Skocz do zawartości
IGNORED

PCB dla Pass Aleph 5

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

12 Mar 2006, 19:43

(..)

Tranzystory wejściowe muszą być dokładnie parowane, w innym przypadku pojawi się napięcie stałe na wyjściu wzmacniacza mogące uszkodzić głośniki.

foksik, mam tranzytory z Wolumenu, przypadkowe...teraz juz wogóle przypadkowe, te co działały.... w dobrym kanale mam 40mV natomiast w tym co mi siadł i dałem przeróżnej maści mosfety mam 4mV !!!!.. na wyjściu

oczywiście mówię o mosfetach mocy, tranzytory w pierwszym stopniu mam nieparowane...

co ty na to? ..

Płytka ma 20,5x5,4mm.

Mam polutowany prototyp. Dzisiaj go uruchomię. Jak nie będzie niespodzianek to w poniedziałek zamawiam pełna ilość i prawdopodobnie w ciągu tygodnia płytki bedą wyprodukowane.

Można się jeszcze dopisać do zamówienia, jeśli ktoś chce.

Napięcie stałe na wyjściu zależy tylko od pary różnicowej na wejściu. Nawet jeśli nie parowałeś to i tak mogły Ci się trafić dwa identyczne egzemplaże. Jak parowałem FETy do AP1.7 to trafiła mi się jedna szyna cała idealnie sparowanych tranzystorów, ale równie dobrze mogą się trafić takie że ciężko będzie coś dobrego wybrać.

Tranzystory powinny być z tej samej serii produkcyjnej, to znaczy wycięte z tego samego kryształu półprzewodnika, wtedy egzemplaże o tym samym Ugs mają również zgodne inne parametry. Wzmacniacz ma niższe zniekształcenia.

Pass projektując swoje wzmacniacze w dużym stopniu opiera się na charakterystykach tranzystorów które wykorzystuje, zamiast skomplikowanymi rozwiązaniami układowymi lub sprzężeniem zwrotnym walczyć z cechami elementów półprzewodnikowych. Dobrze to widać na przykładzie ZV9.

Tylko jedno małe "ale" do płytki - czy przypadkiem otwory i punkty lutownicze pod rezytorami wyrownującymi nie są zbyt małe, może jeśli jest możliwość to trochę je powiększyć- zwłaszcza pola lutownicze.

Pola lutownicze są małe ale w zupełności wystarczające. Lutuje się to całkiem dobrze.

Częściowo zmontowane. Kondensatory ceramiczne tylko na próbę, bedę je napewno wymieniał na coś lepszego (FKP, Silver Mica...?). Przymierzałem Silver Mica, wchodzą ale trzeba trochę wygiąć nóżki. Panasonic FC jak widać leżą jak ulał.

no to trafiły mi się tranzystory chyba..

Foksik, dopisz mnie na jeden komplecik..

tak nawiasem mówąc przydało by się dać więcej miejsca na kondensatory... tak trochę.. ae rozumiem ze to już awykonalne prawie

A co gdyby uzyc takich radiatorow. PO jednym na tranzystor obudowa byla by wtedy mogla miec male wymiary no i cena jest ciekawa bo wyszlo by to ok 100zł. PO zdjeciu wentylatora mysle ze kolo 1*C/W taki jeden ma ALE dostaje w sumie6 czy 12 razy mniejsza moc do odprowadzenia. W efekcie mysle ze 50*C mozna bylo by na tym uzyskac tylko pytanie czy te waskie przerwy miedzy zebrami nie beda utrudnialy cyrkulacji powietrza. NO i oczywiscie umieszczenie tranzystorow wtedy na kabelkach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zapomnialem dodac ;D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No własnie nie do końca przy 12 takich radiatorach mielibysmy ze 12 000cm^2 powierzchni o ile dobrze licze powierzchni. A taki 60cm kawalek a6023 ma z 11 000cm^2 Poza tym przy rozmieszczeniu tranzystoow kazdy na jednym radiatorze odprowadzanie ciepla powinno byc calkiem niezle ze wzgledu na male odleglosci do krancow radiatora.

Foksik ile osob musi byc zeby tranzystory wyszly po 150zł bo to jest dobra cena ale juz 170 i wiecej nieciekawie wyglada. Ja wplace pieniadze w tygodniu na bank. Napisz jeszcze czy moze masz jeszcze te rezystory ktore widac na fotce.

Panowie jeżeli ktoś się deklaruję na coś to powinien iść za krokiem.. chodzi mi o osoby chętne na parowane tranzystory - Albo się czegoś chce i wpłaca pieniążki albo nie;/// a tak mamy niejasną sytuację, jeżeli Chcecie parować sami nik nikogo przecież nie zmusza, a to że foksik wyszedł z taką propozycją powinno się docenić, a zapewne koszty parowania na własną rękę będą dwukrotnie wyższe;(

Foksik - Jakie będą koszty przy obecnej liczbie osób?

czy koszty wyzsze jak sie samemu paruje ??? to chyba zalezy od szczescia jaka partie sie trafi. IRFP240 mozna kupic za 5.5 zl.mysle ze jak sie kupi z 30 szt. to cztery w miare dobre trojki do A5 sie znajda. ma to sens oczywiscie jesli ktos nie zamierza zakonczyc swojej przygody z alephami na A5 :))))----bo pare sztuk zostanie.

Rezystorki mam.

Za tranzystory wpłaciły na razie cztery osoby i jeśli tak zostanie to się nie podejmuję. Po prostu odeślę pieniądze. Zadeklarowanych jest dziesięciu i jeśli wpłacą kasę to cena się utrzyma.

>>>>bartsx, 26 Mar 2006, 22:03

Nie no jasne koszta mogą być i dużo niższe jakby Ci się trafiłą dobra seria;) ale nie zawsze może być tak słodko, jeżeli do końca tego tygodnia nie zbierze się wymagana ilość przez foksika to ja odpadam - będę parował sam bo jeszcze Aleph X mnie czeka, a czas ucieka (choć przyznaję że mnie to przeraża - może się znajdzie jeszcze jakiś desperat z Warszawy?). Mam jeszcze pytanko odnośnie 9610 - parujemy je trójkami (w Aleph 1.7 ; 5 ; X)? Może Wiecie gdzie w Warszawie kupić te tranzystorki (chodzi o pewne źródło), bo w moim ulubionym (u piekarza:) chwilowo nie mają...

Witam. Ja się deklarowałem na tranzystory i jeszcze nie wpłaciłem. Poprosze o chwilkę cierpliwości. Miałem 2 tyg zwolnienie i czekam na kase z ZUSu. ZUS płaci po L4 co nie?

Obiecuje wpłacić na tranzystorki kaskę!!!

www.myspace.com/loszmi

no ja się chyba skusze na MILLSy jeśli chodzi o rezystory mocy.... co do rezystorów pozostałych to różnie jest, w torze można by Caddodki i Rikkeny ;))) reszta Beyslagi albo Holcro.. ;))) jak iśc na całość to na całość..

aha.. Radiatory.. jest takie coś jak:

Ukryta Zawartość

ostatni na dole 30cm, 151cm 5cm około... koszt 53 dolary australijskie...!!! a taki to na jeden kanał (popatrzcie na parametry) czyli 2 kanały ok 250zł !!!!

jeśli będzie potrzeba mogę sie zająć grupowym zamówieniem ale nie obiecuję, ja napewno (na 90%) bym brał komplet dla siebie

to jest takie coś jak na zdjęciu tylko bez szyn !!! to właśnie te radiatory... z szynami mogą być cena chyba o 2 dolary większa więc wiadomo... niestety z jedną szyną są niższe - 75mm, co o tym sądzicie???

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.