Skocz do zawartości
IGNORED

Czy lampa da mi to coś ???

opteron

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się co było dla Was (lampiarzy) impulsem powodującym przejście na wzmacniacze lampowe. Ja ostatnio często zmieniałem odtwarzacze, poddawałem je rozmaitym modyfikacjom, uzyskiwałem przez to różne efekty ale ciągle jest mi mało. Posiadam dobry budżetowy wzmacniacz który jest po całkiem udanym tuningu, ale pomysły mi się już kończą. Kolumny które mam niby chciałem ostatnio sprzedać ale tak naprawdę nie wiem co miało je zastąpić. W końcu pomyślałem nad radykalną zmianą czyli jakimś wzmacniaczem lampowym. Pytanie czy to będzie mój strzał w 10 czy też pozbędę się piecyka którego pewnie już prędko nigdzie nie kupie. Generalnie wszystko gra mi OK., bas jest taki jak powinien, twardy i szybki, średnica czytelna i wysokie na całkiem przyzwoitym poziomie, scena szeroka bla bla bla, trudno się do czegoś przyczepić. Ale brak mi tego „czegoś” nie wiem czego ale jest mi tego brak :-). Wiem że jestem chory, co gorsza mój stan się ciągle pogarsza. Nie mogę specjalnie przyszaleć, w grę wchodziła by jakaś lampka do kilkunastu wat w cenie do 1k PLN oczywiście używana (może DIY). To czego głownie słucham to jazz, pop czasem jakaś elektronika. Więc jak to było z Wami?

pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

https://www.audiostereo.pl/topic/19256-czy-lampa-da-mi-to-co%C5%9B/

Odpowiedzi jak zwykle nie na temat.

Opteron >> potrzebujesz LAMPY jak powietrza tylko jeszcze o tym nie wiesz!

Boje sie tylko ze za ta kase bedzie trudno cos sensownego wymyslic.

Na liste wciagnij ABRAXASA bardzo dobry stosunek jakosc cena.

Tutaj masz niedrogie lampiaki,znając chinoli zapewne gra dużo lepiej niż wskazuje na to cena.

Bardzo elegancki wygląd,solidne wykonanie,wypożycz i sprawdz osobiście.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zalecam ostrożność - na cały świecie te Daredy są sprzedawane na aukcjach - dziwny kanał dystrybucji produktu wielkoseryjnego. Opinie są bardzo różne. Sam wszakże nie miałem do czynienia.

pozdr.

graaf

kupuj w ciemno, opinie są super :-))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opteron ,ja jako lampiarz typowy,chcę tylko zwrócić Tobie uwagę na 2 podstawowe problemy

1- moc- nie dam sobie powiedzieć- do lampki musisz mieć ( z kilkoma tylko wyjątkami) kolumny o odpowiedniej skuteczności

2- jest wiele wzmaków , które po prostu grają kiepsko lub fatalnie wręcz . Niestety za dorby wzmak lampowy( jak zresztą za każdy klocek) trzeba zapłacić i tyle.

Magia lampy niestety kosztuje słono.

Z lampami jest jeszcze gorzej niż z tranzystorami. W obecnej chwili mało jest, że tak powiem dobrych lamp na naszym rynku.I szczególnie zalecałbym tutaj ostrożność.Sam miałem kilkanaście lamp w domu na odsłuchach i czasami poprostu grały tragicznie.Osobiscie nic bym z Hinszczyzny nie polecał, jak też niektóre samoróby.Dobrze wspomniał Robix o abraxsasie.Są to wzmacniacze dość tanie a grające naprawdę dobrze.Do tego lampy nie są bardzo drogie i można za tanie pieniądze spokojnie, co jakiś czas wymieniać. Napewno nie kupuj nic w ciemno-jest to największa głupota, szczególnie z lampami:)).Lampa musi się dopasować do reszty toru, kolumny,Cd, okablowanie a zaręczam, że nie jest to takie proste wrzucić do zestawu pierwszą lepszą lampę i czekamy, co będzie się działo.

Natomiast, co skłoniło do słuchania właśnie lampy.Powiem krótko grałem na tranzystorach za dość duże jak na moją kieszeń pieniądze klocek średnio za 25tyszł. I co tu mówić poprostu znudziło mnie to.Postanowiłem pójść w lampę i udało się.Słucham teraz wszystkich płyt nawet te bardzo źle nagrane.Jednak najbardziej lubię płyty Live na lampie poprostu czar:)).Tranzystor zawsze będzie grał inaczej niż lampa.Większość użytkowników lamp ma zdanie takie tarnzystor gra ścianą dźwięku i to jest prawda.Nie ma sensu rozpisywać się o brzmieniu lampy, gdyż najlepiej dla ciebie będzie przed zakupem spokojnie posłuchać jak one brzmią i później cos pomysleć.Lampy to takie potworki,które potrfia bardzo szybko oczarować swoim brzmieniem jak również szybko zniechęcić.

Życzę owocnych poszukiwań.

pozdr

audiofill i Ty to wszystko na Tannoy M1 usłyszłes?!?!.i te klocki za 25tys zł sztuka to tez na Tannoyach słuchałes??,bo nie wierze!.Jesli tak to pełen podziwu jestem dla Twojej tak bardzo mocnej autosugestii....;)

Pozdrawiam

audioffill ->przykro mi to mowic, ale bzdury wypisujesz. Wmzaki tranzystorowe graja b.roznie, zdarzaja sie tez takie, ktore graja eufonicznie i lampowo. Zdarzaja sie z kolei lampy, ktore potrafia zagrac jasno i szybko jak niezly tranzystor. Pamietaj prosze, ze oprocz samego elementu wzmacniajacego liczy sie tez jego aplikacja.

Opteron -> nie wiem jaki masz budzet. Abraxas brzmi dobrze. Jezeli Twoj budzeto pozwoli to moim zdaniem warto wypozyczyc nowa wersje JD501 Jolidy i posluchac w swoim systemie. To dosc uniwersalny wzmak, daje sobie rade ze srednio skutecznymi kolumnami. Niestety jest to pentoda w PP wiec magii SET nie poczujesz.

Tak, tylko że kolega ma ok. 1knpl do wydania(dołożenia). To chyba troszkę mało ? Za to kaskę solidnej lampki nie kupi, bo kto odda za takie pieniądze dobry klocek.Pozostaje PP z drugiej ręki.SET to już inna bajka( i cena)

luk -> no raczej nie kupi. W byle co byle na lampie nie ma chyba co inwestowac. Moja sugestia - zostac z tym co jest, zaczekac na poprawe sytuacji finansowej i wtedy starannie poszukac czegos porzadniejszego. Co prawda nie wiem ile kosztuje rzeczony Abraxas ale sadze, ze to wydatek ok. 3 kzl...

audioffill ->przykro mi to mowic, ale bzdury wypisujesz. Wmzaki tranzystorowe graja b.roznie, zdarzaja sie tez takie, ktore graja eufonicznie i lampowo. Zdarzaja sie z kolei lampy, ktore potrafia zagrac jasno i szybko jak niezly tranzystor. Pamietaj prosze, ze oprocz samego elementu wzmacniajacego liczy sie tez jego aplikacja.

O jakich bzdurach piszesz?

Nie powiesz mi,że wszystkie wzmaki tranzystorowe grają nie samowitą głębią i przestrzenią.Tak naprawde jest ich garstka.Po drugie napisałem,ze zlampami jest różnie nie zawsze dobrze zagrają w zestawie.Jak już pisałem wczesniej słuchałem róznych lamp w różnych pieniądzach i bywało z tym różnie. Odnosnie tranzystorów to tak jak pisałem (głownie grają tzw ścianą dzwięku i bierze się to prawdopodobnie z ich konstrukcji).Juz kiedys pisalem, ze ostatnio odsuchiwane lampy zachowuja sie tak, jakby nasladowaly tranzystor.Ale pomimo tego brzmienie bedzie zawsze inne.

Jesli chodzi o tannoye to byly odsluchiwane z elektronika droga.Nie widze w tym nic dziwnego.Wiekszosc wzmk, grala w domu z Virgo II,esa furioso,rozne tuby,rehdeko i wiele innych kolumn przez ostatnie 6-9lat.

To nie jest tak jak moze sie niektorym wydawac,ze sluchalem tylko na tannoyach.

Pierwsze moje kolumny to byly dali 505, po roku sprzedalem je bo brymialy poprostu slabiutko.

pozdr

Audiofill -> no mnie przychodzi pare 'lampowo' grajacych tranzystorow do glowy, np. McIntosh, BAT. Przychodzi tez pare calkem jasno i tranzystorowo grajacych lampowcow (wiele AR'ow). Dobrze, ze testowales ten sprzet z innymi niz M1 kolumnami, bo M1 po prostu nie dadza rady glownie z rozdzielczoscia (nie wiem jak duza rozdzielczosc oferuje Twoj wzmak, ale jesli niezla to starczy zmienic Byrona na jakis lepszy CD i pewnie da sie uslyszec mankamenty M1).

Wrocmy jednak do tematu. Zgadzamy sie obaj, ze na myslenie o rozsadnej lampie trzeba miec minimum 2-2.5 kzl. 1 kzl to moim zdaniem za malo, zeby kupic porzadna lampe, za duzo, zeby lekka reka wydac na byle co. Oczywiscie raczej w gre wchodzi wlasnie uklad PP na tetrodach/pentodach niz SET.

Pozdr.

Oczywiscie zgadzam sie z tym.Nikt nie bedzie w ten sposob laczyl klockow.Ja mialem okazje posluchac i nie zaluje.Nie mniej jednak pozostalem jak na razie przy tannoyach.Nie widze najmniejszego sensu zakupywac cos posredniego.Poszukuje kolumn Altec19 i jak uda sie znalesc za tanie pieniadze to bedzie dobrze.Do tej pory spokojnie slucham muzyki na M1 i krzywdy nie mam.Jak sa chetni do posluchania M1 z elektronika 10krotnie drozsza na klocku to zapraszam.Jeszcze jedno nawet kolumny warte 10razy wiecej niz M1 polaczone w nie udany sposob zagraja beznadziejnie i wiekszosc ludzi o tym chyba wie.

A jesli chodzi o ceny abraxsasa to wachaja sie w granicach 2tys w gore.Nie wiem czy kupi ponizej 2tys.

A do wydania ma około 1tyszl.Bedzie bardzo ciezko.

Wogole zastanawiam sie czy jest sens szukac w tych pieniadzach lampy.

pozdr

McIntosh, BAT

wzmacniacze te rowniez sluchalem i wiem jak potrafia zagrac.

Rowniez i cd byly podpinane duzo drozsze niz moj.Takze wiem chyba najlepiej jak tannoy brzmi.

Mniejsza z tym.

Osobiscie wolalbym dozbierac kasy i wtedy szukac.Do tego czasu spokojnie mozna odsluchac kilka lamp i zobczyc czy to jest to.

Ja mialem o tyle dobrze ze wszystkie klocki spokojnie bralem do domu i sobie sluchalem.Wiem,ze tak wszyscy nie maja i pozostaje tylko ubolewac. Ale jesli jest cien okazji posluchac u siebie w domu, to trzeba to zrobic.

Lecz do tego czasu do kwoty 1tyszl za lampe nie jestem wstanie nic poradzic.

pozdr

opteron siedzi sobie na trawce , bo pięknie dziś na dworze, a my tu knujemy jak kupić dobrą lamkę za tałzena. Kurde ludzie no nie da rady ... musi chłop przynajmniej podwoić sawkę, wtedy moooże coś z drugiej renki

Panowie, dopiero wróciłem z pracy i piję kawe :-) Ale do tematu, liczę się z tym że kwota jest nieprzyzwoicie niska jak na wzmacniacz lampowy ale, mam taką cichą nadzieję że nawet ta tania będzie w stanie wprowadzić nieco tego magicznego czegoś w mój systemie. Kolumny mam w miarę wysokoefektywne, 93db/W więc nie widzę problemu z ich napędzeniem. Rozumiem też że trzeba by posłuchać i samemu sobie odpowiedzieć na pytanie czy to jest to. W moim systemie nigdy nie gościła żadna lampa, jeśli McGyver zaprasza na piwko to pewnie skorzystam i posłucham, do tego też wezmę swojego wzmaka i porównam z lampą. Pamiętam tylko tyle że na spotkaniu w puzonie lampa za 10k wypadła (subiektywnie) gorzej niż grający obok tranzystor, ale to było tylko moje zdanie. Być może jakieś DIY w tej cenie by się znalazło od kogoś kto przechodzi na wyższą półkę?

Dziękuje też za linki do tanich modeli, na razie tylko mogę pooglądać ale zaczyna mnie temat świecących szklanych rurek coraz bardziej interesować.

Stawki na razie nie podwoje ze względu na niedawną wizytę komornika w domu (wykroczenia drogowe) i konieczność nieco odremontowania moich 4 kółek.

Pozdrawiam

opteron, borykałem się z tymi problemami dość długo ,w końcu 300b usłyszałem i tak już zostało. Wiem , że abraxas robi 300b ,ale nie słyszałem, choć opinie są zachęcające. Tak więc chyba warto poczekać i zakupić takowe lampy.

niektóre tzw. 300b grają wręcz fatalnie

hm, a take cóś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Przed tygodniem ciężko zachorowałem. Wyleczyc mnie mogą tylko pożądne bańki. Kolega wypożyczył Jolcię 502 z Top hifi ( cena promocyjna 4999PLN) Od tygodnia nie mogę słuchać swojego Maranta 14. Boli mnie głowa mam dreszcze i od czasu do czasu mdłości ;) Jolcia nie jest może zgrabna piękna i powabna, ale ma takie kurwiki w oczach...

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

można zachorować dwa razy i trudno tu o logikę, to chyba jest ten audiofilizm - lampa i analog, normalny człowiek karmiony na gazetkach z mediamarkt nawet nie zamarzy o takim świecie - i co tu jest dla idiotów?

Zadziwiające jest, że słuchaliśmy ją z B&W 603 S3 !!! i Proac Studio 140. Poradziła sobie z B&W bez problemu, a dźwiek był bardziej czarujący niz z proakami.

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.