Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zmienić kolor wyświetlacza w CD ?

krzych

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie spokojnie ;-)

Mam nadzieję że rzucę odrobinę światła na kwestię świecenia. Zacznę od teorii - to jaki jest kolor światła jest uzależnione od jego temperatury barwy; światło białe ma około 5500 st. Kelwina, im niższa jest temperatura tym bardziej światło staje się czerwone, jeśli temperatura się zwiększa otrzymijemy barwę niebieską. Zresztą ten link wyjaśni to dokładniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Korektę temperatury najczęściej stosuje się w telewizji (filmie) i fotografii głównie tradycyjnej, bo w cyfrówkach załatwia się to programowo. W dużym uogulnieniu - jeśli mamy światło żółte a chcemy żeby było białe to wstawiamy filtr niebieski, jeśli z niebieskiego chcemy uzyskać żółty to wstawiamy czerwony, pozostaje tylko dobrać odpowiedni odcień.

W wyżej wymienionym przypadku: z byrsztynowego --> czerwony wystarczy wstawić ciemnoczerwony filtr.

Skąd go wziąć? Najprościej znaleźć sklep zaopatrujący agencje reklamowe w folie do wyklejania reklam i zapytać o samoprzylepne folie transparentne. Trzeba pamiętać, że niektórych rzeczy nie da się zrobić ze względu na utratę światła, im ciemniejsza folia tym mniej światła przez nią przechodzi.

Gdzieś w domu mam próbnik folii stosowanych w TV z podanymi wartościami korekcji temperatury i współczynnikiem utraty światła, można przy jego pomocy dobrać idealny kolor do tego czego się oczekuje, ale te folie sprzedawane są w dużych arkuszach :-(

Ukryta Zawartość

tak, forum powinno pomagać, ale trochę własnego samozaparcia, włączenie wyszukiwarki i nie trzeba 2 lata czekać aż ktoś odpowie ;).

Ukryta Zawartość

tutaj masz przykladową szybkę/filtr - wymiar będziesz musiał zmierzyć już sam i odpowiedni rozmiar szybki dopasować coś z oferty np conrada.

.

post-4633-100007591 1172256191_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> tomant

Ja dwa lata nie czekałem na Twoje rewelacje...

Po prostu i zwyczajnie, przy okazji kolejnego "grzebania" w odtwarzaczu, przypomniało mi się, że kiedyś miałem pomysł, by zmienić kolor wyświetlacza z bursztynowego na czerwony. Dziękuję za namiary na Conrada, pomierzę, pójdę, popytam, poszukam... ;-)

k.

-> Tanto

Spodziewam się, że nawet biały wyświetlacz nie będzie miał równego rozkładu widmowego i efekty stosowania filtrów mogą być nieco nieprzewidywalne. Jakkolwiek pomysł z założeniem kolorowej szybki na wyświetlacz jest moim zdaniem słuszny, to ze swojej strony radziłbym aby wybierając konkretny filtr koniecznie przyłożyć go do tego konkretnego wyświetlacza aby ocenić efekt. Oglądanie filtra w sklepie a potem oglądanie cyferek na wyświetlaczu może dać inny efekt od spodziewanego!

Pozdrawiam

>krzych

ja wiem że nie czekałeś tak długo. to miał być taki delikatny żarcik ;).

a szybkę to chyba rzeczywiście warto najpierw sprawdzić na konkretnym VFD. z drugiej strony tow conradzie tylko niecałe 3 pln więc chyba można zaryzykować.

-> tomant

A właśnie - żartownisiu - że nie będę ryzykował! Kolejne dwa lata poczekam, zanim wybiorę sobie kolorową szybkę w Conradzie ;-) A co mi szkodzi, a gdzie mi się spieszy...? ;-)

Zadam jeszcze jedno pytanie, tym razem nie padło ono przez ostatnie dwa lata w tym wątku, zatem - nie udzielono jeszcze na nie odpowiedzi ;-)

Otóż - jak osiągnięto efekt dwukolorowego czerwono-bursztynowego wyświetlacza w CD-playerach Yamahy (jak na zdjęciu ;-), czy też np niebiesko-czerwonego (m.in. u Denona)? Czy też za pomocą szybki z kolorowym filtrem, czy może w jakiś inny sposób? Macie jakieś pomysły? ;-D

k.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wyświetlacze LFD mogą mieć kolor turkusowy (taki jak w starszych marantzach), czerwony, żółty, zielony lub (bardzo rzadko) kobaltowo niebieski. Mozliwe są też wyświetlacze wielokolorowe. Powszechnie spotykany bladoniebieski kolor uzyskuje się przez filtrację turkusowego bladoróżową szybką. Pomarańszowe, takie jak ma yamaha uzyskuje się też przez przysłonięcie turkusowego kolorową szybką. Wystepujące na niektórych wyswietlaczach elementy w innych kolorach swiecą tak "same z siebie", nie są dodatkowo filtrowane małymi kolorowymi szybkami.

-> McGyver

Dzięki, nareszcie ktoś napisał w ludzkim języku o coś o kolorach wyświetlaczy... ;-)

Czyli w mojej CDX-993, gdzie cały wyświetlacz świeci na bursztynowo, to efekt przefiltrowania turkusowego światła wyświetlacza LFD przez kolorowy filtr-szybkę... Pytanie tylko, jak on jest zainstalowany? Gdzieś przy samym wyświetlaczu, czy też jest to po prostu ta "szybka" przymocowana do przedniego panelu CD?

k.

-> Krzych

ja bym powiedział że dopiero załapałeś to o czym pisano 2 lata temu ;-)

"Dudivan - 17 Sie 2005, 21:01

Sa dwa wyjscia: zastosowac filtr optyczny lub wyswietlacz o odpowiedniej barwie. Oba jaknajbardziej do zrobienia przy czym pierwsze oczywiscie tansze."

"17 Sie 2005, 21:41

....Trzeba dobrac taka barwe filtra (jakiejs folii samoprzylepnej) aby z pomaranczowego wyszedl czerwony :) ..."

-> Tanto

Zauważ, że teraz chodziło mi o wyświetlacze dwukolorowe... Nadal jednak nie wiem, czy mam wymienić "szybkę" z przedniego panelu CDka, czy też zainstalować jakiś filtr na między wyświetlacz a "szybkę", nie zmieniając jej. Poza tym, chyba sam nie bardzo jestem już przekonany do tej zmiany koloru... ;-)

Nie ma żadnych dodatkowych szybek. Jest wyświetlacz i ta szybka ( arczej plastik) przymocowany do panelu. Między nie mógłbyś sobie włożyc między nie coś czerwonego, tylko po co? Mam czarnego Grundiga z pomarańczowym wyświetlaczem i bardzo mi pasuje, nie wiem tylko po co dali diodę power czerwoną. Ten kolor Yamahy jest świetny i nie wiem po co by go wymieniac na oczoje*ny czerwony;)

Chciałem zmienić kolor, bo "bursztyn" Yamahy wydał mi się banalny i bardzo podobają mi się czarne CD-playery z czerwonymi wyświetlaczami, np. Exposure'a, czy... Levinsona ;-)

Mam też czarną Yamahę T-2, w której skala podświetlana jest na żółto-zielono, a wyświetlacz częstotliwości jest... czerwony. I wygląda to świetnie ;-) Ale już sam nie wiem co zrobię, na razie i tak nic - moja CDX-993 jest w trakcie tweakingu u człowieka, który mieszka na drugim końcu miasta ;-)

k.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.