Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego wzmacniacze lampowe sa lepsze??

thin7

Rekomendowane odpowiedzi

grzebak-> ...hm. a ja myslalem, ze politechnika kształci w kierunku technicznym nadajac tytuł inzyniera, który to moze zostac mgr., dr, doc., itd. :):):) a kretynów z mgr. myslałem, ze tworzono na WSP. (wieczorowe szkoły podstawowe) lub na kierunkach marksistowsko-leninowskich.

-->marekzawa

no to znaleźliśmy jakiś punkt wspolny ;-)

-->yolaos

po polsku nie umiesz? gdzie Cie tego nauczyli - w domu, w szkole czy przy trzepaku?

-->zydelek

Masz oczywiscie rację. Tak było. Ja napisałem jak jest - no może nie na wszystkich wydziałach ;-)

pozdrawiam

>I oczekuję tego samego od przeciwnika w rozmowie.

Grzebuś, jaki ja Twój przeciwnik?. Toć Ty mi mi prawie jak brat;-) Chciałem pomóc...Spokojnie nalotu nie będzie...

Oczywiscie ze wzmacniacze lampowe sa lepsze, szczegolnie w latach domonacji 16 bitowych, przewaznie ostro brzmiacych plyt CD. Jesli ktos pamieta jeszcze winyl to pamieta rowniez ze wowczas wzmacniacze tranzystorowe byly ok. Natomiast kiedy pojawily sie plyty CD audiofile zaczeli szukac kazdego srodka ktory bylby cos z tym fantem zrobic. A to drozsze przewody, a to lepsze zasilanie, a to drozszy odtwarzacz czy wreszcie lampowy piec, zdolny do zmiekczenia skompresowanej przeciez cyfrowo do 16 bitow plyty Cd.

Pozdrawiam

Swiete slowa, ten tego, panie sillmar ! W owych latach dominacji gluchego winylu, wynaleziono a nastepnie masowo zaimplementowano we wzmakach tranzystorowych tzw. znieksztalcenia TIM, ktore dodawaly tak deficytowego wysokotonowego blasku.

>dudi

Ja pisząc przewodniki miałem na myśli okablowanie...

===============================================================================

Ogólnie łatwiej jest zrobic dobry wzmacniacz w wykonaniu dyskretnym [ogólnie pojetym] niz dobra bańke.

Co wcale nieoznacza że lampa to syf i malaria... jak dopasujemy system pod bańke to tez potrafi ładnie zagadac ale to raczej sporo kosztuje..z pewnośćia wiecej od podobnie dobrego dyskretniaka.

===============================================================================

Jeżeli lampusy sa takie super..to poco klienci mnie czesto molestuja[wręcz] o hybrydowce gdzie bańka np.E88CC ma pchac pary mosfetów... lub specjalne op-ampy....?

Elektronika to sztuka kompromisów...

darkul,

to klienci tak dobrze wiedza czego im trrzeba ? Diabli wiedza czym sie kieruja ? Moze to zgnily kompromis ulagl sie w ich glowach, moze pseudo-techniczne kombinowanie "na chlopski rozum": lampka da czar, MOSFET kopa i sprzet bedzie git...

Eeee, to taki przepis rodem z gazetki audiofilskiej propagowany tonem znawcy przez redaktorka nie majacego pojecia gdzie tranzystor ma zrodlo, gdzie bramke a gdzie dren, za to obdarzonego alchemicznym zmyslem typu: wez trzy cmy zlapane o polnocy na rozstajach, uncje lajna czarownicy i palec wisielca a dzwiek bedzie tobie mily.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.