Skocz do zawartości
IGNORED

Jak sieciówkę wkładać w gniazdko?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

"Tutaj przyznaję, że nie wiem co chciałeś przekazać:(. Ekranowanie polega na podłączeniu masy urządzenia do matalowej obudowy."

Absolutnie nie. Ekranowanie polega na efekcie klatky Farradaya a nie ma nic wspolnego z masa. Jezeli wejdziesz do metalowej skrzyni z odbiornikiem radiowym, to niezlapiesz na nim nic, choc niebedzie skrzynia polaczona z jego masa.

Niewiem, dla czego chcesz watek zamykac - niezgadzam sie z twojim stwierdzeniem, ze sposob podlaczenia wtyku niepowinienen miec znaczenia na brzmienie. Znaczenie ma - tyleze przy kilku klockach domowych nie jest ono zbyt wielkie dla brzmienia sprzetu.

Niezgadzam sie z faktem, ze kiedy urzadzenia sa uziemnione, plynie prad wyrownawczy masa interkonektu. Jaki prad skoro obie urzadzenia sa na potencjale zero? Nawet kiepskie ziemnienie z duza rezystancja spowoduje zdecydowane obnizenie pradow wyrownawczych po interkonektach.

Akuratnie ja gramofon analogowy mam i duzo mojich przyjacol tez. Wiec znow musisz ograniczyc swoej wypowiedzi do 'kilka klockow domowych - z wylaczeniem gramofonow". Ale myszle, ze nie jestesmy na tym forum, by omawiac miniwieze.

Tak GNIAZDKO!!!

=====

================================================================================

Ekranowanie/mareiał ekranujący faktycznie niemusi miec tzw.galwanicznego połaczenia z masa układową... lub [co tez moze miec miejsce] z punktem wspólnym danego urządzenia[tzw. z nizszą impedancja zasilania].

Ale z pewnośćia w przypadku wielu układów ..w szczególności o dużej czułości wejsciowej/wzmocnieniu wewnetrznym lepszy efekt ekranowania [przed zakłuceniami zewnetrznymi ]daje galwaniczne połaczenie w tym przypadku np.obudowy właśnie do masy!Najlepszy punkt takiej masy nazywamy punktem ZERO... czyli taki punkt w którym wystepuje jak najmniejszy potencjał napiecia.

Często bywa tak że niepodłaczony ekran /obudowa bedzie działał jak kondensator czy wręcz jak antena odbiorcza... i koniecznym staje sie umasienie takiej.

> jar1

>Człowieku, nie wziąłeś i i nie sprawdziłeś. Tylko idziesz w zaparte. Widocznie to jednak było za

>trudne;-)

Jar1 mylisz się i to bardzo - mierzyłem:). Po części wiąże się to z moim wykształceniem (przynajmniej z tym ze szkoły średniej). Zatem Ty idziesz w zaparte;).

> IvanM

Ekran układów elektronicznych prawie zawsze jest połączony z masą. Nigdy nie pozostawia się ekranu nie podłączonego nigdzie. Przecież doskonale znasz się na kablach mikrofonowych i wiesz, że taki kabel z nigdzie nie podłączonym ekranem jest znacznie gorszy od zwykłego kabla nieekranowanego.

>IvanM

Mówimy o systemie budowanym w domu, a nie w studiu gdzie ilość kabli i urządzeń jest szalenie duża (więc problem zasialania, ekranowania i uziemiania jest bardzo znaczący). Powiedz mi zatem czy włożenie wtyczki odwrotnie sprawi, że dzwięk będzie pełniejszy, dynamiczniejszy, nabierze powietrza, zostanie wręcz... nawodniony;)??

Napisałem, że prąd wyrównawczy płynie również interkonektem, a nie tylko kablem uziemiającym. Ty to potwierdzasz, więc czemu na początku mówisz, że się nie zgadzasz. Przecież napisaliśmy dokładnie to samo:).

Jak myślisz, jaki procent ludzi nazywających się audiofilami lub wielbicielami dobrego brzmienia ma w swoim systemie adapter? Myślę, że jest to mniej niż 50%.

->bertomak

pomiar ci nie wyszedl, bo mierzyles sprzet uziemiony. a przy okazji miedzy co dokladnie wpioles woltomierz?

->zimny

"A czy ktoś widział na sprzęcie lub w instrukcji od niego, informację o tym, który bolec we wtyczce ma być fazowy a, który zerowy ??? To by była totalna bzdura, producenci o tym wiedzą, ale niektórzy "użytkownicy" nie mogą się z tym pogodzić :-)"

owszem:

- Densen - kazdy ich klocek ma wyraznie oznaczony bolec w gniezdzie IEC na ktory powinna byc poprowadzona faza, a kazda instrukcja obslugi zawiera obszerny akapit dotyczacy tego zagadnienia.

- Luxman - tu jest jeszce prosciej - obok gnizada znajduje sie dioda - jezeli swieci to nalezy odwrocic wtyczke. wszystko po to, zeby nawet "zwykły wielbiciel dobrego brzmienia nie wiedzacy, która dziurka w gniazdku to faza, a która to zero" mogl sobie z tym poradzic.

Chwila,chwila myly panstwo..!

Klocki zawodowe sa uziemiane [ w kazdym z nich masa sygnałowa/układowa jest połączona z chass is] i masy sygnałowe w XLR są ucięte tuz przy odbiorniku!w ten sposób niema zapętlenia masy!

W domowym systemie zalecane jest by własnie ostatnie ogniwo wysokoprądowe miało uziemienie.

a wiec jednak ;) w niektorych urzadzeniach faktycznie jest bardzo malo, ale pomierz sobie wzmacniacz. w przypadku mojego roznica jest ponad 30V, a trafilem na starego technicsa ktory wykazywal roznice prawie 80V ...

>Dla mnie może być i 100 na chassie aby dobrze grało

Nieświadomość nikogo nie usprawiedliwia...A jak będzie więcej od 180? To co? Fazy siem odwrócom...:-))

100 V - taki przykład - 48 V pasuje ? dobra 24 V będzie dobrze, może nieszczęsne 0 V?

adamgdansk - pytał sie czy jest jakaś różnica przy odwracaniu fazy - no jest i już.

Zmierzę zatem to jeszcze raz:). Aktualnie jestem w Poznaniu, więc nie jestem w stanie tego zrobić.

A mierzyłem dokładnie tak jak w znacznie wcześniejszym opisie:).

Dla lubiących pomiary i eksperymenty - Proszę zmierzyć prąd jaki wypływa z gniazdka w ścianie (na własną odpowiedzialność).

Żart nie mierzcie - chociaż zaraz, może ktoś zmierzy i powie:

- ja mam 6,23 Ampera

a drugi:

- ja mam bardziej (mniej) audiofilsko bo tylko 15 Amperów

pozdr

słuchajcie nie mierzcie

>Jar1

Natężenie I jest stosunkowo małe..ale łachocze.... lecz gdy podłaczymy inny klocek ... równierz ze sporym potencjałem napiecia.. to juz bedzie mniej miło.

Swoją droga obudowa kompa powinna byc uziemiona...

Czasem jestesmy zmuszeni do kompromisów... jak ktos niema uziemienia w gniazdkach..no to pupa... grac gra tylko nie tak dobrze jak by mogło.

>nemellesclub

Nawet niepodpusczaj!!!!

Wsadzi którys amperomierz AC i mu pierdolnie pomiarówka lub jeszcze co gorszego z raczkami zrobi!!!

Bez takich pseudożartów!!!!

darkul - to nie mierzmy - w domowych warunkach to mało co pomoże

a tak nawiasem myślisz - że ktoś ma gwoździa zamiast bezpiecznika ?

Jak wiesz , lub nie,bezpiecznik jest czasem zbyt wolny] i zanim pierdyknie to moze sie cos niemiłego... stac.

Z prądem niema jaj.

W pomiarówkach sa bezpieczniki ..ale po co ryzykowac...

Czyli na pytanie:

Jak sieciówkę wkładać w gniazdko?

odpowiedź brzmi

SZYBKO

:)

PS. Z SIECIĄ NIE MA ŻARTÓW - A NAPISY NA OBUDOWACH NIE SĄ DLA ZABAWY -

Pamiętajcie

Pewien jegomośc robił pomiar wydajności pradowej NVA... na krótko wsadził banany w zaciski... iiiiiii..

bezpiecznik zadziałał... po 3 sekundach.. ale srodek był juz bardzo nieciekawy... kanał lewy..cała moc z driverami poszła pa,pa..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.