Skocz do zawartości
IGNORED

Circuit Chassis Interface CCI

Rambo

Rekomendowane odpowiedzi

szukam informacji na temat technologii CCI. trochę już mam na temat kabli i ścieżek. może ktoś ma jakieś inne info. może ktoś miał do czynienia ze starymi klockami opartymi na technologii cci i je dogłębnie "podglądał" ? razem łatwiej poszerzyć wiedzę :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

https://www.audiostereo.pl/topic/20796-circuit-chassis-interface-cci/
  • 4 lata później...

O ile się nie mylę to jest baza do rozważań o CCI :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak Jurku, to naprawdę dobry strzał i punkt wyjścia.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

To jest powszechne rozwiązanie nawet w sprzęcie low-end, nawet 10-20 lat temu było. Łączy się metalową obudowę (górę i spód) z masą wielopunktowo, przez kondensatory ceramiczne od 1nF do 100nF. W ten sposób unika się powstawnia pętli masy i przepływu dużych wartości prądu stałego, który jest blokowany, a zwiera do masy powierzchniowo indukujące się zakłócenia w.cz. wewnątrz i na zewnątrz. Spotkałem takie rozwiazanie w CD Sony i Denon, innych pewnie też ale nie zwróciłem na nie szczególnej uwagi.

dokładnie tak jak Molibden powiedziałeś! W skład zagadnienia CCI wchodzą jeszcze inne aspekty szeroko rozumianych zakłóceń. przykład - Massimo unika toroidów, ponieważ przez nie znacznie więcej przechodzi zakłóceń wysokoczęstotliwościowych do układu itd. :)

Stosuje się takie rozwiązanie bo jednopunktowe odprowadzenie zakłóeceń nie jest możliwe (rezystancja blach stalowej / styku jest za duża, co innego miedziane chassis), innych rozwiązań poza przegrodami stalowymi na poszczególne sekcje, jak w tunerze (transformator, cyfra, analog) nie znam. Toroid zależnie od mocy może mieć pojemność kilkaset pF do ponad 1nF między uzwojeniami a to już daje kilkanaście V sprzężenia na dużej impedancji do ziemii między nimi. Transformator klasyzny z rdzeniem kształtkowym CI, EI ma pojemność między uzwojeniami chyba do kilkudziesięciu pF tylko, w każdym razie, znacznie mniej. Ale ze względu na strumień rozproszenia często te transformatory były zamykane w stalowych puszkach (Yamaha).

wszystko to prawda, ale ... istotne jest przede wszystkim to, co jest i jak jest na "badenplatte" i jak to jest połączone galwanicznie z obudową

Cała jedna strona dwustronnego druku (góra, od strony elementów przewlekanych) jest przeznaczona na masę, nie wykluczam że w jakiś sposób jest podzielona i dostojona jak antena by wyłapywać koreślone zakresy zakłóceń w.cz.

Nie będę rozrysowywać tajemnic Massimo, bo chce on je zachować i ma do tego prawo ;). Każdy bardziej oblatany może np. zobaczyć konstrukcję np. wzmacniacza V7000 i dojść do odpowiednich wniosków.

Ps. Molibden za mocno wszedłeś już w zakres s-f, to jest prostsze i bardzo logiczne.

Inny Włoch, Piercalrlo, bardzo rzeczowo opisuje to, co Massimo określa tajemniczym określeniem "CCI":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepiej oddaje to tłumaczenie na angielski, które jest jednak bardziej precyzyjne i zrozumiałe, jeśli chodzi o szczegóły i pojęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, na pewno w tym opisie zwrócono uwagę na zakłócenia 1) zewnętrzne RF, 2) z sieci i prostownika, 3) mechaniczne. Trafna była uwaga, o tym, że kiedyś dobrzy konstruktorzy znali ograniczenia półprzewodników i zupełnie inteligentnie sobie z nimi potrafili radzić. Mam jednak nieodparte przekonanie, że autor opisu nie dotarł do sedna sprawy. Krąży całkiem zasadnie po ciekawych trikach związanych z CCI jak np. zabezpieczenie wejść przed napływem zakłóceń ale do sedna to mu brakuje .... chyba, że tłumaczenie jest tak kiepskie, że przeoczyłem to o co nam chodzi. Poza tym analizując sam schemat bez posiadania fizycznej konstrukcji, ciężko dojść do zadowalających wniosków. Żeby nie było, że tylko mówię "na nie", to Massimo powiedział sam o co chodzi w tym "środku" i jest to w zakładce "o mnie". Tam jednak z kolei jest zbytnie uproszczenie "problemu" i dlatego ciężko to razem rozszyfrować. Opowiem tak... kiedyś upaliły mi się tranzystory mocy we wzmacniaczu V1700 (od razu po zakupie :) ). Wyjąłem całą PCB na biurko , wymieniłem tranzystory i włączyłem wzmacniacz i grał on bardzo przeciętnie. Potem włożyłem PCB do chassis i przykręciłem i spadłem z krzesła .... wzmacniacz zaczął grać i to jak... . Mam nadzieję, że pomogłem tym wpisem ... a nie ma sensu żeby każdy wszystko otrzymał "za darmo" bez odrobiny wysiłku.

• 1 rok później...

Cała jedna strona dwustronnego druku (góra, od strony elementów przewlekanych) jest przeznaczona na masę, nie wykluczam że w jakiś sposób jest podzielona i dostojona jak antena by wyłapywać koreślone zakresy zakłóceń w.cz.

Ponizej przyklad tego co napisales

Ukryta Zawartość

A wplyw tego jest zobrazowany w linku ponizej w sekcji Bypassing

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.