Skocz do zawartości
IGNORED

Pass Aleph P 1.7 (klon)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mama pytanie do osób które już uruchomiły przedwzmacniacz.

Jak mocno grzeją się tranzystory?

Jak duży radiator jest potrzebny do zasilacza (tranzystora)?

Przeglądałem kilka projektów w sieci, ale rozbierznoiści w stosowaniu radiatorów są dość duże.

Mialem pare klopotow ale uklad w koncu uruchomilem (winnym zamieszania byl badziewny cdplayer).

U mnie jest tak:

IRF9610 - grzeją się BARDZO, ale chodzą bez radiatorów.

IRF610 - grzeją sie normalnie, nie mierzylem.

W zasilaczu nie mam radiatora - nie grzeje sie.

Mam tez w zwiazku z tym pytanie: u mnie na IRF9610 jest spadek napiecia rzedu kilkudziesięciu V. Czy tak powinno byc ?

Ja myslalem ze wzmocnienie ustala petla sprzezenia zwrotnego R5 i R14, a Pot. to jest cos zwiazanego z symetrycznoscia ukladu (jak mowilem uzywam P1.7 jako ukladu stereo, a zamiast Pot, mam dwa rezystory okolo 0,75K do masy.

magazynier, 22 Maj 2006, 12:57

>wzmocnienie ustala.

dzięki ,ustawiłem symetryczne wzmocnienie,fajnie i bez problemów.

mam jeszcze pytanie o prąd.Ja mam dla 60V DC z zasilacza pobór ok 68-70mA

wydaje mi się że to nieco za dużo.nie mogę zlokalizować,ale gdzies czytałe że nie powinno przekraczać 60mA

Ja też mam 2 pytanka:

1. Temat już był poruszany ale ja tych obrazków nie czaje:P -chodzi o te swiche na PCB do czego one służą to się chyba domyślam, ale rozwiejcie moje wątpliwości że chodzi o wzmocnienie?

2. Na fotoprińcie przy potku na jednej z nóg jest "*" czy ma zatem znaczenie jak zamątuję potek? Jeżeli tak to jak mam sprawdzić którą stroną mam go zamątować:P

Pgwave, 23 Maj 2006, 17:39

>Ja też mam 2 pytanka:

>1. Temat już był poruszany ale ja tych obrazków nie czaje:P -chodzi o te swiche na PCB do czego one

>służą to się chyba domyślam, ale rozwiejcie moje wątpliwości że chodzi o wzmocnienie?

>2. Na fotoprińcie przy potku na jednej z nóg jest "*" czy ma zatem znaczenie jak zamątuję potek?

>Jeżeli tak to jak mam sprawdzić którą stroną mam go zamątować:P

w serwisówce jest wsio...

novy2, 22 Maj 2006, 17:46

jaką masz wartość rezystancji na wzmocnieniu, z moich doświadczeń i nie tylko moich przy drabince 100R w torze i 50R-8k do masy to im mniejsze wzmocnienei tym lepiej to gra. Może masz większe wzmocnienie i więcej ciągnie...

przy drabince 150 Ohm pięknie mi zaczęło grać z rezystancją 1,5k natomiast wczoraj zmieniłem drabinkę na 100 Ohm i już kich a przy tym wzmocnieniu... znów trzeba zjechać niżej...

Matthew, 30 Maj 2006, 10:13

A mogę poprosić o te serwisówkę:P na maila w "o mnie"...z góry bardzo dziękuję:P. Jako że pierwszy rozruch masz już zasobą jest coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę?

Dzięki Matt - teraz sporo się rozjaśniło:)))

A o co chodzi z tymi kondami? Mam BG na we/wy są to bipolary więc na co muszę uważać, co do sterowania będę miał WM Stamp więc przynajmniej tu trochę łatwiej;P

Pozwolę sobie tutaj jeszcze wrzucić (oprócz kostek do wzięcia):

Pre Aleph 1.7 PCB

Oddam odpłatnie komplet pcb do pre 1.7 produkcji Veterana. Płytki oczywiście nowe, nie lutowane.

Nie będę miał czasu budować w/w pre dlatego mogę odstąpić. Cena taka za jaką Veteran sprzedawał, ok. 30zł chyba, nie pamiętam.

Panowie, walczyłem z drabinką, tzn zrobiłęm drabinkę na Vishayach 0,1% 50R-4k w torze 100 ohm jak w oryginale... włączam i kicha.. scena zjechana, rozmyte dźwięki, wypompowało O2 ;))) 2 dni nie mogłm dojść co to, kombinowałem z rónymi wzmocnieniami, przełączniczki ot niemalże wszystko... co się okazało? .. rezystory do masy... te Vishaye okazały sie bardzo niedobre.. wlutowałem spowrotem Vithromy 0,1% i wróciło wszystko do normy... także rezystory do masy to poważna sprawa...nie sądziłem ze aż tak.

odnośnie rezystorów do 'masy' coś w tym jest,

oto jedna z sugestii Reference Audio Mods dot. modyfikacji wyjścia w CD rotelka 1072:

"Run a 10kohm resistor from each signal on the output of the cap to ground. Just use a BASIC resistor for this purpose. This should bring a load more resolution and transparency"

Więc chyba używać faktycznie jakiś 'zwykłych' (oczywiście chodzi o tą konkretną lokalizcję - na wyjściu)?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.