Skocz do zawartości
IGNORED

Modernizacja Kolumn Głośnikowych Polaris

plati

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam Kolumny głośnikowe Polaris 300 i chiałbym się zapytać na forum czy niedałoby się ich w jakiś sposób zmodernizować tzn.wymienić zwrotnice głośnikowe itp rzeczy....

za wszyskie podpowiedzi i odpowiedzi z góry dziękuję....

>Mc Gywer

Z całym szacunkiem dla Twojego doświadczenia , ale w tym przypadku chyba mija się yo z sensem. Polaris 300 są to kolumny mocno ,,przekombinowane" i ich modernizacja to koszmar! Lepiej zbudować coś od nowa, np. na wyjętych z tych kolumn niskotonowcach, bo to przyzwoite TVM-y ARN 225/...

Eno ja w swoim czasie kole 98 roku modernizowałem polariski 120 i wyniki do dzis słucha moj kolega i nawet nie chce slysze o ich wymianie na lepsze.....szczerze mowiac dzis zrobiłem rekonesans po Wrocławskich sklepach audio z gotowoscia wydania 2500zł i szczerze powiem jestem załamany jednym to ze w tych sklepach nic nie ma a drugie w co niektórych chamsto i skurxxxwielskosc sprzedwaców nie ma granic....cos czuje ze kupie własnie polarisy 120 i je podrasuje i na tym sie skonczy..a 300 skoro ja mogłem rasowac 120 to da sie pewnie i 300...kup kondensatory klej wikol i butaprem...powietrzne cewki solidniejsze kabelki do srodka ..i do dzieła:):)

porlick, 21 Lip 2005, 02:10

>>Mc Gywer

>Z całym szacunkiem dla Twojego doświadczenia , ale w tym przypadku chyba mija się yo z sensem.

>Polaris 300 są to kolumny mocno ,,przekombinowane" i ich modernizacja to koszmar! Lepiej zbudować

>coś od nowa, np. na wyjętych z tych kolumn niskotonowcach, bo to przyzwoite TVM-y ARN 225/...

A co ja napisałem? Że się może nie opłacać, czyż nie? Faktem jest że Polarisy 300 są bardzo mocno przekombinowane. Modernizacja tego będzie wymagała sporych umiejętności. A te ARN225 akurat do najprzyzwoitszych nie należą. Za mały układ magnetyczny aby napędzić i kontrolować tak dużą membranę. Z czechów godne polecenia są raczej tylko piętnastki i siedemnastki. I tweetery, a w Polarisach jak na złość poliamidowe Tonsile.

Piotrek608>

> (...) jestem załamany jednym to

>ze w tych sklepach nic nie ma a drugie w co niektórych chamsto i skurxxxwielskosc sprzedwaców nie ma

>granic (...)

Dżizasss! Czemu ja to tak dobrze (niestety) znam! To "drugie", to pl. 1 Maja? ;-)

Wrocław to istna pustynia audiofilska, ugór nie do zasiedlenia, to szept umierającego suchotnika w filharmonii hardware'u, zaparcie z brzuchem pełnym oczekiwań rozbuchanych recenzjami z "lub czasopism", strzykawka bez morfiny elektronicznych premier przy łóżku cierpiącego, echo po krzyku miłośnika dobrego dźwięku wołającego na puszczy, Wrocław to pogrzeb w deszczu z księdzem jąkałą na cmentarzu rynku audio.

Pozdrowiam ziomka łącząc się w bólu i sorry za off, ale tak dzisiaj leje...

witam ,też jestem posiadaczem tych kolumn od dłuższego czasu z tego co zauważyłem to basu i kontroli niskich częstotliwości im nie brakuje całą krecią robote robi filtr średnich tonów, głośnik kopułkowy średniotonowy(GDMK 11/80/5) ma zadużą efektywność w stosunku do pozostałych ,pozatym filtr z głośnika niskośredniotonowego ARN 150/03/8 wprowadza b.duży rezonans co objawia sie podbiciem całego zakresu średnich tonów.Mozna to zlikwidować przez odłaczenie ,lub zmiane kondensatora 6,8uf dołaczonego równolegle do wyżej wymienionego głośnika.

kobayashi.........no jakbys zgadł i na placu 1 maja i na ulicy powstancow slaskich ..ja ogolnie zapytałem faceta czy moze mi cene kolumn rozłozyc na raty mam gotówke ale ratalnie nawet zakładajac ze bede musiał dopłacic bankowi te 20 proc to mi lepiej pasuje ..na sklepie jest naklejka Lukas Bank SA..pan zaproponował mi owszem ze rozłozy mi płatnosc na 2 raty....viva visatex!

Za to na powstancow slaskich stały sobe kolumny ESA viviaceII bardzo ładne zgrabniutkie jakbym sobie takie kolumienki kupił i wniósł do domu to zona by sie ucieszyła bo to i stolarka ładna i takie waziutkie..pan sprzedwca nie powiem bardzo uprzejmie wyjasnił mi ze oficjalna cena tych kolumn to 2800zł no ale dla mnie specjalnie dokona upustu 500zł(!)..no nic ucieszyłem sie i do domu w te pedy jade jedyne co to w necie na stronie ESY chciałem sprawdzic jaka tam wysokotonowkę wify wstawiaja no bo tak jakos nieciekawie toto wyglada widziałem w zyciu kilka wysokotonowek np seasa i tamte z tego co pamietam wygladaja bardziej solidnie..myslalem o przyszłym upgreadzie...no wiec wale do kwaiarni netowej płace2zł odpalam kompa i co widze ze oficjalna cena tych kolumn w esa to 2400zł..mozna sie ciutke wkurzyc ..teraz juz wiem ze kupie phonarki p20s z allegro no coz mam zonke estetkę i juz musi byc ładne i zgrabne..dzwiek sprawa drugoplanowa:):)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.