Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

konstrukcja wygląda ok, czy parowane ma trany? alephy te słabsze nie lubią 4 ohm i trudnych głośników..

moja rada: jechać i posłuchać.. różnie może sie zdarzyć

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jeszcze w kwestii parowania, a raczej trójkowania. Udało mi się uzyskać następujące grupy: 3,02; 3,02 i 3,02 druga 3,01; 3,02 i 3,03 drugi kanał 3,06; 3,06 i 3,06 no i niestety czarne owce: 2,98; 3,00 i 3,08 - tę ostatnią grupę chyba muszę dobrać od nowa?

Rozumiem, że w grupach, te wartości powinny być bardzo zbliżone, a między grupami w jednym kanale?

to ze jedna seria to zadna gwarancja ze beda takie sam czy mocno podobne. ale parowanie to najwazniejsza sprawa w tym wzmaku. radze robic to bez pospiechu i na b. duzym radiatorze....

pozdr

Jeśli tranzystory nie są z jednej serii to proste parowanie na Ugs nie daje gwarancji poprawnej współpracy.

Większą zbieżność uzyskasz dzieląc na grupy tak:

2,98 3,00 3,01

3,02 3,02 3,02

3,02 3,03 3,06

3,06 3,06 3,08

Ale jeśli znajdziesz z jedej serii to rzeczywiście lepiej wymienić te czarne owce

jak mi padł jeden tran wymieniłem go na jednego innego z innej serii, dzwięk tak się sp... ił ze osiwiałęm.. zero stereofoni, grało z głośników, płasko tak ze naleśniki tylko można było jeść ;)

radzę aby wszystkie były z jednej serii ;) chociaż pewnie można i tylko trójkę, az tak się nie znam, męcz Foksika

te małej mocy fajnie sie paruje 9610 itp.,

ale IRFP2xx niestety do Alepha 3 z ilości 25szt. - miałem praktycznie jeden fajny komplet i drugi w miarę fajny ... reszta miała już troche bezsensowne rozrzuty,

.... tak czy siak weź pod uwagę że Aleph dłuuugo sie wygrzewa...te 3 tyg. minimum trzeba odczekać żeby stwierdzić jak to gra (jak masz kasę aby kupić więcej to kup, jak nie ... to zawsze potem możesz te 6 wymienić na inne ładnie sparowane )

dokupię i zobaczę, co wyjdzie. Akurat ma być nowa dostawa w sklepie, pewnie będą z jednej partii.

Dzięki za wszelkie rady.

Co wrzucić do zasilacza?

Mam takie diody:

1N5822 Schottky 40V/3A

MUR860G ultra szybka 600V/8A

MBR1045 Schottky 45V/10A

Czasami można piękne trafić tranzystory w jednej serii z niewielkim rozrzutem Vgs.

Mnie udało się ze 100 szt. IRFP240 dobrać 12 szt. do Rogusowego Alepha30 i 6 szt. do mojego Zena9 (dobierałem wg przepisu Passa).

Zostały mi jeszcze dwie czwórki oraz ze dwie pary, więc jeśli ktoś potrzebuje, mogę odstąpić.

Kupiłem i pomierzyłem. Trany są z jednej serii.

Teraz mam dodatkowe dwie trójki z wynikami: 3,11 3,11 3,11 :-) i 3,04 3,05 i 3,06 - trochę gorzej.

Pytanie, czy lepiej zastosować to w jeden kanał, bo z jednej partii, czy też lepiej dobrać do tych poprzednich, co miałem

- Matthew ostrzegasz, że nie warto wymieniać pojedynczych sztuk, a wymienić całą trójkę i zostawić drugą z innej partii? Też chyba źle?

Pytanie w kwestii radiatora, czy można wykonać to z ogólnie dostępnych w sklepach profili o wymiarach ca. 15x10x4 cm i połączyć je w pionie za pomocą kątownika al. np 4x4 cm, do którego przykręcę tranzystory,

uzyskam w ten sposób powierzchnię 45 x 20 cm

coś jak na szkicu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.