Skocz do zawartości
IGNORED

Damping Factor

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

Osiagnięcie b.niskiej imp.wyjściowej z pojedyńczej pary mocy fetów czy bipoli jest niemozliwe.

Natomiast doczepienie zbyt duzej ilości tranzystorów mocy powoduje niepozadane zwiekrzenie pojemności wejsciowej na wspólnej bramce czy bazie co ogranicza pasmo mocy jak iwymusza wysokoprądowe sterowanie z driverów.

Czasem niektóre parametry podawane przez szanownych kolegów wprowadzaja mnie w stan skrajnego usmiechu.Mozna i tak...

Bez cewki 8000 a cewka 2000.

Wymyslilem juz metode dokladnego pomiaru. Wystarczy pedzic jeden wzmak przez drugi przez np. 5om w jego wyjscie. Napiecie na wyjsciu badanego wzmaka w milivoltach - jesli bedzie to 1A rms - pokaze jaka jest jego Rwyjsc. Mam racje?

A kiedy koledzy napisza cos o swoich DF. No nie chodzi tu o dlugosc f........ a o parametr - wspolczynnik tlumienia.

Teraz to chodzi na irfp240? i komplement do tego. Pojedyncza para. Dlatego mierze dla 1A wyjsciowego. Jak juz pisalem wyzej kupilem j118/komp bo na 20k mam zbyt duze thd.

Napisze wiecej w poniedzialek. Pewnie zmontuje juz caly wzm. w obudowie i zaczne sie cieszyc dobra jakoscia dzwieku. Z tymi sciezkami i termika pcb to nie macie racji. Wszystko zalatwia nfb. Duze ale stabilne bo wytrzymuje 1000nF jako obciazenia wyjscia.

wpadam chyba w kompleksy, wyników rzędu tysiecy nie uzyskałem, bo zawsze staram się uzyskać dobry kompromis pomiędzy slev rate i thd i pętla jest płytka. Przez senicza chodzi mi teraz po głowie dołożenie osobnego kabelka sprzężenia ze wzmacniacza bezpośrednio do gniazda głośnika zmniejszające straty na linkach 6mm :-)

W trakcie usuwania konta.

Z tą "kontrolą basu" powodowaną przez DF to chyba jakaś marketingowa sztuczka albo ściemnianie pisemek audio - dorwali niepraktycznie zdefiniowany parametr (DF) i wymądrzają się jaka to dramatyczna poprawa dźwięku następuje przy zmianie DF z 50 do 500. A jak się przemodeluje step response to zauważalnych różnic nie ma (jak to już wcześniej w tym wątku stwierdzono).

Niestety niektórzy konstruktorzy jakby tego nie zauważyli i pchają się w licytacje w rodzaju "mine (DF) is bigger than yours" - zwiększają sprzężenie zwrotne i zyskując na DF tracą w dziedzinie TIM. Ja w coś takiego bawić się nie mam zamiaru.

Pytanie - czy jak w konkretnym wzmaku zwiększymy NFB (i poprawimy tym samym DF) to jeżeli odsłuchowo "kontrola basu" się polepszy to czy nie jest możliwe że za to wrażenie odpowiadają zwiększone zniekształcenia TIM? Śmieci w wysokich mogą dawać wrażenie "szybkości basu".

Bogdan_:

Z tym NFB przez długi kabel to dałeś do pieca. Przez takie coś zniekształcenia będą do wzmaka włazić że hej! A zyskasz w zamian - może 0.1ohm rezystancji wyjściowej (nic nie znaczące wobec rezystancji cewki głośnika).

Narobilem sie bardzo. Jestem, niestety, na etapie dobierania tranzystorow. I choc mam odpowiednia obudowe po porzednim wzm. - nie do konca udana hybryda - to jednak cos mnie ztrzymalo.

No wiec tak. DF nadal -choc ustabilizowalem go- na 8000 dla f do 10kHz. Przy 20khz spada do 4000. Oczywiscie dla 8om. Wzm. zasilany jest +/- 25V i proba podniesienia napiecia do 33V skonczyla sie spadkiem DF do 2000?

Nie bardzo rozumiem dlaczego?. Zatrzymalem sie na tym problemie. Choc mnie 25V np. stabilizowane zupelnie wystarczy to jednak powinno to byc przynajmniej +- 60V zasilania.

Narazie DF taki jak napisalem. Walczylem z cewka redukujaca wzbudzenia od obciazenia pojemnosciowego. Udalo mi sie nawet uzyskac DF=4000 w ukladzie z cewka ale niestety dla obciazenia do 15nF. I teraz troche ciekawostek. Kondziol kondziolowi nie rowny. Zwykle zwijane styroflexy nie powodowaly nic zlego nawet do 1000nF ale specjalny wieloplytkowy bezindukcyjny konds. firmy Siemens 47nF niestety powodowal je. Nawet blokujace kond. takie jak na plytach PC sa duzo gorsze od tych niebieskich kostek siemensa. Ostatecznie zrezygnowalem z cewki gdyz na kablu glosnikowym uklad okazal sie stabilny gdyz pomimo pojemnosci ma on tez indukcyjnosc i stanowi rodzaj ukladu LC rozlozonego wzdluz kabla wiec moje obawy okazaly sie bezpodstawne. Co ciekawe gdy uklad sie wzbudza to nie niszczy slycha w radiu na UKF jakies syfy ale zyje. Pojawia sie tylko napiecie wcz. ktore mozna wykryc prostym ukladem i wylaczyc wzm. z info na przodzie - zle kable. Wzm juz zagral choc mono. Absolutnie rewelacyjnie. Czystosc i dokladnosc dzwieku jest porazajaca. Separacja instrumentow jest niesamowita. Robi to poczatkowo zaskakujace wrazenie innego brzmienia.

Jak juz pisalem duze df nie moze byc uzyskane na nieliniowym wzm. I jest to parametr typowo wzm a nie glosnikowy. To trzeba sobie jasno powiedziec. Nie chodzi tu o jakies tlumienia czy Q glosnika. Chodzi o liniowosc wzm. a bez tej liniowosci nie da sie uzyskac duzego df. Co do cewki szeregowej to nawet udalo mi sie oszukac uklad i zasymulowac jej brak. Bez tego podstepu df bylby maly raptem 600. Poczatkowo kombinowalem z cewkami. Ale te kondens. bezindukcyjne zwieraly wszystko. Nawinalem w koncu w imadle plaskownikiem miedzianym cewke o super malym r wlasnym. A i ja trzeba bylo eliminowac ukladowo aby jej reaktancja byla pomijana w kontroli napiecia na wyjsciu.

No i troche o thd+N. Udalo mi sie zejsc ponizej 0.01% dla 20khz dla 5W i 5 0m.

Dla 1k to nadal 0.0024% dla 10K nadal 0.004%. Ale ciekawsze sa THD+N dla malych sygnalow.

Dla 1khz i 1V rms thd 0.004% dla 5om a dla 100mV/5om 0.07% co jest dosc dobrym wynikiem choc uklad nie jest optymalizowany na szumy bo pewnie one dominuja a takze moze odzywac sie zbyt maly prad spoczynkowy ok -300mA.

Jestem troche zdenerwowany gdyz firma crown robi cos lepszego niz ja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jednak w info o df wkradlo sie male oszustwo gdyz podaja ze rwyj jest 10miliom co daje df tylko 800 i to dla f do 400hz. Gdyby bylo 20000 jak podali w pdf to chyba bym sie pochlastal!!!!!

no i thd dl 20k df musialo by byc duzo nizsze.

Cwano podaja thd dla malych sygnalow. Nie moga podac tak jak ja dla 100mV i 5om tylko dla 36mW? cewke jednak na wyjsciu daja no wkoncu to jest sprzet studyjny a przy nim kable glosnikowe moga dlugie.

Eksperymentalnie wydusilem z mojego ukladu DF>16000 ale kosztem wzmocnienia calego stopnia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prace zakonczone. DF ostatecznie wyszedl 10000 ale co ciekawe 8000 wyszedl dla 60khz!!!!!!

Liniowosc tego ukladu jest zabojcza. Poprawilem parametry wywalajac jeden tranzystor. Jako ze jestem elektronikiem amatorem i nie mam przygotowania teoretycznego wszystkie uklady poprawiam przy pomocy wymiany elementow ew. dodawania lub likwidacji. Jak jest lepiej to zostawiam itd. Czyli typowa soviecka metoda dobierania parametrow komory spalania rakiet balistycznych. I to sie sprawdza choc wymaga ogromnej pracy.

W ostatecznym ukladzie mam jeszcze mozliwosc zwiekszyc nfb petle kilka razy co pewnie zaowocuje dodakowa zwyzka DF. Ale do ilu? 20k a moze 30k?

Znieksztalcenia nadal dosc niskie takie jak podalem i wzrost napiecia zasilania nic nie zmienia. Tak wiec +/-60V moze byc zastosowane. Dodam chyba jeszcze po pare woltow na driver stopnia koncowego po to aby miec zapas na polaryzacje bramek. Bo to ogranicza max amplitude wyjsciowa o 10-15V pp.

No to tyle w tym temacie. Napisze jeszce ostatni post jak juz dokladnie pomierze calosc.

Dla wyjasnienia dodam - ja nie wiedzialem o tym, ze takiego wzm. w warunkach amatorskich nie da sie zrobic.

Bo gdybym to wiedzial poprostu bym nie robil. Ale laik niestety o tym nie wiem i robi. Tak przynajmniej twierdzi mgr inz. L.Piekarski.

>Poprawilem parametry wywalajac jeden tranzystor. Jako ze jestem elektronikiem amatorem i nie mam przygotowania teoretycznego wszystkie uklady poprawiam przy pomocy wymiany elementow ew. dodawania lub likwidacji.

No to wywal wszystkie, bedzie jeszcze lepiej...

Wywalilem tylko jeden. Bylo to zrodlo pradowe i mialo linearyzowac prace wtornika. Niestety poszlo sobie.

A co do szybkosci wzm. to nie bardzo wiem jak sie to zmierzyc. Moge ew. zobaczyc na oscyloskopie prostokat i zmierzyc narastanie zbocza na wyjsciu. Choc ten parametr jest tylko chwytem reklamowym bo w dzisiejszych czasach gdy sygnal i tak jets ogranizcony do 20khz filtrami to przestalo byc takie wazne. Jak zmierze pasmo przenoszenia calosci w megahercach dla obciazenia to bedzie wiecej wiadomo. Ten projekt dotyczyl tylko DF wiec inne parametry sa mniej wazne.

Przy małym wzmocnieniu [a tylko przy takim mozna bawic sie w wysoki D.F.] wzmak powinien byc szybki... i miec duza tendencje do wpadania w oscylacje. Pomiar[którego przykład podałes ]dotyczy jedynie DC a nie AC..a to róznica!Z jednej pary fetów za cholere nieuzyskasz takich wartości D.F. dla AC oczywiście.

Poza tym przebiegi dodatnie jak i ujemne beda różniły sie od siebie...bo muszą.

Sprawa jest prosta. Rwyj stopnia na fetach to ok 1-2om tak wiec wystarczy nfb w granicach -60dB aby Rwyj spadlo do 1milioma. Tu nie ma zadnej filozofii. Jesli nfb bedzie wieksze np. -75dB r wyj bedzie jeszcze mniejsze. Np. scalaki operacyjne pracujace jako wtorniki maja nfb nawet -100dB i jak ciesza ucho wrazliwych audiofilii. Tu nie ma zadnej filozofii. Przy pomocy sovieckiego uporu mozna tak dobrac elementy aby zwykly prosty uklad ozyl i chcial pracowac. Prawde muwiac to nic nie rozumioem co pisze drakul. To chyba jaki inzynier?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.