Skocz do zawartości
IGNORED

PROFESIONALNA KARTA DZWIEKOWA(DORADZCIE)

damein

Rekomendowane odpowiedzi

>Jesli chodzi o profesjonalne karty dźwiękowe to poziomem akceptowalnym odznacza się MOTU.

oraz

RME, lynx, digidesign, creamware, tascam, digigram (laptopy), metric halo, tc electronic

>Liczy się też ilość wejść i wyjść.

zwazyszy na prawie rowny poziom jakosci brzmienia tych wej.wyj. przy nagrywaniu raczej kluczowym parametrem jest wlasnie ilosc i/o oraz synchronizacja miedzy nimi bo wlasnie to jest pieta achilkesa w tanich wielowjesciowych kartach.

Czesto uzwa sie tez zewnetrznych przetwornikow a/d i dopiero potem juz cyfrowo leci na karte.

>Jesli chodzi o profesjonalne karty dźwiękowe to poziomem akceptowalnym odznacza się MOTU. Większość

>kart, które zostały wymienione to zabawki dla dzieci, który kleją loopy we Fruitty Loops. Liczy się

>też ilość wejść i wyjść. Nie można np nagrać dobrze perkusji bez min. 10-12 śladów.......

Jako bębniarz jesteś trochę - wybacz - zboczony. Niestety dobre nagranie bębnów jest poważnym przedsięwzięciem i masz tu w 100% rację, ale do zabaw z parapetem i home recordingu karta klasy Audiophile'a w zupełności wystarczy. Bez dobrego pomieszczenia odsłuchowego i monitorów lepsza karta nic nie wniesie, a tylko niepotrzebnie zabierze kasę, którą IMO należałoby odłożyć na odsłuch.

Nie na temat. mam amplituner technics sa-gx 690, który ma wbudowany prosesor Pro Logic. Jakie są karty dzwiękowe oferujące wysąką jakosc ale bez zbędnych wyjs, wejsc cyfrowych, ani nie musi miec nawet obsługi 5.1. Czyli ma byc to karta stereofoniczna oferująca wyśką jakosci przystepną cenę. Istnieje cos takiego?

>Istnieje cos takiego?

z najtanszych emu 0404

jesli chcesz aby karta pelnila tylko funkcje przetwornika d/a to lepiej kup sam przetwornik. Karte i kompa trzeba jeszcze wlasiwie pokonfigurowac - nie bede wcodzic w szczegoly ale nie jest to za latwe. Nawet tak niepozorne sprawy jak wylaczenie standardowych dzwiekow w windows w przypadku niektorych kart odgrywa wazna role a to dlatego ze dzwieki windows sa 11 lub 22kHz i przetawiaja zegrar karty na nizsze czesttlisowsci. Sam windpow jest systemem ktory automatycznie ustawia zegar karty na najwyzszy dostepny (co w przypadku odsluchy cd audio nie jset wskazane) dlatego sporo dobrych kary ma LOCK internal clock. Takich "drobnostek" jest odgroma dltego polecam osobny przetwornik zamiast karty.

Potrzebne jest zwykłe stereo, bez przetworników, bo dekoder dżwięku jest w amplitunerze. Mam zinteegrowaną Win Fasta karte, z wejsciem i wyjsciem cyfrowym i optycznym, ale na cholere mi to, jak tego nigdy nie wykozystam. Zalezy mi tylko na dobrym stereo, bo przy filmach włączm po prosty procesor w amlitunerku.

z karty wychodzi sygnał jackem a wchodzi 2 rca do amplitunera. Po prostu po co mam prepłacac za dodatkowe wyjscia jak dzwik prezstrzenny w amplitunerze jest tworzony z sygnału stereo

>zalezy mi nadobrym wyjsciu analogowym (jack)

no to emu0404, ma wyjscie na dwoch duzych jackach (lewy i prawy kanl osobno). Bedziesz wiec potrzebowac odpowiedni kablel lub przejsciowke.

Nie ma dobrych kart ze stereofonicznym wyjsciem maly jack.

tam na tym zdjęciu karty widze jakies małe jacki i chyba diny? napisz jaki kolro tych jackow jest. A w komplecie są takie kable? Rozumiem ze tam są 2 wyjscia analogowe:

-lewy mono duży jack

-prawy mono duzy jack

>tam na tym zdjęciu karty widze jakies małe jacki i chyba diny?

na zdjeciu od lewej

biale i rozowe analogowe we. i wy., gniazda duzy jack mono

kostka w srodku to optyczne we/wy cyfrowe

dwa male rca to elektryczne we/wy cyfrowe

diny po prawej to we/wy midi

>A w komplecie są takie kable?

tylko te co na zdjeciu, dwa kable big jack mono-Rca bedziesz musal kupic/polutowac

A i jeszce jedno, czy dźwiek z takiej karty jest duzo lepszy niz ztej zintegrowanej win fasta? to jednak prawie 400 zł, i nie chce zeby sie okazało ze poprawa brzmienia jest tylko ciut lepsza. Do tego amplitunera fronty Tonsila ZG 15 c z nowymi głosnikami, centralny i tylne niestety satelitki craetiva ale [planuje wymiane.

>A i jeszce jedno, czy dźwiek z takiej karty jest duzo lepszy niz ztej zintegrowanej win fasta?

nie znam tej winFast, moge tylko powidziec ze pomiedzy moja zintegrowana karta a emu0404 jest roznica bardzo wyrazna w kazdym aspekcie. Szerze watpie by w zintegrowajnej karcie uzyto przetwornikow drozyszch niz pol dolara a wzmacniacze oprescyjne to prawdopodobnie njatanszy syf z mozliwych. W emu0404 uzyto topowe przetworniki akm i elektrolity samsunga. Pozatym zintegrowane karty sa bardzo podnatne na przglosy ze wzgledu na bliskosc do procesora, pamieci itp.

Dzieki, jeszce sie musze zastanowic, wkoncu to prawie 400zł. Mam wielką ochotę sprawic sobie cos porządnego, ale znowu czy wąskim gardłem nie okaze sie aplituner czy głośniki. (craetivy napewno, mowie o tych Tonsilach)

z tonsili napewno nie wyciagniesz potencjalu tej karty ale mysle, ze w sotsunku do zintegrowanej karty roznica bedze warta wydanych pieniedzy i slyszalna takze na tonsilach. W przeciagu 5 dni od dnia zakupu masz prawo zwrocic zakupiony towar - warto o tym pamietac.

-> marcinw899

Jak chcesz na tył głośniki tonsila to mam na zbyciu chyba te same ZG 15 c 11 :P Będziesz miał ... jak się to mówi ... równowagę tonalną w stosunku do frontów :P

Zwrot w ciągu 5 dni? ale z jakiego sklepu? aha jak wyłączyc karte zintegrowaną? Bo kiedys jak wyłączyłem w boisie i założyłek od kolego inną kartę (dla sprawdzenia) to windows dalej wykrywał tą starą

>Zwrot w ciągu 5 dni? ale z jakiego sklepu?

teoretycznie z zkazdego, w prakyce w polowie bez problemu a w pozostalych trzeba miec gadane ale zawsze wygrasz bo to jset prawo konsumenta.

Pozdane sklepy maja w regulaminie napisane o zwtorach.

Np. tutaj masz 14 dni na zwrocenie towaru.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

napisano o tym dokladnie w punkcie ZWROTY za zielonym blokiem textu.

>jak wyłączyc karte zintegrowaną?

mozliwosci sporo, najlepiej bios albo w menadrzerze urzzadzen. jak juz kupisz i bedzies zmiec problemy to napisz [email protected]

Ukryta Zawartość

kurcze jednak te 470 to sporo, ja za amplituner dałem 500zł nie dawno. Nie znalazła by sie jaks karta tansza, bo nie potrzebuje midi, ani cyfrowych i otycznych łączy, tylko analogowe stereo. Sorry ze tak truje.

pcm 2702. Dobrze zaprojektowana plytka + pozadne klamoty w czesci audio oraz poprawione zasilanie na opamp z 5V do 12V i bedzie dobrze, tanio i to co potrzebujesz czyli tylko 2 wyjscia audio L i P.

Nic lepszego mi do glowy nie przychodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to taka? hmm, gdzies pisało ze jezeli sie chce gadac przez mikrofon to trzeba uzywac starej karty dzwiękowwej. czli trzeba miec 2 podłączone. Oj same problemy.

Ukryta Zawartość

A co myślicie o M-Audio Audiophile 2496

Recenzje i parametry można znaleźć tutaj:

Ukryta Zawartość

Wygląda naprawdę spoko w odsłuchu stereo (i ostatnio nieźle potaniała), zastanawiam się jednak jak ta niezbyt nowa konstrukcja odnosi się do nowszych. Wadą jest też że do gier to się za bardzo nie nadaje.

Ukryta Zawartość

>to taka? hmm,

tak ta

ale jesli to bedzie wersja z 5V zasilaniem opampa to bedzie trzeba zmodyfikowac i zasilic 9v a najlpiej 12

>gdzies pisało ze jezeli sie chce gadac przez mikrofon to trzeba uzywac starej karty

tak, ona jest tylko przetwornikiem d/a

>zastanawiam się jednak jak ta niezbyt nowa konstrukcja odnosi się do nowszych.

oparta o uklad

Ukryta Zawartość

jest to slabsza kostka niz zastosowana w emu0404, ktory ma coprawda rowniez przetwornik akm ale najlepszy jaki do tej pory akm wyprodukowalo.

Generalnie jako "swiatowy standard", przyjelo sie ze z tanich kart emu0404 nie ma konkurencji . . . ale z m-audio pewnie bedizesz rownie zadowolony.

>Wadą jest też że do gier to się za bardzo nie nadaje.

zadna profesionalna karta niebardzo sie nadaje do gier, te powazniejsze modele dziaja praktycznie wylacznie w opariu o asio, gsi, direct ks oraz swoje natywne standardy i mozesz miec problem z direct sound i WDM.

Te karty poprostu nie sluza do grania tylko do studia.

Ukryta Zawartość

A ja polecam tę kartę. Używam jej od dłuższego czasu i jestem z niej bardzo zadowolony. Słucham na niej muzyki, jak oglądam film mam 7.1 z THX i dodatkowo robię pomiary w SW.

Za te pieniądze nie do pobicia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>A jaka jakosc ofeują sound blastery live? a audigy?

sb live to bagno - nie che mi sie znowu tlumaczyc dlaczego ale uwiez na slowo ;)

najprostsze audigy 2 dostaniesz ponizej 200 pln i wlasnie to bedzie karta odpowiednia dla reszty twojego sprzetu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.