Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic dvd s97 czy Philips DVP 900SA?

R2rt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

A ja się cieszę z Philipa i oby chodził jak najdłużej. Przypominam, iż ten Philip to jest to samo co Yamaha 2500. Wyłączona jest tylko obługa DVDA. Dźwięk jest boski.

Tu jest recencja polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

odswieze temat bowiem Philipsa9000 podlaczylem dzis do Yamahy2500 kablami:

1-PROFIGOLD PGD 4000 (coaxial)

2-PROFIGOLD PGA 4200 2RCA - 2RCA

filmy to oczywiscie cyfrowka tu nie ma co porownywac.

odpalalem MP3, CD AUDIO(oryginałki) -- przelanczalem miedzy PCM(cyfowka) a analogiem i roznicy doslownie ZADNEJ !! -- nic nie wychwycilem 30 kawalkow i gra identycznie..hmm

albo żem gluchy a moze bebechy podobne i dlatego......

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sprzedam PROFIGOLD PGA 4200 2RCA - 2RCA nówka uzyty tylko raz w celu sprawdzenia ,tanio!

Oczywiście ja miałem na myśli DVD Yamaha 2500 a nie amplituner.

Co do róznic dźwięku to po podłączeniu analogiem pojawia się przestrzeń, dźwięk ulega zmiękczeniu i jest dostrzegalna większa szczegółowość.

Pozdrawiam

Marcin

• 1 miesiąc później...

-blash

też używam tego modelu , a właściwie usiłuję . Teraz jest w serwisie bo zamias obrazu serwuje latające kolorowe paski. Czy takie były objawy u Twojego megzemplarza. Ciekoawe czy ktoś ma go dłużej niż 6 mcy.

mam go od sierpnia i kur.... szlag go trafił znów własnie dzis no to bede miał 4 egzemplarz pięknie już mnie to wkurza pomału badziewie ludzie nie kupujcie tego syfu !!!! u mnie zawsze nie było wcale obrazu dżwiek natomiast jest

• 2 miesiące później...

Mój nie wytrzymał nawet pełnych 3 miesięcy od poprzedniej naprawy. Ten sam objaw - całkowity brak obrazu. W karcie gwarancyjnej piszą "programowanie płyty głównej" Ogólnie kicha.

tutaj interesujace watki dot S-97

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mozna pobrac rowniez upgrade firmware

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

blash, 15 Mar 2006, 08:34

>już go nie mam poszedł za 1250 a te sztuki po naprawie podobno sprzedawał serwis z czestochowy

no ale kupiłeś coś w zamian, czy masz na razie już dosyć DVD? :))

Ja tam jeszcze nie mogę się zdecydować co kupić z HDMI. Bo tak:

1. Samsung 850

za: dobry dźwięk, DivX z działającymi napisami PL (choć są różne opinie), tani

przeciw: średni obraz, brak SACD

2. Samsung 950

za: dobry dźwięk, DivX, SACD (wielokanałowy?), tani

przeciw: średni obraz, DivXy różnie chodzą i brak napisów PL

3. Panasonic S97

za: bardzo dobry obraz (ponoć nowy FW minimalizuje efekt Macro Block'ów)

przeciw: średni dźwięk, brak SACD i DivX

4. Phillips 9000S

za: bardzo dobry obraz i dźwięk, SACD

przeciw: brak DivX i DVD-A, problemy z czytaniem płyt, AWARYJNOŚĆ!!!

5. Sony NS 92

za: SACD, DivX, niewiele wiem nt. jakości obrazu i dźwięku

przeciw: brak DVD-A, chyba nie obsługuje polskich napisów, może występować przesunięcie obrazu

6. Cambridge Audio Azur 89 (mało opinii w internecie, może Imek coś z siebie jeszcze wydusi?)

za: obraz, dźwięk, SACD, DVD-A, DivX

przeciw: brak obsługi polskich napisów w DivXie

7. Denon 1920

za: obraz i dźwięk, SACD, DVD-A, DivX

przeciw: brak obsługi polskich napisów w DivXie, MB

Jeśli strzeliłem gdzieś gafę to proszę mnie poprawić.

No i tak, gdyby nie ten nieszczęsny DivX (mam sporo seriali z napisami - jestem fanem SF), to bym się skusił albo na Panasonica, albo na CA 89. Poza tym niedługo może pojawi się następca S97 - zobaczymy, czy przełamią się i dadzą SACD i DivXa. Właśnie, na SACD też mi zależy, choć nie jestem do końca przekonany, czy go będę używać (planuję kupić dobry zestaw CD). Nie mogę znaleźć w Warszawie sklepu gdzie mógłbym porównać choć te dwa modele. Nie mogę też znależć w internecie takich porównań. Wydawałoby się, że nie powinno być z tym problemu - a jednak.

Z drugiej strony, tak myślę, że może by poczekac jeszcze chwilę (pół roku) i kupić jakiś dopracowany odtwarzacz HDDivX typu Snazzio, czy KISS...? No ale to znowu następny wydatek... eeech. A z komputera na projektor to taka sobie jakość... no i szumi.

Trochę zazdroszczę tym spośród Was, którzy potrafili się już zdecydować.

Adams32>

wszystko kwestia jest idywidualna. SACD w takich budzetowych odtwarzaczach jest tak samo przydatne jak HDCD, czy DVD-Audio, oba te systemy sa w S-97. To lipa, znaczki po to tylko by skusic kupujacego. Dvix? A na co Ci to? Albo sie decydujesz na dobrej jakosci obraz DVD z upscalerem do 720p lub 1080i albo chcesz ogladac dvixy. Na dvixy dobry jest kazdy odtwarzacz poziomu 200PLN, czytalem recenzje 2 czy 3 w Adio rewelacja (napisy tez czyta).

Ja mam tak: dobry zestaw stereo (oczywiscie sa lepsze)+przyzwoita ogladarka na S-97 i AE-700, zamiast glosnikow do kina domowego uzywam znakomitych sluchawek Pioneer (patrz o mnie). SACD, DVD-Audio, HDCD itp odpuszczam czekajac spokojnie na przelom technologiczny.

pozdrawiam

Może i masz rację dartman, ale z tymi słuchawkami to u mnie nie przejdzie - często KD oglądamy wspólnie z żoną i czasami z dziećmi (zależy oczywiście od filmu).

P.S. discomaniac71, dzięki za szybką odpowiedź na maila --> PD 73 :-)) Tyle tylko, że się okazuje, że nie miałbym jak go odebrać :(((

Jest już pierwsza jaskółka Panasonica, model DVD-S52.

720p and 1080i Output / DVD-RAM Playback / HDMI / 5.1 Support

# The Panasonic DVD-S52S DVD Player is the right addition to your Home Theater system. It supports 720p and 1080i output, giving you the sharp, gorgeous progressive scan Video you want, for the very best picture. The built-in 5.1 support hooks up to your speaker system and lets you feel every Sound as if you were really there, in the action of your favorite shows and movies. Playback DVD-RAM discs you make on your computer. Connect it to your home theater easily with the simple HDMI connection. 720p output

# Up-conversion to 1080i

# Supports DVD Audio (5.1)

# Dolby Digital and DTS decoders

# Plays DVD-R, CD-R & CD-RW; MP3, WMA, JPEG & MPEG4 playback with on-screen navigator

# HDMI connection for direct connection to a Plasma, Projector or LCD screen

# Includes remote

# Color: Black

Mam nadzieję, że to nie fake.

Też mi nasunęło się takie skojarzenie. :)

Cena za oceanem ponoć w okolicach $100.

No ale skoro bebechy z wyższego modelu wsadzili do niższego to należy się spodziewać istotnych zmian w następcy S97.

Do Adams32 - napisałeś:

"2. Samsung 950

za: dobry dźwięk, DivX, SACD (wielokanałowy?), tani

przeciw: średni obraz, DivXy różnie chodzą i brak napisów PL"

Jeśli chodzi o dźwięk i obraz to nie wiem, bo nie mam porównania do innych DVD - chociaż i z jednegi i z drugiego jestem zadowolony - to w kwestii DivXów i napisów PL do nich to jesteś w błędzie. Mam HD950 od września 2005 i obejrzałem na nim jakieś 50 divixów (tak na oko mowię) i żadnych problemów z odtwarzaniem zarówno starych jak i nowych filmów (oczywiście nie ma Qpel). To samo z napisami - osobiście przyzwyczajony jestem do formatu .srt, ale .txt też się zdarzają - są polskie czcionki.

Największa (i jak dla mnie jedyna) wada tego odtwarzacza to WYŚWIETLACZ - można na nim coś przeczytać tylko, gdy się na niego patrzy z odległości max 1 m i w miarę prostopadle. TOTALNY BUBEL, a świeci jak reflektory ksenonowe. Za każdym razem trzeba go wyłączać.

To tyle tytułem sprostowania. Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o DIVX i HD-950 to napisy z polskimi literami są pod warunkiem, że film i napisy są w jednym katalogu albo jeden film na płycie. Ja mam 4-5 filmów na jednym DVD bez podziału na katalogi (sporo tego mam) i 950 nie wczytywała napisów ani nie dawało się ich wybrać ręcznie. Wymianiłem na 850 i tutaj nie ma problemów. Obraz świetny po HDMI.

Dźwiękowo 850 to tragedia ... nie wiem jak gra 950 bo nie sprawdziłem.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ja z powodzeniem używam Samsunga HD950 do oglądania filmów (czasami serial w divx, filmy żadko, napisy PL z txt działają bez problemu jednak w takich tanich mantach jest to lepiej rozwiązane bo można sobie zmienić położenie, kolor tło pod napisami)

co do dźwięku to mi zdecydowanie wystarcza. Muzyki słucham często i jak na moje uszy gra to bardzo poprawnie (pisze poprawnie tylko dlatego że to forum dla audiofili i się ktoś jeszcze obrazi jak napiszę że rewelacja ;)

obraz zarówno na CRT jak i na projektorze bardzo dobry

Czy jest gorszy od Panasonica 97 to bym polemizował. Miałem oba i różnicy nie dostrzegłem. Napewno nie po HDMI.

SACD i DVD-A nie uzywam bo muzyka którą lubię nie wychodzi na takich płytach (chociarz mam Metallica - Black Album na DVD-A - ale jakoś wolę stereo)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.