Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w ustawieniu, wytłumieniu, porady

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów, wiem że temeat był wałkowany ale ...

zamieszczam rysunek rozmieszczenia mebli oraz sprzętu w moim pokoju=mieszkaniu ;)

Przy takim ustawieniu gra to fatalnie w porównaniu jak sprzęt stał na ścianie z oknami a kanapa na lewej ścianie... zaznaczam że nie mam żadnego dywanu, ani pułek na szafach, jedynymi tłumiącymi ustrojami są zasłony i może to one wczesniej dawały dużo lepszą akustykę jak przed nimi stał sprzęt...

Teraz gra tak że bas się wzbudza, dużo gorsza lokalizacja źródeł pozornych.. tragedia...

aha podłoga to panele więc odbija się od niej wszystko co możliwe ;) no i zupełnie gołe ściany...

poradźcie coś, doczytałem że powinenim rogi wytłumić, powiesić arras gruby za sprzętem, a po bokach dać pułki no i duży dywan .... to wyjdzie drożej niż sprzęt ;))))

pokój ma 17m2

jeszcze rys

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

półki

biurko

Dywan lub wykładzina dużo pomogą. Za sprzętem nie musisz wieszać arrasów, możesz powiesić jakieś bujne kwiatki (jak nie masz nerwów żeby to podlewać to mogą być nawet sztuczne). Po bokach regały z książkami (płytami) też byłyby korzystne. U mnie za ustrój akustyczny robi szafka na 1000 CD z zawartością, i biblioteczka.

hmm, no ale wczesniej grało dużo lepiej i pluję sobie w brodę bo za namowami i poczytaniu o ustawieniu kolumn skusiłem się na takie ustawienie ;) no ale wtedy po lepiej od kolumn było burko z mnustwem szpargałów za sprzętem zasłony i po prawej wolna przestarzeń... scena muzyczna dużo więkrza, no wogóle lepiej... no nic będe kombinował dalej...

Mnie trochę brakuje doświadczenia, ale jest na forum taki kolega amerykanin, któren za sam fakt odblokowania przez Ciebie okna, zapewne pomoże.

A może i zasponsoruje jakieś rozwiązanko :)

jeśli masz normalne (nie pcv ani alu) okna to sprawdź, czy szyby mocno siedzą. Mnie swojego czasu doprowadzał do pasji rezonans szyby - silikon wyeliminował problem

mam podłogę na legarach - znam problem, bez dywanu nic nie wskórasz

za kolumny możesz wpakować jakieś worki wypełnione watą i różnym miękkim syfem (kiedyś dostałem do siedzenia - ponoć leczniczy, ale jako ustrój lepszy zdecydowanie)

>jedynymi tłumiącymi ustrojami są zasłony i może to one wczesniej

> dawały dużo lepszą akustykę jak przed nimi stał sprzęt...

dokladnie, obecnie masz ustawienie sporo grosze :/ bo kolumna z obu stron ma blisko do sciany, gra w rogu - a to jest najgrosze miejsce dla kolumny (dla suba moze byc niezle)

najwiekszy balagan powstaje w rogach (lewy i prawy gorny na zdjeciu), i trzeba by w te rogi umiescic raczej dobra pulapke basowa a nie kwiatek ;)

Ja bym poprostu wrocil do poprzedniego ustawienia a jesli to niemozliwe to przestawil tak aby zolty prostokat znajdowal sie w lewym goryn rogu, lewa kolumna na srodku lewej sciany a prawa na gorej scianie w 3/4 dlugosci liczac od prawej a kanape obrocil o 45 stopni w lewo.

Mozesz zrobic analogicznie ale zamist obracac w lewo to w prawo ale wtedy jenda kolumne bedziesz miec na sciane z zaslonami a druga na golej wiec lepiej "okrecic sie" w lewo.

powodzenia.

ps.

jakis dywan/wykladzina by sie przydal ;)

dzięki, w sumie tak zrobiłem tylko że na rogu gdzie jest balkon, było nieźle natomiast nie praktycznie na maxa, musze dzielić pokój z moją drugą powłówką ;), ok, dziś coś pokombinuję... nie mniej jednak dywanik by się przydał mimo wszystko ;)

>dzięki, w sumie tak zrobiłem tylko że na rogu gdzie jest balkon,

robiac to w lewo masz dodatkowa zalete ze sciany przeciwlegle do kolumn sie sa gole bo na jedej zaslony a na drugiej meble*. Komoda jesli byla by mozliwosc to po tym obrocie w lewo dobrze bylo by ustawic tam gdzie bedzie sie znajdowac sprzet czyli w lewym rogu . . . generalnie zawsze powinno byc cos duzego w rogu - byle nie kolumna ;)

*przy tym ustawieniu stosujesz zasade tlumienia tylu i nie tlumienia przodu - za lepsze rozwiazanie uchodzi jednak tlumienie przedu (czyli tego co za kolumnami) i nie tlumienie tylu.

No wlasnie... pomijajac brak ustrojow wydaje sie ze lepszym ustawieniem moze byc ustawienie na dluzszej scianie. Jezeli krotsza sciana ma 3.4 m i chcesz zachowac przyzwoity odstep od scian np. 0.6 m to baza bedzie 2.2 m. W przyblizeniu sluchacz powinien siedziec ok 2.5 metra od lini glosnikow - trojkat rownoboczny.

A jak daleko ty siedzisz ?

Ukryta Zawartość

takie coś znalazłem ... hmm, ciekawie piszą ...

Ukryta Zawartość

Wytłumienie sciany 5m długa 2,44m wysoka

koszt: 230zł

czas montażu: 30minut

efekt: niespodziewanie zaskakująca poprawa

zamontowane, przetestowane, skuteczne i akceptowane przez żonę :-)))

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>takie coś znalazłem ... hmm, ciekawie piszą ...

dobry text - lektura obowiazkowa, gosc wie co pisze

"akustyczne dostrojenie pokoju jest bezdyskusyjnie najbardziej znaczącym czynnikiem wpływającym na brzmienie dowolnego zestawu audio. Dopóki nie ustawimy poprawnie kolumn oraz nie zapanujemy nad pierwszymi odbiciami fal dźwiękowych, inwestowanie w kable, elektronikę bądź inne akcesoria nie ma najmniejszego sensu."

zgadzam sie z tym w 100%

kiedys nawet ktos na forum zalozyl temat "co ma jaki wplyw" i prosil o procentowe podanie wplywu kabli, pomieszcenia, zrodla, wzmaka, kolumn itp. i bylem zaskoczony, ze wsrod audiofili (nawet tych najbardziej uznanych na forum) panowala opnia, ze pomieszczenie ma niewielki wplyw na dzwiek, niektorzy sadzili, ze interkonekt jest wazniejszy ;)

A ja tradycyjnie polecam program (wersja 30 dniowa) do przesuwania mebli na ekranie komputera:)

Zaprojektowane ustawienie nic nie powie o rezulatacje akustycznym jaki osiagniemy ale moze pomoc w estetycznym i funkcjonalnym ustawieniu mebli bez nadwyrezania krzyza :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dong, 7 Lip 2005, 13:52

>> wolf

>z czego to dokładnie jest (bambus?) i gdzie można kupić?

Ukryta Zawartość

(lojalnie otrzegam jeżeli chcesz zobaczyć zdjęcia musisz się zajerstrować i zalegować, taki admin)

Jest to bambus, możesz go kupić w CASTORAMIE OGRÓD, OBI OGRÓD, DOM OGRÓD etc. etc.

Jak popatrzysz na zdjęcia to zobaczysz że jest w tym wytłumieniu bardzo dużo dziur... I właśnie o to chodzi. Dzięki temu jest rozpraszanie i pochłanianie. Tak wyglądało by to teoretycznie. I... SPRAWDZIŁO SIĘ W PRAKTYCE :-)

Nie polecam mat słomianych, są zbyt gęste i odbijają jednak dźwięk. Sprawdziłem, oczywiście jest poprawa w porównaiu do gołej ściany, ale maty bambusowe dały lepszy efekt.

pozdr

Ukryta Zawartość

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Czy mają koledzy jakiś dobry pomysł na zorganizowanie tłumiącego materiału na ściany boczne, ewentualnie przednią, lecz mniej "inwazyjnego", najlepiej białego, ważna jest również cena.

Ukryta Zawartość

pianka LAM LSP4-1cm lub PŁ5 LSP-3

tania o dobrych wlasciwosciach, znacznie lepsze efrkty osagniasz na piramidzie albo falce ale w salonie niebardzo to wyglada ;)

bezposrednio za kolumna warto jednak zapodac cos kokretnego np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>wsrod audiofili (nawet tych najbardziej uznanych na forum) panowala opnia, ze pomieszczenie ma niewielki wplyw na dzwiek, niektorzy sadzili, ze interkonekt jest wazniejszy ;)

to chyba byli technofile a nie audiofile

xajas

www.jaschiks.com

Swojego czasu sprzęt miałem ustawiony w rogu a kolumny po obu stronach narożnika pokoju, grało zaskakująco dobrze szczególnie w stereo. Gorzej juz było w muzyce mch. Może sprubój w ten sposób?

pozdr

no wlaśnie tak ustawiłem !!!! no jest wszystko ok ale kanape mam za wielką !!! ;) na skos porażka ;)) ale słuchć wszytsko co powino być, kurcze w takim pokoiku nie mam za dużego pola popisu ;)

Te pianki o których pisał liamk nic nie pomagają w walce z rezonansami. Są bardzo dobre na zmiejszenie pogłosu. Jeśli ktoś ma mega rezonanse i nie ma kasy na drogie ustroje to pozostaje mu chyba tylko wełna mineralna...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.