Skocz do zawartości
IGNORED

Sonic Link Simplicity do Head Boxa

jurgas

Rekomendowane odpowiedzi

zaproponowano mi do wzmacniacza słuchawkowego Head Box Pro-Jecta kabel Sonic Link Simplicity. Czy ktoś coś może powiedzieć na ten temat a moze zaproponować inny kabel w rozsądnej cenie za 200PLn?

pozdrawiam wszystkich forumowiczów

https://www.audiostereo.pl/topic/2067-sonic-link-simplicity-do-head-boxa/

A nie może być199?

Tylko bez pośpiechu. Posłuchaj ze dwa tygodnie na posiadanym interkonekcie, może być nawet no name, przywyknij, a potem wypożycz kilka drutów do porównania. Audioquest, Tara Labs, DNM Reson i inni mają coś w tej cenie.

Zbig moze być kabel i za 10 zl oby grał. Niestety nie mam mozliwości wypożyczenia (do najblizszego sklepu ponad 50km). Jesli możesz podaj

jakieś konkretne modele, np. co audioquesta (w moim duzym systemie głosniki chodzą na ich kablach i jestem zadowolony). Będę musiał wybrać coś konkretnego, dlatego pytam o radę. Dzięki.

Do kornika. Mam CD Thule Spirit i chcę kupić HD570 i Head Boxa. Później dokupie Beyerdynamica DT880, bo do Head Boxa chyba można podłączyć dwie słuchawki. W ten sposób będe mógł zadowolić moją "drugą połowę"(będzie czasami podłaczać się do mojego słuchania ):-)

Mój "normalny zestaw to komplet Thule Spirit i kolumny ESA Ostinato2. Okablowanie Audioquesta, Thule na XLR-ach. Słuchawki to konieczność przez żonę nie lubiącą głosnej muzyki.

pozdrawiam

Wiesz, mój zestaw jest wybitny pod pewnymi względami - przejrzystość, dynamika, szybkość, neutralność (chociaż do rozjaśnionego brzmienia sennheiserow trzeba się przyzwyczaić). Mnie to odpowiada, bo tak własnie lubię słuchać muzyki na słuchawkach - dźwięk ma trafić przez mózg do serca:-) Myślę jednak, że połączenie Head Boxa do Bayerów DT880 da dźwięk bardziej zrównoważony i pełny. Ja cierpię na lekki niedostatek basu podczas słuchania niektórych płyt. Niskich tonów robi się więcej w miarę kręcenia potencjometrem w prawo, ale ja nie lubię słuchać głośno tak, jak Twoja żona:-) Nie muszę Cię chyba do niczego przekonywać, ale jako posiadacz systemu bardzo zblizonego do tego, jaki chcesz sobie zbudować, powiem Ci, że gdybym miał kupować 2 pary słuchawek, jako pierwsze włożyłbym do koszyka Bayerdynamiki. Leżą na głowie trochę inaczej, niż sennheisery, ale dźwięk, wykonanie i cała reszta to ta sama półka co HD600. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to wal:-)

Korniku drogi, Beyerdynamic będzie dla mnie, Sennheiser dla żonusi :-)

A propos Thule ja mam zestaw z pilotem, jesli chodzi o granie to dobrałem chyba idealnie za tą kasę co włożyłem, dźwięk spoko. Wracając do tematu jakie kable byś w ciemno zaproponował.

pzdr

>jurgas

Fajny zestawik. Sterowanie i wyświetlacze w Thule są chyba dokładnie takie same jak w moich Primare, tylko mają inny kolor. Tak czy inaczej można je wyłączyć, co robi wrażenie na gościach zdziwionych, że sprzęt wyłączony a gra :-). Jeden niewielki pilocik wspólny dla całości, mógłby jeszcze mieć klawisze numeryczne, ale ich brak niespecjalnie przeszkadza. Rewelacyjne jest natomiast to cyfrowe ustawianie głośności, prawda?

Dołączam się do pytania o kable do Head-boxa. Sam jestem w impasie, bo nie mogę się doczekać, aż dopłyną ze Stanów zamówione głośnikowe, dopiero wtedy zamierzam zająć się interkonektami.

>Zbig

Znajomi głupieją, jak wieczorem usadzę ich przed systemem wygaszę wszystkie światła łącznie z systemem i włączam im np. Rebecę Pidgeon z Cheskych. Taki przeskok ze słuchania wieży i płytek z rynku to dla nich szok :-) A tak swoją drogą myslałem też przy zakupie o Primare tylko po odsłuchu wydały się mniej muzykalne, ale to kwestia bardziej gustu niż jakości, bo są równie dobre.

Jeżeli już musi być Chesky, to wolę Livinstone'a Taylora, czy jak mu tam.

Nie porównywałem bezpośrednio Primare i Thule. Wybrałem pierwsze, bo akurat była promocja. U mnie za muzykalność odpowiadają Concerto :-)

->Zbig

Jesli chcesz numeryczny dostep do utworow na CD to byc moze mam dla Ciebie rozwiazanie. W Primare D20 uzyty jest transport Phillips CDM12.4 Jesli masz pilota, w ktorym mozesz zaprogramowac funkcje "CD" to wpisz mu kod Philipsa dla CD. Mialem Micromege, ktora uzywala tego samego transportu i prosty pilot od telewizora po zaprogramowaniu doskonale dzialal.

Oczywiscie jest zawsze mozliwosc, ze Primare uzwa jakichs dziwnych kodow.

Jest to rozwiazanie, ktore czesto sie sprawdza. Ten sam pilot od tv dziala teraz z moim SACD.

Pozdrawiam,

Parsec

Jurgas -> Z interkonektów proponuję takiego samego Van Den Hulla, jakiego ja używam, bo Sennheiserom może tylko pomóc, a Bayerom na pewno nie zaszkodzi. Sonic Linków nie słuchałem, więc się nie wypowiem. Pozdrawiam.

Warto wypróbaować Nordosta Black Knighta,porównywałem go z AQ Copperhead,Eaglem 100,Black Rhodium Rhytm(dobra średnica),Monsterem 800,porównanie wypadło na jego korzyśc,jest szczegołowy z dobrym ,dobrze kontrolowanym basem tzn tak jak lubię.Z drugiej ręki kosztuje ok 200zł

Pilot standardowo dołączany do Primare nie uaktywnia wszystkich funkcji napędów Sony. Jeśli to kogoś bawi, to dzięki uniwersalnemu pilotowi może uruchomić np. odtwarzanie losowe, odtwarzanie początków nagrań. Z Primare jak z Thule bez pilota to jak bez ręki. Ale przyznacie, że pokrętło głośności obraca się przyjemnie.

Zrobić sprzęt wyposażony w tysiące przycisków i funkcji nie jest tak trudno. Ale zrobić coś co jest minimalistyczne a jednocześnie ma wszystko co potrzeba i jeszcze trochę, to już jest sztuka. Uważam że Primare i Thule ta sztuka się udała.

Pomocy! Wreszcie kupiłem HEAD Boxa, słuchawki HD570 i parę kabli Van den Hula cbay5 i nie potrafię tego podłączyć do mojego zestawu (Thule Spirit wzmacniacz i odtwarzacz połączone XLR-ami), dostaję już wariacji. Napiszcie mi jak to zrobić krok po kroku jak tumanowi, bo zona już z satysfakcją smieje się, że wypieprzyłem pieniądze, a ja zastanawiam się czy przypadkiem nie kupiłem kota w worku (w Melomanie Lublin w sprzedaży wysyłkowej). Czy do połączenia wzm. słuch ze wzm. potrzeba 4 kabli RCA, czy ja już bredzę, bo z instrukcji obsługi HEAD BOXA wynika, że tak a ja kupiłem tylko dwa. Pomoooocyyyy!!!!

Rozumiem ze jestes zdenerwowany ale na drugi raz dobieraj uwazniej slowa.

Po pierwsze wyluzuj troszke. Dorosly gosc a piana na ustach i czerwone lica.

Na poczatek zebys troszke sie rozluznil podlacz zwyklym RCA cd z tym wzmacniaczem sluchawkowym, a do niego podlacz sluchawki.

Jak juz sie uspokoisz sluchajac muzyki podlacz sluchawkowca do petli magnetofonowej we wzmacniaczu i przekrec selektor zrodel na ta pozycje.

Trzymaj sie:)

spokojnie nie panikuj, na poczatek włóż żonie ręke pod majtki (to się uspokoi :)

"Potem" podłącz te dwa interkonekty (przewody)od wejścia (in) na wzmacniaczu słuchawkowym drugie końce do wyjścia (tape, output)pętli magnetofonowej na wzmacniaczu, do wzmacniacza podepnij słuchawki, no i oczywiście jakieś zasilanie

możesz "potem" też dać posłuchać kobiecie... :-)))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.