Skocz do zawartości
IGNORED

podstawowe wiadomości o gramofonie

Zloty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od około roku posiadam gramofon Sharp RP-30 (Direct Drive, stroboskop, pitch control, cue). Jestem zadowolony z tego sprzętu. Na początku jednak raczej zniechęciłem się do jakości dźwięku z płyt. Kupiłem kilka używanych płyt, wydania polskie lub rosyjskie. Gdy wpadło mi w ręce wydanie oryginalne (The Alan Parsons Project "Eve") usłyszałem już róznice w jakości. Gdy jednak kupiłem oryginalną płytę w prawie idealnym stanie (Survivor "When the seconds count") byłem zachwycony.

Doszedłem do wniosku, że żeby czerpać prawdziwą przyjemność z vinyli należy kupować nowe płyty, nie wydane w Polsce, czy Rosji.

Zauważyłem jeszcze,że jakość pierwszych utworów jest dużo lepsza niż ostatnich na stronie. To musi mieć związek z prędkością liniową.

Moje pytanie brzmi: kiedy należy wymienić igłę, po czym rozpoznać, że jest zużyta? Słyszałem również, że ludzie wymieniają wkładkę, w jakim celu?

Dziękuję za wpisy!!!

Witam.

Wątek jak dla mnie w sam raz. Od pewnego czasu marzy mi się gramofon jednak nie mam na ich temat zbyt wielkiego pojęcia. Zaznaczam, że odrobiłem (chyba) zadanie domowe w postaci przeglądu istniejących tematów tego foprum dot analogów. Jednak bardzo chętnie poczytam o podstawowych informacjach na ich temat, bo najwięcej informacji znalazłem dla "średnio zaawansowanych" . A tak przy okazji... Zakładając, że trafie na coś ciekawego na allegro ... czy przesłanie poczta może uszkodzić sprzęt?? Może jest jakis specjalny sposób zapakowania gramofonu tak, aby nie uległ uszkodzeniu??

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

A tak przy okazji... czy amplituner Radmor 5102 TE z wejściem gramofonowym będzie odpowiednim wzmacniaczem? Pytanie zadawałem już raz ale pozostało bez echa ....

Luxmany i winyle 

Na początek dobry może być ten artykuł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za dawnych czasów miałem 2 amplitunery Radmora, i mimo że ceniłem je ogólnie wyżej niż ówcześną diorowską konkurencję, to muszę powiedzieć, że przedwzmacniacze gramofonowe nie należały do atutów tych urządzeń - tu diory były lepsze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Jeśli idzie o zakup na Allegro, to wydaje mi się, że jeśli nie mozna gramofonu odebrać osobiście - co jest najpewniejsze, to kupować należy od tych sprzedawców, którzy trochę gramofonów już sprzedali. Oni już musieli nauczyć się jak gramofon zapakować.

Trwałosc igiel we wkladkach magnetycznych ocenia się na ok 400-600 godz. Jednak podobnie jak z olejem s samochodzie . zmieniasz w chwilą zakupu . Gwarantuje to ,że posiadane własne zbiory nagrań nie będą niszczone przez igłę , której przeszłosci nie znasz.

Jaki wybrać nacisk igły na płytę, jeśli nie mam tych danych od producenta? Ile gramów?

Jak wyregulować pitch control przy pomocy stroboskopa? (Ja ustawiłem tą wartość przy pomocy tego samego utworu na cd)

wydaje mi się, że w czasie użytkowania igła "starła się" troszkę. Może jest jakiś sposób aby określić jej graniczną "długość". W dźwięku raczej nie wyczuwam (najwyżej autosugestia).

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

"Jaki wybrać nacisk igły na płytę, jeśli nie mam tych danych od producenta? Ile gramów?"

Ustawiam zazwyczaj w pobliżu górnej wartości zalecanej przez producenta. Jeśli znasz symbol wkładki, to w sieci na pewno znajdziesz parametry wkładki.

"Jak wyregulować pitch control przy pomocy stroboskopa? (Ja ustawiłem tą wartość przy pomocy tego samego utworu na cd)"

Tak, aby uzyskać pozorne zatrzymanie pasków na obrzeżu talerza dla danej prędkości obrotowej.

GM

Pogorszona jakosc na koncu plyty ma zwiazek z Twoja wkladka i jej zlym ustawieniem, predkosc liniowa ma znaczenie ale raczej na tyle nie odczuwalne ze nie zwraca sie na to uwagi

Problem mialem ten sam zmien wkladke . albo ja ustaw na przyrzadzie

pozd.

Zloty,

nie ma prostej metody na okreslenie stanu igly. Jesli nie znamy "przebiegu" mozna to stwierdzic wylacznie po objawach - na sluch, jesli kto wrazliwy albo na oko a wlasciwie pod mikroskopem - jesli kto jubiler (trzeba miec pojecie jak wyglada szlif nowej igly,, igly malo zuzytej i zuzytej, analizowac subtelnosci typu plamki nazbyt wypolerowane i zmatowione a wiec i miec pojecie jakie plaszczyzny pracuja...).

yolaos,

problemy w okreslonych miejscach plyt a czesto wlasnie na koncu maja zrodlo w antiskatingu. Paru ludzi na forum juz to sygnalizowalo. Nalezy pamietac, ze ustawienie tej sily jest zawsze kompromisem.

">yolaos,

>

>problemy w okreslonych miejscach plyt a czesto wlasnie na koncu maja zrodlo w antiskatingu. "

Czyli powinienem zacząć się rozglądać za nową wkładką czy nie? A może pogorszona jakość na końcu płyty związana jest ze zużytą igłą. Może właśnie pod tym kątem jest na tyle zużyta, że pojawiają się zniekształcenia?

Z moich doświadczeń wynika, że polskie płyty potrafią grać rewelacyjnie... To może być kwestia zużycia wkładki, a jej ocena pod mikroskopem jest mocno wątpliwa, ponieważ raczej większość z nas nie dysponuje odpowiednim sprzętem, jak i doświadczeniem. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup nowej wkładki i właściwa regulacja gramofonu, poczynając od wypoziomowania, przez antiscating, wyważenie wkładki i jej poprawne ustawienie w główce ramienia, jak również (o ile to możliwe) ustawienie wysokości ramienia względem płyty/talerza. Pełne kompendium wiedzy na ten temat znajdziesz na stronach www.rcm.com.pl.

zgadzam sie z Marcienem co do polskich plyt

dudivan

w projekcie zdejmuje anty scating i nie pogarsza mi sie dzwiek na koncu plyty

Natomias czesto sie zdaza ze plyta jest zjechana wlasnie na koncu ,pewnie przez granie na wkladce ktora miala zle ustawiony kat, zmien wkladke, przerabialem ten problem , jak zmienisz zrozumiesz nowa to nowa

pozd.

Witam!Powyższe wpisy są są b.dobre.Jednak, zwróć uwagę na stan igły po odtworzeniu całej strony/brud/Jeżeli płyty nie były czyszczone/lub nie są czyszczone/, może to być jedna z przyczyn.Na marginesie polskie i rosyjskie tłoczenia nie są takie złe.pzdr

Dzięki za pomoc.

Czy wszystko jedno jaką wkłądkę kupię czy może musi być to wkładka konkretnie do tego modelu (Sharp RP-30)? Jeśli może być uniwersalna to jaką polecacie (w niskich cenach)?

• Redaktorzy

Zaraz, AT to dobry wybór, ale czy twoje ramię ma mocowanie na śruby z rozstawem 1/2 cala? Bo czasem zdarzają się jakieś egzotyczne rozwiązania.

• 2 tygodnie później...

Witam!

Zastanawiam sie nad zmiana gramofonu. Bardzo spodobal mi sie nasz polski Artur Unitra GS-420. Niestety ma jeden szkopul. Wyjscie sygnalu wtykiem DIN. Ja mam we wzmacniczu zwykle RCA. Czy mozna cos na to poradzic? Ewentualnie prosze o podanie mi jakiegos innego gramofonu podobnego do Artura. Chodzi mi szczegolnie zeby byl w drewnie, mial bezposredni naped i stroboskop z regulacja predkosci. Dziekuje za rady!

>>Złoty Teraz na Allegro jest wysyp Adamów - w zwiazku z tym możesz wylicytować dosyć niską cenę(ja kupowałem jak były dwa - cena 190 zł), najlepiej sprawdzić osobiście, ale nie kupuj od niejakiego "002" czy coś takiego - gość skupuje okazjonalnie, trochę podczysci i potem chce horendalne pieniądze, denerwuje mnie bo podbija cenę miłosnikom vinylu...a sam Adam jest podobno najlepszym polskim gramofonem ( po tuningu gra podobno nieźle, mój jest przed taką operacją), Acha - wszystkie te stare patefony mają wtyki "piątki" jesli nie były przerabiane. Jest też Daniel ale napęd paskowy. Pozdrawiam Adamowców i Stożka, któremu dziękuje i chyba jeszcze potruję (jeśli pozwoli).

I jeszcze - nie napalaj się tak na drewno bo to płyta wiórowa, no ale w drewno możesz wsadzić...

Tym, że wtyk jest DIN, to się nie przejmuj. Zastosujesz przejściówkę - taki kabelek, z jednej strony odpowiedni wtyk DIN, z drugiej dwa współczesne chinche i najlepiej jeszcze drucik do masy (piąty, środkowy pin we wtyku DIN). I po sprawie.

Stroboskop w polskich gramofonach jest, bo mają silniki prądu stałego i służy do pilnowania stabilizacji obrotów. Bardziej współczesne gramofony mają raczej (a chyba nawet wyłącznie) silniki prądu zmiennego i tego ustrojstwa nie mają, bo nie potrzebują. Obrotów pilnuje w nich elektrownia. Spotyka się je w sprzęcie dla niszczycieli płyt, do których mam nadzieję się nie zaliczasz :-| Żadna to więc oznaka jakości, choć fajnie wygląda.

A Adam był tu polecany wielokrotnie i bardzo dużo o nim na forum znajdziesz.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

"... I jeszcze - nie napalaj się tak na drewno bo to płyta wiórowa, no ale w drewno możesz wsadzić..."

Zgadzam się z tym w całej rozciągłości. W drewno można wsadzić, tylko trzeba uważać na drzazgi :-)

A serio...

Przymierzam się do zmiany podstawy w moim GS-424. W grę wchodzi albo wymiana czysto wzornicza - szlifowanie i malowanie na "fortepian" istniejącej podstawy, lub jej całkowita zamiana na płytę z MDF'u również potraktowaną na błyszcząco. Przy okazji mam ochotę na zastąpienie plastikowych elementów polerowaną blachą mosiężną. Do tego wymiana gałek, potencjometrów i wyświetlacza prędkości. Przy tym ostatnim, wpadłem na pomysł aby wykorzystać wyświetlacze częstotliwości pracy procesorów ze starych obudów komputerowych. Wymiarami pasują do istniejącego okienka.

Czy coś z tego wyjdzie, tego jeszcze nie wiem, albowiem mam ostatnio straszny "zwis" jeśli chodzi o robienie czegokolwiek :-)

GM

>>G.Mark

Widziałem to Twoje cudo - na mnie robi niesamowite wrażenie chociaż jego tuning nazwałeś wiejskim - jest piękny. Co to jest za płyta o której mówisz ? Bardzo fajne i co najwazniejsze ciężkie są drzewa egzotyczne - ostatnio miałem do czynienia z odmianą hebanu - ciemny, głęboki kolor i niemiłosiernie ciężki - samo pudło z tego ważyło by z 9 kilo. Jesli chcesz dowiem sie co to za gatunek i ile taki klocek kosztuje, dobre są też nasze, owocowe drzewa - piękna jest czereśnia ale znależć takie, które było by suche na wiór to już gorzej, nawet suszarnie tego nie gwarantują. Niezły byłby wyłowiony z wody dąb ale o to to trzeba się mocno postarać - ale za to nie do zaj.... Stożek wspominał też o granicie - sam kamień nie wychodzi drogo ale robota nad nim to już gorzej...Jak już stuningujesz to swoje cudo to podziel się z nami fotografią. Pozdrawiam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

On tylko tak ładnie wychodzi na zdjęciach :-) Płyta MDF to popularne tworzywo na obudowy głośników. Jest tanie dostępne. Muszę przeanalizować całość sprawy i podjąć decyzję, co będzie bardziej opłacalne i przyniesie zamierzony efekt. Niestety nie mam dostępu do narzędzi, ani doświadczenia w obróbce drewna, dlatego będę musiał się zdać na cudze siły. Najlepiej kogoś, kto już takie rzeczy robił. Przede wszystkim muszę sprawdzić jaka dokładnie obróbka by wchodziła w grę. Czy głębokie frezowanie w litej płycie, czy może wykonanie skrzynki z wyciętymi otworami montażowymi na górnej powierzchni?

Na pewno zlikwiduję plastiki, za wyjątkiem być może podstawy ramienia, ale i to nie jest pewne, bo mam nowe ramię z antyskatingiem ciężarkowym, więc pozbyłbym się również i tego elementu. Trafo pójdzie na zewnątrz, wszystkie elementy regulacyjne byłyby na jednym panelu. Mam gdzieś porządny podwójny potencjometr z ładnymi gałkami, więc byłby tylko jeden.

Przycisk "Stop" jest w zasadzie zbędny, zamiast niego byłby wyłącznik zasilania i obok przełącznik prędkości, obydwa w wykonaniu tzw. "heblowym" czyli dźwigienkowe.

Co do granitu? Hmmm... ciekawa koncepcja, ale... Ja bym raczej zastosował sztuczny granit jako dodatkową podstawę umieszczoną pod drewnem. Ciemnowiśniowe drewno + jasny kamień stanowiłyby ciekawe połączenie.

Przede wszystkim jednak muszę za to się zabrać :-) A na razie to nie mogę jakoś się pozbyć czasowej przyjemności słuchania czarnych "placków" :-)

GM

>G.Mark

Z drewna polecam dąb pomalowany przepracowanym olejem śilnikowym na gorąco,wychodzi śliczny ciemny kolor.Anajładniejszy jest jednak orzech włoski trudno to dostać ale warto szukać .Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.