Skocz do zawartości
IGNORED

Kilka pytań o kolumny i subwoofer DIY ?

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar zrobić 2 kolumny (2 way) i subwoofer na XLS 12 + MB, mam pokój 15m2 i słucham wszystkiego po trochu. Pytania są takie bo mam fundusz 2500-2600zł, głosinki bede kupowal w holandi sam na siebie wiec do glosników musze doliczycz 19% vat i 50 euro przesyłka, i minus 5 % rabatu ale ogólnie musze sie zmieścić w tych 2500zł. Ogladalem różne głosniki, mam troche doświadczenia ale nie moge powiedziec ze wszystko wiem ale wiem sporo, ale mało z wyższej półki bo teraz dopiero zaczynam z niazabawę.

Pytania takie:

Kolumny mają być zasilane Yamahą RX-V457 która ma około 85W przy 8 ohm i 130W przy 4 ohm, chce coś kupić z Vify lub Scan-Speaka, interesuje mnie srednica 17-18 basu i jakas dobra do tego wysokotonówka, zalezało by mi na jakiejs sprawdzonej konstrukcji i gotowej zwrotnicy chociaz posiadam JIG i Speakerworkshop, przebierałem w konstrukcjach w internecie ale nie wiem co wybrac tyle tego jest a chce kupic raz a porzadnie aby za 3 miesiace nie kupować czegoś nowego. Czasmi lubie głosniej posluchać wiec zalezy mi na spl, ale to nie jest główny sens konstrukcji raczej liczy się "to coś" co pozwoli na cieszenie sie nimi dniami bez znudzenia. Kolumny mają grać w 15m2 ale i czasem w 20 m2, nie chce aby brakowao spl. Przegladalem vify PL18WO, M18WH, M18W0, SS 18W8545, 18W8535 i nie wiem co wybrać, czytalem posty i tak sugeruje sie SS tylko nie wiem czy na takiego 18W8535 ktory ma 70W, bedzie on w stanie zasilic mój pokój, bo czasami lubie glosniej, czy jest on w stanie narobić hałasu. Do tego planuje subwoofer XLS 12 i membrana bierna a wzm to juz osobna kasa z elmuza 400W przy 4 0hm klasy D. Prosze o pomoc w wyborze srednioniskotonowego glosnika i do niego wysokotonówki, najlepiej zeby ktos dal mi jeszcze jak ma do tego schemat zwrotnicy i ewentualne wymiary obudowy, chce aby calos ladnie współgrała z tym XLS. Za pomoc z góry dziękuje.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Zgadzam się z kolegą Mahlerem.

Poza tym widzę że lubisz moc ponad wszystko. Cóż, ja używam w pomieszczeniu 18m dwóch wzmacniaczy-lampowego 35W i tranzystorowego 20W klasa A. Kolumny DIY na Vifach M18WH potrafią narobić takiego łomotu, że w kuchni naczynia z półek spadają.

Z kolei kolumny trójdrożne na 21cm ScanSpeakach są już do tego pomieszczenia nieco za duże. Basu jest mnóstwo.

Subwoofer na 12 calowym głośniku plus membrana bierna w 15 metrach jest w stanie spowodować małe trzęsienie ziemi.

nie wierz w te 85 W twojego klocka!!!!!!!!! jak ma 1/3 tego to bedzie dobrze.

generalnie polecil byl do tego ampli jakies vifki np m18wh nie trzeba do niej jakiegos kosmicznego pieca!!

ja do kina uzywam tanich glosnikow heco w polaczeniu z niezlymi kopolkami i powiem ze wystarczy to w zupelnosci i zawstydzi nie jedne duzo drozsze kolumny !!!!

co do suba 15 m2 i 12 " glosnik hmmmmmm grubo bym sie zastanowil nie sluchalem xls -sa (choc do mnie idzie bede robil nowego suba!!!)ale wydaje mi sie ze on zdominuje cala reszte zestawu w tak malym pomieszzeniu wg w`zupelnosci wystarczy 10"

Powiem tak na XLS zasugerowlem sie 12 calami ponieważ nizej schodzi troszke niby i jest okolo 25 euro róznicy miedzy 10 calowym i MB, jak kupie 10 cali i MB to wystarczy mi na te 15-20m2 spokojnie???

Lubie moc ale czasami, ale nie chce miec potem takiego niedosytu ze jak ialem wprzypadku alpharda CW 1002C ktory mial niby okolo 87dB jak mial 84 db to max otkrecalem na wzmaku a zagluszaly go kolumienki od wiezy sony 5.0 bo membrana zaczynala latac jak poj... , bylo troche przesteru a druga sprawa co to za glosnik za 100zł, co od niego wymagac jak parametry producenta to z kosmosu sa bo mam JIG i SW i dopiero teraz go zmierzylem wczesniej to winISD i parametry producenta, ale nie odbiegając od tego ze te jego 84dB to tak mnie wkurzalo az popelnilem w nim b-r poto zeby wzroslo spl kosztem lekkiego dudnienia, ale to juz inna sprawa.

A i kto mowi ze wmaka w subie trzeba odkrecac na full zeby zagluszac kolumny.

Dobra teraz kolumny: Proponujecie vifa M18WH i co do tego ??? (wysokotonowy jaki) no i prosze o schemat zwrotki i obudowy jak taki jest. A i mowilem ze wyzszą półke słabiej znam, takie polonczenie bedzie lekko hi-endowe czy dalej bede siedzial w low-endzie??

A znacie jakies stronki z tanimi panelami do suba na XLS bo jak narazie to najtanszy znalazlem www.elmuz.com.pl 400W przy 4 ohm 915 zł, bo czytaem na innym forum ze na XLS to trzeba przynajmniej 200W przy 80hm.

Ty nie zrozumiałes pytania, "czy znacie stronki z panelami do suba" a nie czy znacie projekty do samodzielnego montazu lub materiały i płytki PCB a na www.elektroda.pl to juz sporo czasu jestem zarejestrowany. Chociaż mam zawód technik elektronik to nie mam checi robienia sam wzmacniacza, wole kupic.

do m18wh bedzie dobrze wg forumowiczow morela mdt29

badalem rozne alfredy i zaden nie trzymal parametrow one maja male spl jak diabli -szczelina chyba z 5 mm :)

xls wg wielu opinii dobry do kina do muzy troche za wolny

w twoim pokoju spokojnie wystarczy 10" ale jak lubisz duzo basu wez 12 " tez bedzie gralo.Musisz pamietac ze xls potrzebuja pozadnego pieca.

xls ma 91 db i napewno tyle ma .

więc tak:

M18WH będzie lepsza jak SS 8535 ??? Ja po czytaniu postów sugeruje sie SS no bo firma ma renome i cena 2 razy drozsza chociaz nie zawsze to o jakosci świadczy.

Chce kupić raz a dobrze coś sprawdzonego.

Scan-Speak 18W8535 i Scan-Speak 9300 lub 9500

czy cos innego

Vifa M18WH + morel mdt29 albo vife inną

albo cos jeszcze innego zaproponujcie, tylko prosze aby jak ktos cos zaproponuje jakies schematy zwrotki do tego dał, i inne informacje jak ma (obudowa litrarz itp)

Kondrax:

Na M18WH (wraz z PL27TG35) jest znana, solidna i zrobiona w wielu egzemplarzach konstrukcja Ostinato 2000, autorstwa ESA, swojego czasu opublikowana w Elektronice dla Wszystkich. Na tym forum zwrotka i obudowa od niej były wielokrotnie dyskutowane, wystarczy skorzystać z wyszukiwarki.

Jeżeli interesuje Cię coś na 18W8535, to klon ProAc'a Response 2.5 może być dobrym rozwiązaniem, aczkolwiek jest to już konstrukcja bardziej kontrowersyjna, zarówno technicznie (zwrotka akustycznie 6-tego rzędu z podziałem w okolicach 3.5kHz) jak i zdaniem wielu odsłuchowo (sam nie słuchałem więc się nie wypowiadam):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli chciałbyś zaoszczędzić na subie i mieć coś o wyższej efektywności, to możesz spróbować konstrukcji Vifa Tower ze strony:

Ukryta Zawartość

Co prawda woofer ma 21cm, ale niski podział i lekka membrana powodują, że zdaniem autora gra lepiej niż jego 2-way na Usherach. Takie coś w pomieszczeniu 15m2 raczej wymagałoby zmniejszenia obudowy i wydłużenia BR (można go dać na dolnej ściance) albo nawet zastosowania obudowy zamkniętej. Nie namawiam do tej konstrukcji, ale na amerykańskiej scenie DIY cieszy się ona sporym szacunkiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pytanie propo kolumn: gdzie sie kupuje głośniki? żeby ceny były rozsądne, a nie takie jak w akkusie. Zamówienie z audiocomponents - nie wiem czy sie wyrobie z kasa i podejme decyzje odnosnie proketku.

Na wolumenie - oprócz głośników 666, 888 i innych tego typu, których jedyne paramety to 8 Ohm i 2000 Wat to raczej nic nie ma. Może jakies sklepy internetowe?

Wszystko fajnie tylko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam jest w orginale D26TG-45-06 a jest do kupienia tylko D26TG-35-06 tamtego tymphany nie ma w ofercie.

Ukryta Zawartość

Kondrax:

W Ostinato 2000 mogą pracować zarówno D27TG45 (ten jest sugerowany w artykule, a nie żadne tam D26 jak sugerujesz) jak i PL27TG35, przy czym podobno ten drugi jest lepszy ze względu na inne powleczenie kopułki. Tak czy siak fazowo w zakresie podziału oraz efektywnością praktycznie się nie różnią. D27TG35 ma inny front, ale to też nie powinno przeszkadzać, choć ja i tak ja bym wybrał PL-kę.

PS. Moje doświadczenia z O2000 polegały na modyfikacji tej konstrukcji przez rozwinięcie jej do d'Appolito i zastąpienie gwizdka Vifą XT25 - rezultaty były bardzo dobre, choć kumpel dla którego to projektowałem zdecydował się później na przestrojenie BR nieco wyżej żeby dostać lepszy "wykop".

PL27 jest lepszy od D27, w istocie ma lepiej powleczoną kopułkę, co przekłada się na walory brzmieniowe w zakresie najwyższej góry. PL27 można tam z powodzeniem wstawić bez żadnych zmian w zwrotnicy.

No a co z tym pseudo clonem cos mi sie wbił w glowe ten SS (scan-speak) .

Co byście wybrali to ostinato 2000 czy SS 18W8535 + 9500 (bo nie podoba mi sie

ten co w orginale) i czy ten SS zwrotnica co widzialem na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest poprawna ( strona 26)

Ukryta Zawartość

Posiadam glosniki Seas P17RC/A niewiele wiem na temat tych glosnikow, jak maja sie one do Vif M18 (procz wielkosci oczywiscie ;) )? Czy jest sens budowy Ostinato z ich zastosowaniem?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Tu jest konstrukcja na SS kevlar + 9700 - "Reference Monitor":

Ukryta Zawartość

Czy się zmieścisz w budżecie? - to zależy, gdzie i po ile kupisz głośniki, czesci do zrotki i MDF oraz czy jesteś w stanie sam zrobić obudowe. Jeśli kupisz głośniki w audiocomponents w zamówieniu grupowym to powinieneś

się zmieścić w założonej kwocie.

Ukryta Zawartość

Ok, dzieki, a ogolnie co mozna powiedziec o tych glosnikach (Seas P17RC/A) ? Pozbyc sie ich czy probowac cos z nich zrobic (narazie graja jako monitory w parze z GDWK 11/100 i gotowej zwrotnicy JANBO )

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Słabo widzi mi sie ten projekt na audiocomponents.nl f3=45 Hz tak pobierznie patrzyłem w winISD no i na char. obnizenie prawie o 1dB, mi sie wydaj na takie wyżyłowanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.