Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

damper, 11 Maj 2006, 16:26

>w sprawie kondensatorów proponowałbym wziąć pod uwagę ALS31 47000/40V BHC AEROVOX. W "TME" -

>109pln netto za szt. (na zamówienie)

z tego co wiem to kondy wysokoprądowe do A5 powinny być na conajmniej 50V, przy rozruchu zasilacza idzie pik napięcia jakiś większy niż 34V

zdobyłem 4szt Nipponów tych niebieskich 68.000u/50V więc mam kondensatory już za sobą, zostaje trafo, wersja 600VA w Trafberze ful wypas, zalewane, ekranowanie, obudowa z kwasówki... itp itd, trzymanie napięcia pod obciążeniem... ok 500zł :/ ale chyba warto się szarpnąć, nie będzie podobno buczało...

mój buczy jak oszalały, mimo że na maksymalne prąddy wersja audio... ponoć to wada produkcyjna i mam wysłać to mi wymieni, tylko że musiał bym rozbebeszyć wszystko, poczekam na nowego pasa i wtedy może... Magazynier też narzekał na swój w drakuli...

do GC te trafa sa rewelacyjne natomiast do klas A gdzie pobory prądu są znaczne można mieć wątpliwości...

kilka fotek PASS LABS X150.5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5385-100001646 1170292738_thumb.jpg

post-5385-100001647 1170292737_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam zasadnicze pytanie, czy oryginał Alepha5 był zasilany z jednego mostka oba kanały??? czy poniżej na zdjęciu 4szt kondeów niebieskich były na dwa kanały czy może 2 na kanał... 2 mostki.. takie dual mono tylko jedno trafo z 4 uzwojeniami wtórnymi?

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W celu nie brudzenia i dla wyglądu myślałem o pomalowaniu radiatorów KS216 farbą przewodzącą ciepło do kaloryferów. Są dostępne w marketach budowlanych, różne kolory. Macie zdjęcie A30, takie w środku, tak ładne jak fotki powyżej.

dlaczego niektórzy uważają że Mosfety IR nie nadają się do audio, ze lepiej użyć jakichś Toshib albo sankenów... ze IR to przemysłowe mało liniowe tranzystory..

Matthew, 20 Maj 2006, 19:28

>dlaczego niektórzy uważają że Mosfety IR nie nadają się do audio, ze lepiej użyć jakichś Toshib

>albo sankenów... ze IR to przemysłowe mało liniowe tranzystory..

Ktos mial w swoim "o mnie" nie pamietam kto ze zeby zrobic dobry wzmacniacz przykladowo na irfp240 trzeba znac ich slabe cechy, czyli odpowiedni punkt pracy taki jak w passach jest b.dobry oraz dbac o dobre chlodzenie tranzystora. Moglem cos pomieszac bo z pamieci wale ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.