Skocz do zawartości
IGNORED

Pass Aleph P 1.7 (klon)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno coś wykumać tak na odległość. Po pierwsze nie wiem dla czego na R27 masz 75V skoro napięcie zasilania powinno wynosić 60V. Na rezystorach R17, R35 powinno być napięcie Vbe ZTXów - jakieś 0,6-0,7V.

Moim zdaniem jest coś nie tak z T4, T5 na pewno nie są odwrotnie wlutowane?

Skoro jest napięcie na R25 to znaczy że przez T3płynie prąd, a przy takim napięciu na R27 craczej nie powinien. No chyba że masz napięcie zasilania ponad 78V. Myślę że najłatwiej znajdziesz błąd porównując ze zdrowym kanałem. No i sprawdź co z zasilaczem. Powinien dawać +60V

Napięcie z trafa mam 60V więc 78V po wyprostowaniu uznałem za rzecz normalną. Przy trafie 60V jakie powinno być napięcie po wyprostowaniu przy tej konstrukcji zaislacza? Wydawało mi się, że mostek + kondensatory w zasilaczu zawsze podnoszą napięcie.

na obydwu zasilaczach, tym działającym i nie mam +- takie samo napięcie około 80V

Foksik jeżeli nie uda mi się tego zreperować może bym Ci to wysłał, a może jest z w-wy ktoś kto chciał by na to rzucić okiem. Niestety elektronika to tylko moje hobby nigdy nie studiowałem tej dzidziny więc może nie dam rady tego zrobić.

w

Zasilacz jest na płytkach Veterana:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przy tak dlugiej walce to i tak sie dziwie ze jeszcze tego nie zrobiles.... albo zrob tak: podlacz oba kanaly do jednego zasilacza tego dobrego i zobacz co sie dziej jak dalej kupa to przynajmniej wiadomo ze zaliczas sprawny bo drugi kanal przeciez dziala i mierz wszystko co sie da oczywiscie ciagle porownujac z tym drugim dobrym dzialajacym kanalem. nie ma bata musisz znalezc roznice a wtedy wyjdzie co padlo....

Problem polega na tym, że znając różnice chociażby w napięciach na poszczególnych elementach (parę postów wyżej) nie bardzo mogę dojśc do przyczyn.

Nie ma nikogo w w-wie z 1.7 i wiedzą?

Z tego wniosek, że przy tej konstrukcji powinno być 80V czy nie?

Przecież płytki od veterana zamówiłem nie tylko ja i solo. Czy ktoś jeszcze może zmierzyć to napięcie?

Jeżeli 80 V to za dużo to gdzie może byc błąd- chyba tylko w elementach? Mam Panasoniki 1000/100, silver mica, elpody większośc ze wspólnego zamówienia więc podejrzewam, że powinno być jeszcze parę osób z 80V.

Czyli możliew jest, że mam zenerki, mają być zenerki tylko może mam zepsute?

Pytanie numer jeden

jak mogę je sprawdzić?

czy możliwe żeby były walnięte na obydwu zasilaczach u mnie i u sola?

co jest odpowiedzialne za obniżenie napięcia podnoszonego przez kondy na 80V do 60V?

Zybel--->

masz płytkie te same co ja?

szereg diod zenera pośrednio przez irf610, w miejscu połączenia 2,21k; 4,7k i stosu diod zenera powino być napięcie względem masy 7*9,1V tj ok.63V, podobne na bramce irf610 i na wyjściu zasilacza

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.