Skocz do zawartości
IGNORED

Avance epsilon 930 vs SF concertino

kyuss3

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, wiem...czytajac taki post, kolejny w ktorym jest prosba o rade macie pewnie serdecznie dosc tego forum. Ale nie mam mozliwosci porownania i dlatego laskawie prosze o rade. Otoz posiadam epsilony 930 i pojawila sie mozliwosc zakupienia kolumn sonus faber concertino. Wymiana ma sens ? Czy sa to moze kolumny na podobnym poziomie, jesli chodzi oczywiscie o jakosc brzmienia. Nie mowie o "stolarce" bo tu nie mam o czym mowic. Musialbym doplacic okolo 500 PLN. Warto zamienic ?

https://www.audiostereo.pl/topic/19835-avance-epsilon-930-vs-sf-concertino/

Jak kiedyś wpadłem do McGyvera, to właśnie kończył modyfikować avansy epsilon 960, to zdaje się te same głośniki w obudowie podłogowej. Powiem, że takiej jakoćci góry i srednicy i takiej stereofonii chyba nigdy nie słyszałem. Bas był też OK, tylko trochę za mało, ale Mac mówił że jeszcze nad tym nie pracował i to też się zmieni. Moze warto też o tym pomyśleć. Moim zdaniem z Concertino wcale nie bedzie lepiej, tylko inaczej. zamiast poprawy krok w bok.

kyuss3>

Masz całkiem fajne i dobre kolumny. SF zagrają inaczej, ale...;-)

Nie wiem, czy zmieniłeś już sprzęt w "o sobie", lub też czy masz zamiar zmienić. SF oddadzą Ci wiele, ale:

1) im lepsza elektronika tym lepiej grają,

2) są bardzo wrażliwe na ustawienie.

ad. 2) jeśli zatem nie masz możliwości eksperymentowania z ustawieniem, niekoniecznie u Ciebie muszą zagrać lepiej. Lubią też bardzo solidną podstawę. No i jeszcze... przecież to Sonus!;-)

Mi nieżle zabrzmiały z Nadem serii S, ale wydaje się, że można do nich dobrać lepszą elektronikę, niekoniecznie droższą. Po prostu inną. OK, było z Densen Beatem, ale znów to samo... świadomość, że może być lepszy zestaw. I doprawdy nie wiem o co chodzi.

ja do MacGywera nic nie mam, nawet mnie zenuja ataki na tego goscia.

facet robi kolumny, ma swoje zdanie, nie kryje sie ze swoja aktywnoscia,

natomiast ludzie typu Qbric z pasja atakuja goscia: zazdrosc, chec zdyskredytowania?

Qubric to nie wiadomo kim jest, co robi, nawet w o mnie niczego nie podaje.

bardziej zenujaca jest naiwnosc pytajacych. zero refleksji.

Jak mozna kierowac sie opinia innych ludzi przy wyborze sprzetu audio, ktorego sie nie slyszalo?

Sorry Kyuss ale nie podajesz nawet z czym to ma grac, jakie kable... ech odechciewa sie pisac.

cairn aria, rotel rcd-02, glosnikowe : real tdc500, interkonekt: siltech london...to co do posiadanego sprzetu. Co do reszty...wiecie co? Szkoda gadac. Rzeczywiscie popelnilem blad. Zapomnialem podac w "o mnie" co posiadam. Moja wina. Po trzykroc. Ale nie rozumiem po co te glupie komentarze. Jak w grajdole. Siedzi Pan jar1 w sobotnie popoludnie, nie ma nic do powiedzenia na dany temat, ale przypieprzyc zawsze komus warto. Myslalem, ze tak wlasnie bedzie. Ktos zobaczy na forum slowo " avance" , zaraz skojarzy z Makgajverem i jazda...... Pavolun znowu watpi w moja inteligencje. Ba, do tego jestem bezrefleksyjnie zenujaco naiwny. Dziekuje za merytoryczne odpowiedzi.

nie oburzaj sie Kyuss3, za jakis czas przyznasz mi racje ze to nie droga do poznania:-)

a serio nie wiem co Ci doradzic, mnie sie sonusy bardzo podobaly, ale sluchalem ich b. dawno temu.

pavbaranov dobrze pisze. dobra podstawa jest wazna, i w koncu to sonus:-)))

z densenem i VDH magnum tworzyly zgrana paczke. kulturalny dzwiek, bez spektakularnego basu.

natomiast nie jestem przekonany czy ta wymiana ma sens:

sluchalem kiedys podlogowych avancow chyba 960 za 5kzl? gralo to b. dobrze

Sorry Kyuss, naprawdę masz fajne głośniki, tylko zwrotnica nie pozwala im grać tak jak mogłyby. Spytaj Magazyniera co potrafią po upgradzie. Szczególnie basowiec zacnym głośnikiem jest, potrafi więcej niż węglowce.

Jak zobaczyłem zwrotnice w Epsilonach 960 to mi się żal zrobiło. Cewki niewiele większe od naparstków, bidne kondensatory i jeszcze układ nie taki jak powinien być. To prawda, że Concertino mają lepsze, ładniejsze skrzynki, są też dopracowane na maksimum, ale głośniki tam użyte mają znacznie mniejsze możliwości niż w Twoich Epsilonach. Tyle że Maestro Serblin wycisnął z nich wszystko co się dało. A w Avancach (sciślej w ich przetwornikach) drzemie jeszcze całkiem spory niewykorzystany potencjał.

Pavulon,

wiem, ze nie tedy droga do poznania. Ale zauwaz, ze epsilony i concertino bylo produkowane mniej wiecej w tym samym okresie. Ich cena tez byla do siebie zblizona (epsilony ok. 3200, sonusy ok. 3900). Mozna chyba zalozyc, ze kilka osob z tego forum poszukiwalo monitorow akurat w tamtym okresie, w tym przedziale cenowym. Jesli zalozmy, dwie- trzy osoby powiedzialyby, ze nie zauwazyly wiekszych roznic, sprawa jest dla mnie oczywista. Dokladam 5 setek i mam piekne kolumny grajace podobej jakosci dzwiekiem. Naprawde mam sie zachowywac jak scenarzysta amerykanskiego filmu dla inteligentnych inaczej, ktory musi wszystko wyjasnic bo widzowie nie zrozumieja?

MacGayver,

Czytalem wiele spostrzezen na temat przerobek przez Pana czynionych. Nie mialem niestety okazji przekonac sie osobiscie jak bardzo roznia sie epsilony fabryczne od tych stuningowanych przez Pana. Ale opinie brzmia zachecajaco Bardzo prosze o oferte via email na [email protected]. Co Pan zmienia mniej wiecej wiem, ale interesuje mnie cena i termin realizacji.

>kyuss3

W Concertino siedzą faktycznie całkiem niedrogie Seasy i wooofer to polipropylenowa 14-tka w porównaniu z kewlarową 18-tką i tweeterem stosowanym w dwukrotnie droższych SF Signum, znajdujących się w 930. Z kolei Concertino mają solidniejsze i nieprostokątne skrzynki z bokami z 2,5 cm orzecha kalifornijskiego, są łatwiejszym obciążeniem niż 930 oraz mają zdaje się zwrotnicę zapewniającą linearyzację impedancji i fazy. Tak czy inaczej musisz posłuchać. Jak ktoś już tu powiedział, nie spodziewałbym się wielkiej poprawy, raczej "innego" dźwięku, ale jeżeli ten "inny" dźwięk będzie Ci bardziej odpowiadał, to może warto wydać parę złotych.

Seas KT19 z Sonusów Concertino to tweeter nadający się do taniej budżetówki, a nie do kolumn aspirujących do miana highendu. I żadna zwrotnica nie pomoże, ani też drewniana obudowa. Podobnie wooferek, nie ma co porównywać z osiemnastką Scan Speaka. A Epsilony też mają całkiem solidną obudowę z bardzo grubego MDF, wystarczy wyciągnąć rurę BR aby się o tym przekonać (jest na wcisk). Tyle że wykończone są mało efektownie, winyl na bokach, lakier na froncie i plecach. Uważam że warto zainwestować w tunning Epsilonów. Concertino grają jak grają. To kres ich możliwości. Epsilony mają jeszcze spory niewykorzystany potencjał.

• 1 rok później...

Szanwoni miłośnicy Sonus Fabera,byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś podał mi zbliżone wymiary standów do Concerto.Jeśli to nie sprawi nikomu kłopotu,to również średnicę dolnej i górnej podstawy.Z góry wszystkim chętnym podzielenia się na ten temat wiedzą,dziekuję.Piotr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.