Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo - Arcam, Rotel?

Faeton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Czytelnikiem forum jestem już od dłuższego czasu. W tej chwili mam wreszcie mozliwość zakupu

pierwszego zestawu stereo. I pojawia sie kilka pytań.

1.Czy ma ktos doświadczenia z angielskim e-bay? Znaleźć tam można niedrogi używane klocki. Chodzi mi po głowie Arcam Alpha 8 lub 9 9może 10?). Pytanie czy warto się w to pchać?

2. Jak aktualna seria diva ma się do starej serii alpha? Czy diva to nowsza wersja alphy?

3. Czy te klocki dobrze zagrają rocka? jazz? klasykę?

4. Jeśli tak to jakie kolumny kupić? (czytałem że z arcamem dobrze gra Dali ale starsze egzemplarze, i ciężko je dostać)

Brakuje mi osłuchania i w porzypadku zakupu na e-bay raczej nie bedzie mozliwości, a nie chciałbym popełnic błędu. Kiedys brałem pod uwagę Yamahe i Harmana, ale lektura forum wybiła mi to z głowy.

Słucham głównie mocniejszej muzyki (Tiamat, Therion, itp. ale też ACDC, Dire Straits, U2 itp), choć lubie ostatnio zapuścic jazz.

Pokój odsłuchowy to 4x5,5m.

A może jednak jakiś Rotel?

https://www.audiostereo.pl/topic/20401-zestaw-stereo-arcam-rotel/

Faeton, 15 Sie 2005, 22:05

>Brakuje mi osłuchania a nie chciałbym

>popełnic błędu.

No więc zacznij pracować nad odsŁuchaniem, jeżeli tylko możesz.

W przeciwnym wypadku najprawdopodobniej zapŁacisz frycowe dokonując nieudanego zakupu.

Jeżeli >Czytelnikiem forum jestem już od dłuższego czasu.

to chyba zauważyŁeś ile jest różnych opinii na niemal każdy co ogólniejszy temat wśród audiofilskiej braci.

Nie zaniedbuj rodzimej produkcji.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

W tej chwili po słuchaniu muzyki na kompie to Technics jest też ok (też wiem z lektury,że do niczego). Pytam bardziej doświadczonych o poradę. Na temat Arcamów nie ma zbyt dużo informacji.

Czy nowe DiV'y sa jakoś porównywalne a Alphami? Bo jeśli chodzi o odsłuch to z nowych jedynie Diva wchodzi w grę.

Racja - najważniejsze są odsłuchy,nie śpiesz się,poświęć tydzień dwa chociaż i pojeździj po sklepach audio ze swoimi płytkami,rozsiądź się tam wygodnie(o ile się da;) i słuchaj swoich płytek tak jakbyś to robił w domu.Nie zawsze sprzęt,który spodoba się na samym początku będzie Cię zadowalał przez godziny słuchania.

Ja rok temu zacząłem przez kolege zabawę z audio.Miałem wierze Panasonica,zestaw2.1 creativa na audigy 2 w kompie i byłem z.a.d.o.w.o.l.o.n.y.;) Kolega przyniósł mi stary ampli Pioneer'a(sprzedał mi za 600) i żebym sobie posłuchał pożyczył dwie Yamahy NS300 i dvd za jakieś 300 zł,do tego kable AQ.

Tak sobie zacząłem słuchać swoich starych płytek Metallica ...i już od niego kupiłem tego ampli z kolumnami ;/

Potem dokupiłem dvd nada.Aż w końcu zdecydowałem się wejść w stereo(a nie w kd jak myślałęm na początku)

Poszedłem do sklepu i jako pierwszy wzmak,za radą sprzedawcy kupiłem 320bee..pare miesiecy późńiej dokupiłem c542 ..i tak sobie słucham..ale teraz wiem,że gdybym poszukał dłużej a nie chciał szybko zamknąć temat to kupiłbym co innego. Teraz zastanawiam się czy poszukać kupca na mój sprzęt stereo (320bee,c542,c422,ns300,AQT6v.2) i kupić coś z podobnej półki co mi się lepiej słucha czy poczekać z NAD'em aż znajdę kaske(z rok,dwa;) na maszynkę do rocka za 10 tys. marki Vincent;)

Co do używanego sprzętu to jeśli nie masz nikogo kto się zna i będzie mógł go sprawdzić przed zakupem to odradzam...małą wadę możesz zauważyć po dłuższym czasie używania i będziesz miał zmartwienie.Poszukaj może w sklepie audio gdzie bawią się w komis i dobrze Ci doradzą.

A jeśli sam nie wiesz co jak dla Ciebie brzmi i dopiero gust Ci się zaczyna wypracowywać kup neutralny zestaw jak np.NAD (taki jak mój)...możliwe,że stanie się dla Ciebie nijaki i tempy w brzminiu a wtedy bedziesz wiedział,że potrzebujesz czegoś żywszego i ostrzejszego (rotel??) jak bedzie za ostry i męczący to może jakiś marantz? Ale to już bedziesz sam wiedział jak posłuchasz...;) pozdro i miłych zakupów.

Featon--- hehe..kiedyś miałem te same wrażenie...miałem tego panasonica a moja była technicsa na półce w swoim małym pokoiku...i przychodziłem do niej zeby sobie słuchać swoich płytek rockowych;) kurde jak sie tego fajnie słuchało;)

Może dziś bede słuchał Arcama - to napisze jak wrażenia...ale przy tej półce cenowej pomyślałbym o creeku..ale nie wiem czy jest ok do ciężkiej muzyki...

>Może dziś bede słuchał Arcama - to napisze jak wrażenia..

Ok.

Ja też już coś tam słuchałem. Ale było to KD. (Denon, Yamaha). Ja chce miec jednak stereo bo głównie słucham muzyki. Z tych odsłuchów wiem że lubię szeroką i głęboką scenę (nie za bardzo znam się na tych okresleniach). Nie lubię jak muzyka jest "stłamszona". NIe chciałbym również, aby było szeleszcząco. Bas niski. Z racji pokoju kolumny raczej z bass reflexem z przodu.

-> Faeton

Arcamy z serii Alpha to bardzo dobre wzmacniacze w swoich cenach. Użytkowałem kilka lat Arcama Alpha 7, który zasilał monitory Spendor S1. Jest to wzmacniacz detaliczny, dość jasny ale bez przesady (może raczej przejrzysty, bo zdecydowanie nazwałbym go neutralnym), dynamiczny, o naturalnym brzmieniu. Ma też dobry (jak na moduły w integrach) przedwzmacniacz gramofonowy. Model 8 z tej samej serii (słuchałem go dawno) miał ten sam charakter brzmienia.

Ja słuchałem głównie Klasyki (przede wszystkim muzyka dawna) i Jazzu (raczej małe składy). Z takim repertuarem sprawdzał się znakomicie. Jeśli chodzi o rock'a czy ostrzejszy jazz, to powinieneś być zadowolony: w bezpośrednim porównaniu moim zdaniem zdecydowanie lepiej oddawał dynamikę mocnego uderzenia od Cambridge Audio A3i, NAD 320 i Musical Fidelity E1.

PS.

Z czasem zastąpiłem Arcama lampowym Amplifonem WT 30II, ale nie pozbyłem się Alphy 7. Szkoda mi jej sprzedawać, mimo iż nie jest do niczego podłączona.

A co jest warty ten wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uprzejmie proszę o jakąś odpowiedź na moje pytania (nie wierzę że nikt nie słuchał takiej konfiguracji). Nie chciałbym niepotrzebnie fatygować sklepu jeśli ten zestaw i tak nie zagra....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.