Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

misio1973, 28 Maj 2006, 10:04

>>>Matthew

>Zlutuj radiatory ze sąbą to poprawi rozpraszanie ciepła równomiernie na wszystkie radiatory jeśli

>jeden z nich jest odizolowany od innych i niejest do niczego podłączony to takjakby go nie było.

nic nie rozumiem, jak mam to zlutować jeśli mają być po przeciwnych stronach hehe ;)

>> Math

Chodzi mi o radiatory na bokach masz chyba 3 radiatory na strone , do dolnego podłączone 2 tranzystory do srodkowego 1 a do górnego wcale .Jeżeli poszczególne radiatory nie są ze sobą połączone to ciepło nie jest przekazywane między nimi samo połączenie ich kątownikiem na boku nic praktycznie nie daje są odzielone od siebie bardzo dobrym izolatorem - powietrzem. Uciebie wychodzi zę górny radiator jest niepodłączony do grzejących się elementów a wiec praktycznie nie działa .Wiem że polutowanie żeberek radiatora to by była cholernie mozolna robota ale wystarczy zlutować ze sobą podstawy radiatorów a energia cieplna będzie miedzy nimi przekazywane kilkadziesiąt razy lepiej.

>>Matthew

Zlutuj radiatory ze sąbą to poprawi rozpraszanie ciepła równomiernie na wszystkie radiatory

Misio 1973 ma chyba racje- jak mi się zdaje, przy blisko siebie położonych tranzystorach temperatura może być wyższa[lokalnie] niż na tranzystorze na osobnym radiatorze zwłaszcza niezbyt sprzężonym termicznie.Co do spawania[nie słyszałem o skutecznym lutowaniu] to można szukać innych rozwiązań.[rozmieszczenie tranz.]

Ciekawi mnie zdanie innych forumowiczów, fachowców elektroników jaki to może mieć wpływ na dzwięk??

[nadmieniam że u siebie czysto intuicyjnie rozmiesciłem tranzystory równo-symetrycznie i centralnie na radiatorach]

Może praca w zbliżonej ciepłocie ma ma dodatkowy korzystny wpływ na dzwięk jak powiedzmy parowanie tranzystorów??[ja nie parowałem w moim alephie 3 ale były z jednej szyny i jest ok.]

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Razem z misiem komentowaliśmy chyba te stare[nieaktualne] fotki.

>matthew jeszcze mnie nie znasz-ja już nieraz namieszałem, [jar1 coś o tym wie] sory!!

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

;)) trzeba uważać z alephami, tę A5 co teraz pomalutku buduję to staram sie jak najlepiej... to nie GC że można se na płyteczce obok fotela postawić, chociaż patrząc na Pgwave hehe...to można ;))

z moich ostatnich doświadczeń co do kondensatorów na zasilaniu co jak na razie super sprawdziły się Nichicony KZ 1000u/50v, zbocznikowałem nimi Kendeile, dużo lepiej wypadły niż złote nichicony Gold Tune 10000u

NIie wiem czy o kondkach to do mnie [o to pytałem w temacie pass aleph 3].Jeżeli tak to po ile i gdzie[ od kogo] można kupić?Mam ruskie olejaki pare sztuk pisałeś że mają dobry wpływ na dzwięk [czy 1 mikro też]?

Ciekawe że Pgwave nie ma [przynajmiej nic nie narzekał] przydzwięku a miał przy tym dość mało kondków.

No właśnie ...jak to jest mam w swoim zasilaniu na kanał 65600uF Nichiconów Gold tune i absolutne ZERO przydźwięków i mam już na to jednego świadka ---> jedyne co słychać to szum z CDka i podejrzenie według sugesti Przemka padły na cześć cyfrową z racji charakteru tegoż szumu:) zresztą to bardzo wiekowy CD. Ogólnie to słucham już dłuższy czas i bardzo się do swojego Pass'a przywiązałem..nie mam narazie porównania bo nie słyszałem A5 w innym wykonaniu, ale jeśli będzie takowa możliwość to oczywiście porównanie nastąpi:) muszę tylko złożyć 2 kanał (ale elektrolity są już w drodze).

Jeśli chodzi o obudowę to narazie się strasznie wacham między 2 klockami a jedną budą więc radiatorek postoi jeszcze trochę w takiej postaci...ten radiatorek jest chyba stworzony do A5 bo temperatura nie przekroczyła ani razu 55C i oscyluje w okolicach

>Pgwave

Mam nadzieje, że w moim przypadku pojemności również wystarczą.Narazie walcze z tym przydźwiękiem.Kolejnym krokiem będzie filtr CRC, który masz.U mnie z dźwięku jestem bardzo zadowolony, dzięki jar'owi1 usuwam kolejną awarie - niedoróbke (ten brak wiedzy elektronicznej), o czym możesz się dowiedzieć w wątku pass aleph 3.Wydaje mi się, że twój "sukces" może mieć takie podłoże, że narazie wszystko masz niezabudowane.Musisz teraz ten układ powtórzyć w obudowie.

>Pgwave

Słuszna uwaga bartsx'a w tym układzi b. bezpiecznie w sensie niespodzianek jakie mnie spotkały w budowie dual- mono w jednej obudowie.

A tak z drugiej beczki- Matthew słusznie zauważył,a ja dodam więcej jak można ocenić wzmacniacz na podstawie jednego kanału???

Po pierwszych odsłuchach byłeś nawet zawiedziony!!!

wojtekr,

pisałem już wcześniej o tych radiatorach w tym wątku (albo w PCB dla A5) jakbyś nie mógł znaleźć to mam cały czas telefon do źródła;P

...Nie no panowie oczywiście że słuchanie jednego kanału nie odda wszystkich walorów wzmacniacza ale sporo o nim powie, przynajmniej tak było u mnie. Przy pierwszym uruchomieniu było naprawdę strasznie i choć byłem sceptykiem jeśli chodzi o wygrzewanie tak teraz zaczynam powoli uświadamiać sobie istnienie tegoż zjawiska. Być może to nie elementy się wygrzały a jedynie moje ucho przezwyczaiło się do jego brzmienia;P Tak czy siak jest już dobrze i jestem zadowolony:))). Do pełni brakuje mi drugiego kanału ale wiecie jak ktoś przesiadł się bezpośrednio najpierw z techniksa na A5 to jest piorunująca różnica, a w tej chwili wrecz przepaść która myślę nabierze głębokości po złożeniu 2 kanału:P

A2 raczej nie będę składał:P szukam czegoś co by mi basy napędziło ale napewno nie będzie to nic z rodziny passa. Powoli mimo wszystko skłaniam się do dual mono bo przedewszystkim klocki będą mogły stać blirzej kolumn (w przyszłości;P)

-Gdzie można taki radiator na pół przeciąć? powtarzam się ale nie otrzymałem odpowiedzi:)

Dodam jeszcze , ze dla posiadacza posiadacza przeciętnej klasy calej reszty zestawu odbiorczo nadzwczego moze byc to rozczarowanie.

Oczywiscie nie mam na mysli cen ,ale jakość

Do techniksa porównywać nie wolno!!!

Kończ drugi kanał jak tylko szybko możesz[no bez przesady bez błędów].

Co do radiatora pytać w zakładać ślusarskich,rzemieślniczych tam cię pokierują.

Składam swego pierwszego Alepha 5 i prosze o porade jakie wybrać kondensatory na zasilanie a oto propozycja od jednego ze sklepów internetowych :

"22000/35V Panasonic 105C TS-HA Snap in od 1szt. 10$ od 10sz 8.48$ od 50szt. 6.11$ termin realiacji 2 tyg.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

47000/35V Panas 105C T-HA 1+ 18$ od 10szt. 16.25$

Ukryta Zawartość

100000/25V Panas 105C t-up 1+ 17.36$ 10+ 15.6$

Ukryta Zawartość

10000/35 Panas 105C TSHA 1+ 7.41$ 10+ 6.08$ 50+ 4.25$

10000/35 Nippon Chemi Con KMH 105C (ale nie polecam tak jak panasonicki - troche mułowate ale za to tanie) 1+ 4.87$ +10szt. 3.67$

10000/35 Nichicon VZ 105C (tez lepiej Pans.) 1+ 7$ 10+ 5.36$

na szybko i dobrze - EPCOS (siemens) 10000/35V 105C Long Life (nieuzywane ale data prod 2002 rok !) - 8pln/szt.+Vat termin realziacji 5-6dni

pass stosuje jako sprzegajace Panas FC 220uf (ale neipamietam czy na 50V czy inaczej):

220/50v Panas FC 10+ 0.70$"

Sprzedawca też jest miłośnikiem Passa ,jak go zaczołem wypytywać o kondy to odrazu mnie zapytał czy składam Alepha :)

A może jakieś inne ? Kendeil ?

i jeszcze jedno jakie kable uzuc do okablowania wnętrza doczytałem że Cardas i Gotham ale dokładnie jakie i do czego ich użyć i gdzie tanio kupić ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znawca moze nie jestem ale napiecie tych kondow co podajesz jest za niskie. mysle ze 40 V to minimum. aleph5 smiga na +- 34 a zapas 1 V to loteria i slaba trwalosc tych ze kondow. panasonici sa ok i mysle ze siemens tez robi dobre.. ale tu juz trzeba pytac kogos kto testowal

pozdr.

kondy za mostkiem muszą być na wysokie prądy, najlepiej śrubwe, RIFA, KENDEIL, NIPPON, dopiero te można bocznkikować słabszymi !! te co opisałeś nie dadzą rady i wysypią sie pewnie po nie długim czasie

a no i na 50V najmniej, przy załączaniu zasilacza idzie jakiś większy impuls na kondy powyżej 40V, mogą się przebić ale nie koniecznie, niemniej jednak najlepiej na 63V, żywotność większa, ESR mniejsze i większe prądy impulsowe czy jakoś tak...

co do okablowania to zakup Kimbera 4VS tego czarno szarego, 1m kupujesz i Ci wystarcza na cały wzmacniacz, zasilanie i głośnikowe, natomiast sygnałówka no to trzeba już kombinować, ja używam "Witawy"..

Maju, 29 Maj 2006, 22:40

>Co do radiatora pytać w zakładać ślusarskich,rzemieślniczych tam cię pokierują.

no mają tam ale takie piły taśmowe niezbyt dokładne (przynajmniej tam gdzie ja byłem;). Zależy mi żeby było to precyzyjne cięcie na jakiejś dużej maszynce sterowanej komputerem a nie ludzką ręką:P CNC czy jakoś tak ja się na tym nie znam:P

>Pgwave

Ja kupiłem z Kęt, wysłkowo pocięte tak jak chcialem.W mojej miejscowości nie miałbym prolemów z przecięciem radiatorów, ale komputerowo-czy my czasem nie przesadzamy, trochę wiary rzemieślników.Sądzę że dokładność w dziesiątych częściach milimetra jest wystarczająca,a przez nich możliwa do uzyskania bez komputerów.Coś się na tym znam,uczyłem się o tym.Jest tylko kwestia czy nie trafisz na partaczy!!!

Maju,

Oczywiście masz rację:D dlatego szukam jakiegoś sprawdzonego zakładu bo jak narazie byłem w 2 i raczej bym Panu Zdziśkowi radiatorów nie oddał bo dokładność rzędu 0,5cm mnie nie interesuję:P. Ten profil jest dodatkowo bardzo masywny co komplikuję wiele rzeczy min. wysyłkę... dlatego wolałbym coś na miejscu w Warszawie:).

Bez przesady:

Dobry rzemieślnik- 0,5cm ,wstydziłby się mówić o takiej dokładności.

Chyba ręcznie i to 1mm to norma przyzwoitości.

Ja jednak zalecałbym ostrożność z wyborem zakładu, który potnie radiator. Też zamawiałem z Kęt, a potem ciąłem to w Sapie. Kłopotów było od cholery i ciut ciut. Mieli mi pociąć na 16 kawałków, a odesłali mi 15, i jakieś odpady, bo się okazało, że profil nie trzymał jakiś tam parametrów (lekko zwichrowany chyba był) no i zamiast zapytać mnie najpierw co z tym fantem począć, to pocieli to tak jak im pasowało. Musiałem oczywiście sprowadzać z Kęt jeszcze jeden odcinek, przesłać go do Sappy ... Szkoda gadać.

Ogólnie trzeba uważać!

Mam pytanko odnośnie radiatora - czy taki profil jak na zdjęciu wymiary ok. 136x110 i długość ok. 38 cm wystarczy do Alepha 5 na 1 kanał ??

Mam zamiar zastosować dwa takie odcinki tego radiatora po bokach obudowy, jedyny minus taki że żeberka będą poziomo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.