Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Arcama A65

Faeton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Prosze o pomoc w wyborze kolumn do Arcama A65, na co warto zwrócić uwagę?

Słucham głównie rocka, jazzu i klasyki. Mój pokój to 4x5,5m.

Lubię przestrzeń i głębokość sceny...(chyba dobrze się wyraziłem..)

Pozdrawiam,

https://www.audiostereo.pl/topic/20804-kolumny-do-arcama-a65/

Z jakim cd ma to grać? Wielkość pokoju raczej każe kierować uwagę w stronę podłogówek. Klasa cenowa wzmacniacza czyni najbardziej prawdopodobny zakres 3000-4000 zeta. Propozycji jest sporo: Epos M15, Avance Dana, jakieś Kefy z serii iQ, VA Bach...

Słuchałem kiedyś wzmaka Arcama z serii Diva(bodaj A 75, ale głowy nie dam) z moim Arcamem 5+ i SF Concertiono Home i grało to naprawdę dobrze, ale te kolumny mogą być trochę za małe do 22 m2. Chyba, że większe Concerto z drugiej ręki. Nie wiem czy A65 sobie z nimi poradzi. Vicek SV-129 w pokoju Hi-Fi Clubu robił z nimi co chciał.

Faeton>

Kilka razy wypowiadałem się nt. moich wrażeń z odsłuchów Arcama z różnymi kolumnami (jak wpiszesz Arcam i autor pavbaranov) - wyszukarka wywali Ci kilka tematów). IMO - najlepsze połączenie dawał z Avance Signature 3mkII;-) Czy w takim pomieszczeniu zagra??? Jeśli lubisz takie brzmienie (tzn. lekko ciemniejsze, ale lekko), to może takze Dana 670XT. Oczywiście proponuję Eposy M15.2 i 22 (zależy od ceny;-)), Vienna Acoustic - w tej chwili realnie cenowa do nich jest chyba jedynie propozycja - Bacha, choć wolałbym Mozarty. I milknę już...;-)

>dzarro

Na razie z DVD Pioneer DV370, ale docelowo myślałem o cd Arcama do kompletu.

Ze względu na ustawienie chyba nie będe mógł odsunąć kolumn na wymaganą odległość od ściany niestety. Więc pozostają mi chyba kolumny z bassreflex z przodu??? Z tego cc wypisaliście to tylko Kef'y mają taka budowę (o ile dobrze pamiętam)

Z tego co pamiętam, to niektóre kolumny np. Mission były kiedyś projektowane z myślą o bliskim ustawieniu przy ścianie(takie ustawienie zalecał sam producent), jak jest teraz - nie wiem. Możnaby zapytać u dystrybutora. Z drugiej strony Kefy mają bardzo dobre opinie i całkiem solidne podłogówki kosztują niewiele powyżej 3kzł.

• 8 miesięcy później...

Mam a65 i szukam kolumn do 2.5 tys zł. Slucham gluwnie klasycznego rocka i bluesa z analogu. Mam Duży pokóJ ( 25 M KW dotychczas uzywalem jakis tonsili ale musze to zmienic . Bardzo Proszę O Odpowiedz Dziekuje

-> vinylpiotrek

Jeśli kolumny nie muszą być piękne, sprawdź może, czy ktoś, kto dał na tym forum ogłoszenie o sprzedaży Radmorów LS40 jeszcze ich nie sprzedał, tym bardziej że cena powinna być znacznie poniżej zakładanego budżetu. Link do recenzji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli Audio Academy poprawiło kolumny Hyperion w porównaniu do pierwszej wersji, którą słuchałem już dawno, dawno temu, to może być również jakaś propozycja (jako nowe), gdyż firma wydaje się elastyczna i otwarta.

Z używanych można próbować Vienna Acoustics Bach, podłogowe modele Castle (raczej te z nowszej serii z konwencjonalnym układem głośników), Dali Evidence 470 lub ProAc Studio 125, ale te ostatnie mogą już przekraczać budżet nawet z drugiej ręki.

Przy tym wzmacniaczu odradzałbym (mimo rozmiarów pokoju) trudniejsze w napędzeniu konstrukcje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jesli chodzi o castle, to ostatnio widzialem ogloszenie sprzedazy Harlech S2, paruletnie, cena ok 2kzl. Podobno (sam nie mialem okazji jednak sluchac takiego polaczenia) bardzo fajnie graja z arcamem... choc raczej z tymi wyzszymi. Ja mam starsza wersje.. s1- polecam, choc oczywiscie zalezy do jakiej muzy.

S1 są o niebo lepsze od S2. Nie wiem co Angolom odbiło żeby zastępować świetny aluminiowy tweeter jakimś szmatławym no-name. Z dawnego czaru na wysokich, z tej przestrzeni i detaliczności nie zostało nic.

Ostanio na rynko jest nowa seria Dali Icon (Icon 6 lub 7 do pokoju okolo 25 m2 moze byc). To sa wyjatkowe kolumny w swoim przedziale cenowym. Po podlaczeniu szczeka mi opadla. Zadnego podostrzenia w gorze pasma a rewelacyjne czynel czy generalnie wysokie, bas kontrolowany nawet przez slaby wzmacniacz choc nie jest to wyrzniety zyletka kontur, srednica z masa szczeglow a przy tym muzykalna i przyjemna dla ucha. Znakomitey balans tonalny i niezwykly, harmonijny dzwiek.

Szkoda tylko, ze cala para poszla w to co slychac a nie w to co widac. Mocno kwadratowe te skrzynki aczkolwiek dunskie wykonanie (nie Chiny) gwarntuje jakosc. Nawet przy bardzo glosnym sluchaniu dotykajac skrzyni nie mozna wyczuc dzwieku, jak granit. Bardzo udana seria i niezle kosi konkurencje. Polacam z czystym sumieniem.

pzdrw

soso

->Faeton,

Z tego co pamiętam A65 gra pierwszym planem i pomimo różnych opinii osobiście skłaniam się do tej, iż jednak trochę eksponuje wysokie tony. Nie mówię absolutnie, że to źle ale akurat proponowanych przez kolegów Ikonek do tego zestawu bym nie polecał, zwłaszcza bez odsłuchu. Hybrydowy tweeter może w tym zestawieniu zabrać całą przyjemność ze słuchania muzyki. :-)

Generalnie IMO Ikony grają świetnie w zestawieniu, które jest neutralne ale nie do bólu :-))

gonarek, 15 Maj 2006, 18:00

>jak BS ma byc z przodu, to ja dorzucilbym jeszcze Monitor Audio RS6 lub jezeli pokoj powyzej 25 m i

>budzet pozwoli RS8

btw jak tam wlasnie wypadly odsluchy RS z beatem?

bardzo pozytywnie, szczegolnie biorac pod uwage ich cene. RS8 wypadly duzo lepiej od kilku drozszych konstrukcji ktorych ostatnio sluchalem, a zeby bylo smieszniej byly rownoczesnie w czolowce jesli chodzi o jakosc wykonania i walory uzytkowe. To wyrownane, uniwersalne zestawy i gdyby nie nawinol mi sie pewien rodzynek z nieco wyzszej polki, to prawdopodobnie bym je zakupil.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.