Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz DVD do Audio stereo ?

kotek_

Rekomendowane odpowiedzi

Mam blu-raya LG BD390. Kosztuje w granicach 1000 zł. Nie ma żadnych wiatraków. Jest bezgłośny nawet przy odtwarzaniu płyt. Dźwięk niestety nie zachwyca. Porównywałem go z moim Marantzem CD94 przed przeróbkami i prawie 18-letni cd zagrał dużo lepiej. Nie słyszałem jeszcze DVD ani Blu-Raya, który zagrałby na tyle przyzwoicie, żebym rozważał zastąpienie CD takim urządzeniem. A słuchałem różnych wynalazków, nawet w cenie ponad 25 000 zł.

Mam blu-raya LG BD390. Kosztuje w granicach 1000 zł. Nie ma żadnych wiatraków. Jest bezgłośny nawet przy odtwarzaniu płyt. Dźwięk niestety nie zachwyca. Porównywałem go z moim Marantzem CD94 przed przeróbkami i prawie 18-letni cd zagrał dużo lepiej. Nie słyszałem jeszcze DVD ani Blu-Raya, który zagrałby na tyle przyzwoicie, żebym rozważał zastąpienie CD takim urządzeniem. A słuchałem różnych wynalazków, nawet w cenie ponad 25 000 zł.

widocznie kolega jeszcze musi sporo klocków posłuchać. ;)

Zainwestuj w DVD Pioneer DV300 lub DV380, zrób mod taki jaki jest opisany na stronie lampizatora i porównaj ze swoim Marantzem, z jedną uwagą: do Pioneera będziesz potrzebował jakiegoś daca (jeśli go nie posiadasz) bo będzie on pracował jako transport, może to być coś niedrogiego np. Beresford, V-DAC czy np Behringer Ultramatch Pro SRC 2496. Koszt tego DVD+mod+ np. Behringer wyjdzie ci sporo poniżej 1 kzł. Stwierdzisz , że to ci nie gra tak jak oczekujesz, to zawsze będziesz mógł sprzedać po kosztach.

Zainwestuj w DVD Pioneer DV300 lub DV380, zrób mod taki jaki jest opisany na stronie lampizatora i porównaj ze swoim Marantzem, z jedną uwagą: do Pioneera będziesz potrzebował jakiegoś daca (jeśli go nie posiadasz) bo będzie on pracował jako transport, może to być coś niedrogiego np. Beresford, V-DAC czy np Behringer Ultramatch Pro SRC 2496. Koszt tego DVD+mod+ np. Behringer wyjdzie ci sporo poniżej 1 kzł. Stwierdzisz , że to ci nie gra tak jak oczekujesz, to zawsze będziesz mógł sprzedać po kosztach.

Dziękuję bardzo. Mój Marantz po modyfikacjach spełnia moje oczekiwania w kwestiach dźwiękowych. Powyższą poradę pozwolę sobie potraktować jako żart. Choćby dlatego, że proponowane DVD z Behingerem to koszt 1200 zł (jakoś wygląda mi to na kwotę trochę powyżej "1 kzł", a nie "sporo poniżej"), a rzeczony Marantz rozłożył na łopatki kilka fajnych odtwarzaczy CD w okolicy 20 kzł.

No przecież, że najlepsze na świecie są modyfikowane vintage. Kurczę muszę jednak z szafy wyciągnąć staruszka marantza. ;) A tak na serio to wszystkiego dobrego w nadchodzącym Nowym Roku.

Dziękuję bardzo. Mój Marantz po modyfikacjach spełnia moje oczekiwania w kwestiach dźwiękowych. Powyższą poradę pozwolę sobie potraktować jako żart. Choćby dlatego, że proponowane DVD z Behingerem to koszt 1200 zł (jakoś wygląda mi to na kwotę trochę powyżej "1 kzł", a nie "sporo poniżej"), a rzeczony Marantz rozłożył na łopatki kilka fajnych odtwarzaczy CD w okolicy 20 kzł.

Behringer ok 500 zł,Pioneer DV300 - 100 zł, mi wychodzi jednak sporo mniej, nie wiem jak to wyliczyłeś więc żartem jest twój wpis, no i zadam ci jeszcze jedno pytanie słuchałeś tego zestawienia lub podobnego?

A tak wyliczyłem:

PIONEER DV-380-S Cena produktu: 399,- zł

Behringer Ultramatch Pro SRC2496 Cena: 819 zł

RAZEM: 1218 zł

Linki do sklepów też mam podać?

Takiego zestawienia nie słuchałem, ale podobnego, a nawet dużo droższego.

A tak wyliczyłem:

PIONEER DV-380-S Cena produktu: 399,- zł

Behringer Ultramatch Pro SRC2496 Cena: 819 zł

RAZEM: 1218 zł

Linki do sklepów też mam podać?

Takiego zestawienia nie słuchałem, ale podobnego, a nawet dużo droższego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja za swoje DVD Pioneer DV380 (bez grzebania) na All zapłaciłem 60 zł plus koszty przesyłki, więcej zmodyfikowanego już Pionka tym razem DV300 wg moda ze strony Lampizatora zapłaciłem z przesyłką ok 130 zł też na Allegro, i z tego co się zdążyłem zorientować sprzedał mi go jeden z forumowiczów, więc było taniej, aż się zdziwiłem, że nikt go nie licytował, a że można tanio masz udowodniane w linkach powyżej, lubisz przepłacać to przepłacaj twoje pieniądze, poza tym dziś tak mi się wydaje, większość użytkowników tego forum posiada DACe czy to do cedeków, kompa czy dekoderów TV i wtedy zakup takiego Pionka jest już najzwyczajniej w świecie mega niskim wydatkiem, mniejszym niż zakup interkonektu czy kabla zasilającego i to ze średniej półki.

Jak to gra? Uważam, że bardzo przyzwoicie i mam przeświadczenie, że nie gorzej niż Goldmund Eidos 18 (cena ok 9-10 tys. dolarów), a skąd mam takie przeświadczenie? Odpowiedź znajdziesz na tym forum.

I jeszcze jedno ile kosztuje ten twój Marantz i jego mod? Wyceniasz go na podstawie ceny z przed lat czy ceny wg cen za jakie obecnie te odtwarzacze można kupić? Czyta ci absolutnie wszystkie płyty?

A bym zapomniał za Behringera z przesyłką zapłaciłem ok. 500 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Górne modele Denona są bardzo ciekawe ale polecałbym także Marantza są bardziej audiofilskie.

Zwłaszcza że Denon i Marantz to jedna firma.

Mam blu-raya LG BD390. Kosztuje w granicach 1000 zł. Nie ma żadnych wiatraków. Jest bezgłośny nawet przy odtwarzaniu płyt. Dźwięk niestety nie zachwyca. Porównywałem go z moim Marantzem CD94 przed przeróbkami i prawie 18-letni cd zagrał dużo lepiej.

A jakie to ma znaczenie że prawie 18-letni? CD 94 to wysoki model. Porównywanie go z BR to jakaś pomyłka. No chyba że z mitycznym Oppo.

I tu można się mocno pomylić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

"I tu można się mocno pomylić. "

Tzn. konkretnie?

Weźmy takiego CD 94 - urządzenie z napędem CDM 1. Rok produkcji dość odległy bo około 1987. Jednak modyfikowany potrafi przeskoczyć wiele bardzo dobrych klocków. Pisał o nim między innymi Peter Daniel. Miał go Elberoth. Modyfikowany jest ponoć w stanie przeskoczyć bardzo drogiego dzielonego Technicsa. Proponowane przez Ciebie rozwiązanie nie jest się w stanie nawet zbliżyć do tego poziomu. Ze swojego doświadczenia wiem że np tak mocno chwalona lampizacja nie zawsze jest idealnym rozwiązaniem. Chyba że taniość słychać;-)

za 200 zł dvd do muzy ? za 200 zł ciezko jest kupic cd :) no chyba ze trafisz rotela 930 ax, cała reszta ogolnie dostepnych cd na allegro za tą kase to właściwie kup cokolwiek co czyta płyty :)

Weźmy takiego CD 94 - urządzenie z napędem CDM 1. Rok produkcji dość odległy bo około 1987. Jednak modyfikowany potrafi przeskoczyć wiele bardzo dobrych klocków. Pisał o nim między innymi Peter Daniel. Miał go Elberoth. Modyfikowany jest ponoć w stanie przeskoczyć bardzo drogiego dzielonego Technicsa. Proponowane przez Ciebie rozwiązanie nie jest się w stanie nawet zbliżyć do tego poziomu. Ze swojego doświadczenia wiem że np tak mocno chwalona lampizacja nie zawsze jest idealnym rozwiązaniem. Chyba że taniość słychać;-)

Discomaniac@

Przypominam, że rozmawiamy o sprzęcie do 1 tys. Moja propozycja schodzi dużo poniżej tej kwoty i staram się udowodnić, że DVD może zagrać dobrze i lepiej od niejednego droższego CD (niektórzy twierdzą, że jest to niemożliwie), nie twierdzę też , że zjada na śniadanie wszystkie CD w tym tego Marantza , bo chyba jest to oczywiste, że nie wszystkie.

Jest to wg. mnie bardzo atrakcyjna alternatywa. Swoją drogą chętnie tego modowanego Marantza bym porównał z tym Pionkiem, mogłoby być ciekawie. Dalej nie znam ceny tego cedeka i kwoty modyfikacji, byłby to jakiś punkt odniesienia do mojej propozycji. A czy schodzi ona poniżej 1 tys.? Wątpię.

Tu masz więcej info na temat tego modyfikowanego Pioneera:

Ukryta Zawartość

A jak już tak sobie porównujemy to jestem ciekaw jak ten Marantz wypadłby na tle tego odtwarzacza Blue Ray:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już opowiadam. Oryginalnego Marantza CD-94 kupiłem za 1700 zł. Wszystkie przeróbki jakie w nim zostały zrobione kosztowały ok. 3500 zł. Tak na prawdę nieruszony został transport, wyświetlacz i sama kość przetwornika. W sumie odtwarzacz zasilany jest dziewięcioma zasilaczami (osiem na zewnątrz i oryginalny w środku obecnie zasilający tylko transport), ma zupełnie nowy tor analogowy, nowy stabilny zegar na kwarcu Omigu, reclocking i NOS (dwie ostatnie sprawy można sobie włączać i wyłączać w dowolnych kombinacjach).

Jeszcze było pytanie o czytanie płyt.

Czyta wszystko co się da: tłoczone, cd-r, cd-rw. Osobiście bazuję tylko na płytach tłoczonych, bo cd-r grają tak samo źle na sprzęcie za 1000 zł jak i za 50000 zł.

To ja coś zaproponuję, Playstation 3. A jeszcze lepiej Playstation 3 + DAC(Pro-Ject DAC Box FL lub Musical Fidelity V-DAC). I można zapomnieć o odtwarzaczach BD, jeśli nie jest się maniakiem wysokiej jakości obrazu i dźwięku w KD(mam na myśli wydawanie na odtwarzacz ponad 2 tyś. złotych). Z wad można wymienić, głośniejszą pracę(po pewnym okresie odtwarzania) w pokoju w którym jest dość kiepska wentylacja powietrza, po prostu jeśli jest zbyt ciepło, wentylator wł. się na szybszy tryb pracy, niestety już słyszalny w pokoju z niewielkim metrażem(do 15m2). Z plusów trzeba wymienić to że jest możliwość przesyłania plików(audio/video) poprzez Wi-Fi na dysk konsoli, a także ich streaming, oraz aktualizacje sprzętu które np. dodały już obsługę 3D.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Już opowiadam. Oryginalnego Marantza CD-94 kupiłem za 1700 zł. Wszystkie przeróbki jakie w nim zostały zrobione kosztowały ok. 3500 zł. Tak na prawdę nieruszony został transport, wyświetlacz i sama kość przetwornika. W sumie odtwarzacz zasilany jest dziewięcioma zasilaczami (osiem na zewnątrz i oryginalny w środku obecnie zasilający tylko transport), ma zupełnie nowy tor analogowy, nowy stabilny zegar na kwarcu Omigu, reclocking i NOS (dwie ostatnie sprawy można sobie włączać i wyłączać w dowolnych kombinacjach).

Jeszcze było pytanie o czytanie płyt.

Czyta wszystko co się da: tłoczone, cd-r, cd-rw. Osobiście bazuję tylko na płytach tłoczonych, bo cd-r grają tak samo źle na sprzęcie za 1000 zł jak i za 50000 zł.

nie potepiam takich zakupow i modyfikacji, ba jak ktos chce to niech i kupi topowego cd-ka kilkunastoletniego i cala elektronike wymieni na nowa, ba nawet z napedem... ale jesli to ma byc pokazanie drogi cena-jakosc to jest to straszne, szczegolnie ze w cyfsze troche sie poprawilo zarowno od strony napedowej jak i cyfrowej, nawet mozna wyeliminowac slabe ogniwo jakim jest cd-r

a teraz wracajac do tematu: oczywoscie uzywany DENON to oczywicie top cena-jakosc jesli chodzi o DVD, oczywiscie tylko od 28xx wzwyz...

chwilowy brak działalności w audio.

Już opowiadam. Oryginalnego Marantza CD-94 kupiłem za 1700 zł. Wszystkie przeróbki jakie w nim zostały zrobione kosztowały ok. 3500 zł.

Ok, no ale bądźmy konsekwentni, rozmawiamy tu o kwocie do 1kzł i moja propozycja mieści się właśnie w tym przedziale cenowym, twój cedek nie, znacznie ją przewyższa i jak już chcesz go koniecznie porównać do jakiegoś odtwarzacza Blue Ray/DVD to proponuje np. do wyżej wymienionego OPPO, mniej więcej podobny poziom cenowy. Wracając do tego Pionka, to podtrzymuje swoje zdanie, że po niewielkiej modyfikacji jest to bardzo dobre i bardzo tanie źródło, które może zawstydzić kilka znacznie droższych odtwarzaczy CD, ryzyko wtopy finansowej, jeśli komuś nie podpasuje jego brzmienie, jest raczej mało bolesne. Poza tym jak zapewne wiesz, wywalić sporo kasy na sprzęt to nie jest żaden problem, gorzej jak się później okaże, że się dokonało złego wyboru.

Pisząc wyżej o porównaniu Bluraya LG BD390 z Marantzem CD94, ten drugi był jeszcze nieprzerobiony. LG gra płasko jak deska, bezbarwnie i z dźwiękiem uwięzionym pomiędzy kolumnami. To doświadczenie miało jedną zaletę: zrozumiałem dlaczego kupuje się systemy wielokanałowe. A podobno w cyfrze i transportach miało się poprawić:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ok, no ale bądźmy konsekwentni, rozmawiamy tu o kwocie do 1kzł i moja propozycja mieści się właśnie w tym przedziale cenowym, twój cedek nie, znacznie ją przewyższa i jak już chcesz go koniecznie porównać do jakiegoś odtwarzacza Blue Ray/DVD to proponuje np. do wyżej wymienionego OPPO, mniej więcej podobny poziom cenowy. Wracając do tego Pionka, to podtrzymuje swoje zdanie, że po niewielkiej modyfikacji jest to bardzo dobre i bardzo tanie źródło, które może zawstydzić kilka znacznie droższych odtwarzaczy CD, ryzyko wtopy finansowej, jeśli komuś nie podpasuje jego brzmienie, jest raczej mało bolesne. Poza tym jak zapewne wiesz, wywalić sporo kasy na sprzęt to nie jest żaden problem, gorzej jak się później okaże, że się dokonało złego wyboru.

Pytanie tylko z czym ten plastikowy high-end porównywałeś. Marantz CD 94 w chwili zakupu był znacznie droższy niż Oppo dzisiaj. Choć nie neguję, Oppo to dobre urządzenie.

A ja polecam Samsung DVD-C550, bo sam taki mam, a innych nie znam. :) Dźwięk w barwach mało audiofilski w porównaniu do mojego DACa, ale może to jest "studyjne" brzmienie? Reszta aspektów kompletnie bez zarzutu, nawet przestrzenność. Cena śmieszna, waga lekka, trochę burczy, ale można puścić mp3 i wma z pendrajwa. :)

Aha, najważniejsze. Firma Samsung nie celuje w segment audiofilski, w związku z tym oni nie wiedzą, że za 200zł odtwarzacz nie ma prawa grać dobrze.

Pytanie tylko z czym ten plastikowy high-end porównywałeś. Marantz CD 94 w chwili zakupu był znacznie droższy niż Oppo dzisiaj. Choć nie neguję, Oppo to dobre urządzenie.

A czy ja napisałem gdzieś, że to jest high-end? Jeśli tak to proszę wskaż mi gdzie, ok? Poza tym, po raz ostatni ci to napiszę, czytaj ze zrozumieniem, rozmawiamy o tym czy DVD w cenie do 1kzł może zagrać lepiej od odtwarzacza CD? Ja twierdzę, że tak o czym wspomniałem już we wcześniejszych swoich postach. A tak zupełnie na marginesie to wyobraź sobie, że kilku rzeczy w swoim życiu zdążyłem posłuchać, tych z niższej półki i tych z wyższej też.

Dziekuje Wszystkim za wypowiedzi temat odnowilem i fajnie ze toczy sie dyskusja bo to ciekawa sprawa ja nigdy nie interesowalem sie tematem DVD czy tez Blu Ray i chetnie czytam teraz wszystkie uwagi widze ze wybrac nie bedzie latwo no i juz zaczynam sie oswajac z mysla ze jednak dzwiek bedzie troche gorszy niz z mojego 15 letniego CD no ale moze obraz troche to wynagrodzi i jakis spokojny koncercik z klimatem i super damskim wokalem bedzie cieszyl oko i ucho troche tez a wlasnie o to chodzi ;)

A przy okazji Szczesliwego Nowego Roku Zycze Wszystkim !!!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A czy ja napisałem gdzieś, że to jest high-end? Jeśli tak to proszę wskaż mi gdzie, ok? Poza tym, po raz ostatni ci to napiszę, czytaj ze zrozumieniem, rozmawiamy o tym czy DVD w cenie do 1kzł może zagrać lepiej od odtwarzacza CD? Ja twierdzę, że tak o czym wspomniałem już we wcześniejszych swoich postach. A tak zupełnie na marginesie to wyobraź sobie, że kilku rzeczy w swoim życiu zdążyłem posłuchać, tych z niższej półki i tych z wyższej też.

Ja tego nie neguję że kilku rzeczy zdążyłeś posłuchać. Do 1.000 PLN można kupić kilka bardzo dobrych odtwarzaczy CD z drugiej ręki - pamiętaj o tym. Co innego dvd z dźwiękiem własnym a co innego klocek traktowany jako napęd do przetwornika.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.