Skocz do zawartości
IGNORED

Toshiba s20 - moja ocena

yaro29

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dla zainteresowanych tak jak obiecałem przedstawiam swoje wrażenia (mam nadzieje ze jak najbardziej obiektywne) sowojego projektora.

Na wstępie troche teorii a pózniej wizualizacja.

Są to wrażenia po ok 15h wyswietlania i róznych kombinacji (tzn projektor podłączony kolejno do dvd yamaha s500 oraz do komputera - karta graficzna nVida MSI Fx 5200). Z kompa sygnał oczywiście przez dvi a z dvd przez s-video oraz component (z progressic scan). Kable firmy Vivanco. Obraz rzucany na ekran matt white 1,1 (marki nie pamiętam) o podstawie 200cm, z czarną ramką dookołą). Odległość od ekranu dokładnie 3m. W/w kombinacja miała na celu sprawdzenie gdzie z jakiego źródła otrzymamy najlepszy sygnał.

Otóż kolejność wg mnie jest następująca: bezsprzecznie najczystrzy sygnał otrzymamy z dvd przez component z włączonym progressivem. Dalej różnica w pozostałych połączeniach nie jest już tak zauważalna ale plasował bym tak ze:

- dvd przez component z wyłączonym scanowaniem

- Komputer

- dvd przez s-video

ale jak wspomniałem tu różnice są naprawde niewielkie więc można by było spokojnie ułożyć inną kolejność

Co do odwzorowania kolorów przez w/w projektor, kontrast i jasność to są one na zadowalającym mnie poziomie. Niestety czasem brakuje mi torchę ostrości w filmach, nawet w tych dobrze przygotowanych dvd. Obraz czasami wydaje się lekko rozmyty i ma się wrażenie iż projektor gubi w pewnych momentach ostrość, nie jest to co prawda uciązliwe ale jak wpomniałem staram się nie wychwalać co moje lecz przedstawić rzetelną moją ocenę. Nie wiem też czy nie jest to może i moje przewrażliwienie i czy podobny efekt występuje i w innych sprzętach z tej półki cenowej. Nie mogę tego potwierdzić gdyż nie posiadam możliwości porównania.

W projektorze co ciekawe dobrze działą (ze sporą skalą) możliwość ręcznego regulowania nasycenia, jasnosci, ostrosci oraz regulacja składowych kolorów (zielony, niebieski i czerwony). Przy max zomm'ie nie ma żandych strat na jakości obrazu, gdyz jest to zoom opytyczny.

Głośność tego projektora, no cóż pewnie pozostawia sporo do zyczenia, zwłaszcza dla tych wymagających, dla mnie co prawda słyszalna jest akceptowalna na takim poziomie iż na prawde mi nie przeszkadza.

Niestety dla mnie największą bolączką tego konkretnie modelu jest jego tęcza. Jako iż w naszym "pięknym" kraju nie ma możliwości (ja jej nie znam) zobaczenia krótkiej projekcji z tanich budzetowych projektorów, przy wyborze kierowałem się opiniami na forumach zagranicznych oraz w duzej mierze faktem iż parametrami a zwłaszcza prędkością obracania się kółeczka jest identyczna jak model benq 6100, który notabene zbiera niemalże same pozytywne opinie. Wiadomym też jest iż od 10 do 20% populacji w tych projektorach zauwaza widoczny efekt tęczy. Jako iż nie jest to liczna grupa a dodatkowo sposrod tej grupy czesci osob tecza mimo iż zauwazalna nie przeszkadza bardzo mocno. Sugerując się w/w informacjami i tym iż "sokolego" wrozku nie mam, byłem przekonany ze nie będe sie zaliczał do tych 10-20 %!!

Niestety myliłem się. Efekt tęczy w moim przypadku jest zauważalny i obecnie przeszkadza mi dość mocno. Mma nadzieje ze ta obecna fobia troche mi przejdzie. W trakcie samej projekcji filmo efekt ten nie mało widoczny. Najbardziej przeszkadza w przypadku gdy film zawiera sporo dialogów i jest się często zmuszonym spoglądać na napisy a potem na film. Wowczas tęczą wsytępuje dość mocno wokół samych napisów.

Poza tym efektem (tzn jesli ktos nie zalicza sie do tego grona co ja) projektor zadawalałby mnie za jego obecną ceną w 99%. wszystkie jego inne wady, tzn ten chwilowy brak ostroci, szum itd są dla mnie jaknajbardziej do zrozumienia.

No cóż to na tyle, możliwe że w trakcie ewentulanej dyskusji cos mi się jeszcze przypomni.

Dla wszyskich którzy rozważają kupno tego projektora mam tylko jedną uwagę obejżeć przed zakupem film ale koniecznie w zaciemnionym pomieszczeniu oraz KONIECZNIE z napisami, gdyz wowczas efekt tęczy jest najbardziej zauwazalny.

Pozdro.

POnieżej kilka zdjęć.

Sugerwoałem się tym iż wzroku nigdy zbyt dobrego nie miałem ( a to w szkole stwierdzono u mnie zez zbiezny lewego oka ;) a to potem nadwzrocznosc obu oczu ;) i cos pozniej jeszcze innego). Faktem jest więc ze sokolego wzroku nie mam i gogle nosić powinienem. Kolejną kwestią jest fakt iż efekt teczy zauwaza niewiele osób a juz w szczegolnosci nielicznym przeszkadza on na tyle ze jest nie do zaakceptowania.

A mnie chyba jednak zbyt mocno drażni. Niestety w tym naszym pieprzonym kraju nie ma mozliwosci obejzenia projekcji z tych tanich budzetowych sprzetów takich jak toska czy tez benq 6100. W duzej mierze sugerowałem sie opiniami o benq ze super itd itp i mało kto tam tecze widział, poza tym pare wypowiedzi na temat toski (m.in twoja) tez dawało do zrozumienia ze tecze jesli sie widzi to mozna ja zaakceptowac. Ja osobiscie widziałem działanie projektorów dlp ale z innej polki cenowej, gdzie teczy nie było.

Wracajac do toski. wszystko byłoby ok, gdyby nie ta tecza. juz myslałem ze to moze wina kabla ze zle polutowany i pusciłem obraz przez s-video oraz obraz przez dvi z kompa.Co prawda efekt teczy najbardziej widoczny jest własnie przez komponent ale tez i sama jakosc obrazu najlepsza. Sam film jeszcze jak sie nie "biega" szybko oczami po ekranie jest do obejrzenia ale jako iz jestem zwolennikiem filmów w oryginalnych wersjach, zmuszony jestem do czytania napisów. I tu w momencie wodzenia wrozkiem w dól na napisy a potem obejmowanie samego filmu powoduje to iz cholernie mocno widze rozwarstwienie kolorów wokół napisów, tzn jak na nie szybko spoglądam aby je przeczytac i wracam na akcje to widze ładne trzy kolorki wokół nich (zielony, niebieski i czerwony). Efekt ten widoczny tez jest na samym filmie gdzie wystepują spore róznice w kontascie, tzn jak jest jakas scena z białym tłem. w przypadku ciemnych scen efekt ten jest nimal nie widoczy. tak samo jak nie widoczny hest w przypadku objecia wzrokiem całego ekranu i nie poruszaniu "gałkami ocznymi" :) ale wowczas nie mam ostorsci na obrazie i cały jest jakby rozmyty. Sorry za takie łopatologiczne tłumaczenie ale staram sie jaknajlepiej oddac to co widze. Przy czym wydaje mi sie tez ze obraz i odleglosc od niego jest odpowiednia tzn siedze dokładnie od ekranu oddalony o 300 cm a obraz mam o podstawie 190cm. z tego co czytałem i wyliczałem jest to optymalna odległość!!obraz w tym przypadku na pewno nie jest zbyt duzy.

Gdyby nie tęcza to .... cała reszta jest spoko, co prawda nie mam takiego dokładnego porównania do innych modeli ale odwzorowanie kolorów itd itp jest spoko. Dodam iż przyzwyczaiłem się jednak do osatrosci i jakosci kolorów oferowanych przez tv (obecnie poesiadam samsung 29" 100 Hz), i tutaj jednak wszystkie kolory, ostrosc obrazu są duzooo lepsze. ale to wkoncu tylko 29" a nie 90" :D. Jedyne co jeszcze zauwazyłem to kwesta, ze czasem wydaje mi sie ze projektor jakby tracił ostrosc, w momencie kiedy z dalszego planu nagle w filmie jest przesjscie na pierwszy plan ze zblizeniem np na samą twarz. i w drugą strone podobnie. mam wowczs odczucie ze projektro przez krótką chwile musi znowu złapac ostrosc. Kolejna rzeczą jest to iz pierwszy plan tzn twarze jak są w przyblizeniu sa naprawde idealnie gładkie (tu nie ma znaczenia jak mam ustawione w parametrach sharpen czy tez wygładzanie), natomiast gdy obiega na dalszy plan wtedy cały obraz wydaje mi sie nie tyle nie ostry co poszarpany, nie są to kwaraciki lecz jakby linie poziome. Kiedys podobny efekt widziałme na filmie divx zakodowanym w taki dziny sposób,ze przy szybkich scenach alkcji cały obraz był poszarpany poziomo.

To takie moje wrazenia. przy czym jakosc filmow sprawdzałem na oryginalnych dvd gdzie do jakosci niektóych z nich nie mam zadnych zastrzezen.

Co do głosnosci projektora to rzeczywiscie jest słyszalna ale jest tez do zaakceptowania nawet w filmach w których wystepują momenty idealnej ciszy.

Niestety, choc przykro mi to mowic jestem nieco rozczarowany moze nie tyle samym projektorem (wiadomo zawsze trzeba brac pod uwage jakosc do ceny za jaka sie sprzet kupi) ale faktem iz widze te cholerną tecze na tyle mocno ze mnie jednak męczy. Nie wiem tez czy mi ta fobia przejdzie, choc juz starałem sie juz na nią nie zrwacac uwagi, ale nie moge no nie moge!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4771-100005932 1170270772_thumb.jpg

post-4771-100005933 1170270771_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/19168-toshiba-s20-moja-ocena/

ups w poprzedni post wkradł się mały błąd :) istotna jest tylko pierwsza czesc postu do porady odnosnie obejzenia projekcji koniecznie z napisami!!!

i dalesze zdjęcia!!

Ukryta Zawartość

post-4771-100005929 1170270782_thumb.jpg

post-4771-100005930 1170270780_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

Bardzo fajny post - napisales na co zwrocic uwage przy kupnie projektora a tak na marginesie to po raz kolejny okazalo sie ze przed zakupem czegokolwiek trzeba to zobaczyc (uslyszec)"w akcji", zadne rady ekspertow tego nie zastapia.

Pozdr.

Cześć!

Posiadam toshibę S25, to samo co S20 tylko ma trochę wiekszą jasność...

na początku chciałem ten projektor wyrzucić z powodu właście gubienia ostrości

na szczeście efekt ten można zlikwidować w bardzo prosty sposób!!!

wystarczy w menu wyłączyć funkcję Noise reduktion i dac Sharpnes na +1 !!

u mnie działa w 100%!!!!

o efekcie tęczy zapomniałem przy projekcji 3go filmu :-), mojej żonie nic o nim nie mówiłem i nawet nie wie ze coś takiego istnieje.

Odtwarzam tylko w trybie True Color a źródło to Pioneer DV380 z lekko podbitą w menu ostrością i jasnością.

Podłączone przez wyjście komponent i oczywiście progresiv

Oglądam tylko dobre kopie DVD , Divxami nie męczę oczu bo ich jakość przy dużym powiększeniu na scianie pozostawia wiele do życzenia.

Oczarowały mnie filmiki HDTV odtwarzane z kompa, podaję wtedy do projektora rozdzielczość pulpitu 1280x1024

Jest ona w projektorze oczywiście preskalowana do 800x600 ale przy HDTV bardzo to poprawoa jakość obrazu.

Innym drobnym mankamentem jest nieco luźny pierścień z soczewką którym ustawia się ostrość,gdy nałożyć i zciągnąć klapkę ochronną trzeba korygować ostrość.

Ogólnie jestem b zadowolony z tego projektora, trzeba mu jednak poświecić trochę czasu na dojście do optymalnych ustawień...

Mój kolejny projektor w przyszłości to rozdź minimum 1280x768 :-)

Bardzo ciekawy opis. Więcej takich!

Najlepsze są foty porównujące obraz projektora z tym na TV... ktoś ma jeszcze złudzenia, że cokolwiek może przebić projektor?

I to za takie pieniądze??? :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ostatnio stwierdziłem ,ze mój projektor bedzie służyć do ogladania filmów DVD na stacjonarmym DVD. Filmy formacie divx dobrze sie oglada na monitorze jednak do prezentacji projekcyjnych to nie za bałdzo. Lepiej wydać pare zł na wypożyczenie filmu dvd i cieszyć sie nim przez każdą minute. Do tego czesto masz wybór: napisy lub lektor. Oczywiscie mowa cały czas o filmach z dreszczykiem emocji :akcjia , thiller, horror. Reszta to do obejrzenia na monitorze .szkoda marnować godzin pracy projektora.

Sharpen na +1 i włączone Noise reduktion :)

Uwierzcie ze ten post został napisany po wypróbowaniu naprawde wielu opcji i ustawien.

Ja u siebie mam tak samo ustawione choc czasem w zależności od filmu derukuje Sharpen na 0 lub podbijam na +2 ale zawsze mam włączonego "Noise'a" i mimo to wydaje mi sie że są momenty w których ostrość jest minimalnie zatracana. Efekt ten co prawda nie przeszkadza, ale napisałem to co zauważyłem.

Co do opini to i tam się wkrótce znajdzie.

Pozdro.

Ja teraz jakbym miał cos nowego kupować to moze nie koniecznie z większą matrycą bo ta 800x600 jest mi wystarczająca (tak mowie bo nie widziałem porównania z czyms w duzo lepszej rozdzielczosci) za to z pewnoscią brałbył kółeczko x4.

yaro29 ale ja napisałem zebyś WYŁĄCZYŁ noise redukion! a sharpen to już wg uznania (ja mam +1)

Jak miałem tę opcję właczona film co chwile gubił ostrość a teraz jest już OK cały czas nic sie nie dzieje z ostrością

----------- >ill Dottore

"... ktoś ma jeszcze złudzenia, że cokolwiek może przebić projektor?......."

Eeee jest tu taki jeden co ma lęk przed przebywaniem w ciemnosciach

Mam Ci pokazać palcem tego cwaniaka ??

czonkin

dobre :) projektory rzadza !

ma ktos moze toshibke MT700 lub odpowiednik Benq PE7700 na chipie HD2+ ? Nie moge namierzyc w okolicy dealera zeby sprawdzic, a wstrzymalem sie z zakupem Nec HT1100 ...

hmm nie wiem, bo powiem ze troszke wrzuciłem na luz i przestałem się wpatrywac w takie szczegóły bo zadnego filmu bym nie obejżał. Ale jak będę miał wene to sprawdze i potwierdze czy roznica jest czy nie ma.

pozdroo

Dorzucę banalne swoje 3 grosze.

Dobremu projektorowi żadna cud-plazma nie dorówna, nawet wyświetlająca obraz w HDTV. Różnica z10(?) klas na korzyść projektora i kropka. Co najwyżej, najlepsza plazma może cmoknąć dobry projektor w obiektyw ale to i tak nic nie da.

Amen ;)

Pozdr.

>> darek53

miałem ten sam problem z ostrością co yaro29 i szczerze powiedziawszy zwalałem go na '' niezbyt poprawne'' funkcjonowqanie trybu progresive scan w moim dvd. Jak się jednak okazało problem leżał dokładnie tak gdzie go wskazałeś czyli w układzie redukcji szumów projektora. Teraz nie mam najmniejszych problemów z utratą ostrości . Wielkie dzięki , bo pewnie na to bym nie wpadł. Pzdr.

to super :)

Odkryłem jeszcze jeden drobny felerek optyczny (być moze występuje tylko u mnie)

mianowicie zauważyłem ze projektor nie daje idealnej osrości na całej powierzchni wyświetlanego obrazu

(różnice bardzo małe ale ja je widzę)

Najlepiej w moim przypadku widac to na statycznym obrazie np menu z DVD lub coś z kompa

Praktycznie idealny obraz uzyskałem podnosząc lekko pierścień od ustawiania ostrości ku górze (posiada lekkie luzy)

Na dłuższą metę włożyłem pod ten pierścień cieńki kawałek tektury i teraz jest OK :-)

a ja powiem tylko jeszcze ze kilka dni temu miałem mozliwość (niestety) niezbyt długiego po ok 2h przetestowania projektora w technologi dlp u siebie w domq. tak wiec mam juz pewne własne porównanie. Jak tylko bede miał chwile założe nowy wątek z mam nadzieje wiarygodnym porównaniem. A testowany był Hitachi PJ-TX10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.