Skocz do zawartości
IGNORED

Oświadczenie Power Audio Laboratories

Power Audio Laboratories

Rekomendowane odpowiedzi

zdziechu, 5 Sie 2005, 12:58

>no właśnie.

>czyżby występ reprezentanta PAL był jednorazowy?

>ja wciąż czekam.

A ja przyznam że jeśli chodzi o pustą listewkę za 1250 zł sprawa wydaje się oczywista, natomiast bardzo czekam osoboście na występ i pojawienie się... recenzenta tej listwy :D

Własnie przeczytałem dziś jakież to przyjemności niebiańskie zapewnia jej wstawienie, jakie metafizyczne odloty i osiągnięcie nirwany sonicznej :D Starsznie chciałbym by recenzent opisał to nam jak to było z tą 'niebiańskością' PAL'a :D i który dokładnie element (pusta puszka, dobre powietrze w niej?) za to odpowiada? Tak się składa że w sprawę znów jest zamieszana wiadomo która gazetka, nie raz czytaliśmy w niej metafizyczne recenzje, sporo ludzi potem się nacinało kupując. To ja korzystając z okazji tej sprawy wołam: Autor Autor Autor !!! :D

ps. a tak powązniej - na miejscu autora po takie wpadce popełnił bym chyba harakkiri :D

Harakiri to kwestia honoru (nie efekt takiej czy inne wpadki). Chyba nie spodziewasz się, że dziennikarze wiedzą - w przybliżeniu przynajmniej - co oznacza to słowo ;)

U.T. -> dziennikarstwo opiera sie zazwyczaj na braku wiedzy, bo czy ktos, kto cokolwiek potrafi zostalby dziennikarzem? Z drugiej strony, szkolki dziennikarskie (a troche ludzi po takowych niestety poznalem) nie ucza zupelnie niczego, poza wyrosnietym poczuciem wlasnej wartosci. Pisanie za pieniadze o rzeczach, o ktorych nie ma sie pojecia jest z definicj niemoralne i niehonorowe. W swietle ostatniego zdania jasne jest, ze honor jest dziennikarzom obcy :-))

>soundtrack

jesteś jeszcze z nami?

mam propozycję: napisz list do HFiM, powinni opublikować, sporo ludzi przeczyta a PAL bankowo pojawi sie z odpowiedzią bo ma "dobrą prasę" w ww. piśmie.

Kabel POWERCORD Super 1m kusztuje obecenie w PROMOCJI 370 zł. Dzisiaj w Castoramie w Krakowie kupiłem wtyczkę do tego kabla za 9,98 zł. Zazwyczaj takie drobiazgi w dużych marketach są droższe. Już nie szukałem nigdzie taniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8558-100004676 1170272721_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie popadajmy w paranoję. Takie wtyczki są też w sieciówkach za 1000, 2000 zeta i więcej(Neel, Ansae, Tara Labs itd.) Zgadzam się, że to sknerstwo i zdzierstwo, ale nie róbmy z PAL-a kozła ofiarnego. Już model Ultra kosztuje 1100 za 1m i ma wtyki bardzo wysokiej jakości(np. w porównaniu z Neel 17Gold i wieloma innymi zagranicznymi konstrukcjami).

Dzarro -> ostatnio przerabialem rozne kable sieciowe. Testowalem je w kilku konfiguracjach. Efekt dzwiekowy byl slyszalny, jednak nie zawsze bylo to jednoznaczen polepszenie (to akurat kwestia b. subiektywna). Zmiana brzmienia jaka dawaly kable to mala wyzszego rzedu w stosunku do zmiany klockow (przy zalozeniu angazowania tych samych pieniedzy). Kable z przedzialu do 2.5 kzl. Uwazam, ze zmiany brzmienia maja sie do opisow w prasie oraz na stronach producentow nijak.

Testowalem rowniez rozne, zazwyczaj 'nieaudiofilskie' listwy - podobny efekt.

Przy okazji remontu zrobilem wydzielona linie - wlasciwie tylko od skrzynki bezpiecznikowej. Poprawa uzyskana tutaj wydaje mi sie wieksza. W razie potrzeby moge ten obwod wykorzystac na cos innego niz sprzet audio.

Za kondycjonery jeszcze sie nie bralem, ale powoli zaczynam watpic czy ma to sens.

Nie watpie w slusznosc separacji od zaklocen. Watpie natomiast w slusznosc wydawania na to tyle pieniedzy. Generalnie ide ostatnio w nieco przeciwnym kierunku. Przestaje gonic za drogim i doskonalym sprzetem. Zaczynam stwierdzac, ze poprawa ktora mozna uzyskac jest zbyt mala, zebym poswiecil np. pare wyjazdow wspinaczkowych na graty... Jakis tam system posiadam, pewnie nawet niezly, ale juz nie ganiam kroliczka tak uporczywie. Moze powoli madrzeje...

Czy mój wpis to popadanie w paranoję ? Chyba nie - napisałem tylko ile kosztuje wtyczka i przecież nie skomentowałem tego. A że to mój pierwszy wpis - kiedyś musi być pierwszy.

Muhin -> chyba nie, ale forum powoli zbliza sie do popadania w paranoje. Zalozmy, ze konfekcja kabla za 300 zl to 30. Reszta materialow 20 zl, co niech da 50zl. Co najmniej 2-gie tyle to koszty produkcji (przeciez to nie masowka tylko manufaktura, koszty w przeliczeniu na szt. sa spore). Do tego koszty marketingu i dystrybucji, marza producenta i dealera i masz 300zl z miejscem na 15% rabatu. Czy warto to juz inna sprawa. Moim zdaniem niekoniecznie, ale od tego mamy uszy, oczy i przede wszystkim mozgi, zeby decydowac.

Jak juz wspomnialem, sam robie sie coraz bardziej sceptyczny wobec 'audiofilskiej wizji swiata'.

Niedawno siedzialem w domu i sluchalem IX Beethoveena pod Batuta Herreweghe. Caly czas myslalem, ze przydaloby sie moc odtworzyc w miare realna skale dynamiczna koncertu i po glowie chodzil mi moj ideal w tej dziedzinie - Krell. Jak sie domyslasz przyjemnosci ze sluchania mialem wiec co niemiara. Po jakims czasie mialem przyjemnosc sluchac tego samego dziela u mojego kolegi na slabszym od mojego, ale znosnym systemie. Przestalem teoretyzowac na temat 'koncowki marzen' (niekoniecznie takiej 25 cm w wzwodzie ;-). Bez zasrtanawiania sie co poprawic mialem o wiele wiecej przyjemnosci ze sluchania jeszcze gorszego technicznie dzwieku... wnioski przyszly same :-) Nikogo do niczego nie namawiam. Chodzi mi tylko o to, ze troche zaczal sie zmieniac moj punkt widzenia. A za tydzien biore sprzet i jade na skalki. Bede sluchal muzy z Discman'a (swiezy system sluchawkowy zabiore co prawda ze soba :-) ale bede sie wspinal, a to zawsze lepsze niz pierdzenie w fotel przed kolumnami - przynajmniej dla mnie :-))

>dzarro

Co do cen wtyczek "bardzo wysokiej jakosci"-pare miesiecy temu kupiłem wtyki Bals typ73 (PAL Ultra, Siltech itp.)

Cena przy zakupie 3szt to 11,2 pln/sztuka, w hurcie na pewno jeszcze taniej, także nie zachwycajmy sie niby super wykonaniem kabla, i jego pozorną wysoką ceną materiałów, bo jest to tylko marketing i bicie kasy.

Sądze że koszt materiałowy wykonania kabla sieciowego klasy Pal Ultra i jemu podobnych to nie więcej niz 60pln.

Z tym że na pewno duża część przychodu idzie na marketing i sponsorawanie prasy.

jak wpływu sieciówek nie słyszycie to po co bicie piany

jak wpływ słyszycie a wtyczki i kabel są tanie jak barszcz, a wszystko to troche drutu i stali to se zrobić samemu

Proste jak pół metra sznurka

borrys

Zgadzam się, że jakość wtyczek to największa ściema wśród sieciówek. Nie zmienia to faktu, że -poza produktami Artecha - Balsa czy Wattgate'a poniżej 1000 nie uświadczysz. Zwłaszcza jakość słaba wtyku EIC zwyczajnie utrudnia pewną instalację kabla.

Ciekawe, że taki Zu Mother za 1800 zeta ma wtyki z najwyższych serii Furutecha Wattgate'a(ten pierwszy kosztuje w detalu 250 zeta), a tak mocno lansowany Ansae Lamat szpanuje najtańszym EIC tej samej firmy i pozłacanym badziewem z Castoramy, a kosztuje 2500 zeta. Z innym droższymi produktami ze świata jest często jeszcze gorzej.

mike 27

Jak już mówiłem, w wypadku EIC jakość wtyku ma czysto praktyczny wymiar. Typowa wtyczka zawsze siedzi luźno a tanie solidne Wattgaty mozna sprowadzać za grosze.

"Z tym że na pewno duża część przychodu idzie na marketing i sponsorawanie prasy"

Na pewno . Ale nie to jest najwiekszym kosztem . Pamietajcie , że jesli firma nie jest lewa ani hobbistycznym DIY to koszty dramatycznie wzrastają . Załóżmy , że w taką kablarską manufakturkę zaklada 3 kolesi . Chcą z tego żyć na sensownym poziomie bez ekstrawagancji . Czyli każdy z nich che wyciągnąć np. 3000 zł netto/miesiąc (bardzo stonowana prognoza) . Zakładają Sp. z o.o. . Ich koszty pracy wyniosą 5.400 zł na łebka (po ZUS-ach i podatkach) . całościowo 5400 x 3 = 16.200 . I to bedą największe koszty a nie tam materiały czy reklama . Szczególnie , że fiskus nie lubi non-profit organisations . Trzeba jeszcze wykazać jakieś zyski jako firma i zaplacić podatek dochodowy . Jeśli kolesie nie są oszolomami to muszą mieć jakieś narzędzia pomiarowe . Dochodzą Koszty testowania różnych materiałów (zakładam , że sporo metrów drutu spiepszą zanim coś tam osiągną) . No i załóżmy , że w tak audiofilsko mocnym kraju jak nasz mogą sprzedać np. 50 szt / miesiąc .

Policzcie sobie

koszty robocizny : 16.200 (5.400 x 3)

materiały : 3000 (50 x 60 zł)

zysk brutto : 5000

reklama w Hi-Fi i M : 5000 zł

inne koszta : 3000 (prąd , tonery , światlo , wynajem garażu , transport do dealera itp.)

Razem : 32.200 zł

koszt na kabel : 644 zł !!!!

A gdzie marża sklepu sprzedającego ???????

Nie ma się co pienić . Samoróbka w domu a sprzedaż zorganizowana i oficjalna to dwie różne rzeczy . W domu se można spoko kabel pewnie skręcić za 60 zł . I kręćcie sobie goscie jak macie czas , wiedzę i chęci . Ale okazuje się , że to 60 zł robi się min 644 zł przy robocie manufakturowej -> przyznacie , że to różnica . Nie zakładając kokosów dla sprzedających . Co innego kupowanie gotowych produktów w Chinach i sprzedaż w Polsce .

PS. nie znaczy to , że jestem zachwycony "kwiecistością opisu" PAL-a . Grubo przesadzili i powinni się z tego wytlumaczyć . I powinni bardziej szanować swoich klientów . Ale nie sądzę , żeby 1250 zł w detalu było jakimś hiper-zarobkiem . To nie produkt masowy , żeby był tani . I nie znaczy to , że taka cena mi się podoba . Takie są po prostu realia

borrrys >>>

Rozumiem, że chodziło Ci o WATTGATE :-)

tu na przykład :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale nie

>sądzę , żeby 1250 zł w detalu było jakimś hiper-zarobkiem . To nie produkt masowy , żeby

>był tani . I nie znaczy to , że taka cena mi się podoba . Takie są po prostu realia

Tak, faktycznie biedniutcy są, a inne firmy to pewnie jeszcze do swoich listw dokładają, bo praca droga :D Powiało tu klimą, że właściwie do tego dokładają nawet :D Tylko czemu ilus tam, tak samo działających i opodatkowanych producentów, którzy też mają koszty potrafi takie puste pudełko z kabelkiem wyprodukować za 60 zł a nie 1250 ? :D Przecież tak samo kupują te same częsci (post wyżej) po 4-5 zł :D

Nie zamydlajmy sprawy, w wątku o tej nieszczęsnej, a wkrótce legendarnej listwie. Powiem nawet więcej: Listwie Listew, listwie która w PL położyła kres naiwnemu kupowaniu pustych listew z 'voodoo' za cięzką kasę.... wiec w tym wątku forumowicz napisał, że spodziewał się zawartości zgodnej z opisem, zarówno na stronie producenta jak i wspaniałości obiecywanych przez redaktora/recenzenta... A po zastał WIELKIE NIC. Król jest nagi i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.