Skocz do zawartości
IGNORED

TELARC i Clarity Recordings

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

Clarity proszę bardzo do kupienia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pavbaranow,

wymienione płyty Meoli nie są uśrednione ani komplementcyjne. Raczej nie pochwalisz sie nimi przed znajomymi, słuchajacymi jednynie popu i muzyki relaksacyjnej. Zrób eksperymenyt, odpal im Flesh on Flesh i włącz stoper ciekawe do którego momentu wytrzymają (zakłądając że sprzęt na którym to puścisz poradzi sobie z nagraniem).

PMD>

Cały katalog jest uśredniony;-) Meoli słuchałem z Telarku jednej jedynej płyty, wydanej gdzieś w połowie lat 90. Jeśli pamiętam - nie dosłuchałem do końca;-) Nie chodzi tu jednak ani o Meolę, ani o mój gust. Podkreślam - to moje wrażenie - ale płyty, nawet znanych wykonawców, jak choćby Muligana, Brubecka, Petersona są jakby inne od tych, do których nas przyzwyczaili wcześniej. Nie mówię wcale o tym, że kiedyś choćby wymienieni grali fryty nie wiadomo jakie, a jak przyszli do Telarku, zaczęli grać smooth;-) Nie bynajmniej. Tym niemniej jednak, znacząca większość (chyba) płyt jazzowych wydanych przez Telarc reprezentuje dość gładkie, stosunkowo łatwo przyswajalne, granie. I żebym został dobrze zrozumiany - nie chodzi mi o to, by wszystkie wytwórnie nagrywały "pod mój gust";-), nie chodzi mi także o to, że Telarc nagrywa złych, trzecio-, czwartorzędnych wykonawców. Skądże znowu. Znaleźć u nich można znakomitą ilość wykonawców co najmniej cenionych (choćby wspomniani) czy nawet legend (jak wspomniani) tej muzyki. Zauważam jednak niejaką różnicę pomiędzy Brubeckiem dla Telarku, a np. z czasów Dave Brubeck Quartet. I tak jak napisałem - czy gładsza jest ich muzyka teraz, czy też sposób nagrania takie odczucia u mnie powoduje, faktem jest, że ja je mam. Tezę o targecie tej firmy potwierdza jednak jeden z wywiadów z szefem (bodaj) tej wytwórni, który ukazał się nawet w polskiej prasie, gdzieś z końcem lat 90.

W katalogu Telarc dobre są niektóre płyty bluesowe (polecam z ostatnich nagrań Rory Block) oraz baaaardzo niektóre jazzowe (Jim Hall, Michel Camilo) i klasyczne. Reszta jest IMHO z grubsza niesłuchalna, za wyjątkiem oddanych audiofilów trzypłytowych.

ABs czy jesteś z tej grupy audiofilów dla których tylko wybrane fragmenty płyt brzmią dobrze czy może masz jakąś tajemną wytwórnie której dziełami jesteś zachwycony?

Telarc w klasyce jest różny. Z 80 lat nagrania są bardziej ciepłe chociaż mniej precyzyjne. Najnowsze produkcje są w DSD i czasami wydają się suche. Jedyne co mogę polecić na 100% to dokonania Shaw-a (Dvorzak, Verdi) a z wcześniejszych Previna. Absolutnie żadnych 1812 czy generalnie Kunzela.

Co do 1812 to najlepsze nagrał Pletnev z RNO (prawdziwe armaty), poza wspomnianym wyżej klasykiem, na płycie razem z II symp. lub dotępne w serii Trio razem z innymi poematami symfonicznymi (bardzo polecam ten zestaw).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.