Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś z Was pamięta to cacko???

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Cacko z przymruzeniem oka. Inne to byly czasy... W polowie lat 80-tych Kasprzak pozazdroscil Diorze i chcial jej koniecznie dorownac. Wypuscil magnetofon ktory jak na tamte czasy brzmial naprawde dobrze i mial wejscie na METAL. Pasmo od 30-18.000Hz - dlatego nie potrzebowal slawnego filtra MPX. Wierzcie mi brzmial nie gorzej od szuflady choc pasmo ma gorze rozni sie o 1000Hz. To byla odpowiedz na MDS 432 potem wyszedl MDS 442 z Dolby C i zabawa sie skonczyla. Bylem kiedys fanem magnetofonow kasetowych... Nie tylko polskich... Pozdrawiam.

post-1457-100005799 1170270982_thumb.jpg

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Woodpeckers from space - holenderskiej grupy Video Kids - ktora opanowala owa szkolna prywatke gralo koszmarnie. Oprocz tego slawne You're woman - Bad Boys Blue i wchodzaca na listy przebojow Valerie Dore ( Get closer i The Night) - rownie tragicznie...

Ale pamietam jako dziecko w 1982 roku bawilem sie z rodzicami u znajomych ( nie bylo co ze mna zrobic wiec trzeba bylo mnie wziasc:):):):) ) i wujek ( tak do niego mowilem ) mial wtedy cos takiego:

post-1457-100005795 1170270989_thumb.jpg

Pamiętam jak tego M7020 ujrzałem na stoisku RTV w DT jak się nie mylę Zenith na ul.Żelaznej w W-wie, sprzęt rzucili a u mnie pusto w kieszeni, szybko w autobus po pieniążki do domu, powrót na Żelazną a tu.... już puste półki. Na praktykach w Kasprzaku pracownicy mówili mi, że to nieliczny dobry sprzęt jaki się w tychże zakładach robi. Spać nie mogłem przez tydzień. Potem trafił się szpulak M 2405S i się zdecydowałem na niego..

Ten kaseciak z 3 zdjęcia to chyba deck? Dobrze poznaję?

Pamięta ktoś może "studio odsłuchowe Rotunda" w DT Junior? Oh, ile tam było wspaniałości, a jak te co niektóre "cacka" potrafiły zagrać, dziś pewnie żadnego wrażenia nie zrobiłoby to brzmienie na mnie ale wtedy (70/80) zawsze wychodziłem stamtąd chory.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To na pewno deck - pozostaje kwestia symbolu - ale zdaje sie M 532 SD... Tak zwany "tapeciak" z ukladem wyciszania DNL dzialajacym w jedna strone... Kto to pamieta???? To byly lata 1978 - 1980 i o system wyciszania ogolnie bylo ciezko. Krolowalo laboratorium Ray'a Dolby'ego ze swoim wytworem Dolby NR (czyli Noise Reduction ) - to pierwszy lub jeden z pierwszych tzw. ukladow komplementarnych czyli dzialajacych przy odczycie i zapisie gwarantujacy podbicie dynamiki i niwelacje szumow w zakresie plus 10dB. Pozniej bodaj nazwany jak Dolby B kiedy na przelomie 1982 i 1983 powstal system Dolby C. Pamietam ogladalem wtedy katalog Sony - piekne swiecidelka i zupelnie niezle decki: zdaje sie TCK 444 ale moge sie mylic. W kazdym razie bylem pod wrazeniem. Jeszcze nie wiedzialem wtedy jako dziecko ze Pioneer Marantz i Akai tworza decki znacznie lepsze od Sony a o istnieniu Nakamichi dowiedzialem saie znacznie pozniej...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Straszne sorki za literowki:(:(:( Jestem z Krakowa ale systematycznie jezdzilem z ojcem do Wawki i to on zabieral mnie do studia w DT Junior bodajze... Tak ze dobrze pamietam... Oj lezka sie w oku kreci...

Ta machina na kartonie papierosow Cristal to ciekawostka. Widzialem taka z miesiac temu w komisie. Wyglada, ze sterowanie calkowicie elektroniczne a to jakis wczesny model. Jeszcze dlugo po nim np. Kasprzak wypuszczal modele calkowicie mechaniczne sterowane z dlugimi jezyczkowatymi klawiszami wystajacymi na 2 cm z panelu, aby dzwignia zamach miala (no przynajmniej tyle mowia zabytkowe katalogi, w realu nie widzialem)

Może jak trochę się odrobię to pokażę Ci decka, który jest absolutną rewelacją ale trzeba z nim jeszcze się -pomęczyć jest to UHER CR-240 [Compact Report] jeden obecnie spięty z Uherem CR-260 AV pracuje non stop drugi jest u Mistrza, Którego polecam Serwis ul. Starowiślna 41 leżą u Niego jeszcze trzy CR-210 dwa do remontu

jeden na częśći mam awersję do ciężkiego stacjonarnego sprzętu aby spełniał moje oczekiwania musiałby by być

naprawdę bezbłędny np Revox B77 + wzmacniacz i kolumny a więc bardzo drogi

Pozdrawiam

Korwin

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

dudi to MDS 410 S Etiuda produkcji Diory nie Kasprzaka. Sterowanie jest zrobione na elektromagnesach zreszta bardzo zawodnych. Nawet pamietam parametry:

FE: 30 - 15.000Hz

Cr: 30 - 16.000Hz

dynamika: 62 dB z Dolby NR

nierownomiernosc przesuwu: 0,14% - i to byl jedeny znosny parametr

Kupilismy toto z ojcem w 1982 roku nowe na gieldzie RTV pod Karlikiem w Krakowie za 40.000zl.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Korwin - ja tez mam sentyment do deckow. W domu mam teraz Pioneera CT 939 mk II. Niezle cacko. Zadnych magnetofonow reporterskich nigdy nie mialem. Ale Ushera i Nagre znam dobrze. Czekam na fotki. Pozdrawiam.

Jesteś z Krakowa ja też

Zobaczysz jaki kolwiek z serii Cr-, i już nic Ci nie pomoże to jest poprostu nieuleczalne, Nagra III B SONY TCR-2023 i STELLAVOXY po jednej Polopirynie S bez śladu przechodzą , są wspaniale najlepsze tylko, że w obsłudze

w porównaniu z Uherami wyjątkowo upierdliwe.

Na spotkaniach prowadzonych przez Jana Poprawę w każdy pierwszy poniedziałek miesiąca godzina 19 ul. Sławkowska 8 najpierw na ITT 740 AV [schaub-Lorentz] później na ITT SL 537 AV [shaub-Lorentz] następnie już

na CR-260 AV w niezbyt ciekawych warunkach akustycznych nagrywałem. Ptaszki też mam zaliczone zwłaszcza

słowika o przedświcie [[uHER CR-260 , mikrofon MKE-271 [CCCP u innych pracuje na 3 u mnie na 9 V]słuchawki Tandy 12 za 5zł pod Halą Targową 2 x 8 Ohm rewelacyjne (Japońskie)]]

Nagrę jeszcze miałem kilka tygodni temu, poszła do ludu i dobrze

Pozdrawiam

Korwin

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak sie sklada ze znam p. Jana Poprawe - byl w mojej bylej rozglosni czestym gosciem. Ja sie juz zarazilem w latach 80-tych elektronika i miloscia do sprzetu audio. Nic mnie juz nie wyleczy:):):):) Pozdrawiam.

Zaczynałem od Danuty Władyczańskiem, przyjaźniłem z Andrzejem Jaroszewskim i wielu innymi wspaniałymi ludźmi nie czas i nie miejsce aby wspominać byłaby to bowiem wędrówka po cmentarzach . Andrzej Z. i Jan P.

ustalają w tej chwili gdzieś na kawie jakie z moich i Andrzeja piosenek będą na festiwalu piosenki studenckiej w

Krakowie ja siedzę w domu i liżę Uhera Spec niestety wszystkiego przy nim nie zrobił przewija idealnie dolby działa potencjometry nie trzeszczą ale jest jedno ale nie działa przekaźnik od docisku rolki a więc odsłuch i nagrywanie z głowy aby stwierdzić, że wszystko inne jest ok musiałem zworę blokować zapałką jutro w miarę

wylizany idzie apiat' do Mistrza. Z rzeczy śmiesznych w najbliższym czasie zacznę się pozbywać swoich ITT przechodzę powoli wyłącznie na UHERY CR- musi istnieć jakaś namiastka standaryzacji najprostsza metoda ten sam producent ten sam model lub model idealnie do niego zbliżony i tak w Cr-ach bez Autorewersu wszystkie bloki głowic razem z kołami zamachowymi idelnie do siebie pasują blok z autorewersem można przełożyć z CR-260 do Cr-210 i odwrotnie bloki głowic łączone są z resztą układu przy pomocy wielowtyków podstwowe połączenia są zmontowane na płycie matce reszta na kartach wsuwanych od góry, jest to sprzęt który miał

zaspokoić wymagania Bundeswery i spełniać ostre normy radiowe [pierwszy z serii nazywał się Uher Compact Report 124 i stąd się wziął później skrót Cr] pierwszy z serii 4000 UHER REPORT 4000 A MILITARY 4000 IC momo i sterereo zwykłe i Automatic były produkowane dla policji.

Nikt nigdy nie przypuszczał, że kiedyś znajdą się w rękach zaciekłego antygermanisty, a wierz mi jest to broń

straszna odpowiednio skonfigurowana zaopatrzona w dodatkowy osprzęt . Można mając dwa sprzężone z sobą

magnetofony napisać słowa do Poloneza As-dur Fryderyka Chopina w ciądu 15 minut i następne pięć na korektę

zostaje 10 na papierosa kawę i Warkę razem minut 30 i tak trzymać do tego służy Uher

Pozdrawiam

Korwin

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Uklady ANRS, SUPER ANRS (glownie w deckach JVC), CNRS i CNRS 2 (stosowane w Polsce przez Kasprzaka bo Diora od poczatku juz w Etiudzie- o ile nie wczesniej- stosowala licencje DOLBY) byly komplementarnymi ukladami wyciszania tzw "dolbopodobnymi" czyli dzialajacymi na identycznych zasadach przy odtwarzaniu i zapisie. Byly jednak mniej skuteczne od standardowego DOLBY B. Z tego co pamietam to DOLBY C nie mialo juz takich "podrobek". Dla przecietnego Polaka wowczas najwazniejsze bylo ze byly tansze (nie potrzebowaly licencji) choc jak wspomnialem gorsze. Pierwszym takim ukladem byl podobno RS ale ja tego nie sprawdzilem.

A M 7020 w porownaniu do 7008 i 7010 ale nie tylko to byla wyzsza szkola jazdy. Inna klasa.

Bywa i tak poprostu musiałem, pomogłem jednemu z naszych w znalezieniu na terenie Krakowa taniego szybkiego i solidnego fachowca, który by naprawił rozgrzebane spaprane w trakcie podrasowywania NAD-a [wzmacniacz] i Denona [odtwarzacz], Mistrz dał sobie z tym radę, od czasu do czasu wpadam do Niego aby odetchnąć świerzym piwnicznym powietrzem i podrzucić Mu to z czym sobie nie daję rady, pozbywam się całego przenośnego sprzętu na którym nie ma napisu UHER ostatnio mi przybyły CR-240, CR-240 AV, oraz trzy CR- 210

CR-240 zrenimowany moimi rękami chodzi , CR-240 AV jest u Mistrza z CR-210 z których jeden miał być półsprawny drugi do kapitalnego remontu a trzeci na części robię trzy sprawne. Będę więc miał do pracy dwa niezależne komplety sprzężone z sobą dwie trójki sterowane dwoma nożnymi wyłącznikami pausy i z przystawki po prawej stronie klawiatury komputera i chwilowo mi to musi wystarczyć nie stać mnie obecnie na następne trzy

sztuki, zresztą nie widzę nawet takiej potrzeby Dlaczego trójka z I muzyka do której piszę tekst na II muzyka z

tekstem III muzyka z tekstem na, który naniesiono już korektę.

przykład:

Komu w drogę, temu nadszedł czas

Na ostatnie zwykłe pożegnanie

Do szeregu przez brzaski i blask

Na pohybel po wieczną niepamięć

Naniżemy nasze szare dni

Matwe perły dawno nienoszone

Na sznur, który nam pod krtanią tkwi

Tak jak malwy rosnące pod domem

Wiem doskonale, że to jeszcze nie jest to co być powinno ale mam już kabelki wtyczki DIN siedmiopinowe normalny rozstaw odbiorę jutro na poczcie jeden nocny posiad z kolbą w ręce i dopnę swego czego i pozostałym

życzę

Korwin

Witam.

Sprzęt i zdjęcie z epoki. 8-)

Widoczny na fotce GS 438 BERNARD służy mi do dziś. 8-)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.