Skocz do zawartości
IGNORED

Damping Factor

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

No to moze zrobicie pomiary i przedstawicie wyniki.

Jakiegos waszego wzmacniacza.

Przegladalem wyniki pomiarow z pisma audio.pl i to co ciekawe to df wiekszosc wzm ma raczej nisk. Chyba nie ma co sie specjalnie podniecac.

Swojego czasu jeszce w Sound Project dalismy wzmaka model 2 do testów i pomiarów.

Wyszły bzdury pomiarowe ... bo wzmak był wewnetrznie na wyjściu mostkowy.Zamiast pomiaru wzgledem RL pomiary były zdjete z zacisk + [faza +] i wzgledem masy.. a nie wzgledem zacisku - [fazy -].... co w pomiarze mocy wyjściowej w tym przypadku było błędne.

D.F. tez wyszedł boski..... chyba ze 15 czy 20!!A przeciez mostek nawet przecietny samochodowy ma więcej...he,he..

Tak czasem tez bywa z pomiarami.

===============================================================================

Swojego czasu trafił do mnie wzmak YBA[integra] zabity podczas pomiarów. tuman mierzył moc wyjściowa pomiędzy zaciskie + out a zaciskie od umasienia z Phono!!!

Tak,tak... ściezki na druku wejściowym chinchów wyparował w punkcie zacisk masy phono a reszta masy sygnałowej ...

Mierzyc i obliczyc tak.

================================================================================

Uprzedzajac twoje potencjalne pytanie....

Niema jednej stałej normy pomiaru DF.

Sprubój zmierzyc swoja metoda DF w np.preampie.... lub słuchawkowcu.

Wyznaczylem juz obudowe dla stereo. Bedzie to obud. po se900 techniksa. Uszkodzone hybrydy wiec szkoda naprawiac. Moj uklad jest troche powinowaty z ukladem techniksa wiec bedzie niejako kontynuacja mysli technicznej. Napiecie zasilania jest +/-50V a moze wiecej bo zmiennego podaja 2X40 na wtornym trafa. Ten wzmak ma takie smieszne wskazniki wychylowe wskazowkowe. Chyba je podlacze. Jak skoncze wzm. to go dokladnie pomierze. Ile tych deefow wyciagnalem. Spdziewam sie duzo. Czy zglosic to do Ksiegi Guinessa?

Techniks podaje 285W poboru. T tak pewnie jest patrzac na wielkosc trafa. Ladnie wykonane klasyczne z ekranami z miedzi. Do tego wiatrak na tylnej sciance ale gniazda do wymiany i sieciowe tez.

A co tej ksiegi to zartuje jak i w wiekszosci wypadkow. Jest to normalny wzm. tylko z zadbanymi punktami pracy i dobrymi elementami na wyjsciu. Opublikuje go jak skoncze jak i inne swoje opracowania. Nie podam tylko jak zrobic dobre mfb bo nad tym siedzialem 7 lat a nad wzm tylko 1 dzien no potem kilka dni na dorbranie elemntow. Chyba rozumiecie roznice? 7 lat a tydzien?

Ciekawe ze nikt nigdy nie zro9bil sobie clona tych wzm co je opisalem na mojej stronie. Zbyt trudne?

Miałem aktywne paczki philipsa MFB... i dośc krótko je miałem....

7 lat!

Duzy DF łatwiej uzyskac z niskimi napieciami niż z duzymi... WYDAJNOSĆ prądowa trafoli!

Natomiast forma samej pętli jest taka a nie inna.... jeszce nikt rewolucji w tym zakresie nie wymyslił.

Prawa autorskie? o czym ty myslisz? te uklady sa znane od 50 lat!!!!!

oczywiscie w usa daja patenty bez badania i dlatego sa tam takie babole ze cha. Ale kazdy glupi bez problemu obali wiekszosc patetnow ze wzmacniaczy. Tylko kazdy robi swoje uklady i juz.

Philips popelnil szereg bledow w swojej konstrukcji i musial sie wycofac. A inni bali sie powielac.

Byly proby u uinnych producentow ale oni tez upadli. Warto przesledzic ich konstrukcje aby zrozumiec w czym sie mylili. Np. Techniks zrobil cos ciekawego ale slabo gralo. Wystarczy jednak dodac kilka elementow i juz popier.... jak trzeba. Warto sprzedawac stare ruskie uklady jako swoje no nie?

Rosyjski wzmak miałem kiedyś robić i zebrałem wszystkie podzespoły. Naczytałem się później o wadach układów quasikomplementarnych, a później o potrzebie komplementarności tranzystorów mocy i poddałem się. Autorzy oparli budowę wzmaka o ówcze podzespoły rosyjskiej produkcji, a więc ogólnie bieda. Cewki w samym wzmaku to ostatnio widziałem w Quadzie 405 ale były zastosowane w zupełnie innym celu.

Ja wprowadzilem pewne modyfikacje komplem. i inne. Cewka moze byc lub nie - zalezy to od tranzystorow.

Oni kompensowali wzm dla tego co mieli a nowe tranz. sa pewnie 10 razy lepsze. Ale dla poczatkujacych jest to szkola jazdy. No i te parametry. Na wsp. teranz. nic nie zrobiono lepszego. A jak to gra!!!!! miodzio.

Z calej tej zabawy najlepszym pomyslem bylo wprowadzenie dodatkowej petli nfb na nibyzrodlo pradowe - dolny driver sterujacy stopien mocy. To pozwolilo zmniejszyc kilka/kilkanasci razy thd i rout. Ten uklad to szczyt wzm tranzystorowych klasycznych.

Bylo tez kilka innych cielawych rozwiazan. Ruscy musieli sobie jakos radzic bez dobrych podzespolow. Teraz to juz nic ciekawego nie podaja. Zapili sie chyba na smierc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu wlasciwie jest wszystko co amplifiarz powinien wiedziec. Uzycie dobrych tranzystorow powoduje 10krotna poprawe pararmetrow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>senicz

To jest stary artukuł .... głownie opisujący jak zmniejszyc THD w wzmakach klasy AB[w pisemku były ze 4..6 części co miesiac].

DF tych wzmaków jest taki sobie bez zadnych rewelacji...

ABOX Bodzia [ex.Wireles World z 1978r] jest bez porównania lepszy... DF około 200.. do 400[ w porywach na tr. w obud.To-3].

===============================================================================

Innymi słowy trąci myszką.

Poszedlem dzisuaj na konsultacje do mgr inz. L.Piekarski.

Tylko pokiwal glowa. Uklad znany jest juz od lat piedziesiatych. Nic nowego. Ucza o tym na 1roku elektroniki.

No prosze, a ja myslalem, ze jestem genialny!!!!!!!

Juz nasycilem swoja zachlanosc na DF i teraz zaczynam walczyc z THD.

Do bajek trzeba wlozyc wplyw duzych nfb na dzwiek. Ostatecznie mozna stwierdzic, ze bardzo niskie thd na 20khz wymusza na wzmacniaczu bardzo dobra jakosc dzwieku. Podawane sa przyklady wzm o malych thd i kiepskim dzwieku. Dokladne baadania wykazuja jednak, ze wzm. te maja thd na 20khz duzo wieksze niz podaje fabryka. Czasami nawet bardzo duze. I z 0.0005% dla 100 czy 1000hz thd wzrastaja do 0.03% a najczesciej duzo wiecej. Nastepnie wzm. nie sa badane na tenden. do wzbudzen. Czasami wzm. o wysmienitych parametrach podwzbudza sie w specyficznych warunkach i znieksztalca dzwiek. Choc w badaniach wyniki sa wspaniale. Czesto mialem taki efekt ze swoimi konstrukcjami. Parametry super a jednak cos kiepskawo z dzwiekiem. Dokladne badania wykazaly, ze wine za to ponosi jeden ze stopni i to nie z powodu petli nfb a z powodu zlego punktu pracy i niedopoasowania obciazen glownie pojemnosciowych. Specjalna sonda o minimalnej pojemnosci wej (do oscyl.) pomaga zlokalizowac przyczyne kiepskiego dzwieku.

Kolejna koncowka w robocie.DF taki sobie. Pytam sie fachowcow o to jaki ma byc df. Ale wiekszosc to plecie takie bzdury ze zal sluchac. To pytanie ujawnia wiedze fachowcow na temat techniki.

>Jar1

Ano lubi sobie chłop pogadać.... fuck now o co mu biega?

Ostatnio nawet zachwyca się tym że go nikt nierozpoznaje pod tym nickiem...

Ma problemy z Df.. niekuma czy jak...albo mu gra albo ma wysoki DF?

Wlasnie dostalem paczke nowych tranzystorow specjalnie do duzych DF. Przynajmniej tak je opisali w katalogu. Wiec lece podlaczyc te cudenka.

Ciekawe ile mi dadza dfa? 100000 a moze tyle ile mi sie marzy? te wysnione 1000000?

Ojej.. ojejku...nie moge... chłopaaaki ..DOSTAŁ!!!Specjalne tranzystory!do wzmaków z duzym DF!!!

Senicz 1 kwietnia było.. a nastepne będzie w przyszłym roku...

>senicz

Jajcarz jestes,gratuluje dobrego humoru.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.