Cześć,

Być może to zbieg okoliczności, a być może masz poprostu szczęście. Niebawem będę się przeprowadzał i zamierzam sprzedać nowy zestaw KD Cambridge Audio:

AV Cambridge Audio Azur 540R

DVD Cambridge Audio Azur 540D

Podaję Ci linki producenta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W przedziale cenowym który podałeś jest to naprawdę sensowna i korzystna dla Ciebie propozycja.

Sprzęt ma trzy miesiące. Posiada gwarancję polskiego dystrybutora. Jest w idealnym stanie, zero jakichkolwiek rys, zadrapań czy też innych śladów użytkowania. Zestwaw stał w oszklonej szafce z odpowiednią wentylacją. Wcześniej miałem Pioneera z serii 712 z DVD 464 i muszę przyznać że CA jest zdecydowanie lepszym wyborem. Zestaw sprzedaję bez kolumn. Można go umnie sprawdzić na dwóch kolumnach Celestion F20.

Co do ceny. Za AV i DVD zapłaciłem trzy miesiące temu łącznie 4800 PLN. Jestem w stanie sprzedać Ci oba klocki za 3700 PLN, o ile odbierzesz je sam lub pokryjesz koszty transportu. Myślę że to uczciwa propozycja, która satysfakcjonowałby każdego z nas. Żeby nie być gołosłownym, dla porównania za zbliżoną cenę masz na allegro:

Ukryta Zawartość

wzmacniacz i CD Cambridge audio, więc jak widać proponowana przeze mnie cena jest umiarkowana.

Mieszkam w Szczecinie. Jestem człowiekiem uczciwym, więc niczym nie ryzykujesz. Jeśli będziesz zaintersowany podaję Ci mój email z pracy [email protected]

Ewentualny kontakt telefoniczny i moje dokładne namiary podam Ci listem zwrotnym.

Nie spiesz się pomyśl. Uznaję zasadę nic na siłę.

pozdrawiam

Witek Stańczak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z ochotą przyłączę się do twojego postu i poczytam co myślą inni. Jestem też na kupnie i mam podobny budżet. MOje typy to:

Amplituner Pioneer 915 - cena około 1350 z allegro

DVD Pioneer 380 - cena około 380 z allegro, lub 444 z MM

Kolumny

Infinity PRIMUS HCS 1799 zł

Ukryta Zawartość

lub

JBL SCS 178

Ukryta Zawartość

Lub mój faworyt:

WHARFEDALE DIAMOND 1 POWER 2507.00 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witoldx sprzet super. Niestety ja jesli kupie to na przelomie wrzesnia i pazdziernika. Ponadto w 4000 chce tez zmiescic glosniki a Ty oferujesz amplituner oraz odtwarzacz.

Jesli chodzi o glosniki to raczej nie chce malych satelit. Myslalem zeby na przodzie postawic jakies dwie 'normalne' kolumny+ewentualnie subwoofer.

Ja Ciebie absolutnie do nie namawiam do grzechu. hihi ;) Nie chciałbym tylko żebyś popełnił ten sam błąd, który kiedyś sam popełniłem i potem żałował tego kroku. Sprawa wygląda tak. Komplet Azur ma tą zaletę, że hula na dwóch kolumnach że aż miło. AV oraz DVD ma rozbudowane menu, gdzie jeśli chcesz możesz tak poustawiać opcje, że subwoofer jest praktycznie niepotrzebny. Poza tym stereo jest na naprawdę dobrym poziomie. To co zaproponował noxnox do Azura nijak się nie ma. Raz - Azur ma renomę i nie psuje się, a Pioneer niestety potrafi sprawiać kłopoty już w okresie gwarancyjnym (przerabiałem to z kolegą). Dwa Azur daje jakość której nieuświadczysz na Pioneerze nawet na 7 kolumnach. Wielu z moich znajomych przerabiało ten temat. Zakup AV + DVD + 7 głośników, chwila euforii, wizyta u mnie i konsternacja. Pioneer 915 i 380 daje dźwięk jak miękkie kluchy, pozbawiony szczegółów. Czemu nie ma się co specjalnie dziwić. Różnica w cenie samych DVD 380 i 2000 PLN mówi sama za siebie. Jakbym miał dylemat podobny do Twojego wolałbym kilka miesięcy przemęczyć się na samych słuchawkach niż pakować się w zakup który Cię rozczaruje. Mi się nie pali. W planach mam wakacje i milion innych spraw. Jeśli do września / października KD mi nie zejdzie zawsze możesz się odezwać. Być może wtedy zejdę z ceną do np. 3400-3500 PLN.

powodzenia

Witek

>>>>>>>>witoldx: podaję Ci mój email z pracy [email protected]

PAM rulezzzzz! :)

Niskie ukłony - absolwent pozdrawia! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zgodzę sie po części, ale nie ma co porównywać sprzętu za 4000 z sprzętem za 1500 zł - t 2 półki cenowe!

Jak już wyszło że DVD Pioneera 380 zagra mdle. to czy lepiej zagra model 575 ??

pozdrawiam

Żeby już tu nie śmiecić: jeśli masz ochotę to puść mi na priva (jest w "o mnie") gdzie konkretnie robisz - może świat jest jeszcze mniejszy i mamy wspólnych znajomych? :)

Resztę towarzystwa przepraszam za prywatę na forum! :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

noxnox nie zrozum mnie źle. To są moje subiektywne odczucia. O Pioneerze powiem tyle. Mój kumpel dwa lata temu kupił KD Pioneera za 7000 PLN i to w promocji ! ;) Później mój drugi kumpel kupił zestaw (każdy klocek z innej stajni) w tym wzmak Nada, może 6 letni. Natomiast ja głupek ech ;) w tym samym czasie kupiłem nówkę Pioneera 712 i 464. Wszystko było ok do czasu kiedy kumpel ten z tym Nadem nie polazł do tego co kupił Pioneera. Podłączyli tego Nada do jego kolumn i facet oniemiał. hihi ;) Bas w Nadzie był kosmiczny, natomiast w Pioneerze wyglądało to blado. Zacząłem sprawdzać to sam i okazało się że mój Pioneer ma tak samo. Ponieważ nie lubię aż takiej "śruby" basowej - przeżyłem. Minęło pół roku DVD kumpla zdechło, a w następnym miesiącu padło moje. Tego miałem już dość. Sprzedałem to cudo i kupiłem Azura. To jest niezła zabawka. Jeśli ktoś uwielbia super bas włącza się w DVD opcję 'rock' i bass na dwóch kolumnach wymiata z pokoju. Ja słucham na zwykłym stereo i jest ok.

Uważaj noxnox z tanimi klockami. Jeśli już to lepiej wyczekać i kupić coś droższego z drugiej ręki. Druga sprawa nigdy nie kupuj nic w ciemno czego nie posłuchasz. Trzecia zanim kupisz posłuchaj przynajmniej 3 zestawów i sam oceń. Każdemu podoba się coś innego. ;)

pzdr.

Witek

Dobre rady nigdy nie są złe. Raczkuję dopiero w tej materi, chodziaż już jeden zestaw miałem. MIałem przez ostatnie kilka lat. Zestaw (też pioneer), kupiłem chyba w 99r.

Amplituneer 505 MK2 (sprzedałem miesiąc temu za 350 zł)

CD - 708 , kurde nie pamiętam w każdym razie taki z karuzelą - sprzedałem 2 lata temu zaa 300zł

Magnetofon - nie wspomnę mumeru ale pojedyncza kaseta chyba z serii 8 - sprzedałem 2 lata temu zaa 300zł

Sprzęt chodził bez zająknięcia, jedyny mankament to gałka potencjometra która zaczęła trzeszczeć

kupiony DVD 454 (za pieniądze z CD i mantetof.) chodził 2 lata bez zająknięcia.

Więc z tą awaryjnością nie jest tak źle.

TYlko teraz żałuję że sprzedałem to CD. coś mi się wydaje teraz że było niezłej klasy !

Sprawdź Harmana - powinieneś zmieścić się za komplet.

Zbiera najlepsze oceny o ile odpowiadać Ci będzie design.

Cambridge azur DVD + Wzmacniacz możesz mieć nowe spod igły z gwarancją i faktura vat /wzm 540+ dvd 77/ za 2000 zł. Fakt chodzi extra .

pozdrawiam

>>>>>>>locoloco, 13 Cze 2005, 19:38: Cambridge azur DVD + Wzmacniacz możesz mieć nowe spod igły z gwarancją i faktura vat /wzm 540+ dvd77/ za 2000 zł.

Hej, loco! Czy mówisz o ampli z tego linku?

Ukryta Zawartość

Ile kosztuje taka zabawka solo bo DVD już mam i nie chcę lepszego! ;)

Ukryta Zawartość

A ile kosztuje w Polandii ten amplituner Kembrydźa?

Dzień Dobry il Dottore (a więc to piwko byłoby -najdogodniej dla Ciebie- w okolicy PAM w Szczecinie....oj dalekko:)

Z zainteresowaniem czytam o DVD Kaembridża bo już mi się zaczyna ręka wyciągać po ten 77, skoro model to najnowszy a tani. W tej branży (dvd) chyba postęp jest jednak wciąż szybki (szybszy niż we wzmacniaczach, hm) więc można ewentualnie myślec o zmienianiu niedrogiego dvd co parę lat, aż postęp wyhamuje. A może kupię i ten wzmacniacz CA 540 od razu i będe miał dwa wzmacniacze, jeden do grania średnio głośno he, he i jeden na maksa (zakładam że CA radzo sobie z DynAudio Audience 50, 4 omy) ?.

A skąd ja mam to wiedzieć? :)

Co do DVD to znasz doskonale moje typy: sądzę że należy kupić wysoki model z HDMI i upscalingiem do wyższych niż PAL rozdzielczości i spokój jest na wiele lat - nic nowego już tu raczej nie wymyślą, bo w szybki rozwój nowych formatów wizyjnych nie bardzo wierzę. A może się mylę? Wiadomo że rynek video opanowała pewna stagnacja. Marże są znikome (nie w Polsce hehhehe) i na siłę wciska się ludziom potrzebę posiadania plazmy i innych wynalazków w polskich warunkach na razie znikomo przydatnych.

Jeśłi chodzi o amplituner Cambridge to bym się mocno zastanowił nad kupnem ze wskazaniem na "tak" - nie wiem ile kosztuje w Polsce ale w GB można go mieć za 250 funtów!!! Audiofilska zabawka z 6 kanałami za 1500 złotych - i to jest chyba to! Każdy ma obecnie kogoś w UK czy w Irlandii więc jaki problem ściągnąć?

Jeśli już to nie Azur 540A tylko Azur 640A. Ponoć różnice są duże.

Azur 640A miałem w domu. Posłuchałem go i potem spróbowałem z Azur 540R. I to mnie właśnie bardzo, ale to bardzo dziwi i zastanawia do dziś. Dedykowany wzmak renomowanej firmy (Azur 640C) grał moim zdaniem słabiej od Azur 540R czyli AV od kina domowego. Przynajmniej ja różnicę słyszałem znaczną na zwykłym stereo i nawet niskim poziomie głośności. Powinno być odwrotnie, bo ostatecznie z założenia dedykowany wzmak powinien grać w stereo zdecydowanie lepiej od AV, a tutaj było inaczej. Azur 540R ma przy stereo 2 x 100 W (8 Om) i ciągnie z sieci 800 W, więc może to sprawa mocy. Ale przy cichym graniu ? Nie mam pojęcia o co w tym chodzi.

O DVD 77 nic nie wiem. Coś mi w nim nie pasowało kiedy robiłem rozeznanie o DVD z CA, ale co to było zbijcie - nie pamiętam. Może sie okazać że do filmów jest w sam raz.

Witek

Co do brzmienia CA to raz słyszałem ich niedrogi wzmacniacz stereo - nie pamiętam symbolu.

Grało to nieźle, ale pechowo w bezpośrednim porównaniu ze sprzętem ze znacznie wyższej półki jakościowej i cenowej - polskim Madralem A2.

Madral oczywiście zmiażdżył Angola (co przy znacznej różnicy cen nie dziwi). Detaliczność była taka sama, natomiast Madral grał z ogromną swobodą, jakby od niechcenia, "na luzie", dźwiękiem znacznie potężniejszym, noszącym znamiona prawdziwej klasy. Nie to, żeby CA grał źle - tylko miał pecha trafić na znacznie silniejszego przeciwnika.

Polacy nie gęsi! :)

Żeby nie było tak różowo, to dodam, że podczas pokazu szlag trafił w Madralu potencjometr! ;)

W Polsce 540R jest dość drogi. Cena 2999 PLN trzyma się od czasu kiedy swój kupiłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewno w w niemczech można dostać taniej. Problem jedynie z Polską gwarancją. O ile wiem jak kupujesz np. w GB to polski serwis tego nie obsłuży, ale tu mogę się mylić.

Azur 540R ma jak dla mnie tylko jedną drobną zagwostkę. W momencie włączenia ustawia głośność na poziomie -50 dB. Nie zwala to z nóg, ale daje trochę mocy. Ma znaczenie przy korzystaniu z DVD. DVD Azura odpala automatycznie odtwarzanie płyty w momencie jej włożenia do napędu. Tak więc jeśli oba urządzenia są wyłączone i w napędzie DVD jest płyta, to w momencie włączenia zestaw gra automatycznie na poziomie -50 dB. Można to jednak spokojnie obejść przełączając AV na inne nie używane wejście np. TAPE przed samym jego wyłączeniem. Daje to tyle że po włączeniu wejście ustawi się na ostatnio używane czyli TAPE i wtedy można spokojnie zjechać z mocą. Nie wiem czy skumaliście o co chodzi. hihi ;)

Poza tym sprzęt jest ok. Jest szczegółowy i nie podbarwia dżwięku. To w efekcie daje tyle, że tak jak płyta jest nagrana tak ją odtworzy, wychwycając wszystkie "udupienia" popełnione w przy nagraniu. Cześć płyt gra w takim układzie ostro i czasem może nawet drażnić, ale jak płyta jest nagrana poprawnie to jakość jest naprawdę dobra.

Ostatecznie coś za coś, albo wierne odtworzenie, albo podbarwianie. Nie słuchałem tego w układzie 6.1, więc tu nic nie mogę powiedzieć, ale w stereo nie mam zastreżeń. No i na koniec wykonanie. Porządnie wykonana rzecz i wyjątkowo efektownie wykonane i dopracowane piloty.

p. W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

locoloco, witoldx, il Dottore:

Ad. Cambridge azur DVD + Wzmacniacz możesz mieć nowe spod igły z gwarancją i faktura vat /wzm 540+ dvd 77/ za 2000 zł. Fakt chodzi extra . Koniec cytatu. Patrząc w googla uzyskuję cenę 1499zł za ten dvd 77..... czy to i równanie 1499+x=2000zł by się zgadzało?

Jak ten wzmacniacz 540 ma 100 wat mocy to chyba by zagrał z DynAudio.

Wolno sądzić że Cambridge Audio jest relatywnie cienkie w zakresie wizji, no chyba że kupują od Denona swoje podzespoły do DVD...

Pozdr

... czy to i równanie 1499+x=2000zł by się zgadzało?

To właśnie wydaje mi się dziwne. DVD 77 + Azur 540C = 1499 + 1499 = ok. 3000. Ale być może gdzieś to można dostać w cenie 2000. Spotkałem się z przypadkiem 700 PLN różnicy w cenie, w wypadku CD Rotela 02 u różnych dystrybutorów.

Jakew jakbyś to kupował sprawdź. Ponoć różnica w jakości 640A i 540A jest dużą. Dla mnie 640A chodził gorzej od 540R, więc 540A w ogóle do mnie nie przemawia. Najlepszy test to własne uszy, ostatecznie Ty go będziesz słuchał.

W.

• 6 miesięcy później...

Słuchajcie, jestem na etapie pomysłu na kino... jestem w tej materii laikiem i nie ukrywam tego... mam nadzieję, że jeszcze ktoś się odezwie, bo widze, że są same stare posty.

Powiem krótko - mam 3... no może wyciągnę 4 tysiące na kino domowe, ale to już full!

Pokój spory - 25m2.

Cel - głownie filmy DVD, telewizja HDTV oraz muzyka.

Jeżeli ktoś pomoże w wyborze całego sprzętu będę wdzięczny.

Pozdrawiam

SAKE

=>sake

chcesz kupić wszystko?

od zera startujesz (nic nie masz)?

nowe czy używane (ale 100% sprawne)?

4kzł to taki nie bezpieczny przedział. Już nie syf ale jeszcze nie fajowo...

Słuchając rozumu....

wszsytko .... mam co prawda sprzęt (starej daty) - wieżę (tuner, CD, magnetofon, wzmacniacz) + 2 x kolumny 80V, ale cały ten sprzęt (gdyby zadobył nowy) chciałem sprezentować chrześniakowi bo ma "mini badziew".

Mówisz 4k mało i niemało, powiedzmy że ukradne jeszcze pare stów :)

No ale do rzeczy, napisz co radzisz. Odnośnie sprzętu oczywisćie wolałbym NEW of course, ale jeżeli używany to z gwarancją. Inny nie wchodzi w rachubę.

Pozdrawiam

i czekam

Witam,

Proponuję zainteresować się zestawem firmy ONKYO + M-Audio.

Ukryta Zawartość

W środę, całkiem przypadkowo, miałem PRZYJEMNOŚĆ posłuchać wspomnianego zestawu (z tą małą różnicą, iż w roli amplitunera wystąpił model AV TX-SR 503).

Niestety odsłuch odbywał się tylko w konfiguracji STEREO, pomimo iż na płycie którą dysponowałem (Queen – Greatest Hits II) dźwięk zarejestrowany został nie tylko w PCM (stereo), ale Dolby Digital 5.1, oraz DTS. W konkurencyjne szranki stanęły dwa zestawy H/K (pierwszy z głośnikami HTKS 5.1, drugi Wharfedale 5.1) , oraz YAMAHA (wraz z głośnikami serii NS 5.1). Wspólnym mianownikiem wspomnianych zestawów był przedział cenowy, oscylujący w granicach 3 000-4 000 zł., tylko drugi zestaw H/K dość znacznie przekroczył ten przedział, a to za sprawą w pełni cyfrowego amplitunera).

Zarówno dla mnie, jak i osób współtowarzyszących w porównawczym odsłuchu, jednoznacznym zwycięzcą został zestaw: ONKYO + M-Audio – to brzmienie naprawdę się podoba.

Pozostało mi tylko mieć nadzieję, iż w konfiguracji 5/7.1, wspomniany zestaw zagra równie dobrze.

Pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

Widzę, że jest problem z bezpośrednim linkiem.

Chodzi o zestaw: ONKYO HTE 503 ROCK-DIVIX 7.0

w którego skład wchodzi:

Amplituner AV TX-SR 503

Odtwarzacz DVD DV-SP 503 (w tym SACD/DVD AUDIO/DIVX+txt)

M-Audio HTS 700 (7.0)

p.s. Z tego co zdążyłem się zorientować, wystepują również inne wersje tego zestawu.

Pozdrawiam

Pixeel

=>sake

Z kina zrezygnowałem jakiś czas temu ale tak aby ropocząć dyskusję podam przykład.

Na allegro widzę ampli HK235 - pewnie pójdzie za coś koło 1500zł. Do tego do kompeltu można czasem trafić dvd22. Całkiem prawdopodobne, że będę swoje sprzedawał w przyszłym tygodniu. Nie oferuję ale uświadamiam że pojawiają się czasem całkiem fajne okazje. No to masz już sprzęt grający za ok. 2100zł. Reszte możesz wydać na kolumny. I znów przykład: na allegro w stanie idealnym masz KEF Q4 - pewnie sprzedadzą się za ok. 1300zł. KEF Q1 Ci nie chce "wciskać" bo to akurat moja oferta (jest w ogłoszeniach forumowych) i nie wypada.

Sam bardzo lubie KEFa z serii Q (mam takie u siebie ale po modyfikacji) i stąd u mnie to zboczenie.

Lekko licząc na ten zestaw ale "zaledwie" stereo masz wydane 3,4kzł. Wg mnie powinno już grać bez wstydu. No i zostało jednak coś na surroundy, centralny, czy też kable, płyty.....

Kupując wszystko jako nowe wydasz na zestaw 2.0 minimalnie 4-4,2 kzł. Sam oceń czy i co warto kupić.

Słuchając rozumu....

Dzieki wszystkim za cenne uwagi i propozycje.

Poczytałem troche (na ile mi czas pozwolił) o sprzęcie etc.

Wybór jest ogromny. Jestem o niebo mądrzejszy, ale nadal progiem jest kasa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ten sprzęt miałem okazję "odsłuchać" i byłbym z niego zadowolony sądze... mogę go mieć (z Belgi) za 3.5 koła

oraz ten (no jest jazda!!!! nie chciałem wychodzić z pokoju) zestaw głośników: B&W DM600 / DM602.5 / LCR60 / ASW600, amplituner: Yamaha RX-V650, odtwarzacz DVD: Yamaha DVD-S1500

Głośniki (Głośniki wysokotonowe Nautilus, Kevlarowe membrany niskośredniotonowe, System Flowport, Dodatkowe wzmocnienia obudów, Ekranowanie magnetyczne głośnika centralnego, Aktywny subwoofer 150W w obudowie zamkniętej, Konstrukcja Mushroom wzmacniająca membranę subwoofera)

Elektronika (Moc: 145W x 7 DIN, DTS ES, DTS 96/24, Dolby Digital-EX, Dolby ProLogic IIx, YPAO - parametryczny optymalizator akustyczny, Wysokiej jakości odtwarzanie SACD, DVD-V, DVD-A, SVCD, DVD-R/RW, CD, MP3, WMA, JPEG, Faroudja DCDi, Progressive Scan, Przetworniki C/A 192 kHz/24-Bity dla wszystkich kanałów)

ale za 9.7 k !!! :(((.....

Pyatnie brzmi - jak oceniacie pierwszy tańszy zestaw, moja ocena jest taka: za 3.5k warto, ale z chęcią posłucham oldboyów :)

Pozdrawiam

Paweł

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.