Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Doceniam w teorii i niezobowiazujacym zaufaniu (poniewaz jestem optymista) zdolnosc i geniusz Senicza. Od dluszego czasu jednak tworca nie oszczedza, wiecej, jest szczegolnie niedyskretny w niekonczacej sie lawinie superlatyw opisujacych wspanialosc swojego urzadzania, ktorego nikt nie mial jeszcze okazji zobaczyc, posluchac i przede wszystkim - obiektywnie ocenic. Jezeli, o co wcale nietrudno, urzadzenie wyda sie nawet przecietne, lub znajdzie sie po sasiedzku z wieloma innymi na ni?szej polce osiagow i jakosci wykonania, no coz, wtedy krok samobojczy zostal juz dokonany.

No to się dziś dowiedziałem z tego coraz bardziej zacnego wątku, że wzmacniacze słuchawkowe to w zasadzie można podzielić na: wysokiej klasy i DIY. Tylko kiedy to nie jest DIY? Kiedy Staszek narysuje, a Bronek polutuje, potem Staszek sprzeda, a Bronek z części dostanie wypłatę? Bo zdaje się tak mniejsze firmy funkcjonują, a te większe nie produkują "hajendu", a co najwyżej sprzęt profesjonalny, który nie wygląda jak rozświetlone blaskiem żarnika szkatułki na biżuterię po prababci. Co to w ogóle jest za debata?! Przecież większość DIYowców to nie są autorzy i wykonawcy w jednej osobie, tylko kopiowacze cudzych konstrukcji, senicz do nich nie należy, więc po co się ma tam przenosić? senicz twierdzi, że zrobił wzmacniacz wysokiej klasy, więc niech tu wklei zdjęcia tegoż wynalazku, wypisze specyfikację, poda cenę i ewentualny czas realizacji, i wszystko będzie w porządku. No i niech będzie możliwość posłuchania Sławka, wtedy ktoś napisze w tym (jeśli uzna za stosowne) lub nowo założonym wątku swoje wrażenia. Czekam z niecierpliwością.

Nie mam zamiaru tu ustawiac Senicza bo cenie inicjatywy hand-made, DIY i inne czlonkow forum. Niemniej jednak najlepiej bedzie jak faktycznie juz ktos wyslucha tego wzmacniacza to bedzie mozna ten watek pociagnac dalej a tak to tylko gadanie autora (niekoniecznie klamliwe ale daj Senicz przesluchac komus to sie buzie pozamykaja towarzystwu i wszystko wyjdzie na jaw).

No ale jednak sam piszesz ze do 400 Ohm sie nie nadaja (tj moze nie ze nie nadaja ale sa ciche ale to jednak spore oghraniczenie i w moim przekonaniu jednak wada) - ja mam np 300Ohmowe HD580, duzo osob 250 lub 600Ohm bayerdynamic wiec jak sam widzisz pod tym wzgledem jakies korekty musza byc wprowadzone.

kopaczmopa, 20 Lip 2007, 00:21

>No ale jednak sam piszesz ze do 400 Ohm sie nie nadaja (tj moze nie ze nie nadaja ale sa ciche ale

>to jednak spore oghraniczenie i w moim przekonaniu jednak wada) - ja mam np 300Ohmowe HD580, duzo

>osob 250 lub 600Ohm bayerdynamic wiec jak sam widzisz pod tym wzgledem jakies korekty musza byc

>wprowadz

co prawda to prawda, czy nie bedzie on mial zbyt duzego ograniczenia?

Czy Benchmark to dobry wzm do sluchawek? podobno dac w nim super ale jak ze wzm na sluchawki? czy ktos ma cos takiego?

Nieszczesliwie do budowy tego wzm uzylem obudowy z zamontawanymi juz na niej innymi elementami np. ukladami i podstawkami do pomiaru lamp.

Elementy obudowy pozwalajace ukonczyc dzielo utknely gdzies u mechanikow na urlopach. I teraz czekam na obudowy i trafa.

Bardzo chetnie porownam mojego "slawka" z jakims benchmarkiem albo podbonej klasy urzadzeniem.

A tak przy okazji jaki jest zapis fonetyczny Sławek w angielskim?

>intuos

>nie bede pisal wiecej w tym watku (...)

Dobre:)) Widać klasę samą w sobie. Rzazem z seniczem tworzycie super duecik:)

Trzymać tak dalej chłopaki, nie na darmo was złowiłem! Oszołomstwu mówimy tak!

Łowca debili, 20 Lip 2007, 09:43

>>intuos

>>nie bede pisal wiecej w tym watku (...)

>

>Dobre:)) Widać klasę samą w sobie. Rzazem z seniczem tworzycie super duecik:)

>Trzymać tak dalej chłopaki, nie na darmo was złowiłem! Oszołomstwu mówimy tak!

troche mi zal ciebie

ale sam sie okresliles na forum, kto mieczem walczy ten od miecza ginie i niestety taki bedzie obraz Ciebie na forum

sam siebie zlowiles de......

pozdrawiam

>intuos

Widzisz, a mi Ciebie nie żal.

Natomiast przed oczami mam tragikomedię sytuacyjną jak czytasz swoje idiotyzmy po paru latach. Póki co nie mieści się to w Twojej wyobraźni, nie potrafisz objąć tego co piszesz jako całość.

> kto mieczem walczy ten od miecza ginie

Jakoś póki co nie giniesz, więc teoria Cię zwodzi:)))

Kończę, szkoda dnia jeśli do Ciebie i tak nic nie dociera - przykre. Odgryzaj się i odszczekuj do woli. Sprawiłbyś jednak wszystkim dużą frajdę, gdybyś pomyślał.

Seniczowi to nie grozi, on płynie na fali i łowi po swojemu - KaPeWu? Jesteś bardzo naiwny.

jezeli przeczytasz opis pseudolowco moze cos zrozumiesz

jestem architektem i to jest moje zycie, jestem w tym dobry i staram sie robic to najlepiej jak potrafie, wiec nie pisz mi jakis forumowych madrosci analizujac moje wypowiedzi, i czego to ja nie rozumiem, dla mnie senicz to tylko kolega z forum, a ze robi cos dobrze to tylko klaskac mu

lowco debili nie jestes dla mnie partnerem do rozmowy jezeli ci sie wydaje ze masz jakies tam pojecie o czyms to powiem ci ze nie masz go wcale.

troche bezsensem jest odpisywanie na twoje zaczepki, bo sam twoj nick jest pretensjonalny. poprostu ustawie bana na twoje wypowiedzi

ale zanim to zrobie powiem ci jedno, moze i na forum obnaza sie moja wielka niewiedza w zakresie audio, to co mam do powiedzenia to troszke doswiadczenia w tym i tamtym, nie chce polemizowac w tym zakresie bo nie studiowalem tych zagadnien, poczulbym sie urazony gdybys mowil o architekturze itp bo to moja dziedzina, ale forum to forum a praca to praca.

wiec moze daruj sobie poszukiwania staruszku i wyjadaczu forumowy jak twierdzisz, anonimowosc daje ci pewne subiektywne bezpieczenstwo, w rozmowie na zywo nie jeden staruszek polegl i udalo mi sie to udowodnic, a ze nie chce ludziom pokazywac ich slabosci daruj sobie, bedziesz glosem zapomnienia, blotem ktore faktem jednolitej masy jest poprostu nieoryginalne,nic, jestes jak niechciany wiatr ktory i tak umilknie, osobowosc bez imienia i nazwiska, czlowiek ktory boi sie sam siebie dlatego wytyka swoje slabosci innym pod plaszczykiem chwytnego i jak marnego w swoim braku wypowiedzi nikowi, wparowales na forum jak grzmot i tak szybko jak on znikniesz i zamilkniesz, moze nie sam w sobie ale w naszych glowach, bedziesz jak rzucajaca sie we wszystkie strony iskierka ktora spala reszte paliwa, poprostu marnosc

no a teraz ustawiam bana na glupote.......zegnam

trzeba wiezyc gleboko ze mozna cos dobrego zrobic i to robic. A jak sie nie wie ze czegos super nie mozna zrobic to tym lepeij wtedy sie to robi bez ogladania na ksiegi, autorytety. Oczywiscie potrzeba jest duza doza krytycyzymu do siebie. Dobry lub raczej genialny projekt powsateje w impulsie intelektualnym/tfurczy.

Tu nie trzeba rozumiec tu trzeba wierzyc i kupowac. Bnchmark jest zrobiny na jakims scalaczku i buforku na wyjsciu a jakie podniecenie wywoluje? to tylko wiara powoduje ze ten buforek tak pieknie gra. A swoja droga ja sam czesto siebie nie rozumiem.

Jazz :-), 20 Lip 2007, 11:48

>Aha, OK. A czy mozna zobaczyc, moze nawet posluchac, czy najpierw trzeba kupic i dopiero potem...?

Przypomnę Ci twoje słowa jak pytałem gdzie można i na jakich warunkach odsłuchać Grace design napisałeś mi że jak wpłacę wadium to mogę sobie posłuchać (dopiero Piotr Ryka mnie poratował).Proponuję wpłacisz seniczowi 6kzł wadium i posłuchasz sobie w obecności senicza, jakby nie było jesteś przedstawicielem konkurencji i bebeszki mogą w celach poznawczych być wyoglądane na wszystkie strony.A co z ochroną patentową prototypu-senicz takowej nie ma ,bo to kosztuje jak wiesz.

Tak w ogóle to zapraszamy do wątku "Wzmacniacz słuchawkowy highend madehand" nikt nie chce tu Piotrowi Ryce robić na złość tam jest dużo miejsca

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell,

Problem wypozyczania do odsluchow jest notoryczny w Polsce. Musisz pamietac, ze niemozliwoscia jest wypozyczenie kazdej zainteresowanej osobie urzadzenia ze wsgledow logistycznych i przede wszystkim ekonomicznych. Niestety Polska nie jest rynkiem zaawansowanym i maniera pobawienia sie jednostakmi pozniej nie kwalifikujacymi sie jako nowe zamienilaby dystrybucje w wypozyczalnie. Nie sadze zeby jakikolwiek dystrybutor wydal cokolwiek bez otrzymania gwarancji finansowej w formie depozytu rownowartosci danego urzadzenia. W normalnym srodowisku rynek posluguje sie wiarygodnymi recenzjami, testami i opiniami oraz swoja potwierdzona zgodnoscia techniczna. Poza tym nie sa to urzadzenia az tak drogie, a sa renomowane, sprawdzone, zawierajace gwarancje, wiec zakup w tym wypadku nie jest zadnym ryzykiem. Poza tym w przypadku wzmacniacza sluchawkowego, wystarcvzy wizyta ze swoja sluchawka i ewentualnie zrodlem, takze wystawienie wlasnej opinii jest znacznie latwiejsze, niz w przypadku innych urzadzen.

Co do produktu Senicza, pozwole sobie dodac, ze zakladajac, ze bedzie to produkcja jednostkowa byc moze i dopiero po opiniach osob trzecich moze uzyskac jakis tam stauts rankingowy jakikolwiek on by nie byl. Pomijajac samowydane opinie o wzmacniaczu co jest niedobrym poczatkiem, produkt nawet najlepszej sonicznie jakosci nie bedzie nawet dobrym na rynku, bez koniecznego zaplecza gwarancji, estetyki-jakosci wykonania, serwisu, powtarzalnosci specyfikacji, etc. W tym wypadku moze to byc nieistotne, jezeli okreslimy te produkcje jako domowy eksperyment, czym to przedsiewziecie ewidentnie jest.

Jazz :-), 20 Lip 2007, 18:39

Od czegoś trzeba zacząć najlepszym motywem do powstania dobrego produktu jest to jak z czegoś jesteśmy niezadowoleni i chcemy to naprawić (ulepszyć) I jeśli ktoś ma o czymś pojęcie i umie coś zrobić to dajmy mu szansę niech zrobi nawet jeden poprawiony i lepiej grający TZeel .W mojej branży też tak jest; na rynku jest sporo urządzeń ale najlepiej by wyszedł produkt na kombinacji paru z nich,co zmusiło mnie do przeróbek i uzyskania dobrych rezultatem stosunkowo niskimi nakładam i nie było to kopiowanie ! Łatwiej coś przerobić niż wymyśleć od nowa.Postęp to raczej ewolucja-ulepszanie niż rewolucja stworzenie wszystkiego od zera.Mój ulubieniec Kudelski też zaczynał skromnie a teraz jest to koncern, od czegoś trzeba zacząć

Wystarczy podlaczyc sluchawki do wzm mocy a juz bedzie wiadomo co to za klasa tego wzm. Na glosnikach to slychac roznie ale na sluchawkach natychmiast sie wylapuje najmniejsze skazy w dzwieku. Mozna tez zrobic obciazenie sztuczne dla wzm i dzielnik dla sluchawek i sluchac jak gra wzm na obciazeniu. Ciekawe ze takich testow nie robia? Wyszlo by szydlo z worka!

=>Jazz :-), 21 Lip 2007, 01:09

>Zggadzam sie, ale nie przypominam sobie Stefana piejacego o globalnej dominacji jakosci i geniuszu

>swoich produktow.

Na szczęście mamy różnych ludzi ale jak widać czasem jest to przekleństwem chińskim "obyś w ciekawych czasach żył"

leben po perypetiach zwiazanych z kurierem ups-u dzis dotarl.odnosnie dzwieku cayin kontra leben niestety przegrywa choc dzielnie sie broni... pierwsze spostrzeżenia sa takie (w porownaniu z cayinem z lampami nos):barwa mniej-wiecej ta sama,zwiekszyl sie dystans do muzykow jak rowniez poglos,to co uderza najbardziej to dynamika (potrafi zaskoczyc jak piorun).bas jest zdecydownie wiekszy i lepiej kontrolowany (bez uzycia podbicia o 3 lub 5 dB ktore jest przydatne tylko w cichszych odsluchach).dzwiek plynie bardziej gładko z lepszym wypelnieniem w dole pasma.to krotkie spostrzezenia gdyz nie mialem mozliwosci dluzszych odsluchow.jutro postaram sie wrzucić fotki,wyglad jest naprawde urzekający :).(teraz pozostaje jeszcze kwestia wymiany lamp na jakies z wyzszej polki ale to już po pełnych odsłuchach) ...

ptx

Zatem w końcu coś nowego naprawdę wysokiej klasy zawitało do tego wątku. Raz jeszcze gratuluję i czekam na obszerne porównanie z Cayinem,

Adamgdańsk

Czekam też na opis Naima. Jaki będzie miał zasilacz, bo to podobno dla niego kluczowa sprawa? W opinii znawców flatcap to rozsądne minimum.

Słuchawki bezdyskusyjnie pod każdym względem lepsze od HD 600 i DT-880, to Grado GS-1000. Jest też to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale nic nie umiem powiedzieć od siebie, inni chwalą. Niemniej GS-1000 wydają się pewniejszym interesem.

Ukryta Zawartość

Ładniutka bestyjka. Drewniane GS-1000 pięknie by się z nim komponowały w całość. Prosimy jeszcze o zdjęcie porównawcze z Cayinem i czekamy na pełny opis.

dzis troche nim pogralem (jakies pare godzin)dzwiek uległ w kilku aspektach duzej poprawie (wynika z tego ze wzmacniacz stal jakis czas nieuzywany i na nowo sie wygrzewa-tak mi sie wydaje).poprawie ulegla stereofonia jest wiekszy poglos i lepsza separacje instrumentow.gra dynamicznie,gdy trzeba to potrafi szybko udeżyć.gra troche slodkawo,szczegolowo ale nie ostro.przyjemnosc sluchania jest bardzo duza i wciagajaca.potwierdzam takze to co pisze o nim W.Pacula z Highfidelity.tworzy swietna synergie z akg 701.niczego nie brakuje (gory a szczegolnie basu jest duzo wiecej niz w cayinie do tego w lepszej jakosci,srednica w stosunku do cayina pokazana z wiekszym dystansem ale bardziej gładko).

Ukryta Zawartość

post-8479-100008153 1185119154_thumb.jpg

post-8479-100008154 1185119154_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pokrutce napisze roznice pomiedzy cayinem a lebenem.odnosnie dzwieku nie bede wylewny gdyz calosciowo w moim odczuciu pokrywa sie to z tym co juz napisal W.Pacuła z higfidelity.tym co leben uderza najbardziej to dynamika,gra gdy trzeba dzwikiem szybkim,szczegolowym ale nie ostrym.gory jest wiecej niz w cayinie jest ona podana w wiekszej rozdzielczosci ,akg k701 jakby dostaly wiekszego blasku.dolne pasmo lepiej wypelnione z duza iloscia basu (bass boost ustawiony na 0dB).srednica lekko slodkawa pokazana bardziej z dystansunu, gladka i przyjemna.to co najbardziej odczuwam to takze wieksza przestrzen(wiecej powietrza),szersza scena i dluzsze poglosy.dzwiek nie jest zlepiony.najlepsze to ze jest wrecz obrzydliwie przyjemny w sluchaniu.to chyba tyle co moge napisac po przesiadce z cayina- (ktorego w swojej cenie uwazam za produkt bardzo dobry).

to zdjecie to oczywiscie nie ja :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ptx, 25 Lip 2007, 21:22

Mógłbyś wrzucić te dane co podaje producent Lebena

Pozdrawiam

Rafaell

>Mógłbyś wrzucić te dane co podaje producent Lebena

:

Variable Output Impedance: 4/6/8 Ohms

Output Power 12w x 2

Frequency Response 15hz - 100Khz (-2db)

Distortion 0.7% (10w)

Input Sensitivity 600mv

Output Impedance 4/6/8 Ohms (Selectable)

Speaker Terminals Optional WBT-type speaker terminals

Power Consumption 65w

Weight 10 kg.

senicz, 30 Lip 2007, 13:20

Włodek za chwilę cię tu zniszczą za takie teksty próbuj dalej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.