Skocz do zawartości
IGNORED

Pass Aleph P 1.7 (klon)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Za obniżenie napięcia odpowiedzialne są Zenery . Swego czasu też popelniłem czeski błąd i przeoczyłem dziurkę na srodkowej

scieżce z masą gdzie cały szereg diód powinien być przylutowany. Skutek własnie był taki że napięcia na wyjsciu wynosiło 80V.

Jeden zailacz mam ok, oba kanaly podlaczone sa wlasnie do niego- napiecie zas. jest ok natomiast pomimo wymiany tranzystorów mam 0V na kolektorze T4 i 55V na R27 a na dobrym kanale na kolektorze T4 mam 3.8V.

Może to nie jest problem ale dąże do wyeliminowania różnic pomiędzy kanalmi.

wojtekr.

chetnie bym pomogl ale chyba bede mial problem z przeniesieniem pomiarow.... moje plytki dalej leza nie polutowane nie mam tranzystorow wiec ciezko bedzie mi sie odniesc. ale podeslij to co pomierzyles na priva

a jeszcze jedno...

preamp to w sumie lustrzane odbicie czesci dodatniej sygnalu i ujemnej. pisales wczesniej "...Główna różnica polega na tym, że R25 w działającym kanale ma 28,5V a w nie działającym ma 4V..."a jak w zlym kanale wyglda napiecie na R29 ???

Jak sprawują się elektrolity 10uF i 30uF w P1.7 zamiast mkp ?

Mam jedną wersję preampa gdzie wstawiłem wyłącznie BG-N 10uF i wszystko jest O.K

Drugi egzemlarz grał z ERO MKC 1862 , ale postanowiłem wynienić je na Panasonić FC.

Najpierw wlutowałem je tylko na wejscie i grało to dobrze , ale kiedy wymieniłem również w na wyjsciu

pojawiło się brumienie . Czytałem na diyaudio że FC w P1.7 wielokrotnie zachwalał Arad .

Uzywał on co prawda na wyjsciu każdej gałęzi zamiast 10uF aż 220uF i dodatkowo je bypasował 10nF.

Czyżby parametry wyjscia preampa tak zmieniły się że nie są nominalnie dopasowane do GC ?

Ja na początku na wyjściu dałem 68 uf FC i było bardzo dobrze. Słuchałem tak kilka dni po czym wymieniłem na 47 uf BGN. Na BGN większa kultura, na FC dźwięk bardziej żywiołowy. Na wejściu mam BGN 10 uf.

ja mam na wyjściu Silmic 47u + 10u BGN + 100n Teflonowy ruski... jak na razie najlepsze to jest z tego co udało mi się tam nawsadzać ;>, na wejściu 10u BGN, troche te płytki są kiepskie ze względu na to że tymi kondensatorami powinny być porządne polipropyleny a niestety tych nrmalnie nie da się wsadzić..

U mnie z BG-N też jest O.K , być może przyczyną brumu nie jest wymiana kondensatorów .

Co dziwne , oba kanały zachowują się identycznie . Prowadzenie mas też nie zmieniło się .

Zwracam jeszcze raz uwage na fakt, ze stosowanie elektrolitow nie bipolarnych ma wplyw na polaryzacje sygnału.

Wiele firm ,omija ten problem stosując 2 kondensatory w szeregu zwrocone do siebie minusami. Roznica w brzmieniu jest słyszalna.

Panasoniki w każdej gałęzi wstawiłem zgodnie z polaryzacją na wejsciach powinno być o.k , Tą sztuczkę z połączenie dwóch elektrolitów znam chociaż nigdy nie stosowałem , szkoda że nie mam pod ręka dodatkowych kondensatorów.

• 2 tygodnie później...

Foksik mam pytanie, czy w przyszlosci tez mozna bedzie liczyc na komplet parowanych tranzystorow do Alepha P1.7 od Ciebie?

Nie ma mnie teraz w PL, a jestem/bede zainteresowany. Jesli to nie klopot, mozesz podeslac cene kompletu na PW.

Dzieki za info.

Pozdrawiam,

Pi_etro.

polecam w tor w P1.7 dać rikeny i caddocki.. miałem z odzysku i wlutowałem w łikend na wejście rikeny i na wyjściu riken szeregowo i do masy Caddok, akurat miałem takie wartości.... drabinke również zmieniłem i dałem DALE RN60 czy jakoś tak...reszta we wzmaku elpody... bardzo to poprawiło granie, powiedział bym że wpiąłem inny dużo lepszy klocek... a w jednej pozycju w drabince dałem rikena 10ohm więc jest cicho ale bardzo również pienknie jak na DALE... dałem również Caddocka 6,8k ale to za głośno jeszcze żeby próbować ;)

potwierdzam stwierdzenie że DALE są zaj...ste jako szunt rezistor.. Airy Sound..

na nich wypadało by robić drabinke... elpody niestety mulą..

• 1 miesiąc później...

No w końcu przestałem się opierdzielać. Wstępne zakupy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9554-100008357 1171557493_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.myspace.com/loszmi

No i nie dodało zdjęć

Ukryta Zawartość

post-9554-100008355 1171557493_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.myspace.com/loszmi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.