Skocz do zawartości
IGNORED

żegnaj Hi-Fi, witaj muzyko

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

macisiu , rozumiesz w ogóle co się do ciebie mówi? I to jest właśnie problem! Jak już się zdarzy jakiś "zainteresowany" to na ogół nie trybi o co chodzi albo udaje że nie trybi. 50 razy było pisane, że będzie to dźwiek o niektórych cechach Rehdeko.

Rehdko też są zrobione na silnie zmodyfikowanych głośnikach estradowych więc jak najbardziej możliwe jest zrobienie czegoś grajacego w tym stylu tanim kosztem, są na e-bayu nawet głosniki, które posłużyły za bazę, 75 USD za parę. To, jak dobrze zagrałyby takie kolumny zależy od tego ile wysiłku włoży się w prace konstrukcyjne, mówiąc bardziej dosadnie ile głośników się posmaruje różnego rodzaju impregnatami, a więc ile ich się ZNISZCZY. Żeby 30 osób chciało to kupić to jest sens do eksperymentów zużyć nawet kilkanaście par głosników, a wtedy szansa na to że będą to głośniki tej samej klasy będzie bardzo duża. Na dzień dzisiejszy mogę tylko zaręczyc za podobną dynamikę i ogólnie pojętą "wielkość" dźwięku - to akurat bardzo łatwo zrobić tanim kosztem. Barwa - zależy jak mocno R. podbarwiają, gdyby chodziło tylko o neutralność to jest jak najbardziej do zrobienia niedużym kosztem. Rozdzielczość - tutaj wsystko zależy od ilości eksperymentów - trzeba znaleźć odpowiedni głośnik, choć jeśli zastosuje się OB to będzie troszkę łatwiej, ale zakłądam że R. wysoko ustawiły poprzeczkę. Przestrzenność i scena - nie widzę problemu. Charakterystyka SPL i efektywnosć - też nie widzę problemu.

Myślę ze temat wyłożyłem tym razem dokładnie, jeśli jeszcze raz ktoś wyskoczy z propozycją kupna Rehdeko z 3 koła to obśmieję. Panowie, chciałbym kupić sobie Porsche 911 za 10 000 PLN. Też mnie nie obchodzi z czego będzie zrobione, ale ma jeździć i wyglądać tak samo. LOL!

Niechcący moja teza została potwierdzona - na szerokopasmówki NIE MA popytu. Znalazły się dwie osoby co chciałyby Porsche za cenę Corsy, raczej nie jest to święto lasu, jak by ktoś wystawił na sprzedaż Sonus Faber Amati za 5 tysięcy to momentalnie poszłoby kilkadziesiąt takich, a może nawet kilaset, podobnie jak na Porsche 911 za 10 000 PLN. O czym my więc tutaj mówimy, skoro 2 osoby są skłonne wydać 3 tysiące ale pod warunkiem że zagra jak Rehdeko, bo jak tylko będzie ciut gorzej ich zdaniem to nic z tego? w istocie, zajebiaszczy jest ten popyt, nie ma co...

popyt jest, argosiu,

może niekoniecznie ludzie chcą z góry deklarować się na produkt autorstwa konstruktora, który robi coś, żeby udowodnić całemu światu, że to nie ma sensu!

jak zabrzmią dokładnie jak Rehdeko, to jestem klientem nawet, jak będzie to kosztować duuuuużo więcej niż 3000 (o ile będę miał te pieniądze)

powiedzmy inaczej - jak za 2500-3000 zrobisz produkt porównywalny choćby z Klipsch Heresy, to rozważę go poważnie (ale nie obiecuję, bo to jest właśnie cena używanych Heresy, a je zawsze będzie potem łatwej sprzedać), jak będą tańsze, jestem twój

przestań opowiadać o podbarwianiu Rehdeko, dopóki ich nie usłyszysz sam. albo nie dziw się, że ludzie są sceptyczni w stosunku do ciebie

przestań myśleć kategoriami technicznymi - szerokopasmówki, nieszerokopasmówki. zacznij myśleć kategoriami efektu. napisałem ci - mnie nie interesuje co będzie w środku.

strzelam - lancastera też nie interesuje jak osiągniesz efekt ostateczny, vectora też nie, krystiana też nie i kilku innych też nie. choć mogą ci powiedzieć, że nie wierzą, że inaczej coś z tego będzie. ale jak dostarczysz im produkt o pewnych cechach - czyli żeby grała muzyka i instrumenty - to go wezmą. ale niech sami się wypowiedzą.

nie złorzecz, nie wymyślaj, nie ciesz się że potwierdzają się jakieś twoje tezy. to prowadzi donikąd ....

argos,

patrzę na poprzednie wpisy - żeby nie było wątpliwości - w żartobliwej formie składam poważne deklaracje. nie oczekuję Rehdeko za 3000 zł (choć biorąc pod uwagę postęp technologii od czasu ich skonstruowania ....) ale chcę mieć kolumny o "tego typu" brzmieniu. bardzo. dlatego przymierzam się obecnie np. do Heresy

maciek

ale, ale ... proponuję dotrzeć do Rh 115 - wiele osób bardzo je krytykuje. warto sprawdzić czy słusznie i dlaczego. bo to też były "budżetówki"

Maciek, Argos z tymi eksperymentami na głośnikach niestety ma raję...niestety bo sam popsułem już kilka fullrange i dopiero widać w którą strone co i jak działa...i to bardzo nieśmiało....

Pozdrawiam

vector, 23 Gru 2007, 12:46

>...nie ma chwaly bez poswiecen...!!!!.......;-)

A w dodatku my wyznajemy wielobóstwo - jak sie uda, będziemy wielbić i Rehdeko i Argosa ...:)

vector, 23 Gru 2007, 12:46

>...nie ma chwaly bez poswiecen...!!!!.......;-)

Tu się zgadzam, tyle ze nie jestewm w tej chwili gotowy na zbyt duze poświęcenie. Gdybym mógł liczyć na jakieś wsparcie, takie o jakim pisałem to bylbym w stanie pociągnąć temat. Sam nie pociagnę na pewno i do motta "nie ma chwały bez poświęceń dodam że "nie ma nic za darmo". Jak ktoś myśli, że ja odwalę całą trudną robotę, a później on sobie ściągie palny z netu i wykona kolumny to jest w błedzie - na to nie pójdę. I tak bym wział na siebie największe obciążenie finansowe i czasowe, wszystko co musieliby zrobić inni to przyjechać raz czy drugi, posłuchać, zgłosić swoje postulaty. Jeśli ktoś nie jest skłonny do takiego wysiłku to albo nie jest czymś takim w ogóle zainteresowany albo cwaniaczy. Jeśli nie jest zainteresowany to jego prawo, jeśli ktoś cwaniaczy to szkoda mi dla niego czasu.

maciusiu najdroższy - piszesz że nie zadeklarujesz się na kolumny których jeszcze nie ma. Dobrze, ale możesz się zadeklarować na współpracę i samemu mieć wpływ na ostateczny kształt projektu a później sobie go skopiować w koszcie najbardziej budżetowych kolumn. Dałem przynajmniej kilka mozliwości, żeby ludzie mogli przejawić swoje zainteresowanie, jak na razie jedyne zainteresowanie jakie jest to Twoje i Krystiana gotowym produktem ale jednocześnie z dziwacznymi warunkami - skąd ja mam wiedzieć co wy uznajecie za najważniejsze dla przyjemnego słuchania i realistycznego przekazu skoro jak do tej pory nikt nie ma zamiaru wystąpić w roli konsultanta? Kto mi da gwarancję że nawety jak spełnie wasze oczekiwania to nie znajdziecie dziury w całym i i tak sie nie wycofacie? Poza tym gdyby nawet wziąć po uwagę to, że ludzie boją się składać takie deklaracje, a wredne żony nie wypuszczają ich z domów poza godzinami pracy żeby nie chodzili za babami to i tak cały wątek nt. projektu o którym mówimy składa się z wpisów kilku osób, z których połowa na pewno nie jest zainteresowana.

yolaos, ja mam takie !

Na górze róże na dole fiołki :))))

a tak serio to na górze 27tbfc/g, mid 15cm i na dole 22cm papierowy

90dB/8ohm....głośniki kupione w czasach kiedy jeszcze nie wiedziałem ze są dobre fullrange, ale już wiedziałem ze kolumna powinna byc efektywna i 8ohm :)

Pozdrawiam

A i jeszcze jedno pytanie - skoro nie masz zaufania do mnie jako do konstruktora (twoje prawo) to jaką masz alternatywę? Nawet jak się okażą gorsze od Rehdeko to 2,5 koła za kolumnę 3drożną to jest prawdziwa okazja. w tej cenie chodzą takie wynalazki jak Avance Dana czy Paradigm Monitor, po tym co tu zostało powiedziane na temat niezwykłych właściwości szerokopasmówek w zasadzie od razu wiadomo że Direhktory byłyby 3 razy lepsze, a więc i tak wielka okazja. Wasza dwójka chce czegoś co gra jak Rehdeko, ale czemu nie ma nikogo kto by był zainteresowany szerokopasmówką jako taką w cenie za jaką chodzi kinodomowa popelina? odpowiedź jest prosta - bo rynek tego nie chce...

Argos,

Z wzorcem nie ma problemu.

Jak ma grac jak Rehdeko to po prostu:

Wez gitare - pobrzdakaj

wez trabke - pograj,

wez fortepian - pograj,

wez bas - pograj,

wez perkusje - ponawalaj

pospiewaj troche

...i to wszystko od cichutko do mocnego naparzania....

....a potem tak ma byc z glosnika - i juz masz Rehdeko!

Na serio - u mnie sa te glosniki i mozna zawsze posluchac.

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

a tak na serio od posłuchania niczego sie nie zbuduje

przepraszam ale temat wyglada na ciągniecie druta z Argosa

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Argos,

nie wiem czego chce rynek. nie obchodzi mnie. (na czuja wydaje mi się, że rynek chce hi-fi - czytaj "łubudu, cykcyk, łaaaaaaaał" - znaczy się techno i Die Hard 4)

wiem czego ja chcę - mniej więcej. muzyki.

jak ci nie odpowiada takie poparcie, to go nie przyjmuj. jak nie chcesz, możesz na mnie nie liczyć. na piśmie nic ci nie dam (i nie jestem winien temu, że tylko jak i Krystian coś zadeklarowaliśmy). więcej żadnych deklaracji ode mnie nie dostaniesz (to chyba z głazem masz już nas dwóch)

przypominam po raz trzeci - jak nie wierzysz w swój produkt, to nie oczekuj, że będzie wierzył w niego kto inny

czy mam alternatywy? a to już ja tylko wiem. (po znajmości ci powiem - jedną koncepcję w zanadrzu już mam.)

eeeeeee, i tak się nie uda....

Wesołych

vector, 23 Gru 2007, 13:59

>Argos,

>

>Z wzorcem nie ma problemu.

>Jak ma grac jak Rehdeko to po prostu:

>Wez gitare - pobrzdakaj

>wez trabke - pograj,

>wez fortepian - pograj,

>wez bas - pograj,

>wez perkusje - ponawalaj

>pospiewaj troche

>...i to wszystko od cichutko do mocnego naparzania....

>....a potem tak ma byc z glosnika - i juz masz Rehdeko!

>

Tak, własnie zrobiłem , tylko na końcu wyszła Alfa...

>Na serio - u mnie sa te glosniki i mozna zawsze posluchac.

A tak serio - za duzo razy musiałbym jeździć. Najlepszym rozwiązaniem byłoby przeniesienie warsztatu do twojego salonu, albo Rehdeko do mnie, ale to jest przeciez absurd, wiadomo ze tak zrobić się nie da. Na pewno gdybym zabierał się za ten projekt zacząłbym od posłuchania, ale pamięc ludzka jest krótka i zawodna. Dlatego właśnie chcę się posłużyć takimi a nie innymi srodkami. Ludzie, którym spodobało się Rehdeko na pewno wiedzą co im się podobało i będą w stanie dużo łatwiej wskazać, czego projektowi jeszcze brakuje niż ja przypominając sobie odsłuch przeprowadzony kiedyś- tam i to na dodatek nie w swoim pomieszczeniu.

maciek_m, 23 Gru 2007, 14:13

>Argos,

>

>nie wiem czego chce rynek. nie obchodzi mnie. (na czuja wydaje mi się, że rynek chce hi-fi - czytaj

>"łubudu, cykcyk, łaaaaaaaał" - znaczy się techno i Die Hard 4)

>

>wiem czego ja chcę - mniej więcej. muzyki.

No, tylko ze ty jestreś tylko jeden...

>

>jak ci nie odpowiada takie poparcie, to go nie przyjmuj. jak nie chcesz, możesz na mnie nie liczyć.

>na piśmie nic ci nie dam (i nie jestem winien temu, że tylko jak i Krystian coś zadeklarowaliśmy).

>więcej żadnych deklaracji ode mnie nie dostaniesz (to chyba z głazem masz już nas dwóch)

Załóżmy że nawet odpowiada... no to z Krystianem jest was dwóch raptem, co i tak wiosny nie czyni. Głaz - sorry, nie wpiszę go na listę chętnych po tym co miałem okazję z nim "przerobić". Skoro tak dobrze wszystko wie to nie potrzebuje mojego projektu, sam zrobi sobie coś lepszego.

>

>przypominam po raz trzeci - jak nie wierzysz w swój produkt, to nie oczekuj, że będzie wierzył w

>niego kto inny

>

Ja wierzyć w dobry dźwięk tego wynalazku nie przestałem, ale przestałem wierzyć w zainteresowanie czymś takim. To są dwie różne sprawy.

>czy mam alternatywy? a to już ja tylko wiem. (po znajmości ci powiem - jedną koncepcję w zanadrzu

>już mam.)

No i co, za 3 koła będzie grało jak Rehdeko?

ARGOS

Słuchałem kolumn Rehdeko i dla mnie brzmienie jest nieakceptowalne czemu dałem wyraz w wątku „graaf updanie na kolana” i dalszą dyskusję na ten temat uważam za bezcelową. Ty jednak z uporem godnym lepszej sprawy próbujesz przekonać, że głośniki szerokopasmowe są z wadliwe i napisałeś na ten temat kilkanaście długich postów co zapewne zajęło Ci wiele godzin. A ja się pytam czy nie szkoda Ci czasu ? Czy zamiast tracić czas na bezowocne dyskusje na forum nie lepiej abyś ten czas poświęcił na konstruowanie kolumn ? I to bynajmniej nie chodzi mi o kolumny na głośnikach szerokopasmowych ale kolumny brzmiące na przykład jak Sonus Faber Guarnieri Homage II, które są zbudowane są na głośnikach Audio Technology i Scan Speak. Jeżeli takie brzmienie uda Ci się skopiować, to chętnych na zakup na pewno będziesz mieć.

Życzę Wesołych Świąt i dużo klientów z nowym roku.

pozdr.

krzys_mak

krzys: przestałem już w tej chwili przekonywać kogokolwiek o czymkolwiek. Nie uważam też ze szerokopsasmówki to badziew. co do Amati Homage - tak skonstruowane kolumny nie mają racji bytu w tym kraju, wymagają bardzo duzych pomieszczeń...

krzys_mak, Guarnieri-kolumny jak każde inne, od osoby dla która nie uważa rehdeko za jakiś top usłyszałem po odsłuchu Guarnieri "dobrze ze posłuchałem, przynajmniej sie z nich wyleczyłem":) ...ja tam na Guarnieri nigdy nie chorowałem, choć słuchajac pierwszej wesji kilka lat temu(z Jadis) bardzo mi sie podobało...

...faktycznie trzeba sobie powiedzieć jasno... nie kazdy lubi taki typ prezentacji(a prędzej uwierze w to ze nie trafił na dobrą) jaką oferują np. Rehdeko czy inne fullangei dla większosci audiofilskiego świata kolumny klasyczne są zadowalajace...a nawet podobają sie bardziej...pod względem handlowym na pewno będzie to większy sukces...podobnie jak chyba żadna jadłodajnia nie prześcignie w obrotach McDonalda...

...zeby nie było...jadłem w Maku 2-3 razy w tym roku :)

Pozdrawiam

lancaster, 23 Gru 2007, 20:27

>Argos, krzys pisał o monitorach...zrobić kolumnę na tym poziomie(zwłąszcza artystycznym) to uważam

>spore wyzwanie...oglądajac je z bliska - perfekcja.

Tak, tak, mój błąd. Siedzę z grypą i nie specjalnie dobrze widzę na gały więc spox. Guarnieri Homage II nie słyszałem. Wykonanie faktycznie na najwyższym poziomie. Dźwięk - hmmmm... nawet nie chodzi o to, że prywatnie nie kręci mnie SF, ale naśladowanie nie leży w mojej naturze. Robię po swojemu, albo się to komuś podoba albo nie. A na zainteresowanie nie narzekam, narzekam raczej na chude portfele, ale to w tym kraju jest problem globalny, a nie tylko tej branży.

Jeszcze słówko dla tych, co uważają że projekt nie ma wzięcia bo nie wiedzą jaki będzie efekt:

1. Zobaczcie sobie jakim wzięciem cieszą się wśród DIYowców opracowania McGyvera których nie wdrożył do produkcji i udostępnił do kopiowania.

2. Zobaczcie ile "klonuje się" Sonus Faberów, Avalonów, mimo że taki klon nie ma nic wspólnego z oryginałem a koszt jego wykonania to nierzadko grube kilka tysięcy złotych.

3. Zobaczcie ile kupuje się w ciemno i montuje różnej maści zestawów. Zupelnie w ciemno, bez żadego biadolenia że nie grają jak najdroższe hi-endowe konstrukcje, a koszt takich zestawów to znacznie wiecej niż 1500 PLN, a tyle miał wynieść budet tego projektu.

Wnioski - bez względu na to ile razy porównacie szerokopasmówki do wykwintnej restauracji a normalne głośniki do KFC (co w tym przypadku nie jest moi zdaniem trafione, bo McD czy KFC działają tak dobrze ze wzgledu na taniość, tymczasem tutaj całkowity koszt takiego projektu byłby porównywalny do klona ProAca 2,5, a może nawet niższy) to fakt jest faktem - zainteresowania brak i przyczyna takiego stanu rzeczy jest tutaj zupełnie nieistotna, dla mnie liczy się tylko to, że na razie tylko dwie osoby cokolwiek zadeklarowały i do tego raczej nie było w tych deklaracjach zbytniej wiary w cokolwiek.

Pozdrawiam, życzę wesołych świat.

....jest tak bo przypuszczam ze wiekszosci nie dotknela muzyka i nawet to co maja nie wykorzystuja w pelni... bladza jak we mgle -to badacze pasma....a muzyka jest tak blisko...

Kolejny wpis jednostki która sugeruje , że większość się nie zna ...a ja obserwując to forum zaczynam nabierać pewności , że to właśnie takie jednostki się nie znają......

TUX

Arek__45, 24 Gru 2007, 12:38

>....jest tak bo przypuszczam ze wiekszosci nie dotknela muzyka i nawet to co maja nie wykorzystuja

>w pelni... bladza jak we mgle -to badacze pasma....a muzyka jest tak blisko...

Wiesz Arku, na rozkminianiu dlaczego tak jest ten wątek urósł do takich rozmiarów jakie ma i w zasadzie bez żadnego efektu, nikt nie zmienił wyrobionego zdania. Daj sobie więc spokój z tymi opowieściami o mgle, nieznajomości tematu, niedługo pierwsza gwiazdka pojawi się na niebie, ubierz lepiej choinkę i ciesz się że jesteś zdrowy, bo ja na przykład święta mam w plecy, siedzę z grypą i nie ruszam się poza chatę.

Nie rozkminiajmy więc dlaczego tak jest - po prostu jest i koniec. Głową muru nie przebijesz, watach nie dorżniesz, układu nie pokonasz, Ciesz się tym co masz, nie próbuj walczyć z rzeczywistościa bo i tak nie wygrasz. nie ma popytu na szerokopasmowce więc nie ma sensu tego robić, a to czy ludzie są głupi czy mądrzy że nie chcą tego kupować to nie ma żadnego znaczenia.

Peace!

cir, 24 Gru 2007, 12:50

>to podobnie jak z zyciem wiekuistym jest tak blisko a wszyscy wolą doczesne

:) niby racja, a jednak jest pewna różnica

ja się pomylisz z szerokopasmówkami, to się możesz wycofać, a jak wybierzesz życie wiekuiste, a potem się okaże, że to nie to, co myślałeś, to masz kłopota

więc lepiej ... Wesołych Świąt :) :)

Życzę wszystkim z wiadomej okazji, żeby słuchanie ich ulubionych nagrań sprawiało im zawsze jak największą przyjemność. Niech nawet przy tysięcznym odtworzeniu towarzyszą mu emocje nie mniejsze jak w chwili gdy pokochali nagranie.

Mam nadzieję, że na każdym sprzęcie da się to osiagnąć, więc nie składam osobnych życzeń stronom sporu.

Przyjemności życzę

Hedonista rekin ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.