Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

myślę że te Spraque się sprawdzą, razem z Nipponami 68.000u może to być niezłe..

Mam natomiast pytanie, przy takiej pojemności czyli 368.000uF ;) to czy mostek już nie powinien być jakiś lepsiejszy? tzn czy 4szt Hexfredów 25A wystarczą? czy może lepiej dać 8szt...

jak to się liczy?

Pozdr

Matt

Myślę że pojemnośc nie ma tu znaczenia. Jedynie impedancja obwodu ładowania (trafo-diody-kondensatory).

Przecież i tak ładunek, który muszą pobrać kondensatory podczas jednego impulsu ładującego, jest taki sam i zależy tylko od natęzenia prądu pobieranego przez wzmacniacz pradu.

Przy wiekszych pojemnościach wahania napięcia na kondensatorach będą mniejsze co przy tej samej impedancji szeregowej powinno złagodzić wykres pradu płynącego przez diody w funkcji czasu.

Problem może być tylko przy pierwszym ładowaniu po włączeniu wzmacniacza (rozruch), ale na pewno zastosujesz termistory, więc nie ma sprawy.

W skrócie:

Jesli pominąc problem rozruchu zasilacza, im większa pojemność tym diodom łatwiej.

czyli jeden mostek w zupełności powinien wystarczyć? tak? .. teraz co do termistorów... hmm do tej pory nie uzywałem, fakt że korki musiałem zwiększyć a jak załączam Pass'a to światło przygasa ..hehe się zrymowało ;))

jak dokładnie działa Termistor? czy na przy rozruchu ogrnaicza prąd poboru z sieci? i z upływem czasu zwiera?

(zresztą zaraz pszukam na necie)

tia..

Rodzaje termistorów:

* NTC - o ujemnym współczynniku temperaturowym (ang. negative temperature coefficient) - wzrost temperatury powoduje zmniejszanie się rezystancji;

czyli chyba taki potrzebny nie?

* PTC - o dodatnim współczynniku temperaturowym (ang. positive temperature coefficient), tak zwany pozystor - wzrost temperatury powoduje wzrost rezystancji;

* CTR - o skokowej zmianie rezystancji - współczynnik temperaturowy ma dużą wartość bezwzględną na wąskim zakresie temperatur;

>Przecież i tak ładunek, który muszą pobrać kondensatory podczas jednego impulsu ładującego, jest

>taki sam i zależy tylko od natęzenia prądu pobieranego przez wzmacniacz pradu.

>Przy wiekszych pojemnościach wahania napięcia na kondensatorach będą mniejsze co przy tej samej

>impedancji szeregowej powinno złagodzić wykres pradu płynącego przez diody w funkcji czasu.

Chyba niekoniecznie to takie jednoznaczne. Przy wiekszej pojemności są mniejsze tetnienia a wiec otwarcie diody będzie krotsze - dioda przewodzie tylko wtedy, gdy napiecie wejsciowe bedzie wyższe od tego na zasilaczu plus napiecie przewodzenia diody. Aby dostarczyć taki sam ładunek musi wiec poplynąc wiekszy prąd.

>Chyba niekoniecznie to takie jednoznaczne. Przy wiekszej pojemności są mniejsze tetnienia a wiec

>otwarcie diody będzie krotsze - dioda przewodzie tylko wtedy, gdy napiecie wejsciowe bedzie wyższe

>od tego na zasilaczu plus napiecie przewodzenia diody. Aby dostarczyć taki sam ładunek musi wiec

>poplynąc wiekszy prąd.

Jar1 czyli...? spokojnie mogę dać mostek 25A?

Foksik, czyli jak muszę zrobić z tym termistorem, on nie musi być do niczego przytknięty? może do radiatora diód?

Matthew, 26 Cze 2006, 17:51

>czyli jak muszę zrobić z tym termistorem, on nie musi być do niczego przytknięty? może do

>radiatora diód?

a może takie coś jak zaprezentował rekin, 16 Sie 2005, 15:02.

ja termistory CL-70 od Petera ściągałem. nad wisłą o nie ciężko.

pozdrawiam

k.

jeszcze linka do układu rekina:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

btw 1000 wpis

Ukryta Zawartość

Matthew

Termistor nagrzewa się od płynącego przez niego prądu, do niczego nie musi być termicznie podłączony.

Jar1

Nie bardzo wiem jak chcesz żeby przy mniejszej różnicy potencjałów popłynął większy prąd, ale nie chce mi się nad tym zastanawiać.

Wyjeżdżam na wczasy.

Cześć.

>Jar1

>Nie bardzo wiem jak chcesz żeby przy mniejszej różnicy potencjałów popłynął większy prąd, ale nie

>chce mi się nad tym zastanawiać.

To proste;-) Prąd to ładunek płynący w jednostce czasu. Jesli czas płyniecia pradu jest krótszy ( w tym przypadku czas doładowania kondensatora) , to aby dostarczyć taki sam ładunek, prąd musi być większy.

>Jar1 czyli...? spokojnie mogę dać mostek 25A?

Z symulacji w PSUD wychodzi, że dla obciążenia ok. 4A dla zasilacza przy napięciu ok. 20V na wyjściu:

1. Dla pojemności 1000uF max prąd na mostku: 9,3A

2. Dla pojemnosci 10 000uF jest już 19A

Jesli zwiększasz dalej pojemnośc i to stosując kondensatory równolegle to prady będą jeszcze wieksze. Oczywiście nie jest to problem dla diody 20A, bo te na ogół w piku mogą znieśc nawet 100A.

Srednio przez diody popłynie ok. 6A RMS, więc mostek na 20A wystarczy.

Trzeba sobie jednak zdawac sprawę że ze wzrostem pojemności prąd w piku znacznie rośnie, a to nie jest zjawisko zbyt dobre na funkcjonowanie i trafa i nie jest bez znaczenia na reszte układu. Dawanie zbyt wielkich pojemności, moim zdaniem jest błędem. Tyle ile trzeba i już.

umieszczam kolejne zdjęcia ciekawe...

Ukryta Zawartość

post-5385-100009685 1170295465_thumb.jpg

post-5385-100009686 1170295464_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze ..

Ukryta Zawartość

post-5385-100009682 1170295469_thumb.jpg

post-5385-100009683 1170295468_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze..

Ukryta Zawartość

post-5385-100009679 1170295473_thumb.jpg

post-5385-100009680 1170295472_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z foto widac ze w tym ukladzie bedzie baredzo trudno poprowadzic prawidlowo masy. A te prowadzenie to polowa sukcesu dla osiagniecia malych thd i dobrego dzwieku. Ja mam calkowicie inna folozofie masowania.

jar1, 27 Cze 2006, 16:29

>Matthew, 27 Cze 2006, 13:42

>

>Oj, Matt, co ja bede pisał... Jak jesteś teraz na etapie im więcej tym lepiej - to nic Cię nie

>zatrzyma;-)

hehe no wiem wiem, ale taka szkoda nie wykorzystać tych kondziorów ;)))

Może zaśmiece troche wątek.Ale też się pochwale.

Czściowo zmontowane świetne płyki od Foksika i kondziołki:)

te duże czarne na płytce to 0.50Ohm ERG i mniejsze 0,9Ohm 0.5%Dale,akurat takie miałem i myśle że to dużo nie zmieni,nie? 0,5 a 0,47 i 0,9 a 1 ohm

Ukryta Zawartość

post-9751-100009636 1170295527_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wczoraj podłączyełem do Kendeili kolejne dwa kondy a mianowicie Nippony 68.000....w tym przypadku jak Jar1 sugerował że więcej nie zawsze znaczy lepiej nie ma to odbicia w prawdzie... im więcej wysokoprądowych kondensatorów tym lepiej... bocznikowanie śrubowych kondów jakimiś Nichiconami lub ZL lub FC lub takimi nie wysokoprądowymi zawsze pogarszało dźwięk (spłaszczało i odchudzało)... może dziś dołożę te Sprague, jak nic nie zepsują to bedzie git ;)

>Matthew

W swoim Alephu 5 miałem 6x47000uF i w ramach testu zmniejszyłem pojemnosc o 2 kondensatory

i dzwięk był gorszy. Obecnie po doswiadczeniach z GC , tuningiem różnych odtwarzaczy wyznaję opinię że

więcej nie zawsze lepiej ale wzmacniacze w klasie A stanowią jednak wyjatek .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.