Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt monitorków DIY by McGyver

McGyver

Rekomendowane odpowiedzi

oup. przepraszam.

Mój wpis powinien sie znaleźc w Zydelkowym wątku o podkładkach pod sprzet.

Sam sie podam do moderacji;)

MG ma tu jak najlepsze intencje.

Pozdrawiam

Parametry:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale uwaga: Tonsil trochę nabałaganił, bo wypuścił oprócz wersji z membraną z włókna szklanego również wersję z membraną z polipropylenu (ten sam kosz, układ magnetyczny, cewka i zawieszenie, tylko membrana inna) pod tym samym symbolem, tak, że można się pomylić. Wersja polipropylenowa nie będzie dobrze grać na zwrotnicy przeznaczonej do włókna szklanego.

Ukryta Zawartość

fotoarkady, ten watek powstal ponad rok temu. Wiec zainteresowanie chyba znikome...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Fotoarkady, McG napisal, ze mozna w tych monitorkach zastosowac jakis obecnie produkowany przez tonsila woofer, wiec moze kto wie...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gdybym rozpracował coś noszącego chwytliwą markę, a jeszcze napisał że da się to zrobić za 600zł, to pewnie zaraz by się znalazło stado chętnych. Ale snobowanie się na robienie kolumn wg. projektu McGyvera nie jest w modzie. Co innego pan T, pan G lub pan B. Ci, to potrafią, oj, potrafią...

To w takim razie może Wam wrzucić projekt klonów Radmorów LS10? Woofer w nich jest czeski, choć z naklejką Inter Technika, a tweeter Peerless WA10, SR10 lub DT100. Spokojnie da się to zrobić za 600zł. Tak z 10 lat temu zrobiłem coś takiego, tylko w obudowie wolnostojącej z przegrodą, bo nie chciałem podstawkowej. Chcecie? Poszukam, powinienem jeszcze gdzieś mieć notatki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda kasy na takie badziewie.

Miałem LS 10,to budżetówa do kwadratu.

Ktoś się zachwycał ich stereofonią,ale na dłuższą metę nie do wytrzymania.

Dołożyć parę zł. i zklonować Ostinato 2K,do LS 10 ta jak HI-ND .

Foxbat, zdjąłem z ciebie ignora. Salmo nie wrzuci takiego projektu. Salmo potrafi głównie grytykować McGyvera. Zrobić coś konstruktywnego? O, z tym już gorzej. Ale zawsze można się powołać na cudzy projekt (dostępne w sieci plany Ostinato2000).

Tyle offtopicu. Jeżeli ktoś ma coś ciekawego do zaproponowania, to zapraszam. Biadolić i malkontencić to każdy potrafi, ale od tego nie przybędzie nam na forum projektów.

Nie mam ignora? :) Swieto ;) Dobra koniec, zartow. McG dobrze wiesz, ze nigdy nie krytykowalem Twoich konstrukcji, a wiesz co ;) Wlasnie przeczytalem pare recenzji LS10 i nawet dobrze sie ludzie wypowiadaja. Ale, chyba jednak to nie jest alternetywa dla klonow Mite... Wiec szukamy kroliczka dalej ;D

Zawsze można zrobić klony LS10 w ładniejszej budzie. Oryginał rzeczywiście nieładny, brak podfrezowań i wyjątkowo paskudna okleina winylowa.

Na pewno LS10 nadają się do większych pomieszczeń niż Mite, więc byłaby jakaś alternatywa.

Potraktujcie ten wpis jako wpis neptyka w temacie kolumn, ale może spróbować czegoś co ma przynajmniej jedną cechę wybitną. Sugeruję coś z dobrym środkiem. Może jakaś papierowa membrana?

>Na pewno LS10 nadają się do większych pomieszczeń niż Mite

No to juz cos...

Nie wiem czy w cenie Mite? Jeśli o mnie chodzi, to niekoniecznie - ważne, żeby grało. Do niedawna takim wyznacznikiem były dla mnie ProAc Studio 100. Po prostu grały i nie zastanawiałem się czy czegoś brakuje, czy nie.

Jeśli byłby taki projekt, to kto wie?

Rekin, tematem tego wątku z założenia miały być TANIE monitory. Nota bene Radmor LS10 mają papierową membranę.

Jeżeli podobają Ci się ProAc Studio 100, to je sobie sklonuj. Rozbiór na czynniki pierwsze wraz z rozrysowaną zwrotnicą zamieściłem swego czasu w stosownym wątku. W razie wątpliwości pytaj, podpowiem. Jedno mogę podpowiedzieć już teraz - klonów Studio 100 za diabła nie napędzisz Gainclonem.

MG, nawet kiedys próbowalismy GC i 100ek i już nie raz o tym pisaliśmy;)

Ale naszczęscie ostatnio na topie jest drakula, która moim zdaneim ze Studio100 bardzo dobrze rokuje:)

Pozdrawiam

McGyver

Tu sie z Toba nie zgodze,uwazam ze studio 100 sa bardzo latwe do napedzenia,wysteruje je nawet slaba lampa.

Czy to przypadkiem nie jozwa maryn urzywal ich przez jakis czas do testow z lampa Spark?

Osobiscie sluchalem studio 100 ze swoim Creek 4330 mk2 jakies pol roku temu i sie powaznie zdziwilem,zreszta nie tylko ja ,sprzedawca w sklepie takze jak to gra.

Jesli mialbym wskazac palcem glosniki ktore graja same,prawie bez wzmacniacza i robia to z wielka ochota to wskazalbym wlasnie na studio 100.

Pozatym klon klonowi nie rowny,duzo sie naczytalem na temat GC i jak ostatnio pozyczylem od fotoarkady GC od Pitera na BG to sie mocno zdziwilem.Podlaczylem z ciekawosci,i tutaj zaskoczenie.

WYsterowal mi dynki 50 i harbethy 3! i to bez mrugniecia okiem.

Zeby nie bylo ze sie nie znam sluchal tez tego u mnie pewien audiofil z 20 letnim doswiadczeniem i mial te same odczucia. Dalo rade!

>McGyver

Tylko gdzie dostanę takiego scana na dół jak w Studio 100?

>mamz

Niestety Studio 100 są trudne do wysterowania. Nikt nie mówi, że z GC nie grają. Owszem grają. Z 4330 również zagrają, ale żeby posłuchać jak mogą zagrać trzeba mieć dużo mocniejszy wzmacniacz. Wierz mi nie był to problem kiepsko zrobionego GC. Jeśli podobało się Tobie jak grały Studio 100 z GC, to zszokowałoby Cię zestawienie z mocniejszym wzmacniaczem.

mamz, 18 Sie 2006, 21:12

>McGyver

>Tu sie z Toba nie zgodze,uwazam ze studio 100 sa bardzo latwe do napedzenia,wysteruje je nawet slaba

>lampa.

Widzisz, lampa lampie nierówna. Sam używam "słabej", zaledwie 30 watowej lampy która potrafi pociągnąć praktycznie wszystko. Niedawno z kolei testowałem 50watowego lampowca, który wyłożył się na średnioefektywnych kolumnach.

>Czy to przypadkiem nie jozwa maryn urzywal ich przez jakis czas do testow z lampa Spark?

Józwowa lampa Sparka należy do tych wydajnych, które poradzą sobie z większością kolumn, zatem nie dziwi mnie bynajmniej że Józwa używał takiego właśnie zestawienia.

>Osobiscie sluchalem studio 100 ze swoim Creek 4330 mk2 jakies pol roku temu i sie powaznie

>zdziwilem,zreszta nie tylko ja ,sprzedawca w sklepie takze jak to gra.

>Jesli mialbym wskazac palcem glosniki ktore graja same,prawie bez wzmacniacza i robia to z wielka

>ochota to wskazalbym wlasnie na studio 100.

"Setki" zagrają nawet z cherlawym wzmacniaczem, o ile będzie dobrej jakości. Co więcej, dźwięk będzie zawsze szybki, bez śladów zamulenia. Specyfika woofera Scan-Speaka 18W8542 który tam jest polega na czym innym. Powszechnie znane są opinie o tym, że Studio 100 mają szczupły bas. I tak jest w istocie, dokąd nie podłączy się ich pod prawdziwego smoka, "spawarę" jak niektórzy mawiają. Wtedy oprócz doskonałej kontroli, czytelności i ostrego rysowania konturów na basie pojawia się również bardzo przyjemne "mięsko", masa, wypełnienie, o brak, czy też tylko pewien niedosyt którego Studio 100 bywają obwiniane. W tym kontekście uważam, i nadal bedę uważał Studio 100 za trudne do napedzenia. A że ze słabszymi wzmacniaczami grają również dobrze, tylko z mniejszą ilością basu należy im poczytać za kolejną zaletę.

>Pozatym klon klonowi nie rowny,duzo sie naczytalem na temat GC i jak ostatnio pozyczylem od

>fotoarkady GC od Pitera na BG to sie mocno zdziwilem.Podlaczylem z ciekawosci,i tutaj zaskoczenie.

>WYsterowal mi dynki 50 i harbethy 3! i to bez mrugniecia okiem.

>Zeby nie bylo ze sie nie znam sluchal tez tego u mnie pewien audiofil z 20 letnim doswiadczeniem i

>mial te same odczucia. Dalo rade!

Zgoda w każdym calu. Gainclon Gainclonowi nierówny. Niemniej każdy, nawet najbardziej wypasiony Gainclone swoje ograniczenia ma. Przy współpracy ze Studio 100 owego "mięska" nie pokaże.

pzdr

Mac

rekin

studio 100 z GC nie sluchalem.

uchalemi ich kiedys z Musical Fidelity a-1 i bylo wysmienicie,pozniej z moim Creekiem i powtorze to jeczcze ze te kolumny graja z niespotykana latwoscia. Niestety nie sluchalem ich z niczym mocniejszym wiec nie mowie ze nie zagraja,napewno bedzie lepiej albo duzo lepiej,jak mowisz.

rekin, 18 Sie 2006, 21:21

>>McGyver

>Tylko gdzie dostanę takiego scana na dół jak w Studio 100?

Takiego Skana jak w Studio 100 nie dostaniesz nigdzie. Takiego Skana jak w Studio 100, tylko bez logo "ProAc" nadrukowanego na dust cap dostaniesz w Audiocomponents. Jest to klasyczny typ 18W8542.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.