Skocz do zawartości
IGNORED

Thiel CS 2.4 do pokoju 50m2 - ???

blokers

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem tu pierwszy raz więc pozdrawiam szanownych forumowiczów.Jestem ciekawy co sądzicie o powierzchni w której miałyby grać ww.kolumny ?Pokój naprawdę ma 70m2 - jest jednak umieszczony na poddaszu z dużymi skosami więc jego kubatura mniej więcej odpowiada 50m2.Miałoby to grać z MA6500 McIntosha (to ten bez autoformerów na wyjściu(kontrowersyjne połączenie?).Pokój jest zaadaptowany akustycznie.Obecnie gram na Visatonach VOX251 z wstawionym tweeterem od Ushera i częściami w zwrotnicy z górnej półki.Gra to świetnie ale chyba czas na zmianę.Thieli 2.4 słuchałem u chłopaków na Kopernika i wywarły na mnie spore wrażenie.Mam tylko nadzieję że słynna przestrzeń Thieli pojawi się u mnie w pokoju , bo w salonie szczerze powiem - było

cienko. Moje Visatony idą w tym aspekcie 3 klasy wyżej szczególnie jeśli chodzi o głębię.

Od dystrybutora dzieli mnie 200km więc trudno mi ze względu na czas (praca) wypożyczyć kolumny do domu.

A może jakaś alternatywa do 18kzł.

Będę wdzięczny za sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/20380-thiel-cs-24-do-pokoju-50m2/

Tak to jest sprawdzone.Piec ma 200W na 4omach.Oddaje tą samą moc co droższy model MA6900.Jest zbudowany z tych samych tranzystorów.(po 12 na kanał.)Poza tym obecnie wyśmienicie obsługuje Visatony z 25cm wooferem.(impedancja tych kolumn spada poniżej 3omów)Zresztą w instrukcji wzmacniacza podana jest możliwość podłączenia kolumn 2 omowych.

jesli sprawdzone w praktyce (czyli podlaczone i posluchane) to swietnie. jelsi nie, to radze sprawdzic.

sluchalem kiedys mc252 (koncowka, nieco mocniejsza niz integra) z Thiel 1.6 i to bylo kiepskie, oj kiepskie...

swoaj droga - na pewno americano nieldugo sie odezwie tutaj :) to wielki fan Thiela

moim zdaniem powinieneś zrobić tak - pojechać na kopernika i posłuchać na MA6500. jeżeli będzie ci się podobało, to powinieneś umówić się z dystrybutorem tak: przywozi ci w jakiś umówiony dzień kolumny do domu. jeżeli będzie ci się podobało, to kolumny zostają a ty nie płacisz za dowóz. jeżeli nie - zwracasz im tytyłem kosztów przejazdu i fatygi powiedzmy 500zł. i tak będzie to taniej niż gdyby kolumny miały się okazać niewypałem w twoim pokoju.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Myśląc o kolumnach brałem pod uwagę nowe Ushery 6391 , ale boję się że głośnik wysokotonowy będzie znajdował się za blisko ścian bocznych tzn.skosów (poddasze).Jest umocowany na szczycie kolumn a te są raczej wysokie -140cm.No i jak to się ma do McIntosha ?

Wracając do Thieli.Red.Stryjecki wymienił swoje Avanti na 2 razy tańsze CS 2,4 i podpiął je do MA6900.

Twierdzi że ciężko będzie o wzmacniacz za uczciwe pieniądze który poradzi sobie z Thielami.

=> blokers

No i Ci ku... wmówili że masz do dupy wzmak ;-))) Nie daj sobą manipulować - to tylko forum jest ;-)) Opamiętajcie się ludziska ! Nowy wzmak chcesz sprzedawać ? Bez przesadyzmu....najpierw podłącz do Thieli chociaż......

Blokers dobrze trafiłeś. Ja temat Thieli zgłębiam od wielu lat.

1.

2.4 są ZA MAŁE do takiego pomieszczenia. Zagrają Ci cienko. A na pewno nie zagrają tak jak potrafią. Ja gram na 2.3 w pokoju ok 20m i jest super. Mój kolega gra na 2.3 w pokoju chyba trochę mniejszym na Macu 6900. W ten metraż możesz pakować 7.2 bez problemu

2.

Mac 6500 zdecydowanie jest lepszy do Thiela niż 6900. Thiel nie lubi autoformerów. Generalnie Mac nie jest dobrym kompanem dla Thieli wg mnie. Jeśli już to właśnie 6500 zgra się z nimi jako-tako.

3.

Jeśli już będziesz miał Thiele odpowiedznie do Twojego metrażu to zainwestuj w kable MIT Magnum albo Oracle. Cudowna synergia.

PS

Dobry wybór z Thielami. Nie znajdziesz lepszych kolumn. Ja jestem super happy z mego zestawu, co jak przejrzysz forum nie tak często się zdaża.

Zgadzam sie, ze 2.4 sa za male, a domyslam sie, ze CS6 i CS7.2 odpadaja z wiadomych powodow.

Wspanialy dzwiek w tym pomieszczeniu uzyskasz z takiej opcji (szokujacej dla niektorych, napewno):

Thiele MCS1 + dwa aktywne subwoofery Sony SA-WX900 jako podstawy. I wzmacniacz MCS1 pociagnie (CS 2.4 gra najlepiej z krell 400cx, tak je uzywa np. dealer m.in. thiela w Denver, ale w sporo mniejszym pomieszczeniu).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5140-100004426 1170273120_thumb.jpg

post-5140-100004427 1170273119_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym sie metrażem nie przejmował. Moje ESY Ostinato grały w 30m kw. dodatkowo otwartych na hall 10m kw i nie było problemu ... a tam tylko jedna 16-ka siedzi na basie. Jak nie będziesz chciał robić na 2.4 dyskoteki to IMO będzie OK.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Thiele grają dobrze jak mają wydajny prądowo wzmacniacz. Z takim wzmacniaczem możesz słuchać cicho i wszystko jest na miejscu. Słabe wzmacniacze thiela nie napędzą. Jeśli podłączysz nie za mocny wzmacniacz to większe odkręcenie potencjometru spowoduje, że dźwięk nabierze więcej ciała ale pojawić się mogą artefakty w postaci wyostrzeń i ogólnie nieprzyjemnego dźwięku.

Jeszcze raz moja rada 2.4 są za małe do 50m2

Obecnie na basie pracuje jednostka 25cm i jest wyśmienicie.

Jakiś czas temu posiadałem model 3a3 Akustyyka z 21cm s.s.Gdyby nie brak wyższego basu pewnie by grały u mnie do dziś.Thiele mają głosnik 20cm ale nie można też zapominać o membranie biernej która też coś chyba daje ?

Może jednak zaproponujecie jakąś alternatywę do Thiela ?

Wg mojej najlepszej wiedzy, nie ma rozsądnej alternatywy dla Thiela. Przymioty, które ten głośnik posiada są moim zdaniem unikalne. Masz świetną stereofonię, referencyjny bas i niesamowitą dynamikę. Przy tym potrafią zagrać każdy materiał, jak trzeba subtelnie, romantycznie, jak trzeba ostro i z wigorem.

Musisz zadac sobie pytanie czego oczekujesz od reprodukcji w domu. Jeśli potrzebujesz ciepłych klimatów, muzy do poduszki, plumpi-plumpi itp to Thiele się nie sprawdza. Jeśli chcesz usłyszeć emocje zawarte w muzyce, wysiłek włożony przez wykonawców w spektakl, jeśli chcesz wiedzieć dokładnie co na płycie zapisano i usłyszeć to, jeśli masz sprzęt towarzyszący wysokiej próby - potrzebujesz Thiela.

Jeśli z tego co słyszałeś, Thiel wpadł Ci w ucho to nie usłyszysz niczego takiego z innej kolumny.

MOżesz spróbować wstawić 2.4 do Twoich 50m2 a ewentualnie później dokupić SmartSub od Thiela.

pozdr

americano, 15 Sie 2005, 21:40

>moze Spendor 9/1 ewentualnie SP100...

>Z thieli w tej cenie to starsze uzywki jak CS5i, CS7 ale tez rzadkie w Polsce. CS7 ma moj kolega w

>Warszawie...

Ale pewnie by nie sprzedał.Poza tym piecyk musiałby być nie od parady :)

>blokers

jak masz taki metraz to wspolczuje, 70m2 i 25cm driver? Ty sobie posluchaj duzych jbl to beda glosniki

dla ciebie, duza papierowa membrana.

Nie wierz tym co tobie powiedza ze z malego oferka bedziesz w takim pomieszczeniu mial do czynienia z duzym

dzwiekiem, bo to bedzie smieszne i takie mikre chyba...

ps

pomysl o subwooferach na powaznie, ale w tym przypadku bedziesz musial dzialac z pelna swiadomoscia.

Thiel i Spendor to dwa różne bieguny. Po za tym w przypadku SP takie brzmienie osiągalne jest za mniejsze pieniądze. Jako alternatywę do Thiel-i warto rozważać nowe konstrukcje np. po nokautujących konkurencje Isophon-ach Cassino trzeba oczekiwać wysypu podobnych bardziej przystępnych cenowo.

=>cles

mógłbyś coś napisać o przestrzeni 2,4 bądź twoich 2,3 ?

Jak już wspomniałem w sklepie było jakoś średnio.U mnie jest dużo lepiej.A na przestrzeń zwracam dużą uwagę.

Czy jakieś specjanle ustawienie pomoże wydobyć z 2,4 szeroką i głęboką scenę ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.