Skocz do zawartości
IGNORED

Na co zmienic Tannoy m2!

man1k

Rekomendowane odpowiedzi

Widze ze tylko czytacie opinie i recenzje a nie sluchacie. AE EVO ONE graja ze wszystkim bez niskiego i ciepłego basu bo z takiej srednicy głośnika cudów nie będzie i to niezaleznie czy z NAD'em C352 czy Rotelem albo CA. Nigdy z takich malutkich monitorków i takiej średnicy glosnika nie wyjdzie mocne i niskie uderzenie basu albo ciepły i donośny kontrabas. Owszem srednice i góre mają dobra, góre moze troszke drażniąca przy jasnych wzmacniaczach ale na tym się kończą. Chyba ze slucha ktos klasyki albo innej muzyki bez basu w ktorej na pierwszym planie jest średnica -- do takiej muzyki sa rewelacyjne jeżeli dobierze się dobry nie za jasny i moze lekko ocieplony wzmacniacz. Natomiast jeżeli komus zalezy na niskich składowych naprzyklad do Jazzu czy Soulu albo chociazby Rocka to polecam M2 bo one zagraja mocno,glośno i cieplo z dobrym basem - nalezy do nich dobrac jasny wzmacniacz z dobra dynamiką.

To tyle - wnioski wyciagniete po ponad tygodniowych odsluchach z róznymi wzmacniaczami albo jak kto woli oparte na faktach i własnym słuchu a nie artykułach :)

Pozdrawiam.

>Widze ze tylko czytacie opinie i recenzje a nie sluchacie. AE EVO ONE graja ze wszystkim bez

>niskiego i ciepłego basu bo z takiej srednicy głośnika cudów nie będzie i to niezaleznie czy z

>NAD'em C352 czy Rotelem albo CA. Nigdy z takich malutkich monitorków i takiej średnicy glosnika nie

>wyjdzie mocne i niskie uderzenie basu albo ciepły i donośny kontrabas.

Otóż mylisz się. Z monitorków tej wielkości można uzyskać dobry bas, choć nie w pomieszczeniu o wielkości dobrze ponad 20m^2. To kwestia przetworników i aplikacji.

A AE EVO 1 mają dźwięk bardzo wyraźnie rozjaśniony, co powoduje wrażenie zachwiania równowagi i niedostatku basu. Góra istotnie nie jest wystarczająco czysta, co dodatkowo przeszkadza. Mógłbyś się jednak bardzo mocno zdziwić jak takie duperele potrafią zagrać po dobrym tuningu ( w tym wypadku wystarczą nowe zwrotnice, parę listewek i trochę mat bitumicznych).

Mimo wszystko uważam że to dobre w swojej klasie cenowej kolumienki, tyle ze niezbyt uniwersalne.

Noru powiem ci jedno-twoj pioneer niezle pasuje do m2

Ja mialem model 405 i teraz wiem co stracilem :(

Uwazam ze ta linia pioneera bardzo dobrze steruje tanojkami chodz pewnie znajda sie glosy ze inne ustrojstwa sa lepsze-moze i tak ale zawsze mozna trafic na cos gorszego co wg kogos innego jest lepsze :D

Trafic w dobre polaczenie wzmak-kolumny to podstawa sukcesu a ty trafiles i sie ciesz :)

Widzisz McGyver nie zrozumiałeś mnie.

Wcale nie twierdze że po tuningu nie bedzie o wiele lepiej ale bierzemy tu pod uwage fabryczne kolumny nie dotykane przez nikogo. Bo jeżeli bierzemy pod uwage tuning to z M2 można dopiero niezle rzeczy wyciagnąc ale nie o to chodzi - chodzi o seryjne kolumny bez tuningu. A AE EVO ONE bez tuningu niskiego i cieplego basu nie ma i ma przejaskrawiona średnice chyba ze dobrze dobierzemy wzmacniacz - rozwazalem ich zakup podobnie jak Gali 3020 i sluchałem ich caly dzien w sklepie pod roznymi wzmacniaczami i jak dla mnie za malo niskich,miękkich i cieplych częstotliwosci :) Zależy tez kto czego słucha bo gdybym słuchał klasyki to kupil bym Gale bo sa niesamowicie melodyjne i szczegolowe a w tej muzyce akurat "niski i cieply bass" nie jest potrzebny i tak jak powiedziales z czym jak najbardziej się zgadzam AE nie sa to kolumny uniwersalne których trzeba najpierw posluchac na swoim wzmacniaczu i swojej muzyce dopiero decydowac bo można sie mocno rozczarmowac. Ja wybrałem M2 bo bas mają ładny a góre mozna łatwo poprawic i taki tez mam zamiar pozatym chciałem mocne i glosne monitory bo lubie czasem glosno posluchac :)

Każdy ma inne gusta i nie mozna tutaj uogalniac jakosci dźwieku tych monitorkow bo kazde są inne i dobre na swoj sposób.

A tak. Pioneer A705 + Tannoy to połączenie w którym wady i zalety obu urządzeń się wzajemnie uzupełniają. Przymglona góra tannoyów maskuje przybrudzenia sybilantów generowane przez wzmacniacz, a jego duża moc sprawia ze zamulenie Tannoyów nie jest dotkliwą niedogodnością. Za to łączenia A705 z AE EVO 1 to pewna porażka, wady się nakładają i multiplikują. Może stąd się bierze niepochlebna opinia Noru o EVO 1.

Noru, to Ty mnie nie zrozumiałeś. Mój wpis odnosił się do Twoich uogólnień na temat niemożności uzyskania niskiego basu z głośnika tej wielkości nigdy i z żadnym wzmacniaczem. Chyba że co innego miałeś na myśli, ale ja to tak odebrałem jak było napisane.

Mówilem o kolumnach nie przekraczajacych 600zl.

Wiadomo że w monitorkach za 5tys zł opartych naprzykład na Vifa sprawa ma się zupełnie inaczej.

A jeżeli chodzi o odsłuch nie robiłem go tylko z moim Pionkiem ale również z wieloma innymi wzmacniaczami o wiele wyższej klasy od mojego A-705R.

A co do Tannoy M2 + Pioneer A-705R to mysle ze wymiana elementow w zwrotnicach M2 oraz okablowania i poprawienie wytlumienia o wiele polepszy jakośc dźwieku tego zestawu.

Stuningowałem już mnóstwo M2. Jeżeli chcesz wymieniać elementy, to zmień wszystko w zwrotnicach łącznie z cewkami, kable i gniazda też (gniazda lubią śniedzieć czy coś, w każdym razie pokrywają się nalotem). Możliwe że po tuningu tego rodzaju dźwięk się rozjaśni, w takim wypadku zwiększ wartość rezystora w gałęzi wysokotonowej.

W tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz schemat oryginalnych zwrotnic. Cewkę na bas daj z grubego drutu, tak 1,2-1,4mm. Cewka przy tweeterze może zostać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokładnie nad tym myślałem ale jeżeli chodzi o zwiekszenie wartości rezystora to boje się ze glosnik moze tego niewytrzymac i moge go spalic jak dostanie za duzo mocy.

W Kielcach niestety dostepnośc dobrych elementow pólprzewodnikowych do zwrotnic jest marna więc chyba będę musial wybrac sie do Warszawy albo poprostu jeżeli nie puscisz mnie z torbami to poprosic ciebie o zrobienie zwrotnic. Wszystko zalezy od kosztów.

Aj ale palnolem, zamiast zwiększ przeczytałem zmniejsz i dlatego obawialem sie o glosnik.

No własnie o rozjasnienie mi chodzi bo są troszke zaciemnione. Dlaczego mówisz o zwiekszeniu przekroju drutu na cewce niskotonoej ??

Witam!

Dzisiaj w Audiopunkcie na Batorego troche posluchalem i powiem tak: Gale 3020 sa muzykalne , maja niezla przestrzen ale maja strasznie twardy Bas i jak dla mnie jest go zdecydowanie za malo... wiec raczej odpadaja. JBL E70 byly juz lepsze.. jednak najfajniejsze okazaly sie Monitor Audio Bronze 2 ale koszotwaly troche duzo po stargowaniu cos kolo 1300zł. Musze jeszcze posluchac Evo1 i wharfedale 9.1 i moze jeszcze B&W DM 602 S3 chodz slyszalem ze do Marantz pm7000 nie za bardzo pasuja.

Wszystkie odsluchy odbywaly sie na wzmacniaczu Reloop i jakis dobrych kebelkach...(byc moze ten twardy bas w Gale 3020 byl wina tego wzmaka)

Pozdrawiam!

P.s Bardzo fajna i sympatyczna obsługa w audiopunkcie ! w elektrycznej pomaranczy koles mnie odstraszyl juz telefonicznie walnal taki text!! pyta sie mnie na jakim wzmacniaczu bede chcial sluchac JA: czy macie cos marantz a on do mnie nie takich marketowek to nie sprzedajemy!! i mowi ze moze byc wzmacniacz CA...

Właśnie słucham Gale 3020 (wcześniej miałem M2). I powiem tak - Tannoy'e to były muły bez jakiejkolwiek głębi i ze strasznie przyciemnioną górą. Bas był wolniejszy ale zdecydowanie potężniejszy niż w Gale. Te kolumny mnie zaczarowały :) Wokal to zupełnie inna bajka, Diana Krall śpiewa "dźwięcznie", słychać że wkłada serce w śpiew :) Scena wreszcie rozchodzi się na boki (M2 grały od jednej do drugiej kolumny). No i to co najlepsze - wysokie tony :D M2 ich nie miały. Tutaj są poprostu śliczne, nie kują w uszy.

Podsumowanie - jeśli masz mały pokój (w moim przypadku 9m2) i nie oczekujesz od kolumn potężnego basu to nie zastanawiaj się i bierz Gale 3020 :) Wcześniej byłem oczarowany Tannoy'ami bo nie słyszałem nic lepszego. Do dzisiaj.

Ja dzisiaj sluchałem dobrze poprawionych M2 na wzmacniaczu Pioneer A-400X i jestem w pozytywnym szoku....boja na glowe i gale i evo a nawet śmiem twierdzic ze niejedne monitorki za ponad 2tys zł

Grają naprawde świetnie a to tylko kwestia wymiany okablowania, zwrotnic i wytlumienia :)

witam, pozwole sobie na właczenie w dyskusje choć nie jestem fachowcem jak inni na tym forum, jak już pisałem w poście poniżej sam szukam kolumienek za ok 900 -1000 zeta i byłem w tygodniu w salonie audio i tam słuchałem na zmiane monitorki Tannoy, monitorki Celestion F18 i podłogowe Celestion F20 i jak na moje laickie ucho to najlepiej grały monitory celestion F18 bas super duuużo lepszy jak w Tannoy można je kupić za ok. 950 zeta na forum czytałem że to dość dobre głośniki w tej cenie, co o tym sądzicie?

Witam wszystkich

Nie za bardzo lubię rozmawiać o sprzęcie, ale cóż lektura tego wątku sprawiła, że czas podzielić się swoimi obserwacjami. Od kilku lat używam Tanojek M2. Na początku grały z wzmakiem NAD C320 ...i zastanawiałem się co jest nie tak bo według recenzji w 'fachowych czasopismach' powinno być pięknie! Byłem wtedy młody i naiwny... M2 z NADEM C320 i innymi o podobnych osiągach to porażka! Zamulenie basu, brak dynamiki i wysokie tony 'spod koca'! Nic nowego, wszak takie opinie już niejednokrotnie pojawiły się na tym forum. Wzmaka C320 używałem może przez kilka miesięcy i go w końcu wymieniłem na ...NADa C370. Jeżeli nie wiecie to wam powiem, ze to potężna maszyna, która wyciska wszystko z głośników takich jak Tannojki, których zresztą używam do dziś. Mogę więc powiedzieć z własnego doświadczenia, że M2 potrzebują duuuuużo prądu i wtedy zaczynają grać tak jak należy. Serio. Już na marginesie dodam tylko, że jako interkonektu używam DIY na głośnikowym kablu Z1 Monster Cable (miedziane nitki o różnych grubościach, całość w podwójnej izolacji z teflonu i silikonu -średnica troszkę ponad centymetr). Jako głośnikowego używam fioletowej plecionki IXOSa (nie pamiętam oznaczenia). Poza tym raczej z ciekawości powoli przygotowuję się do tuningu M2, żeby zobaczyć co można tam polepszyć i za jaką kaskę!

Przepraszam za długi wpis.

i kupilem kolumny.. mialy byc tylko na chwile a zostana chyba na dluzej :) Mission 701 narazie zobaczylem wielka zalete a jest nia swietnie kontrolowany i sporo mocniejszy niz w tannoy m2(co mi sie bardzo podoba)... no i siwetnie radza w sobie w ostrej muzyce gdzie tannoy m2 nie dawały rady

Pozdrawiam pozniej napisze cos wiecej jak poslucham dluzej.

man1k > Jesli jesteś zadowolony z zakupu i głośniki dobrze się sprawują w Twoim systemie i repertuarze to pozostaje tylko pogratulowac i życzyć wiele radochy z słuchania muzyki. Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.