Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wartko kupić Technicsa i za ile??

PREZES

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mogę kupić sprzęt technicsa ale nieznam się wogóle na sprzęcie tego rodzaju ;( (choć bym chciał). I mam proźbe o to abyście wycenili na ile to jest warte tak plus minus. Sprzęt jest 5 letni. Jest wzmachol SU - A700MKZ MOS class AA, odtwarzacz CD SL-PG580A i dwa głośniki technicsa o mocy 100W nieznam modelu ale wiem ze maja wdudowany subwufer (albo cos co to przypomina) sa dwie sztuki glośniczków. A i jakby ktos miał może dane techniczne wzachola lub CD to chętnie bym prosił.

Z góry wielkie THX ;)

Marcin

nowe wzmacniacz i CD chyba kosztują coś około 700 zł kazdy. Nie wiem czy sa jeszcze produkowane. Uzywane 5 lat mysle ze powinny byc po 200-300 zł w zaleznosci od stanu. Co do kolumn to nie wiem jaka moze byc cena.

MOze warto sie rozejrzec po konkurencji? W kolumny techniksa raczej bym nie inwestował. Te wzmaki chyba nie są zle jak na swoją cene?

Cd-ek może być za 200-300 zł, wzmaka i kolumn Technicsa bym nie kupował, poszukałbym używanego wzmaka Rotela 921 za ok. 600-700 zł i dobrał do niego jakieś kolumny.

jesli Prezes slucha spokojnej, akustycznej muzyki - ten wzmak technicsa na poczatek, po rozsadnej cenie (jesli ograniczenia finansowe wykluczaja zakup czegos lepszego) - moze być. Wg mnie gra czysto i dosc przejrzyscie, wady to przede wszystkim ograniczenia basu i dynamiki.

W tej 700-tce są kondensatory X-Pro, które można łatwo dostać. Akurat w tym przypadku mają małą pojemność. Jeśli już musi być Technics, to może coś starszego np. SU-VX 700 lub 800, lecz ciężko dostać. Pozdrawiam i dziękuję za pamięć...Rutkowski

X-PRO czy TA-KEH nie ma znaczenia, najgorsze jest to że prądu Technics za wiele nie da-na godz. 10 tej teoretycznie słabszy Rotel 921 był znacznie głośniejszy - oba wzmaki napędzały te same kolumny...

Nie wiem czy taką samą - faktem natomiast że Rotel grał głośniej i lepiej jakby kosztował 2 razy więcej od Technicsa, podczas gdy był tańszy...(na godz 12-tej Technics juz nie wyrabiał, a nadal grał ciszej od Rotela na 10-tej....)

Zdecydowanie koledzy mają rację, nie warto wydawać pieniędzy na tego Technicsa. Jeśli już w grę wchodzi sprzęt używany, to posłuchaj jakiegoś Harmana. Jak chcesz mieć dużą wydajność prądową i "dużą" głośność to pamiętaj, że maksymalna moc pobierana przez urządzenie musi znacznie przekraczać znamionową moc wyjściową ( podaną przy charakterystyce 20Hz-20kHz ). Poza tym, najważniejszy jest odsłuch, a nie suche parametry. Posłuchaj zestawu głośników razem ze wzmacniaczem i wtedy zadecyduj. Pozdrawiam

Słuchałem Rotela 921 (na kolumnach Dali 606, dziwny bas, taki dudniący) i nie rzucił mnie na kolana, fakt - na godz. 9.30 było głośno, ale co z tego. A ciekawe jest to, że nawet niemieckie Audio oceniło lepiej Technicsa SU-A700mk2 od Rotela 931mk2 !!! :-). Owe pismo robi również pomiary wydajności prądowej testowanych wzmacniaczy, którą oznacza jako AK (testowane przez nich kolumny mają natomiast podane wymagania AK, dzięki temu można łatwo dobrać wzmacniacz do kolumn lub odwrotnie :-) oczywiście pod względem wydajności prądowej).

Więc AK 700-ki wynosi 49, a 931mk2 50, czyli praktycznie to samo! A nie powiecie mi, że 921 ma lepszą wydajność prądową od 931.

Pozdro.

do Voyta: to prawda w testach niemieckich Technics wypadł lepiej niż Rotel (w Stereo 700-tka dostała nawet ocenę"excellent"), ale już w Anglii czy nawet w H-fi i M 921 Rotela znalazł się na liście urządzeń rekomendowanych.

Testy testami, ale ja słyszałem na własne uszy, że Technics grał 2 razy gorzej od Rotela (było to jeszcze w czasach gdy byłem gorącym fanem Technicsa)-płasko, nudno, nienaturalnie, a to że poza tym Rotel był głośniejszy jest tylko jeszcze jedną jego zaletą..... , a bas miał w porównaniu z Technicsem wzorcowy....

Pinio, akurat Twój przykład nie jest dobry, bo ten NADzik kosztuje znacznie więcej od tego modelu Technicsa, poza tym ta dzielona 900-ka jest dość kontrowersyjnym wzmacniaczem... np. wspomniane wcześniej przeze mnie pismo oceniło ten wzmacniacz gorzej od SU-A700mk2 :-) (hmmm?)

PS. znalazłem, AK Roleta 921 to zaledwie 39 (to skąd on ma tego kopa?)

Swego czasu Technics mocno zaakcentował swoją obecność w niskich cenach i przebić go jest faktycznie trudno- prasa nie szczędziła zachwytów. Jednak obecnie ceny wogóle są tak niskie na sprzęt stereo, że mozna w komisach znaleźć fajne cudeńka. Osobiście potrzebowałem taniego wzmacniacza do takiego domku za miastem, gdzie w lecie mógłbym raz na jakiś czas przy kominku trochę głośniej posłuchać...... W komisie kupiłem uwaga- dzielony wzmacniacz Grundiga za 300zł. Miałem trochę zabawy z wymianą paru kabelków i właśnie kondensatorów no i do tego dość oryginalny wygląd podobny do Rotela- skromny i bez bajerów. Pewnie w testach by przegrał z wymienianymi przez Was, ale w sumie gra fajnie.

Pozdrawiam

Do Voyta: To że Rotel ma mniejsze AK widocznie nic nie znaczy skoro na przeciwko Technicsa 700 wypada o niebo lepiej...Jak napisało "Hifi i M" to wulkan dynamiki mogący zadziwić swym potencjałem, 700-tka natomiast to kolejny typowy wzmak Technicsa pozbawiony pazura i basu...

Koledzy, troche rezerwy w podejściu do tych parametrów. Jak popatrzycie na ta listę rankingową w Audio, to widac ze wzmaki kosztujące np 2-3 tys euro mają czesto nizsze AK niz wiele budzetowych, kilkukrotnie tańszych konstrukcji. I co, wynika z tego ze te drugie zagrają dynamiczniej i wysteruja "trudne" kolumny ???

W zasadzie im wyższe AK wzmaka tym lepiej np. Nad 370-AK=69, ale jak widać parametry to nie wszystko. Z kolumnami jest odwrotnie im mniejsze AK tym lepiej np. flagowiec Klipscha-AK=14. Zaskakującą rzeczą jest, że kolumnyTechnicsa mają zazwyczaj b. wysokie AK, np. SB M 800 - aż 77, podczas gdy żaden wzmak tego producenta nawet SA 3000 nie uzyskuje takiej wartości.

Zauważyliście wiadomości z rynku? Ze względu na recesję światową Panasonic zamyka markę Technics. Większość technologii i ludzi będzie teraz pracowała pod szyldem Panasonica i tym samym Panasonic wkracza na tereny "wyższe" niż plastikowe zestawy zintegrowane. Wycofanie nastąpi od początku 2004 roku.

Serwis pewnie będzie w całości przejęty przez Panasonica i nie będzie problemów z naprawami. Mnie to nie dotyczy bo wydobyłem się z "okresu" Technicsa :-)

Ciekawostka: w Japonii Panasonic nazywa się National (było tak samo w Azji ale w ramach tej restrukturyzacji wszędzie poza Japonią będzie już tylko Panasonic).

Rotele zwykle w pomiarach wypadają lepiej niż nominalnie. Przypuszczam że RA-921 na 4 ohmach oddaje jakieś 60W. Różnica pomiędzy 95W i 60W to tylko 2 dB. Pomiary są zwykle prowadzone dla częstotliwości 1kHz, co niewiele mówi nt. zachowania się wzmacniacza na sygnale muzycznym w niskich częstotliwościach.

....z tego co zrozumiałem to nie zamykana tylko zastąpiona przez markę Panasonic, a korzyść z tego choćby taka że na reklamę wydajesz znacznie mniej (reklamujesz jedną a nie dwie marki), koniec końców to jest i tak koncern Matsushita.

Pzdr.

• Redaktorzy

To nie firma. Matsushita likwiduje po prostu marke identyfikowana z audio, pozostawiajac marke Panasonic jako lepiej pasujaca do kina domowego (bo identyfikowana ze sprzetem wizyjnym).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.