Skocz do zawartości
IGNORED

DVD i płyta czyszcząca.

MarCichy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanko związane z konserwacją odtwarzacza DVD. Ostatnio zauważyłem, ze mój odtwarzacz (Denon DVD-2800) nie przechodzi na drugą warstwę płyty DVD. Zatrzymuje się i po około minucie z trzaskiem zrywa obraz. Zadzwoniłem do serwisu w którym mi powiedzieli że przeczyszczą optykę odtwarzacza za 80 zł. Chwilę później w gazetce reklamowej MediaMarkt znalazłem płytę czyszczącą do odtwarzaczy DVD za... około 15 zł. Moje pytanie jest następujące: czy mieliście doświadczenie z takimi płytami... czy warto ją kupić zamiast wieźć odtwarzacz do serwisu ?

https://www.audiostereo.pl/topic/19941-dvd-i-p%C5%82yta-czyszcz%C4%85ca/

w dvd jest chyba laser a nie głowica.chyba że zaspałem a technika poszła do przodu.Płyta czyszcząca dvd nie uszkodzi,chyba że by się ją tłukło ze 3 lata bez wyjmowania z napędu.ja stosuje od wielu miesięcy i nic mi nie zdarła.:)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

"Głowica" jest to cały zintegrowany element optyka + mechanika. W ramach optyki masz soczewkę i prowadzenie/sterowanie wiązki świetlnej. Ponieważ ze względu na koszty często głowica (no dobra - obudowa) jest plastikowa i soczewka także, przejechanie po nich z dużą prędkością szczoteczką grafitową nie jest wskazane. Równie dobrze sprawdza się stary sprawadzony spoób czyli watka i spirytus ;-)

pozdr

-> MarCichy

ja mialem wczoraj doswiadczenie z plyta czyszczaca i DVD: W nowy odtwarzacz nie czytal mi warstwy SACD w płyach hybrydowych - bylem przekonany o wadliwej optyce - albo ze "ten model tak ma" ( zakladam ze druga warstwa z filmem DVD to mniej wiecej to samo ) po przyniesieniu do sklapu odtwarzacza i po przesluchaniu okolo 10 różnych SACD - sprzedawca siegnoł po płyte czyszczca za 25 zł ( nie wygladala jakos inaczej ). zalecany czas pracy takiej płyty to okolo 40 min. po 5 min. przerwal "czyszczenie" i urchomil "wadliwie działąjąe płyty" - i wszytko poszło OK.

Moja rada ? - stosowac plyty czyszczaca w takich przypadkach - ale nie nadużywac ...

a za 80 zł - kup plyte czyszczaca i jakiś fajny film DVD9 ( dwu-warstwowy )

pozdrawiam

Oddałem odtwarzacz do czyszczenia w zaprzyjaźnionej firmie Polpak, bardziej znanej jako dystrybutor KODY. Zapłaciłem za czyszczenie grosze a efekt jest wyśmienity ! Napęd czyta wszystko co mu się włoży !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.