Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki wysokotonowe-ranking

henrykpiątek

Rekomendowane odpowiedzi

wedlug mnie te tweetery co to maja widmo wodospadowe kaszaniaste beda zle grac. Najlepeij kierowac sie wlasnie widmem wodos. te wykresy nie oszukaja i bardzo pomoga wybrac dobre glos. i pasmo dla nich

Witam

Ja bardżo lubię dzwięk focali tioxidowych, ale są wybredne co do elektroniki.

Berylowych nie miałem okazji słuchać jak na razie, szkoda że jusz nie są dostępne same głosniki.

Pozdrawiam Romek

uwe300, 29 Gru 2005, 21:00-

Proszę.http://motionalfeedback.com/ A naszemu szacownemu wynalazcy i Mistrzowi dajmy spokój, nie męczmy Go ciągle pytaniami, podobno w tej chwili ciężko pracuje nad kolejnym urządzeniem audio klasy Hi-End ,

które po opatentowaniu zapewne nam w końcu zaprezentuje.

->henrykpiątek, 29 Gru 2005, 22:07

dziękjuję bardzo....

Strona masakrycznie nie czytelna:/ Jeżeli to Senicza... Odezwij sie na pw moze zrobie coś lepszego, pobawimy sie w pozycjonowanie pod googla itp... ;)

oczywiscie sluch jest najwazniejszy. Ale gdy widzisz glosnik z kupa g. na wodospadzie to nie ma po co sie za niego brac. A moze koledzy nie potrafia czytac tego wykresu? a jesli tak to przepraszam.

co to jest mfb? hm to taki system poprawiajacy jakosc pracy glosnika. Czyli sensor wzm i poprawa gotowa.

jest kilka odmian tego systemu czesc tylko udaje porawe glownie ograniczajac efekt rezonnasu glosnika ale bez zmniejszenia znieksztalcen. System znany jest od lat.

Czyli strona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jednak autorstwa Senicza. Przyznam że język jest tam również mocno dziwny, podobnie jak styl wpisów na tutejszym forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

uwe300, 30 Gru 2005, 01:03

>heh poczytałem zawartość stronki... pomysł wyjątkowo ciekawy... kto poza Seniczem tego używa?

Wszyscy wielcy producenci. O ile pamiętam był taki subwoofer B&W czy JPW na 40cm głośniku właśnie z korekcją mocy i pomiarem akcelerometrem.

Ale zastosowanie go do wysokotonowca to już błysk geniuszu - zwłaszcza, iż sam autor zauwazył że przy 1000hz wychylenie membrany wysokotonowej musiałyby być już znaczne żeby cokolwiek usłyszeć (zawieszenie i długosć cewki to uniemożliwia). Senicz po prostu koryguje coś czego nie słychać ;)

Przy okazji ciekawe jak obniża się Fs wysokotonowca już tylko na skutek przyklejenia do membrany czujnika. Kopułka np. Eton SD25 posiada masę ruchomą 0,22g więc akcelerometr do niej musi być chyba "z powietrza" zrobiony.

pomysl polega na zmniejszeniu max wagi akcel. naszczescie sygnal z takiego malucha jest dosc mocny aby wzm go bez szumow. problemem tych systemow jest wzm wewnetrzny. Musi byc np. 3 wzm hi-end na kolumne mocne tak wiec na system mamy 6 wzm super jakosci. To czy nie lepiej sprzedac je osobno? i duzo zarobic? Co do akcelerometrow to czesto jest to rezystor wlaczony w szereg z glosnikiem spelniajacy role zrodla dla dodatniego sprzezenia zwrotnego. Inne rozwiazania zawodza gdyz w subach wszystko sie strasznie nagrzewa i sensory szlag trafia. Co do srednicy czesto zmiany w mebranach powoduja wzbudzenia. Ale kto raz uslyszal kocha ten dzwiek.

Senicz, nie snuj tu opowieści "żeglarskich" tylko powiedz co chcesz korygować w wysokotonowych kopułkach i w jaki sposób - od strony mechanicznej a nie elektronicznej. Korekcję stosują wszyscy producenci, ale nie do wysokotonowych głośników.

Opisz jak przeskoczysz te problemy i w czym widzisz przewagę korygowanego głośnika wysokotonowego (poza tym ze chcesz ich wstawiać po cztery na kolumnę bo inaczej nic nie słychać).

glowna wada wysokich to podbarwianie fr i to nawet w tedy gdy sa wysoko ciete. Rzecz w tym ze duzo sygnalu przez filtry nawet 12 czy 18 db przepuszca sygnal w tym pasmie. Jest to zwiazane z gestoscia mocy muzyki. Niby srednica powinna to pokryc i zamaskowac dzwiekowo ale syf pozostaje. Wiec wymyslilem sobie ze warto zastosowac uklad aktywnego eliminowania z emisji tego czego nie ma w sygnale sterujacym. jedyna rada bylo zastosowanie sensora na wysokotonowym. Obejrzalem ten sygnal i stwierdzilem duza ilosc znieksztalcen i niestety fr nawet gdy dzialal filtr. Sam sensor to trywialna sprawa wiec nie bede na ten nic pisal aby kolegow nie obrazic. Na mojej stronie jest wszystko opisane.

Powiem tak: jest to temat o głośnikach już istniejących, a nie pomysłach i wizjach które męczą Pana Senicza.

Ulegacie Jego "urokowi". Niech najpierw On coś ze swoich wizji naprawdę zmaterializuje i w końcu je nam przedstawi, ale w zmaterializowanej, sprawdzonej w działaniu konstrukcji. Jakiejkolwiek, o których wypisuje w

różnych tematach. Pozdrawiam - H. P.

>arturp

"Ja słysze np tylko do 12 kHz dźwieki podawane z płyt testowych ( z róznych wysokotonowych więc to nie sa ograniczenia sprzętowe ) . Większe znaczenie ma dla mnie średnica i bas . Często słysze róznice miedzy gł. wysokotonowymi tylko w bezpośrednich porównaniach"

To nie ma najmniejszego znaczenia. Wiele razy już robiono rózne eksperymenty i testy które jasno dowodzą że nawet jeżeli nie słyszysz nic powyżej 10-12Khz to dodanie supertweetera siegającego do 25-40Khz ewidentnie jest przez takie osoby słyszalna i efektem jest poprawa brzminia i nie tylko w zakresie wysokich tonów.

Polecam recenzje superteetera Muraty (15-100Khz) ze strony Dick Olshera:

Ukryta Zawartość

Ten akapit jest ciekawy:

"Given the range of the ES103’s frequency response, from 15 kHz to 100 kHz, most listeners would merely be looking for added transient speed and treble transparency from their loudspeaker system. And while the upper octaves did gain air and definition with the ES103 in the system, the main benefit turned out to be in the midrange. The music’s drama and microdynamics were intensified. Harmonic textures were more vibrant and in focus - as if a giant search light were illuminating the soundstage, resolving more of the color and energy of the musical tapestry. The rhythmic underpinnings of the music flowed with greater flair and conviction. The overall effect was to nudge the sound closer to the essence of the real thing, namely live music"

Pozdr.

Ukryta Zawartość

po co super tweet. jesli nagrania sa ciete na 20k? wszystkie. Nawet te na super audio i dvd sa ciete bo po co nagrywac tak szerokie pasmo? wiecej miejsca na plycie i klopoty z interferencjami. Czego to ludzie nie wymysla aby sprzedac cos nikomu nie potrzebnego.

A co do henryka to jestem zaskoczony wykonaniem jego kolumn. Nie wiem jak w naturze ale foto super.

Gdyby jeszcze heniek znal sie na elektronice i mieszkal w warszawie na ochocie!!!!!!

Senicz _igpod_

co to jest wzmacniacz dumfuck? Czy to coś ala First 100 Watt?

Senicz - bawiłem się mfb na basie i po króciutkiej fascynacji "wypiołem" korekcje i gram bez. Za to z innym głośnikiem ;-) Wszystkie negatywne sprzężenia po pewnym czasie jednak odrzucam.

Jestem jakby ofiarą marketingu bezsprzężeniowego - ale nie poddałem się bez doświadczeń ;-).

Ten układ był zainspirowany art. sympatycznego audiofila pisującego do Elektronika 2000.

...Jeśli się nie mylę to też jednak - wypioł!!!

Jakby Twoje projekty na Twojej stronie choćby trochę "marketingowały" Hi-Endem - może zdobyłbyś większą wiarygodność. A tu pierwszy rzut oka na zasilacz i 1N4007 i to nawet nie odsprzęgane...

Czego używasz jako tych super końcówek mocy?

Czy GC ze spoczynkiem 15 mA nie pociagnie Twoich korygowanych Tweeterów?

Czy to Raven 3? I to bez Transformatora !!! (nowy model już ma zredukowane mocno zniekształcenia...)

Pozdr.

>Senicz - tak btw mały offtopic - membrana w wysokotonowcu jest tak lekka (Audax - 110mg) że przy sterowaniu aktywnym prosto z końcówki mocy nie ma problemu z jej prowadzeniem i kontrolą, wysoki DF też nie jest wymagany. Większe zniekształcenia może powodować np. jej deformacja pod wpływem drgań w powietrzu. O ile wiem to teraz kopółki mają zniekształcenia na poziomie chyba -60dB i mniej więc po co to wszytko?

A jak te Raveny radzą sobie z kierunkowością? I jaka jest ich efektywność?

Moim celem jest zrobienie super dzwieku za 30zl bo tyle wychodzi za glosnik 15zl i uklad elektroniczny ze wzm mocy na scalaku hi-end oczywiscie. I teraz mam system za 30zl ktory leje wszystkie kopulki swiata lacznie z tymi plk morelami. Narazie uzyskalem tluienie fr na poziomie 15db co i tak jest rekordem swiata a mysle dopracowac sie lepszych wynikow. I rozciagnac mfb takze na wyzsze f. Och zeby ktos jeszcze mogl cos w tym temacie robic!!!!

mialby kolege do pogadania a tak sam ciagle sam. czy w tym kraju nie ma chetnych do zdobywania i odkrywania nowych technik? przeciez wszyscy wiemy ze przyszlosc nalezy do mfb i ja jestem pionierem przecierajacym szlak do jakosci!!!!!

senicz, 3 Sty 2006, 12:26

>a tak sam ciagle sam.

"Samotność długodystansowca" - normalnie jak się patrzy.

Ale nie martw się Senicz... Wszyscy geniusze są samotni :)))

nierozumiem o co wy macie do mnie pretensje. Teraz gdy wszystko jest takie tanie i nic nie oplaca sie robic warto robic rzeczy niespotykane a nie klonowac. Nikt z kolegow nie zrobil mfb i nie przeprowadzil wnikliwej analizy wad tego systemu ale gebe do wydzierania sie na mnie to macie!!!! zrobcie to pogadamy. Jak rozumiem nawet nie bedziecie probowac gdyz ten problem techniczny obnazy wasza .............

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.