Skocz do zawartości
IGNORED

Pass Aleph P 1.7 (klon)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

problem mam taki:

Chcę połączyćaudio z TV przez P1.7 ( RCA) ale miedzy wejściem P1.7 a wyjściem audio z TV mam ok 6-8V stałego napięcia, ten sam problem występuje w przypadku próby podłączenia wyjścia karty dźwiękowej komputera, natomiast w przypadku CD jest dobrze i gra pięknie z Symkiem.

Wejście RCA w P1.7 połączyłem zgodnie z sugestiami z wątku. Co może być przyczyną w/w sytuacji?

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu :)

z góry dziękuję

mae

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich.

To mój pierwszy wpis na tym forum, więc na początek pozdrawiam wszystkich "zakręconych" na punkcie muzyki i sprzętu do jej odtwarzania.

Ale do rzeczy...

Prześledziłem cały ten wątek i muszę napisać, że narobiliście mi ogromnego apetytu na przedmiotowy przedwzmacniacz, a że nabyłem właśnie końcówki mocy, to takowy bardzo by mi się przydał.

Co prawda nigdy jeszcze niczego, co mogłoby służyć do odtwarzania muzyki, nie stworzyłem, ale życie niesie różne niespodzianki ;-)

W związku z powyższym mam dwa (na razie) pytania:

1. Czy na forum jest ktoś z okolic Łodzi, kto mógłby udostępnić zbudowane przez siebie ustrojstwo do posłuchania?

2. Czy któryś z forumowiczów dysponuje może częściami do budowy klona, najlepiej w formie zmontowanych(przynajmniej częściowo) płytek, które chciałby sprzedać?

• 3 tygodnie później...

wow,dawno tu nikt nie zaglądał:)

A ja właśnie finalizuje swojego P1.7 od części elektronicznej...i jak zwykle mam pytanie z braku doświadczenia:)

Mój pre ma mieć zasilanie dual mono z trafa 2x60v jeszce go nie mam ale mam 2x24 co po połączeniu w szereg daje ok 50v..po testach wychodzi mi że jeden zasilacz daje na wyjściu 60.4v, drugi 61.3v i pytanie jak to zniwelować? mam na wyjściu IRF540, trzeba by je sparować?

Chce miec równo w każdym kanale..

pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9751-100006092 1174322602_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diodki odpowiadają z dużej mierze za napięcie tranzystor mniej, dlatego że jest ich tak dużo dostałeś takie rozbieżności.

Zmierz to napięcie pod obciążeniem i daj sprzętowi się wygrzać to nie żart.

Mam uruchomione 2 kanały i robie narazie pomiary. Zasilam z trafa 51V. Punkty pomiarowe wyglądaja następująco:

Kanał L/P

zasilacz pod obciążeniem 60,1V / 59,2V

R17 0,591v/0,610

R18 0,586v/0,583

R35 0,582v/0,587

R36 0,590v/0,595

T2 28,0v/28,2

T9 28,4v/28,7

Zakładam że przy trafie 60v duzo sie nie zmieni.Ale będzie,jak Lachowski sie wyrobi:)i swoją droga,bardzo uczciwy gość!

Moje pytanie do ekspertów:) podpinać ?:) bo jednak według schematu Veterana powinienem mieć 28.9V na wyjściu i 0.65V na rezystorach...Pozatym czy warto dochodzić do lepszej zbiezności?

I jeszcze mała niejasność , jak i gdzie mierzyc przy rególacji PRka 2k? bo przy kręceniu na powyższych punktach nic się nie zmienia:?

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ustawiłem ten potek na równo 1k ale nie wiem dalej co on ustawia i jak to zmierzyć..

albo ja coś nie kumam?;) bo może do zmierzenia wzmocnienia muszę podpiąć urządzenie do oscyloskopu, póścić sygnał i wtedy rególować potkiem?

I żeczywiście jest gorąco, zastanawiałem się nad radiatorkiem ,szczególnie te skrajne irf9610 są gorące, i dodatkowym efektem będzie wyrównanie warunków termicznych pracy dla wszystkich tranzystorów-pytanie czy to będzie dobrze?bo możę dać tylko na te skrajne IRFy ?nie widziałem jeszcze na necie ze wspólnym radiatorem...

>Matthew, a możesz zmieżyć jaką masz temperaturę na tych IRF9610? bo zakładam że u Ciebie też są cieplejsze?

Na zdjęciach oryginałów P 1.7 widać że wszystkie tranzystorki mają radiatorki nie wiem tylko czy te radiatory są podłączone w jakiś sposób do masy kiedyś o tym pisałem. U mnie radiator zbierał śmieci z powietrza i dlatego go umasiłem. Tranzystory są za gorące aby mogły pracować bez radiatorów, proponuję przytrzymać jakieś kilkadziesiąt sekund ręką tego najcieplejszego i zastanowić się potem jaką ma temperaturę i czy to dobrze.

->millso

Generatorek w rękę jeżeli Twój miernik mierzy True RMS to dajesz na wejście + np sinus 1000Hz (jeżeli nie to wygeneruj np z kompa 50Hz) wejście - do masy, ustawiasz odpowiednio switche np tak aby wzmocnienie wynosioło 1,3 dB, w necie poszukaj sobie o skali logarytmicznej lub decybelach. Mierzymy ile mV mamy na wejściu i na wyjściu powinniśmy otrzymać 1,3 dB * wejście regulujemy potencjometrem tak aby wynik się zgadzał dla innych pozycji switcha np 9,7dB, 15dB jeżeli kalibrację przeprowadzaliśmy dla 1,3dB wynik będzie trochę inny z racji rozrzutów parametrów rezystorów w dzielniku na wejściu.

Milsso

Powodzenia w odpalaniu P 1.7 :-) naprawdę warto, swego czasu wieszałem psy na tym preampie, ale kiedy złożyłem Alepha 30 i podłączyłem po XLR z P 1.7 zrozumiałem, że ten przedwzmacniacz jest stworzony do końcówek Passa.

Z GC strasznie mulił, a Alephem mulenia nie stwierdzono ;-), za to jest spokój, głębia, bas, barwa i szczegółowość, czyli to co tygryski lubią najbardziej :-)

Pozdr.

witam

Chiałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów czy poprawi coś wymiana kondów w torze- tych różowych na te zielone :)

nichicon MUSE PB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mae

Wlutuj BGN 10 uf na wejście i 47uf na wyjście, różnicę usłyszysz od razu. Te kondy to kluczowa sprawa. Ostatnio zrobiłem test i wylutowałem z wyjścia BGN a wlutowałem Panasonic FC, rezultat był taki, że lutownica nie zdążyła wystygnąć :-)

>Shark

Dzięki za rady! postaram sie jak najszybciej to pomierzyć.Akurat mam w domu miernik z decybeami w zakresie 200mV/20V .Rozumiem że ma to wyglądac nastepująco- ustawiam switche na min. puszczam na wejście sygnał z kompa z płyty testowej 50Hz, sprawdzam poziom miernikiem i potkiem ustawiam różnice +1.3dB na wyjściu...jak coś to proszę popraw:)

>rogus

Dzięki za słowa otuchy!:D

Dziś nie wytrzymałem i umieściłem P1.7 na desce:) ,podłączyłem z 1zasilacza i na RCA ,to do Gainclone przez drabinke na elpodach. Od pierwszych wybrzmień gitary i uderzeń basu ,stwierdziłem fakt, że moje kolumny grają;) jak i wiekszą przejrzystość w odtwarzaniu gitary basowej przez Gainclone(A5 jest w trakcie modernizacji i kosmetyki) Ogólnie, muzyka ma inną barwę,dynamiczną, przejrzystą, kolorową...naprawde poczułem że sprzęt ma potencjał i gra z klasą, choć jak się na to patrzy, to się chce płakać;)

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.