Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki z najwyższej półki

dreadlock

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zakup słuchawek.

Do mojego sprzętu przenośnego używam Koss Sportapro

Teraz chciałbym kupić słuchawki do użytku domowego

Mam spory budżet, powiedzmy, że spokojnie powyżej 1000zl

Muzyka która będzie słuchana na nich to głównie reggae/dub

Oczekuję przewyższenia wrażeń dźwiękowych oferowanych przez SportaPro

Ciepłego "dudniącego basu" i nie zbyt agresywnego środka i góry.

Przenoszony dźwięk nie musi być prawdziwy, tzn. nie planuję na nich realizować nagrań a jedynie słuchać ulubionej muzyki

Zostały mi polecone Sennheisery HD25, ale jeszcze nie miałem okazji ich przesłuchać

Jakie byłyby Wasze typy do powiedzmy 2000zl?

Pozdrawiam forumowiczów

Dreadlock

Słuchawki to "nie moja filiżanka herbaty", ale:

poleciłbym Ci Beyerdynamici DT 880 ale one nie mają dudniacego basu. Może Sennheisery 600 - chociaz mnie nie przypadły do gustu wogóle.

Słuchawki to dopiero początek - potem musisz dobrać odpowiedni wzmak. Miłego szukania!

jeśli planujesz zakup słuchawek do powiedzmy 2k i do tego wzmacniacza za takie same pieniadze to pomyśl o zestawie Staxa:)

ja preferuje senhaisery . . . przy kwocie ponad 1000 pln wchodza w gre 3 modele:

senki 590 - bedzie bas, ktroty powinien sie spodobac

senki 580/600 - basu nieco mniej ale analitoycznosc super

senki 650 - polaczenie ww. ale jescze wiecej basu

warto odezwac sie do piotrka608 i zamowic u niego wzmak forum608 albo pomyslec nad Val e10 - chyba najtanszy lampowiec nie DIY, ktory zebral sporo pozytywnych opnii.

Sygnatura zbliżona do SportaPro na wyższej półce to Beyerdynamic DT770, ale bardzo lubią prąd.

HD25-1 koniecznie do przesłuchania. To potwory nie słuchawki, ale licz się z dodatkowymi kosztami za dostępne w opcji welurowe poduszki i lepszy kabel.

Witam,

Niestety, tak jak to zwykle bywa kwestia słuchawek jest dość skomplikowana. Ogólnie - do dobrych słuchawek (np. HD-600, HD-650) będziesz potrzebował wzmacniacza słuchawkowego. Nie masz co wpinać dobrych słuchawek do gniazdka w CD-ku bo się srodze możesz zawieść. Są jeszcze słuchawki elektrostatyczne Stax-a ale to już inna półka - powyżej 3 kzł. (są sprzedawane w komplecie ze wzmacniaczem słuchawkowym wysokiej klasy).

To ja się dyskretnie podłącze do wątku. A ma ktoś może z was lub słyszał słuchawki Grado ? np z serii Reference ?

Wogóle jakie sa opinie o tych słuchaweczkach .. bo zawsze tylko Sennh.. lub Bayer..

Sporo informacji o sluchawkach mozna znalezc tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Posiadam zarowno Grado RS-1 jak i Sennheisery 650. Z braku odpowiedniego przedwzmacniacza trudno mi sie jednoznacznie wypowiedziec, ale sluchajac poprzez GC moja preferencja szla w strone Senheiserow (bardziej neutralne, podzczas gdy Grado niosly koloryzacje i byly zbyt forward). Duzo sie tez mowi tez o AKG 1000 i w odpowiednim zestawieniu moga byc bardzo dobre. Review AKG:

Ukryta Zawartość

Sennheiser:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znalazlem juz wczesniej te stronke, ale z tego co widze to ona nie przepada za grado

raczej polecaja sennheisery na calej linii

wlasciwie ja wlasnie nie oczekuje neutralnosci a mam obawy ze sennheisery wlasnie taką dają

RS1 tez rozwazam. najgorsze jest to ze te wszystkie rozwazania sa czysto teoretyczne

czy jest gdzies w polsce sklep z bardzo duzym wyborem sluchawek, tak aby mozna bylo przetestowac kilka modeli z watku w ktorym dyskutujemy?

czy tez nalezy juz kupowac bilet do berlinu lub londynu? :)

witaj. słuchawki z najwyższej półki to nieco ;-) więcej niż 1 czy 2 kzł. do tego dochodzi wzmak.

zajrzyj na stronę

Ukryta Zawartość

ale podobno są the best, pozdrawiam, M

Ukryta Zawartość

Beyerdynamiki oprócz swoich zalet brzmieniowych mają jeszcze jedną - są wygodne.

Jeżeli natomiast akceptujesz kowadło na głowę, warto rozważyć Senheisery HD650. Słuchałem i zadziwiły mnie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

HD 650 maja bardzo specyficzne brzmienie - w porownaniu do HD 600 sa po prostu ciemne choc rzeczywiscie schodza nizej ale nie maja tej chirurgicznej analitycznosci. Zalezy co kto lubi - ja wole HD 600 bo jak pisze w "o mnie" 650 mnie nie uwiodly. Pozdrawiam.

Jak ma byc dudniacy bas to nie trzeba sie az tak natezac. Najlepsze w tym wzgledzie sa sredniocenowe sennheisery. Wielki i dudniacy bas zapewniony.

pzdrw

soso

PS

Wpisy przy tych preferencjach na temat Staxow czy AKG 1000 nalezy wlozc do dzialu 'Zarty'.

PSÌI

No i dobrze by bylo podac, z jakim zrodlem to ma grac.

jasne ze przy tej klasie wzmak jest konieczny

tylko wychodze z zalozenia ze najpierw sluchawki a potem wzmak do sluchawek (tak aby do nich pasowal)

bo jesli najpierw wzmak to wybor sluchawek sie zaweza

nie chodzi mi chamski dudniacy bas

jesli mam uzywac przymiotnikow to bedzie to cieply, pulsujacy, soczysty bas. chcialbym miec wrazenie ze tuz za mna kolezka gra na basie przez wielkiego ampega z kolumną 8*10'' - jesli wiesz co chce powiedziec :)

oczywiscie ze pozostale wartości też mają być krystaliczne i zywe

jednakże nie interesują mnie słuchawki na których świetnie będzie się słuchać rocka, w ktorych najwazniejszy jest srodek i wyrazistość solówek na przesterowanej gitarze

mam nadzieje ze, mimo mojego amatorskiego podejścia do zagadnień audiofilskich troche przyblizylem moje preferencje

to jak? nie ma odpowiedniego dla mnie sklepu w tym kraju?>

w takim razie moze polecicie cos w berlinie. mam calkiem niedaleko

>discomaniac71

650tki nie są ciemne, może słuchałeś niewygrzanych. One wymagają wyjątkowo długiego okresu wygrzewania. Myślę że potwierdzą to inni właściciele tych senków. Dla mnie osobiście 600tki mają trochę obcięty środek, ale tu znowu zalezy od preferencji i... systemu.

Zgadzam się. Dla mnie jest bez sensu mówienie o tego typu słuchawkach bez wzmacniacza do nich. Przecież nikt (nikt?) nie będzie dawał ponad 1 kzł na słuchawki, żeby podłączać je do odtwarzacza, gdy sensowny wzmacniacz można dostać za kwotę nieprzekraczającą ceny słuchawek.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

HD 600 bardzo dobrze graja z Musical Fidelity X-Can v 3. Swojego zdania co do 650-tek nie zmienie. Swego czasu stworzylem na tym forum watek porownawczy 600 i 650. Mam spore doswiadczenie w tych porownaniach - musialem tak zrobic bo chcialem zamienic swoje HD 600 na 650 - ba mialem juz kupca na 600-tki. Ale jednak zostalem przy HD 600. Pozdrawiam.

PS A dla zalozyciela watku najlepsze chyba rzeczywiscie beda Bayerdynamic.

>I tak Grado SR 80 z tanim Pro Jectem leją na każde Senki :D

grado to faktycznie dobre sluchawki, nawet bez wzmaka zagraja, sprawdzaja sie dobrze do wszelkliej muzyki (rock szczegolnie) ale czy "leja na kazde senki" ??? Watpie.

Zalezy kto co lubi bo np. senki 580/600/650 maja taka analitycznosc ze "leja" na dowolne inne nie elektrostaty.

"Zalezy kto co lubi bo np. senki 580/600/650 maja taka analitycznosc ze "leja" na dowolne inne nie elektrostaty"

Właśnie w tym jest problem. SH są analityczne. Natomiast więcej przekazu niż SH dają właśnie DT-880 i są detaliczne (muzykalne) a nie analityczne (niemuzykalne). SH przekłamują barwę prawie wszystkich instrumentów akustycznych.

Dlatego już nie mam wątpliwości dlaczego w studiach nagraniowych używa się Beyerów lub AKG.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.