Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość budżetowych CD

yamen

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam sobie od jakiegoś czasu Wasze opinie i zastanawia mnie jedna rzecz. Rozumiem że różnice w jakości muszą istnieć inaczej nie było by sensu wywalać np. 3000 PLN na CD. Czy jednak produkty typu DCD-685 Denona czy też SCD-XB790 Sony to naprawdę aż takie dno ?

Miałem okazję posłuchać wreszcie CA Azur 640C. Powiem wam że tem dźwięk nie spodobał mi się. Był bardzo jasny, z szalenie mocno wyeksponowaną górą, której czytelność trochę męczyła uszy. Nie było w tym nic z delikatności, subtelności, aksamitności. Szukam ciepła i dziś wiem że 640C odpada. Gdzie więc zaczyna się granica takich subtelności ? Od 6 kzł ? Które z tych wysztkich CD do 3 kzł oferują ciepłą, aksamitną barwę ? Thule SPIRIT DVA150B, Exposure 2010/2010S coś innego ? Drugiej ręki poprostu się boję.

pozdrawiam

Sławek

https://www.audiostereo.pl/topic/19294-jako%C5%9B%C4%87-bud%C5%BCetowych-cd/

Z czym słuchałeś tego Azura, bo samego raczej nie;-) A grywa różnie. Fakt - dużo szczegółów ma i nie wszystkie zestawienia są z nim dopasowane (na pewno nie takie, w których kolumny mają uwydatnione wysokie częstotliwości).

Z tych, co wymieniłeś przede wszystkim Thule (jeśli to CD, a nie DVD, bo oznaczenie ma takie trochę KDowate, ja słuchałem czegoś co nazywało się CD100 i CD150B /tu jednak do końca nie jestem pewny cyferek, najtańszy CD zbalansowany Thule'a/) kojarzę z dźwiękiem z mniejszą ilością góry, mniej szczegółów, ale bardzo ładny, poukładany dźwięk. Tyle, że... w niektórych zestawieniach jest znowu zbyt ciemno;-) Exposure 2010 też kojarzę raczej z ofensywną, szczegółową prezentacją (tyle, że słuchałem tego kilka ładnych lat temu). Podobnie Arcam DiVA i Creek CD53. Z tańszych można byłoby spróbować wyższy model Yamahy z pro-bitem, najlepiej już nieprodukowany;-) np. taką 890. Z droższych, myślę, że brzmienie, o które podobałoby Ci się, to Densen Beat. Interesującym może okazać zainteresowanie się Sony, bo ta firma (nie wiem, czy jeszcze, ale kiedyś na pewno tak) oferuje CD z możliwością ustawienia sobie własnych preferencji filtrów. Nie wiem też jak brzmi obecna wersja odtwarzacza Audio Analogue, ale wydaje mi się, że ten sprzed kilku lat (może to jest zresztą dokładnie ten sam model, nazwę ma taką samą), także winien Ci się spodobać. Wydaje mi się, że dość ciekawie i bez natarczywej góry można zestawić Primare'a. To dobre CD, w niektórych aplikacjach dające doprawdy wiele przyjemności słuchania, bez "wiwisekcji";-) nagrań. Opinią o "ciepłym" brzmieniu cieszą się też Atolle, ale tych już nie znam.

Oczywiscie ze ponizej 6kzl tez mozna znalezc odtwarzacze o zlotej a nie srebrnej barwie! Od roku uzytkuje Ushera CD-100 (2.500zl, obecnie jest juz nastepca, bodajze CD-1) - dlugo szukalem stosunkowo niedrogiego (i nowego!) cd-ka o cieplej, analogowej barwie i po wypozyczeniu go do domu i posluchaniu moje poszukiwania sie zakonczyly. Cambridge (500se) przy nim jest bezbarwny i szary. Mozna o nim poczytac w sieci (figuruje pod roznymi nazwami Music Hall CD-25, Shanling CD-S100 w zaleznosci w jakim kraju jest sprzedawany). Z nieznacznie drozszych cieply jest Arcam CD73, ale o nim, jak wiem, masz komplet informacji, a z tanszych Harman Kardon HD750, tyle ze od pewnego czasu tez ma nastepce, ale moze gdzies jest jeszcze do dostania. Zwrocilbym tez uwage na Vincenta CD-S2.

Mam ten sam ptoblem, nienawidzę rozjaśnionego dźwięku, miałem cd 9000 grundiga z cdm 2 i TDA 1541A, brzmieniowo idealnie pasował do moich paradigmów studio, ale niestety wiek swoje robi i napęd padł. Teraz jestem w kropce bo cd których słuchałem do 1,7tys. zł w ogóle mi nie pasują( więcej niż 1-1,7tys. nie nazbieram)dla mnie tragedia, a nie chę znowu kupować cd z TDA bo i tak za rok albo dwa dokona żywota. Pomóżcie.

hello, ;)

Wielkie dzięki za odzew. :)))

Z czym słuchałem CA 640C ? Z CA 640A (mam w domu). Żałuję że nie kupiłem CA 540R. To jest KD ale w stereo gra poprostu lepiej od mojego 640A. W 540R czuje się regulację spranów i basów bardzo wyraźnie, poza tym stereofonia jest jak dla mnie bardziej czytelna, ma swoiste smaczki (mam na myśli odsłuch na dwóch kolumnach w czystym stereo). Ale to nie istotne. Ożeniłem się jak to ktoś nazwał z "Kambożą" hah i nie ma rady. Tak więc sobie główkuję, że jeśli dołożę do niego "ciepłe" żródło to powinno być ok.

Wracając do tematu ;)))

Grzebałem dziś kilka godzin w sieci pozostało mi do wyboru 5 CD, (miejcie wyrozumiałość ;) nie jestem audiofilem):

- Thule SPIRIT DVA150B - wygląda nieżle, opinie też ma niezłe

- Ushera CD-1 - j.w. - (opinia sattika)

- Sony SCD-XB790 (opinia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- Yamaha CDX 596

- no i ... Myryad Cameo CD

1. O Thule praktycznie wszystko wiem. CD wygląda fajnie (nie mam pojęcia po jaką cholerę wrzucono do mnie go CZERWONY wyświeltlacz, całe szczeście że można to wyłączyć).

2. Arcam CD73 w zestawieniu z CA 640A ponoć odpada.

3. Myryad hmm... długo wypytywałem gościa w czasie rozmowy telefonicznej. To mogło by być to (jest ponoć muzykalny i delikatny), trochę drogi, co jeszcze bym przeżył, ale nie ma jak tego posłuchać. Zakup w ciemno. Sam nie wiem. Boję się braku dołu w połaczeniu z CA. Choć sam wzmak CA jest moim zdaniem dość neutralny, więc może mogło by być dobrze,

4. Usher CD-1 trochę niepokoi mnie połączenie displaya z szufladą CD. Wiązka przewodów łaczących wyrabia się jak sądzę z czasem i z tym mogą być problemy. Dlatego daję w tym wypadku "małe stop".

5. Sony - opinia bardzo pochlebna i nie jedyna. Ludzie krytykują Sony ale wiele osób też je chwali. Problem jest filtr którego nie można wyłączyć, jak również nie można zmienić jego ustawień. Także jest to dziwięk podbarwiony na amen.

6. Yamaha - wielka niewiadoma.

++++++

PYTANIA

++++++

1. Nie sądzę żebym miał aż takie szczeście. Słuchał ktoś z Was któregoś z powyższych CD w połączeniu z Azur 640A ?

2. Thule ma gniazda XLR. Z tego co rozumiem do tego potrzeba wzmaka który również je ma. Różnica między XLR, a zwykłym połączeniem jest aż tak duza ? Na zwykłym połaczeniu analogowym spadek jakości może być duży ?

3. Jak to jest z tymi przetwornikami ? Większość z tych CD ma 24 bity, ale częstotliwość próbkowania 96 lub 192. Czy ma się to jakoś do standardu płyt CD ?

4. Pavbaranov możesz rozwinąć "model Yamahy z pro-bitem" ? Ta Yamaha CDX 596 ma to "coś". Co to jest i co daje ?

Kończę wynurzenia, bo wątpię czy w ogóle ktoś z Was zechce to przeczytać. ;)))

pozdrawiam

yamen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>yamen

>4. Usher CD-1 trochę niepokoi mnie połączenie displaya z szufladą CD. Wiązka przewodów łaczących wyrabia się jak sądzę z czasem i z tym mogą być problemy. Dlatego daję w tym wypadku "małe stop".

Tam jest wyswietlacz normalnie zainstalowany w obudowie odtwarzacza, pod szufladą.

Na szufladzie jest tylko kawałek "szkiełka" który ten wyświetlacz przykrywa.

Pozdrawiam,

Froju

1. Moje wrazenia z odsluchu CA 640C sa takie jak i Twoje - ten CD nie ociepli brzmienia.

2. Arcama CD 73 sluchalem z Amplifikatorem i zimnymi kolumnami - w tym zestawieniu wypadl bardzo dobrze, majac na uwadze cene

3. Thule nie sluchalem, czytalem tylko recenzje

4. Usher Cd-1 - wyswietlacz nie wyjezdza z szuflada, z szuflada wyjezdza tylko szybka ktora go ochrania. problem kabelkow odpada. Niestety z racji miejsca zamieszkania nie mialem okazji go posluchac. Jest to jeden z pretendentow, bo tez szukam cieplego zrodla, nie chcialbym przy tym stracic szegolow.

5. Sony - nie sluchalem tego modelu. Rozne (nieciekawe) opinie slyszalem o brzmieniu odtwarzaczy SACD Sonego przy odtwarzaniu CD. Sluchalem CDP-991 i .... jak to ujal slusznie moj kolega - troche lepiej od komputeraowego napedu. Na pewno nie bylo to ocieplone brzmienie.

6. Yamaha CDX-596. Brzmienie ocieplone, czy taka ilosc detali (nie za duza) Ci bedzie odpowiadac nie wiem. Mnie troche ich brakowalo.

Pozdrowienia.

>sattik: Czy moglbys napisac troche wiecej o brzmienu Ushera (dynamika, szczegolowosc, stereofonia) - mam na niego chrapke, ale odsluch wiaze sie z dalszym wyjazdem i chce zebrac troche info zanim sie wyprawie do Audiofast'u.

yamen>

No, to... mam 640C+A;-) Inna sprawa, że szukałem zestawu, który gra dosyć jasno i z dużą ilością szczegółów. U mnie gra to z Eposami M15.2, a kable są w ciągłej przebudowie;-) Dźwięk jest dość jasny, klarowny i na pewno pozbawiony "ciepła". To nie Rega, ani Thule. Inna sprawa, że np. z Infinity Kappa, czy z B&W DM601 dźwięk bywał nieznośny, zaś z Avance Dana 670XT można go było uznać za jeśli nie ocieplony, to na pewno stonowany. Może to jest dla Ciebie jakiś kierunek? Wydaje mi się, że co najmniej duża część brzmienia zależeć będzie od połączenia odpowiednich kolumn z... 640A, a nie C;-) Nie zachęcam - poddaję pod rozwagę.

Wracając do Twoich pytań i wątpliwości - Myryad? Być może w istocie, oprócz Thule'a, czy Primare'a to może być "to". Ze starszych... może Marantz CD63KIS?

Nie bardzo wiem, co masz na myśli mówiąc, że filtru w Sony nie można wyłączyć. Jeśli dobrze rozumiem budowę CD, wszystkie one mają filtry i w żadnym z nich tego nie wyłączysz. Natomiast Sony daje możliwość zmiany nastawień tego filtra, ponoć m.in. po to by uzyskać możliwość dostosowania sobie odtwarzacza do swoich preferencji. M.in. w zakresie "ciepłe/zimne" brzmienie.

Yamahę CDX-890 z 640A mogę posłuchać w każdym czasie i porównać z brzmieniem z 640C.

Przetworników w CD moc. Generalnie są 1 i wielobitowe, w tym drugim przypadku na pewno są 16, 18, 20, 22, 24 i bodaj kiedyś spotkałem 5 bitowy. Od lat trwa też spór o wyższości jednych nad drugimi. Standard płyty CDDA nie ma tu żadnego znaczenia, bo owe "bity przetwornika" dotyczą kwestii przetwarzania nagranego 16bitowo/44,1kHz płyt.

Pro-bit, to dość już leciwy, ale imo dobry wynalazek Yamahy służący do - jeśli czegoś nie przekręcę - interpolacji. W każdym bądź razie jest to ustrojstwo, które w zamiarze konstruktora miało "dośpiewywać" sobie tracone informacje podczas konwersji nagrania analogowego do cyfrowego. Podobne układy miał np. Denon (Alpha), bodaj Technics i wielu, wielu innych, tyle, że różnie się nazywały. 596 jest z probitem, jak zresztą każdy CD Yamahy od modelu 5 wzwyż i serii od bodaj 80 wzwyż. Czyli wszystkie 580/59x/880/890 i wyższe, nie licząc stareńskiej 2000, mają ten układ. Co daje? Brzmieniowo? Dość kulturalne i miękkie brzmienie. Jednak - jak ktoś napisał - CD Yamahy jest zdecydowanie mniej szczegółowy. Słuchając teraz niekiedy niektórych płyt ze zdumieniem dostrzegam (słyszę) dźwięki, których wcześniej na tych samych płytach po prostu nie było;-)

A btw - lekkie ocieplenie brzmienia osiągniesz także (najczęściej) stosując tzw. bufor lampowy (wykonać to można zdaje się za zupełnie śmieszne pieniądze, a klon Prosiaczka leży gdzieś w sieci).

Boże .... Froju, Zolty, Pavbaranov dzięki za info. :) Dało mi to więcej niż trzy tygodnie grzebania w sieci. ;)

Zostaje więc Thule, Myryad, Usher. Sony sam nie wiem. Gość w sklepie powiedział mi że SCD-XB790 jest wyposażony w specjalny filtr właściwy dla odtwarzaczy wyższej kasy tzn. QS. Pytałem czy można go wyłaczyć lub zmienić jego ustawienia w sensie zimna / ciepła barwa. Na oba pytania gość odpowiedział że nie. To że nie można go wyłączyć to rozumiem, ale z tego co piszecie wynika że można w Sonym SCD-XB790 regulować ocienie barwy ciepła / zimna.

Do 640A mam podłączone Celestion F20. Teraz widzę że kupowałem to wszystko nie mając baldego pojęcia o tym co można uzyskać. Te kolumny są niezłe. Można na nich uzyskać dobry bas, ale to sprawa wzmacniacza. Kiedyś słuchałem ich na Azur 540R i to było to. Tak czy owak ten temat mam raczej zamnięty. Mam nadzieję że Thule albo Myryad ordobinę złagodzą mi górę, a z czasem może wykombinuję inne kolumny lub może sam wzmak.

Inna sprawa to przewody. W jednym z wątków czytałem że podłaczenie 640A i 640C interkonektami PROTEUS Silver Edition

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zmieniło maksymalnie brzmienie. Pojawił się raptem soczysty bas.

pozdrawiam

Sławek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

yamen>

I Rega;-) Pozostaje również Rega.

Jeśli się nie mylę, to Celestion gra właśnie dosyć jasno. Nie wiem, z czym to gra w tej chwili (albo coś przeoczyłem).

Na początek zacząłbym od stwierdzenia co powoduje zbytnią natarczywość wysokich tonów - bo chyba w Twoim przypadku do tego sprowadzają się odczucia. Najprostrze, bo najtańsze rozwiązania to... zacząć od kabli głośnikowych. Poszukać czegoś, co daje miększe brzmienie. Być może zastosować inne na górę, a inne na dół. Być może tam gdzie mieszkasz możesz coś wypożyczyć, poeksperymentować.

Dlaczego sugeruję takie rozwiązanie? Bo wydaje mi się, że wówczas masz większy manewr w zakresie CD. Jak napisałem - ja świadomie zdecydowałem się na oba klocki Azura, bo grały one w sposób przeze mnie porządany, tzn. z dużą ilością szczegółów, które zdecydowanie ułatwiają mi słuchanie i pracę (może się starzeję;-)). Potem były kolumny, teraz etap kabli. Czyli kompletnie inaczej niż u Ciebie. Wydaje mi się, że jeśli udałoby Ci się ustawić cieplejsze brzmienie samymi kablami, to wówczas mógłbyś zastosować jakiś dość jasny nawet odtwarzacz, który w zamian zaoferuje Ci dość dużą ilość informacji, przestrzeni itd. Mi w niemal wszystkich zestawieniach ciemniejszych odtwarzaczy, właśnie przeszkadzał niedosyt informacji o płycie. Ale to mój gust. I to dodajmy obecny.

Aha, jeszcze jedno Thule wprawdzie ma XLRy, ale także zwykłe RCA, zatem bez trudu podłączysz go także do 640. Natomiast faktem jest, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że dźwięk jakiego szukasz powstałby z firmowego zestawu CD+AMP. Oferuje on właśnie takie dość ciepłe, na długie jesienne wieczory;-), brzmienie, które nadto możesz kształtować używając albo kabli RCA, albo XLR. Niestety ten zestaw nie wypada dobrze z wszystkimi kolumnami. Jak każdy zresztą;-). Właśnie słuchając jego w niektórych zestawieniach miałem wrażenie, że nie docierają do mnie wszystkie informacje, jakie ze sobą płyty niosą (inna sprawa, że być może słuchamy innej muzyki, bo imo słuchanie ostrzejszego rocka na 640A/C raczej nie należy do przyjemności;-)). W porównaniu z tym zestawem np. Arcam z serii DiVA oferował o wiele więcej treści, a najwięcej Creek na 5330SE i nie był to dźwięk męczący (no, chyba, że podłączyłem Phonary).

BTW: Zainteresowałbym się jeszcze którąś ze skrzyneczek Cyrusa... Nie słuchałem wprawdzie zestawienia z 640A, ale może zabrzmieć ciekawie.

1. Moj odtwarzacz to usher cd-100 (wczesniejszy model), nie cd-1. Tego drugiego nie sluchalem wiec nie potrafie powiedziec czy brzmienie jest podobne, wg. panow z AudioVideo (4/05) tak, a poniewaz moglbym sie podpisac obydwoma rekoma pod recenzja mojego modelu (4/04) wiec mysle, ze recenzja cd-1 tez jest rzetelna i zgodna z rzeczywistoscia.

Troche bawilem sie scalakami - wymienielem BB OPA2134 w filtrze na AD OP275, ale po trzech dniach wrocilem do fabrycznej konfiguracji - Analogi schowaly srednice uwypuklajac bas i wysokie, a brzmienie zrobilo sie chlodniejsze, BurrBrowny daja (w tym konkretnym przypadku) jednak bardziej naturalny i muzykalny dzwiek.

2. Sony - bodajze w Audiopunkcie sluchalem kiedys Baltlaba ze zmodyfikowanym przez LCAudio Soniakiem na Audiowave'ach (141? 171?) - brzmienie bylo baaardzo slodkie i cieple, zupelnie pozbawione jednak dynamiki.

3. We wzmakach Cambridge'a az roi sie od wzmacniaczy operacyjnych - jak skonczy ci sie gwarancja pomysl o ich wymianie - poprawa brzmienia MOZE byc znaczna.

4. Cieply jest Harman Kardon HD750 (1000zl) i podobno nie gryzie sie z Kambodżą :) Mozna go potem dosc znacznie stuningowac...

5. Przypomne tez o wymienionym przez kogos Atollu (i moim typie - Vincent).

Bierz pod pache Kambodze i kolumny, zrob rundke po salonach audio i opisz wrazenia. :)) Rankingu odtwarzaczy pod katem temperatury brzmienia (w stopniach Celsjusza) chyba jeszcze nie bylo, wiec masz szanse byc pierwszym. Pamietaj tez, zeby uwzglednic rozne warunki odsluchu w roznych salonach - czynnikow jest tak wiele, ze trudno by wymienic wszystkie, dla przykladu: inaczej odbierzesz system grajacy w szary, pochmurny dzien, a inaczej w tym samym pomieszczeniu ale przy delikatnym pomaranczowym swietle...

A przede wszystkim: tym razem nie spiesz sie z wyborem i sprawdz wszystkie opcje - dluzej zajmie, ale de facto taniej wyjdzie.

>sattik: dzieki za opis Ushera - czyli z dynamika klopotow brak, a i detali za duzo nie wycina.

Co do Vincenta - lukson kupil ostatnio 1.1, gral cieplo, ale tylko przez kilka dni. Naprawa gwarancyjna to 6 do 8 tygodni czekania.

Zawsze rozróżniałem klasy urządzeń:nisko , średnio i wysokojakościową. czy budżetowa to ta dlabudżetówki?Czyli urzędników,prezesów,burmistrzów, prezydentów i dyrektorów?Czyli urządzenia z grupykosztującej ich miesięczną pensję? Tak np. 8-12 tyś zł?

Luksonowi więc trzeba współczuć i zyczyć wytrwałości.

Nie wyobrażam sobie takiego koszmaru, choćsam przezyłem coś takiego lub gorszego z Michałem Frydrysiakiem producentem Betleya i Heliona.

>Zydelek: budzetowka to raczej nauczyciele czy lekarze, a wiec nie 12.000 tylko 1.200 (i mniej...), osoby ktore wymieniles to bardziej administracja panstwowa, a im sie powodzi calkiem niezle...

>Zolty: po np. Marantzu brzmienie Ushera mozna odebrac jako lekko spowolnione, ale skoki dynamiczne sa oddane jak najbardziej w porzadku - burza w Czterech Porach Roku w wykonaniu Carmignoli to prawdziwa nawalnica a nie jakis kapusniaczek... Co do szczegolowosci, to bardziej pasuje mi tu termin "rozdzielczosc" niz "analitycznosc" - szczegolow nie jest wiecej niz u konkurencji, ale nie ma w nich balaganu. Najwieksza zaleta jest to, ze Usher daje instrumentom masy i ciala, a brzmienie jest swingujace.

> yamen

Tak się składa, że ja posiadam CD Thule i mogę kilka ciepłych słów o nim napisać. Mam Audio Spirit CD100 (bez wyjść XLR) - może być to dla Ciebie interesujący model jeśli nie posiadasz i nie planujesz w najbliższym czasie zakupu wzmacniacza z XLR'ami. Będzie taniej a podobno na RCA CD100 i 150 grają identycznie.

Mechanizm jest niesamowity - szybki, precyzyjny i bardzo, bardzo cichy. Wbrew pozorom to dość istotne, męczyłem się już z CD które cykaniem napędu doprowadzały do szewskiej pasji.

Thule gra u mnie z duetem Mission Cyrus Two+PSX i kolumnami Mission m33i. Kupiłem go, bo brakowało mi w muzyce "masy". Znakomicie spełnił swoje zadanie - dźwięk stał się pełniejszy i masywniejszy, ale nie brakuje w nim szczegółów. Porównuję go z Samsungiem HD745, więc mało wymagającym konkurentem, lecz generalnie mi podpasował - pozwala po prostu z przyjemnością słuchać muzyki, cudownie czuje się z jazzem, ale w rocku (nawet ciężkim) też się nie gubi.

Jedyny mankament to sterowanie - jeden przycisk na przednim panelu wygląda bajerancko, ale nie ułatwia obsługi. Po kilku miesiącach użytkowania stwierdzam, że można się przyzwyczaić, ale wkurzający jest brak możliwości uzyskania funkcji STOP inaczej niż tylko z pilota. Myślę, że na zakup CD100 bez pilota bym się nie odważył...

Pozdrawiam,

Olo

>Olo78, 29 Cze 2005, 12:12

Cześć, :)

Masz jakieś namiary na dealerów Thule w Polsce. Z Myryad Cameo nie ma problemu, ale Thule nie mogłem wypatrzeć.

Z góry dzięki za info.

pozdrawiam

yamen

Jeśli dane ze strony Thule (www.thule-audio.dk) są prawidłowe, to namiary są takie:

Poland

Elco-Exim Spolka Jawna

tel +48 22 618 31 31

fax +48 22 618 56 65

[email protected]

www.elcoexim.com.pl

>yamen

Ja swojego Thule kupiłem za pośrednictwem Allegro, zapłaciłem za niego 1500 zł, co w świetle jego możliwości uważam za bardzo rozsądną cenę, zwłaszcza, że jest jeszcze na gwarancji.

yamen

Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad Thule CD 150 B, który jest w zakładce ogłoszenia za 1550 zł. Olo78 kupił niższy model i jest bardzo zadowolony (chyba ;-)), więc raczej nie ma się czego obawiać.A jeśli boisz się używanych klocków, to przeczytaj sobie niedawny wątek o psujących sie NADach i innych NOWYCH sprzętach.Tak więc nie ma reguły a gwarancję masz z reguły tylko na rok.A chyba nie chcesz co roku zmieniać CD?

• 4 miesiące później...
Gość

(Konto usunięte)

sattik powiedział:

"uzytkuje Ushera CD-100 (2.500zl, obecnie jest juz nastepca, bodajze CD-1) "

czy wspomniany Usher występuje po inną nazwą jako odtwarzacz ONIX xcd88 CD Player ...?

Jest to o tyle istotne, gdyż planuję kupić CD Usher i z netu dowiedziałem się, że użytkownik "popek" z tego forum, kupił za pośrednictwem netu ONIX-a który jest Usherem..:)a na domiar złego, nie znalazłem zdjęcia CD Ushera i nie mam możliwości porównania choćby z zewnątrz, kto jest kto.

Cena jest atrakcyjna, sęk w tym, że nie wiem jak transakcję przeprowadzić, bo np. nie rozumiem po angielsku.

Z transakcją związane są płatności, cła itp.

Jakby pojawił się "popek" i zechciał podpowiedzieć " jak to się robi"..:)...albo inny "wiedzący".

Onix XCD-88 i Usher CD-100 to jest prawie to samo. Roznia sie wyswietlaczem i byc moze napedem. Dla obu firm odtwarzacz produkowany jest przez Shanlinga. Shanling w swojej wersji CD-S100 daje lepszy naped niz do Ushera, ale ktory jest w Onix nie wiem.

Onix jest firma australijska ale sprzedaje duzo na rynku USA, wiec uwazaj na napiecie.

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.