Skocz do zawartości
IGNORED

DOŁĄCZENIE WZMACNIACZA DO AMPLITUNERA AV

sittek

Rekomendowane odpowiedzi

Placek, 24 Sty 2007, 09:55

> Prosze zaproponujcie wzmacniacze które będa miały mozliwośc grana jako końcówki. W 1500AE to się

> nazywa chyba "source direct" ??

Nie "source direct", tylko "p. direct". Ale poza tym wszystko się zgadza. :)

Witam wszystkich

Jestem świeżo po odsłuchu 3 zestawień które miały na celu porównanie wielokanałowych amplitunerów i wzmacniaczy stereo. Wybór modeli był czysto subiektywny ponieważ własnie takie w ostatnim czasie pojawiły się na horyzoncie i mógłbym na takie sobie pozwolić. Wszystkie były odsłuchiwane na kolumnach PorAc studio 130 i CD Marantz 7001

1) Yamacha RX-V1700 – brzmienie dośc analityczne , poukładane , troszeczkę kartonowe. Słuchając nowej płyty Nowiki brakowało czasami dźwięczności , niskie rejestry głośności traciły bardzo na barwie prezentując brzmienie przygaszone, bez namacalnego basu i klarownej góry – dźwięki zlewały się tworząc jedną masę – bez podkręcenia głośności nie mogłem stopniować ciepła dźwięku. Słowem w klasie amplitunerów nieźle choć dość chłodno – bez efekciarstwa.

2) Yamacha RX-V1700 + Rotel RB-1070 – brzmienie zyskało na kulturze , bas został uszeregowany i nie wychylał się już tak bezwładnie. Charakter brzmienia nieznacznie się zmienił w stronę ocieplenia choc niskie rejestry nie zyskały zbyt wiele na mięsistości i rozmachu. Prym wiodła góra.

3) Marantz PM-7001 – prosty wręcz budżetowy wzmacniacz zestawiony z ciekawości ponieważ chciałem poznćc barwe i charakter brzmienia. I poznałem – przede wszystkim grając na godz 9 w pomieszczeniu 25m w zuspłności mi wystarczało. Pojawiło się ciepło i miękki niski bas. Wokal Katie Melua stał się bardziej donośny a werble Branta Lewisa potrafiły pomasować wnetrzności (oczywiście na poziomie Studio 130). Drugi raz w historii słuchałem kawałków w całości (ten pierwszy to Denon PMA-1500). Już wiem że kombinacje z końcówkami nie mają sensu – idę w system dzielony a z którym Szmakiem to pewnie najbliższe dwa odsłuchy pokażą.

Człowiek w sklepie doradzał mi jeszcze przesłuchanie połączenia RX-V1700 i Vienny Acoustic Mozart Grand oraz ewentualnie B&W CM1 - dla świętego spokoju tak zrobię a na koniec jeszcze raz przesłucham PMA-1500…wtedy podejmę decyzję.

• 2 lata później...

Ciekawy wątek. Więc odswieżam.

Panowie piszący na nim już pewnie są juz w swojej dojrzałości muzycznej o klasę dalej ode mnie ale z ciekawości zapytam bo dręczy mnie jeden temat.

Otóż gra umnie CA640C, DVD99 podpięte z ampli CA640R. To takie rozwiązanie przejsciowe. Na razie funkcjonuje jako kino domowe ale.. potrzebuje STEREO. Dlatego pyram drogich audiofilów o radę co robić. Wg mnie najplepszym rozw. jest zakupić wzmacnicz (myśle o CA840, lub Marantz pm8004) i podpiąc do ampli. Ale czy przez fakt połączenia tych dwóch urządzeń nie będzie mi ampli degradował brzmienia ? BO przecież tor jest taki: płyta (np. SACD) odtwarzana na DVDplayerze daje sygnał przez ampli do wzmaka stereo a to dalej na kolumny. A może na odwrót??

pomocy

Tutejsi audiofile powiedzą, że ampli zdegraduje dźwięk ;).

Ja powiem, że zależy jakiej klasy jest ten ampli. Nie koniecznie marka, lecz jego układy wew. Jak ma jakieś obejście typu pure audio to je zastosuj.

Napisałeś o SACD. Jeśli słuchasz SACD wielokanałowo (5.1) to jak zamierzasz słuchać pozostałych kanałów? Czy tylko na fronty stereo?

Może po prostu kup 5 (6) końcówek mocy odpowiedniej jakości i będzie OK.

A czy ten CA 640R jest aż taki kiepski?

>Napisałeś o SACD. Jeśli słuchasz SACD wielokanałowo (5.1) to jak zamierzasz słuchać pozostałych

>kanałów? Czy tylko na fronty stereo?

>Może po prostu kup 5 (6) końcówek mocy odpowiedniej jakości i będzie OK.

>A czy ten CA 640R jest aż taki kiepski?

Nie. Bynajmniej. Jestem z niego zadowolony. Jak na amplituner to stereo gra bardzo przyzwoicie. Ale mam świadomość że to nie jest jeszcze to. A co do odtwarzania sacd to tu nie widze problemu bo przecież mogę podłaczyć odtw CD do wzmaka a odtw SACD/DVD (bo zamirzam kupić coś co obsłuży DVD i SACD a lada moment jeszcze BD;-)

McGyver od kiedy rx-V 795 to dobry wzmacniacz????? znowu chcesz gosciowi tuning opchnąc - pierdzieląc mu że kolumny mu nie grają :

McGyver

11 Lip 2005, 10:57

A ja z innej beczki. W tym systemie najsłabszym ogniwem nie jest amplituner. RXV795 jest bardzo dobrym amplitunerem, sprawdza się również w stereo.

Wąskim gardłem tego systemu są kolumny. Avance Omega charakteryzują się zamulonym, mało precyzyjnym dźwiękiem, z basem podbitym, rozmazanym i bez kontroli. Wymiana kolumn na lepsze przyniesie poprawę. Najlepiej celować w kolumny używane za ok. 2000zł lub... DIY.

Dopiero po wymianie kolumn będzie sens rozważać dodanie do systemu stereofonicznego wzmacniacza lub końcówki mocy. Z Avancami "na końcu" efekty dodania nawet bardzo dobrego wzmacniacza będą mocno dyskusyjne, bo kolumny nie będą potrafiły pokazać co potrafi.

iwanicki, 15 Sty 2010, 21:13

>McGyver od kiedy rx-V 795 to dobry wzmacniacz????? znowu chcesz gosciowi tuning opchnąc -

>pierdzieląc mu że kolumny mu nie grają :

Bo RX-V795 to nie wzmacniacz tylko amplituner. W dodatku kinowy. I w kategorii amplitunerów kinowych sprawdza się bardzo dobrze. W omawianym systemie faktycznie wąskim gardłem były kolumny. Ale to już dawno przebrzmiała kwestia. Zaślepienie całkiem ci mózg wyżarło, żeby się dopierdzielać do wpisu sprzed PIĘCIU lat.

najbardziej podoba mi się twój wpis że żadasz ochrony własności intelektualnej w stosunku do zdjęć sowjej rodzinki. kiedy ty łamiesz wszystkie przepisy dot. bezpieczenstwa urzadzeń i podatkowe i ty się domagasz ochrony ???? nie rozśmieszaj mnie - mentalność kalego? jak olewasz przepisy to licz na siebie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.