Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj byłem u Rogusa, słychałem A30 + P1.7 + PD Nosdac.. zwiozłem cardaski i zasilające i... qrwa, zajebisty system ! synergia, dawno nie siedziałem tak i nie słuchałem ;) blask, ciepełko, aksamit, basik, Alephy to jednak muzyka ;)

Rogus, w koncu się udało ;D zbieraj na Goldena ;)

Magazynier

"Ja myśle, ze i bez goldena pięknie grało ;)"

Hehe, skąd ja to znam... ;-) Po zmianie okablowania system zagrał zupełnie inaczej. Muzyka po prostu płynęła. Nie myślałem, że tak może u mnie zagrać. Nawet krzesło, na którym siedziałem tego nie wytrzymało i gruchnąłem na podłogę :-)

Szkoda, że Cię Nicponiu nie było :-)

codzienność, czyli grzebanie w tym co jest - poszukiwania najlepiej grających rezystorów, kondów, kabli e.t.c, bądź przeszukiwanie netu, w nadzieji, że kolejny projekt zagra przwdziwie HIendowo. Po drodze zahaczamy o salony HiFI, słuchamy, porównujemy, wpadamy do znajomych i znów słuchamy, porównujemy dochozdąc do wniosku, że kraniec tej drogi jest jeszcze daleki.

I na tym chyba polega audioholizm

pozdrawiam,

damper

Shark700, wbrew pozorom te 3 drożne to tylko 18ka revelatora jest ważna dla wzmaka, jakby były dwie to juz problem..

Damper, nie wiem czy chcę X series... preampem X0 jestem zainteresowany, a z końcówek to jeżeli już to większe Aephy, może A1.2? ;D ale to w pyte kasy, lepiej kupić monobloki Pana Maćka ;D

Może dzisiaj, może jutro, najdalej pojutrze będę włączał się do sieci elektroenergetycznej ze swoim klonem.

Mam nadzieję, że nie pozbawię prądu połowy osiedla ;-)

Czy jakoś ryzyko uszkodzeń sprzętu można zmniejszyć, widziałem, niektórzy polecają włączyć szeregowo żarówę 230V.

Czy kolumny tak od razu bez sprawdzenia układu można dołączyć, czy lepiej bez obciążenia - a może to właśnie niedobrze?

Mam rozterki, chęć wypróbowania jest przeogromna, ale wiem, że najpierw wszystko trzeba sprawdzić 3 razy.

Trzymajcie proszę kciuki.

sprawdź 3 razy, nie podłączaj kolumn, podłącz do sieci wzmaka poczekaj chwile i zmierz napięcie na zaciskach głośnikowych, jak jest między 0-100mV to podłącz kolumny...

Pozwodzenia

ja do testow nigdy nie uzywam glosnikow wlasciwych. mam zestawik badziewnych glosniczkow i na tym odpalam - nawet jak sie spala nie bedzie szkoda, a plus jest taki ze widac co sie dzieje przy wlaczaniu i wylaczaniu wzmacniacza a moga sie dziac tam rozne rzczy. warto tak zrobic

pozdr

lepiej uważać, mnie ise zdażyło że odłączyło mi się ujemne zasilanie w jednym kanale co zaowocowało 34V na wyjściu a miałem podłączony głośnik.. naszczęście skan wytrzymał ale oblał mnie zimny pot

podłączyłem zasilanie, jeszcze bez układów i mam +/- 80 V. A między masą a + i - odpowiednio 40V.

Dałem 2 transformatory 300 VA 2x28V, czy to tak ma być? Czy powinny być transformatory na powiedzmy 2x14V?

może być po 1 mostku na kanał,tylko widocznie źle to połączyłeś

powinno być tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki, teoretycznie tak właśnie zrobiłem, masę podłączyłem do +/- kondów a plus do plusów kondów i oczywiście minus do minusów. Mógłbyś dorysować kondy do tego schematu i na jakie napięcie wtórne jest transformator

No dokładnie, prawie tak z tą różnicą, że jeden mostek.

Ale jak połączyłem w szereg wyjścia transformatora 2x28 i wyprostowałem to mam 80V!!!

Czyli w sumie logicznie. A ma być połowa z tego.

No właśnie. Mam dwa wtórne, koniec pierwszego łączę z początkiem drugiego - to masa. A skrajne daje na mostek i mam 80 V!!! A transformatory na 2x28V

Sprawdziłem napięcie w sieci, ale bez szaleństw 224V

no i trafo masz trochę za duże ,powinno być 2x24V,

wtedy na mostku byś miał 68 V,a na gałęzi dodatniej i ujemnej po 34V

tak jak teraz ,będziesz miał po 40V na każdej gałęzi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.