Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z NAD-em 514

Music

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Problem polega na tym ze nagle w polowie plyty odtwarzacz gubi sciezke i zaczyna jej szukac, po chwili zatrzymuje się, najczesciej 4 lub 5 utwor to koniec jego mozliwosci.

Zdaza się ze chodzi bez problemu przez tydzien, a czasem sa to dwie, trzy plyty, nastepnie to samo...

Zauwazylem ze w czasie szukania sciezki zaczynaja mocno nagrzewac się tranzystory w poblizu zlacza z przewodami biegnacymi do silnikow napedu , na PCB ich oznaczenie to Q108 i Q109.

Zastanawiam się czy to jest przyczyna, czy może tylko skutek innego uszkodzenia.

Problemem na 100% nie jest laser ani tez żaden z silnikow ( przetestowalem to już dokladnie).

Czy ktos może już spotkal się z takim problemem w tym cdp? Niestety nie mam serwisowki, wiec nawet nie mogę pomierzyc napiec.

Będę wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Who's Afraid of Music?

https://www.audiostereo.pl/topic/19934-problem-z-nad-em-514/

chłopie wal do piotrka 608 moj szwagier z niemiec przywiozł tego klocka w stanie pół-rozkładu i piotrek go odratował- tam poł mechaniki nie było! ..nawet specjalnie do niego serwisówke sprowadzał i grosze to kosztowało!

gonzo2, 28 Lip 2005, 00:01

>chłopie wal do piotrka 608 moj szwagier z niemiec przywiozł tego klocka w stanie pół-rozkładu i

>piotrek go odratował- tam poł mechaniki nie było! ..nawet specjalnie do niego serwisówke sprowadzał

>i grosze to kosztowało!

Tak sie sklada ze Piotrek juz probowal go naprawic, niestety po tygodniu cdp znowu padl...

Who's Afraid of Music?

• 7 miesięcy później...

Chciałem odświezyć ten watek.

W moim Nadzie jest problem podobny jak u załozyciela watku. Z tym, że gubi ścieżkę po kilku-kilkunastu sekundach, strasznie przy tym cykając.

Czy ktos wie co to moze być? Nie wiem czy naprawa będzie opłacalna.

a jaki tam jest laser ? w 524 jest sanyo a tu to nie pamietam - ale jak sanyo to tam są te badziewne kabelki, moze one coś są winne, lub lezą tam gdzie nie trzeba przy słabym sygnale z lasera (cyka...soczewka ?czy zgrzyta..zębatki?)

Dziękuję za sugestie co sprawdzić.

Sam się na tym nie znam, więc chodziło mi o to, żeby mnie w razie czego nie oszukali w serwisie.

Kolega do niego zaglądał i mówił, że laser jest czysty. Mrtrwi mni9e to, bo może to byc jakać powazniejsza awaria.

Co do odgłosów jest to wyraźne cykanie, a nie zgrzytanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.