Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

=> mgregor

Odradzam zakup słuchawek Ultrasone 2500, bo mimo, że to "flagowiec" firmy, grają znacznie gorzej niż PROline 750. Brzmienie jest bardzo jasne, góra ostra i "kłująca" w uszy, a bas rozmiękczony i nie ma dobrej kontroli. Za to scena dźwiękowa wydaje się być minimalnie, ale to naprawdę minimalnie lepsza niż w 750-tkach. Zresztą, jeśli lubisz przejaskrawione brzmienie lub masz ciemno grający system - to będzie dobry wybór. Jednak z całą odpowiedzialnością mogę zapewnić, że w przypadku wyboru wzmaka Audio Dynamic PHB, Ultrasone 2500 zagrają znacznie gorzej niż 750-tki. Najlepiej pogadaj na temat 2500-tek z oficjalnym dystrybutorem tych słuchawek w Polsce, to podzieli się z Tobą swoimi spostrzeżeniami (które są dokładnie takie same, jak moje). 750-tki to najlepsze słuchawki firmy Ultrasone. Swoją drogą zastanawiałem się kiedyś jak to jest, że szczytowe słuchawki niektórych firm grają gorzej niż o wiele niższe modele... Taka sama sytuacja jest właśnie z słuchawkami Beyerdynamica. Najlepiej brzmią 150-tki, które przecież plasują się gdzieś w środku oferty i kosztują niewiele ponad 700 zł...

=> Stożek

Przepraszam za przekręcenie nazwy Twojej firmy.

Pozdrawiam

gelo29

Dzięki za radę. Generalnie nie bardzo odpowiadają mi słuchawki typu zamkniętego a co do flagowych modeli to faktycznie czasami tak jest, że top cenowy nie jest top-em jakościowym. Przemyślę sprawę 750-tek a może też zdecyduję się na wymianę kabla w Grado SR325, które bezskutecznie staram się sprzedać. Ciekawe jak by zagrały z AD? Miałeś może jakieś doświadczenia z Grado i AD? Zwłaszcza w wersji symetrycznej.

=>mgregor

Niestety nie miałem żadnych doświadczeń ze słuchawkami Grado i wzmakiem Audio Dynamic. Generalnie w ogóle nie miałem okazji słuchać słuchawek firmy Grado, ale czytałem bardzo pochlebne recenzje. Pogadaj na ten temat z Piotrem Ryką, bo z tego co wiem, właśnie on korzysta ze słuchawek Grado model RS-1.

gelo29

Tak wiem, że Piotr Ryka jako nieliczny miał do czynienia z AD i Grado ale w postaci niezbalansowanej. Coż chyba pokuszę się na eksperyment, niestety tylko SR325.

mgregor

Porównywałem kiedyś bezpośrednio Grado 325 i Sennheisera 600. Sennheiser moim zdaniem zdecydowanie lepszy. Bayerdynamica nie znam, Ultrasonepodobnie. Grado RS-1 a 325, to przepastna różnica i nawet nie ma co porównywać. Może zaczekaj na opinię gelo29 o tych Sony 5000, bo powinny bić konkurencję na głowę i je przerób na symetryki.

rolf001

Nigdy nie tytułowałem siebie fachowcem i wcale za takiego się nie uważam. Po prostu zgłębiam temat. Fachowcem, to jestem od filozofii, ale to nie dotyczy tego forum. Bayerdynamica chętnie pożyczę - tylko od kogo? Przyślesz mi swojego? Bo w Krakowie nigdzie nie ma - i już. Podobnie Staxa. A pożyczanie od dystrybutora to potworne ceregiele, zwłaszcza jak zwąchają, że nie masz zamiaru kupić i po doświadczeniach z innym sprzętem mam już tego dosyć. Nawet kolega Stożek warczy na mnie, że nie robię przerywnika między Audio a Dynamicem, mimo iż jego sprzęt oceniałem na własną jego prośbę.

>Piotr Ryka - ale ja nie jestem zawodowym fotografem :) gdybym mogl sie z tego utrzymac jak z tego co robie - bardzo bym chcial..... a watek pisany spokojnie, fachowo, bez wzajemnych wycieczek - czyta sie swietnie - na dodatek temat ciekawy bo bede niedlugo nabywal jakies sluchawki - budzet pewnie do 1K pln

off topic, ale słuchawkowo i do forumowych speców- co się stało ze stroną pomiarową na stronie HeadRoom (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z funkcją "build a graph"

zachowało się 'cache' na google, ale rzecz jasna w postaci nieoperatywnej :(

a była to super sprawa - można było generować i porównywać response i distortion graphs wszystkich słuchawek w ofercie - bardzo pouczające

ktoś wie jak to znaleźć i czy w ogle jeszcze jest w sieci?

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps.

Ukryta Zawartość

zawsze się ten nawias doczepi ;)

Ukryta Zawartość

Do Ryki

Jest mi niezwykle przykro ale ja Ciebie uważam za fachowca nie tylko od Ingardenów, Descartesów, Plotynów i innych pozwolisz, że nie wyminię tych których naprawdę sobie cenię ponad wszystko. Mało kto poza Tobą zwraca uwagę nie na cenę firmę czy wygląd zewnętrzny słuchawek, dlatego w swojej grzebaninie pośród przedziwnego złomu na pchlich targach zawsze mam na uwadze co byś Ty powiedział na ich temat na moim miejscu 70% wypowiedzi tak zwanych "FACHMANÓW'' z tego forum traktuję z przymrużeniem oka a 10 z tych siedemdziesięciu z nieukrywaną pogardą bo stanowią one pijany bełkot szpanującego dorobkiewicza . Jedyne słuchawki które sobie szanuję z tych naprawdę bardzo drogich to AKG-K1000 wiem że istnieją i takie których cena jest wielokrotnością ich ceny [AKG-K1000 obecnie = 999.99 USA $]

Pozdrawiam

Piotr

niespokojny

Dzięki za uznanie, ale bez muzycznego i technicznego wykształcenia nie można być w tych sprawach fachowcem - najwyżej zapalonym amatorem z jakąśtam wiedzą, głównie empiryczną. Ale to miłe, co piszesz.

Pozdrowienia

mgregor

Ryję właśnie po angielskojęzycznych forach i szukam wypowiedzi tych skurczybyków nafaszerowanych forsą i sprzątem. Bardzo chwalą nowe AKG 701 i AKG K1000 także. O Sony 5000 mają zdania podzielone. Jedni wynoszą pod niebiosa, a inni psioczą. Jeden wymienił je na AKG K1000, "bo to nie była jego filiżanka herbaty" inny na jakież najnowsze Senki, zdaje się, że 475, czy coś takiego. (Chyba idiota).

Wygląda z tego, że te Sony potrzebują porządnego napędu. A ja, jak tak dalej pójdzie, to nie tylko te Sony będę zmuszony kupić, ale jeszcze AKG K1000 i jak zobaczycie jakiegoś faceta, co poszedł z torbami (pełnymi słuchawek), to to ja będę na pewno.

Do Ryki

Nie pójdziesz z torbami nie to Tobie jest to pisane.

Pozwolisz. że coś napiszę: układ scalony INA 103 stosowany we wzmacniaczach mikrofonowych [ 3Hz-300MHz dane producenta ] doskonały wzmacniacz zbudowany na nim 20-28000Hz pytanie w jakim przedziale częstotliwości odbierają umyte uszy melomana a w jakim audiofila.Słuchawki aktywne dla pracujacych w hałasie około 300 złp, strzelnicze od kilkuset do 1200złp dla myśliwych i innych professionalnych morderców od 1200 do 3000 a z helikopterów bojowych jeszcze Made in CCCP złotych polskich 50 słownie i dosłownie pięćdziesiąt.

Mikrofon dynamiczny Shure Brothers jakości niezłej od 600 do 1200

Mikrofon dynamiczny stary Tonsil MDO IX 5-10 złp przecięty na składaniu i cóż my mamy wkładka mikrofonowa 200 Ohm z odpowietrzeniem i dwa druciki jeden to jest masa i ona jest święta nie tniemy dodatni na trójpozycyjny przełącznik styk pierwszy styk drugi na kabel idący na magnetofonu lub d ... mikrofonu canon ewentualnie DIN 345 zabezpieczony nakrętka styk trzeci wyjście z transformatora mikrofonowego sama wkładka

mikrofonowa musi być amortyzowana obudowa całości z metalowego padalca Master Voice Vivanco lub innego.

polecam: pracuje bardzo czysto i ma podwójną charakterystykę

Pozdrawiam

Piotr

Do GRAF-a

Będę ściagał sprzęt z zachodu nie fcem ale muszem wszystko na to wskazuje, że oprócz innych cudowności przyjadą dwie pary AKG- K100 do testów resztę procedury znasz. Z prawem a nawet obowiązkiem wskazania jeszcze kilku osób. Jest to kwestja paru miesięcy nie chcemy się im narzucać . Wybraliśmym dwie, pierwszą osob jest Piotr Ryka drugą Ty. Są wyjątkowo zainteresowani mikrofonem naszej wspólnej konstrukcji z bardzo płynną regulacją charakterystyki metodami nieelektonicznymi i jest to tak proste że cep przy tym to statek kosmiczny najnowszej generacji.

Pozdrawiam

Piotr

=> Piotr Ryka:

Widzę, że mieszkasz w Krakowie (lub w okolicach). Ja mieszkam w Chrzanowie (45 km od Krakowa w stronę Katowic). Często bywam w Krakowie, więc niniejszym zobowiązuję się wypożyczyć Ci słuchawki SONY MDR-SA500 do testów, jak tylko mój kolega je otrzyma. Będą dwie sztuki, tak więc nie przewiduję żadnych "konfliktów".

Pozdrawiam

P.S. Jeśli nie masz nic przeciwko temu, chciałbym wprosić się kiedyś do Ciebie na odsluch Twojego zestawu-potwora, czyli Twin Head+Grado RS-1 ;) Jestem niezmiernie ciekawy, jak to brzmi...

Re: Piotr Ryka, 13 Lis 2005, 00:44

>graaf

>A gdzie są za tyle?

tu:

Ukryta Zawartość

Magnus - 'hurtownia muzyczna' - sklep pro-audio - co zapewne wyjaśnia nieaudiofilską cenę ;)

mam tylko wątpliwości dotyczące respektowania przez ten sklep prawa zwrotu towaru w ciągu 10 dni od odbioru towaru (gwarantuje to konsumentom prawo UE) - tj. instytucji tzw. czasu do namysłu (tempus ad deliberandum)

przepisy wymagają informowania o tym prawie - a w regulaminie sprzedaży na tej stronie nic o tym nie ma

trzeba by do nich napisać lub zadzwonić i gdyby nie robili problemów - można by kupić, posłuchać i ewentualnie zwrócić w razie jakiegoś rozczarowania

cena zrobiła się nad wyraz korzystna - jeszcze do niedawna kosztowały grubo ponad 4000 zł

mnie kusi ta oferta bardzo

z drugiej strony podjąłem już decyzję o kupieniu i wypróbowaniu Shure E2 (wątek obok - 'Shure E2 referencja dla każdego?')

decyzja była dużo łatwiejsza :) - przeważyła nad wyraz dla mnie wiarygodna opinia i testy przeprowadzone przez Linkwitza, a także pomiary HeadRoom, 'pomijalna' cena (350 zł) i interesujące porównania naszego forumowicza Domana

polecam uwadze słuchawkowiczów - może to być rzeczywiście referencja za grosze - choć wszystko wskazuje, że nie dla miłośników dźwięku 'audiofilskiego' ;)

Shure to w zestawienu z AKG K1000 jakby druga opcja słuchawek-'nie-słuchawek' - AKG 'oddalają się' od głowy a Shure w nią 'wchodzą'

w obu przypadkach zapewne niektóre ograniczenia 'by-design' typowych słuchawek nie występują

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

Re: niespokojny, 13 Lis 2005, 00:47

>Do GRAF-a

>Będę ściagał sprzęt z zachodu nie fcem ale muszem wszystko na to wskazuje, że oprócz innych

>cudowności przyjadą dwie pary AKG- K100 do testów resztę procedury znasz. Z prawem a nawet

>obowiązkiem wskazania jeszcze kilku osób. Jest to kwestja paru miesięcy nie chcemy się im narzucać

>. Wybraliśmym dwie, pierwszą osob jest Piotr Ryka drugą Ty.

:) wspaniale, czuję się niezasłużenie wyróżniony

pozdrawiam serdecznie,

Paweł

gelo29

Mieszkam koło Wieliczki, zatem dtoga do mnie, to dla Ciebie błysk szprychy, bo obwodnica autostradowa do samej Wieliczki po latach niemrawego grzebania jest wreszcie gotowa. Jak te Sony będziesz już miał i jak już będą trochę wygrzane, to zapraszam. Może masz jakiś spektakularny CD, to też weź ze sobą i oczywiście płyty, które dobrze znasz. Kontakt na mail. Może Stożek by z Tobą przyjechał i swoim sprzętem, bo miałby po drodze.

Pozdrowienia

Do GRAF-a

Zasłużenie , i to jest nie tylko moje zdanie. Sirota zmarznięta na kość przyniosła Trialux 8OO obskupała fąfle na

gąbkach średnica 105mm kabel 2.8m jack 6.3 zalewany imp. 2 x 30 Ohm pałąk o wyjątkowo dobrym docisku dźwięk doskonały nie oszczane przez szczury cena 5 złp Koncerty Fortepianowe A.W. Mozarta brzmia doskonale

wyczuwa się przestrzeń drugi zakup to chińszczyzna G505 Dual Heat Solderig Iron 20W po naciśnęciu wyłącznika

dochodzi 80 W razem 100 idealne do demontażu do montażu dobre szaleństwo finansowe 20 złp, było jeszcze kilka mikrofonów ale je olał i powrócił na łono rodziny.

Pozdrawiam

Piotr

graaf

Te AKG 1000 i 701 są na pewno do przetestowania, aby wiedzieć, co jest czym czego.

Spośród słuchawek dousznych Headphone Rev. poleca Ultimate Ears Super.Fi5 Pro. Kosztują 200 USD i biją Shure na głowę. W dzisiejszych czasach firm wysyłkowych i kolegów za granicą powinny być do dostania. Porównaj sobie oceny, tu masz adres:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niespokojny

I jeszcze jedno; będę w tej sytuacji zmuszony wymienić triody w Twin-Head na 2A3 Emission Labs, bo one dają aż 9W mocy. Tylko ta cena -1490 zł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.